Prečo je starostlivosť o malé dieťa náročná?
Prečo je všetka starostlivosť o dieťa do 3r až taká narocna? Fyzicky aj psychicky? Prečo sa toto nevzdelava a prečo sa ženy o tomto dozvedia až keď na to príde?
Napriek láske, vďačnosti, očakávaniu a plánovanou toho dieťaťa, je to mega zahul. A kto hovorí ze nie, podľa mňa klame, a ma pomoc z každej strany...
@ku_uk tak ale ona napísala svoju skúsenosť...
a inak moje sú totálne nespavce a závidím všetkým komu deti spia...
inak autorka asi nevie čo ju čaká v puberte - len to tiež môže byť také že niektoré deti sú pokojné a iné hotové čertiská...😉
@walentina7 spala si preto lebo si nespala celú noc.... to aj odporúčajú. oddýchnuť si keď spí dieťa.
@aknaj Drvivá väčšina ľudí žila na vidieku - žiadne paneláky vtedy neexistovali, tie sa začali stávať až o dve generácie neskôr. Každý mal jedno dieťa za druhým, takže nikoho netrápilo, že reve jedno dieťa navyše. Dnes je veľká časť populácie v danej chvíli bez malého dieťaťa a chcú mať svoj kľud- toto je absolútne neporovnateľné s tým, čo bolo v minulosti. Výchova sa tiež chápala úplne inak ako dnes - dieťa sa učila napodobňovaním, nikto sa mu cielene nevenoval a výchova pozostávala akurát tak z toho, švihnúť decko facku, ak robilo niečo neprístojné. Nároky na rozvoj dieťaťa sú dnes absolútne odlišné. Ešte naše matky chodili nakupovať a vybavovať veci v dobe, keď ročné dieťa doma samé spalo - dnes nemysliteľné. Ak dieťa spravilo cirkus na verejnosti, dostalo bitku, čo je síce škodlivá, ale mimoriadne úspešná praktika, nik na rodiča nezazeral ako na vyvrheľa, čo si nedokáže upratať dieťa - sociálny tlak je úplne niekde inde ako v minulosti. Ľudia pred 100+ rokmi žili v komunitách a bolo napr. úplne štandardné, že žena viac ako mesiac po pôrode ani nevyšla z domu, lebo jej jediná starosť bola novorodené dieťa, o ostatné sa postaralo okolie. S kojením a starostlivosťou pomáhali staršie ženy z okolia.
A matky majú ďalšie dieťa nie preto, že to je jednoduché, ale preto, že aj keď to môže byť veľmi ťažké, stojí im to za to.
@alchemilkazltozelena ano, bola to moja "zbytocna" volba. Dieta malo alergiu. Takze som zbytocne prala, vyvarala a zehlila. A "vobec to nebolo narocne" v porovnani s jednorazovymi plienkami.
Všetko, čo v živote za niečo stojí, niečo stojí. Ak chceš mať dobré známky, musíš sa učiť. Ak chceš mať dobré vzťahy musíš ich budovať. Ak chceš mať deti, čo je v podstate najvzácnejší dar aký môžeš v živote dostať,tak očividne bude to najťažšie, čo si v živote zažila. Všetko v živote má svoje pre a proti. Čím je niečo vzácnejšie, lepšie a úžasnejšie, tým väčšími 💩💩💩💩💩 si prejdeš.
autorka , ja mám viac detí ( 5 ) a nikdy som to ako záhul nebrala, nebola som tak nastavená , jednoduho dieťa prišlo a starala som , nerozoberala som že je to ťažké alebo nie .
@alana1 druhé bude ešte horšie 😃
Prvy syn bol uzasny, vzorove babo. Celu matersku som si uzivala. Ale bola som mlada, neriesila som veci. Ked citam, co dnes riesia niektore matky, v duchu sa chytam za hlavu.
Teraz mam druhe dieta, to je narocnejsie. Viac pisti, viac sa budi, potrebuje viac pozornosti. Ale urcite by som to nenazvala zahulom. A byvame sami, takze pomoc nie je velka a urcite nie z kazdej strany. Syna vsade taham so sebou a som s nim 24 hodin denne. Ano, su aj narocne deti, ale je to aj o nastaveni. O tom, aky dokonaly chces mat zivot, domov, co vsetko riesis a na co sa zvysoka vykasles.
Prvé roky mi prišli práveže v pohode. Ja som si rodičák užila, aj keď som bola na syna v podstate sama a bol aj nerváčik a nespavec (a mama tým pádom občas tiež).
pretože ženy rodia v neskoršom veku a nevládzu. Nie darmo lekári odporúčajú rodit v 22 r.
Manual k dietatu pise matka, ak si ani po prvom roku nezistila, co na tvoje dieta plati a ako sa on starat tak, aby bolo spokojne a prespalo aj celu noc, tak je niekde chyba… ;)
Mna prekvapuje do dnesneho dna len jedno.... ako so mnou mava strach o synov. Jasne,ze som vedela, ze sa o nich budem bat, ale mna ten strach (skutocne extremny) pri kazdej chorobe napr. tak strasne psychicky vycerpava....
Suhlasim. Tiez mi to nik nepovedal. Kazdy, ze ake je to super byt mama. Prve 3 roky som iba prezivala zo dna na den. Napriek tomu, ze moje dieta milujem. Ale tak od tych 4 rokov uz to bolo v pohode, od 6 rokov uz je to parada. Kludne aj 3 dalsie ale iba od 5 rokov a vyssie. Neboj to prejde. Hovor si mantru “je to iba obdobie, bude lepsie”.
@annm81 ja som nepísala o panelákoch 🙂 a aj v tej dobe sa bežne žilo v mestách a bytové domy sa stavali
tvoje info od predkov sú pravdepodobne iné ako moje, takže vždy budeš mať iný názor
a tvoja posledná veta presne vystihuje môj názor, možno pre niekoho je to ťažké, ale stojí to za to, ale keď niekto uprednostňuje svoje pohodlie, bude to mať ťažké, treba si len určiť priority
@aknaj Možno preto sa nezhodneme, že máš informácie od predkov. Ja vychádzam z faktov - napr. vieme, že pred 100 rokmi sa väčšina obyvateľov Slovenska živila poľnohospodárstvom a teda žila na vidieku, vieme, aké tradície sa spájali s kútnicami, vieme, že počet detí na ženu bol 3-4x vyšší ako dnes, že zaužívané prostriedky na utíšenie dieťaťa boli napr. odvary z makovíc, na čo umierali zástupy kojencov. Telesné tresty na školách sa formálne zakázali až v 1870 roku a ešte ďalších 100 rokov boli široko tolerované. Citový vzťah medzi rodičmi a deťmi sa začal reálne spomínať až 19. storočí a aj to najmä v akademickej debate, široko akceptované odporúčania J. Watsona pred 100 rokmi hovorili, že dieťa sa má pri plači ignorovať, inak ho rodičia rozmaznajú. A takto sa dá pokračovať ďalej a ďalej. Dnešné rodičovstvo je absolútne neporovnateľné s minulosťou.
@zuzinka888 moja dcera ma 22 a pouzivala som rozne znacky jednorazovych plienok, mala xy zvukovych hraciek, kolotoc nad postielku, aj internet uz fical... kde si zila pred 18 rokmi? V pralese?
@subartic
Mám kamošku s piatimi deťmi. Deti vníma ako dar a požehnanie. Okrem jedného boli všetky plánované. Rovnako ako ty, prišlo ďalšie, starala sa. Zvonku vyzerá ako tá najúžasnejšia, najschopnejšia a najvďačnejšia mama v galaxii. Jej deti sú úžasné! Talentované, šikovné, slušné, paráda. Ja som asi jediný človek, ktorému povie veci ako naozaj cíti. A síce … svoju kariéru hodila do koša kvôli rodine a vie ju to dosť zamrzieť, keď si to uvedomí. Momentálne majú s mužom brutálnu krízu, kde ona zvažuje aj terapeuta. 5 detí a ich fungovanie je na ňu skrátka veľa, potrebujú to zmeniť. Sú však v rozbehnutom vlaku a nevedia ako vystúpiť. Ona má obrovskú škálu negatívnych pocitov, o ktorých fakt nikomu nehovorí. Manžel má trable v práci o ktorých nikto nevie. Avšak, keby k nim prídeš, videla by si dokonalú a šťastnú rodinu. Sem by pravdepodobne napísala, presne to, čo ty 😉.
Tiež si myslím, že najhoršie je prvé dieťa. Tam si totálne bez skúsenosti a všetko sa učíš, potom je to ľahšie, ale 3 rokmi to nekončí, na to sa často zabúda. Ja mám tri z každej sorty: baba, chalan, puberta, škola, škôlka … každé obdobie je náročné a keď sa nakombinujú rôzne povahy, pohlavia a všetko, tak miestami si hovorím, prečo sme si nezadovážili radšej psa 🤪. Ale áno, sú super a ľúbime ich bla bla bla 🤣🤣🤣🤣
@aurora33 nie nebola- nemala ani kiahne,, odkedy nastupila do skoly v 4 rokoch nevynechala jediny den .. mala len take dvojdnove virusy co ani nepocitam a u doktora bola len na ockovanie ... tiez nechapem ale je to tak ... pre mna super je ... ako dieta spavala 12h plus okolo obeda 2h .. teraz chodi o 8.30 a spi celu noc .. ok chyta ju predpuberta ale to je vplyvom spoluziakov - no nic nezvladnutelne .... ale ako sa hovori - dobre dieta zla puberta=tak uvidime
Náročné ako náročné. Za mna je ozaj náročné mat choré, postihnuté dieťa. Pri zdravom je to všetko len dočasne. Prvé dieťa bolo pre mna asi náročnejšie, hlavne preto, že som dovtedy nemala s deťmi žiadne skúsenosti. To druhé už nejak prepláva. A nie, okrem muža nemám žiadnu pomoc. Ale je to aj o nastavení, či chcem vyplakávať a ľutovať sa, alebo sa dohodnem s muzom, že potrebujem pd nich na pár hodín vypadnúť, zresetnem hlavu a makam ďalej 🤷🏽♀️
Áno, je to náročné a veľmi náročné. Našťastie čím je dieťa staršie, tým je to lepšie.
Pre mňa starostlivosť o malé deti nebola náročná vôbec. Skôr po čase nudná a psychicky ubíjajúca, ale inak na tom nebolo nič zložité. Dnes len spomínam, či všetko som stíhala. Ale zasa, ja som aktívna a racionálna, nepotrebujem mať stále niekoho za chrbtom, aby mi pomáhal, nebývam chorá, unavená, depresívna a z práce som bola zvyknutá na iné tempo + rozhodovanie a zodpovednosť. V porovnaní s prácou to bol fakt oddych. Navyše, nikdy som nesledovala rôzne hlúposti na sociálnych sieťach, ani som sa nestretávala s inými matkami a s nikým som sa neporovnávala, takže som stihla všetko a mala čas aj pre seba. A deti rozhodne neboli kľudné a nenáročné.
Náročnejšie sa mi ti zdá teraz, keď sú školopovinní a po príchode z práce musím zvládať domácnosť aj deti, venovať sa im, zmysluplne im vypĺňať čas, dohliadať na to, s kým sa stretávajú, dbať o školské výsledky, krúžky, vysvetľovať, kontrovať ich a motivovať do budúcnosti, aby z nich vyrástli šikovní a úspešní ľudia podľa mojich predstáv.
Keby prestali mamicky riesit kazdy prd.vsetko to eko bio raw nalinkovane miligramy prikrmov mesacne planovace kedy co zaviest nerobili detom animatorov nechali dieta prirodzene sa vyvijat sem tam.aj sa nudit urcili.hranice vo vychove nebolo by to take narocne. Chcu byt najlepsie mamy manzelky pritom budovat karieru doma mat vylizane krasne fotky na instagrame..treba polavit z narokov. A v neposlednom rade treba zapriahnut aj partnera neobetovat svoj zivot dietatu a domacnosti ale najst si cas pre seba..
Len tak na odľahčenie 😆 Neboj, bude to možno ešte horšie. A teraz moja odpoveď: Je to veru náročné, ja som mala dvojičky a pred tým som žiadne dieťa ani len nedržala, ale poviem ti, že odkedy deti nastúpili do škôlky a ja do práce, tak mam pocit, že je to oveľa náročnejšie ako bolo, lebo nielenže sa treba deťom venovať, ale aj upratovať a variť a chodiť do práce. Ráno spotená na behu vlečiem deti do skôlky a pálim do práce, z práce na nákup, venovať sa deťom, potom variť, potom dať deti spať a potom upravovať, večer mi aspoň muž pomôže s deťmi ale ráno je všetko len na mne. Nechcem ťa demotivovať, ale priprav sa, že to bude možno ešte horšie. 😊 Ale ber to pozitívne, tie deti za to stoja. Ja sa už len utešujem tým, že zachviľu sa už budú ráno obliekať samé. 🤣 Niekedy si porevem, že som na hovno mama a idem ďalej. To dáš, neboj.
Lebo sme na to sami. Myslim, ze rodicovstvo nebolo mienene pre nuklearne rodiny, ale pre rozsirene, kde so dieta vystriedalo viacero ludi, navzajom sa pomahalo, zilo sa blizsie k prirode a deti od urciteho veku mali volnost, nebolo ich treba furt dozorovat a programovat.
Pre mna bola onrovska zmena z 0 na 1, dufam ze z 1 na 2 to uz nebude tak hrozne😃 a to mi obcas pride pomoct sestra cez vikend, muz ked je doma tiez neni na zahodenie. Ale ten pocit, ze vsetko musim obstarat sama je hrozny, ked som chora, musim, ked mi je zle, musim…nemam kde to dieta “odlozit” na chvilku.
Nič mi neprišlo také náročné na tom... nechápem vôbec ten cirkus okolo toho... kedysi boli ženy tiež pripravované? Nie🙂 treba sa pozrieť ci nejde skôr o pohodlnosť, nezvyk a nie "obtiaznost" materstva. A ešte si kopa žien aj prida k tomu XY aktivít dobrovolne. Lebo treba.

@alchemilkazltozelena áno v 2006 sme dcére kupovali už pampersky....samozrejme aj iné značky, ale boli cenovo dostupné... určite lepšie ako v 90 tych rokoch...