icon

Prečo niektorí rodičia obmedzujú deťom sladkosti, mobily a televízor?

14. apr 2025

Preco niektorym rodicom tak zalezi na tom aby ich deti nejedli sladkosti, nemali mobil a tablet
A nesledovali televizor?

evelynka86
15. apr 2025

@biba_18 v otazke si pisala preco "obmedzuju", nie "striktne zakazuju"... nemyslim si, ze rodicov, co by uplne zakazovali tv je vela.. skor su tu uvedomeli rodicia, ktori chapu co zle moze sposobovat privela screen time (o sladkostiach sa snad ani rozpravat nemusime, ze je to vsetko len umely cukor, ktory je nezdravy aj pre dospelych, nieto este pre deti...). Samozrejme, ze tv vie byt aj prospesna, pozriet si dokument o zvieratkach, jednu dve 15minutove rozpravky pre male deti denne je uplne ok, ale mal by to byt vedomy vyber toho, co, kedy a kolko bude moje dieta pozerat. Ale rodina, v ktorej bezia rozpravky cely den, a este aj na obrovskej 100 palcovej obrazovke a dieta sedi na zemi ledva meter pred nou, este aj s krkom vykrutenym dohora, nema ani trochu selskeho rozumu? Na to netreba citat ziadne studie..

stormie
15. apr 2025

Ja sa skor cudujem preco niektori rodicia neobmedzuju? Mam v okoli x pripadov kedy to uz detom skodi a rodicia s tym nic nerobia

inulienka29
15. apr 2025

Mna sa take typy ako ty pytaju - “ako si donútila deti aby športovali? Ako to že chodia vonku? Ako si ich prinútila citat si?” Pripadne počúvam “to moje vnúčatá len na mobilo sú” alebo “moje deti nič nebaví”

biba_18
15. apr 2025

@evelynka86 použila som sloveso z diskusie… a koľko je priveľa?

kankam
15. apr 2025

Vo vsetkom treba vyrovnanost. Na obmedzovanie komercne vyrabanych sladkosti moze byt dovod aj intokerancia, alebo alergie a odporucanie lekarov ...

mandarinka555
15. apr 2025

Waaau....Až sa mi to nechce veriť...každá jedna do bodky, že žiadny mobil, žiadna TV, ani žiadne sladkosti (teda, až na pár výnimiek) . Tak potom prečo vidím a počujem, že tie "supermatky" strčia deťom pod nos mobil, aby od nich mali celý deň pokoj?

mimi3008
15. apr 2025

Napriklad u mojho starsieho syna uz rok a pol riesime tiky. Ma take obdobia, ked ich ma slabo, ked ich nema vobec a ked ich ma silno. Ale v obdobiach, ked ich ma, sa mu zvyraznuju, ked kuka telku alebo na nejake displeje, monitory. Plus si nastuduj o tom, ako vzniak zavislost, ako sa vylucuje dopamin...sladke ano, ale a mierou. Ved vela cukru predsa nie je zdrave...

sidicek
16. apr 2025

A mne príde cudne ,ze si takéto základné informácie nevieš dohladat sama.Asi priveľa telky a mobilu a malo čítania s porozumením🙂

erika237
16. apr 2025

Ked v 22rokoch pocas skuskoveho zhltnes tabulku cokolady este sa da, ked to urobis skoro v 40 tak si nemyslim, ze bude jedinec, co by to nepocitil na traveni.
Bezbrehe cumenie do telefonu a telky je podla mna zbytocne a naozaj vidim, ze ked dieta od mala bolo zavesene na televizore v dospelosti sa to moc nezmenilo a nema teda nejake extra velke zaluby nema, cize zas sa utieka iba k telefonu/televizoru, lebo pred 30rokmi ked malo povedze do10 rokov v lete este pobehovalo po vonku ale teda to nedalo zaklad nejakej zmysluplnej aktivite, zalube ci uz v sporte alebo niecom inom.

Nezakazujem ale ano, obmedzujem a regulujem a snazim sa davat priklad.

vuvu163
16. apr 2025

Mám pocit, že sa to pýta dieťa. Ak je to tak, poviem ti len toľko, že máš super rodičov a veľmi ťa milujú a veľmi im na tebe zaleží 🥰

euka210
16. apr 2025

Bavme sa o veku. Take 3r kludne preziju bez toho. Cukor je navykovy, svagrina sladkosti nedava ani 10r detom...nie pecivo ci domace zakusky...cisto sladkosti ako coko, keksivy, lizatka. Je dr., takze ma na to svoje dovody.
Je to o tom, ako chcu vychovavat svoje deti.

lauriik
16. apr 2025

Ja mojim detom obmedzujem sladkosti lebo mi zalezi na ich zdravy. Zatoven sa sama vyhybam sladkostiam a sladkym vodam. Takze ano, upeceme si kolacik, dam sladky jogurt, ked dostanu sladkosti od rodiny alebo kamaratov tak ich postupne zjeme ale urcite cielene nenekupujem sladkosti na kila a neponukam 🤷🏼‍♀️
Mobil moje deti nemaju, starsia ho ma slubeny ked bude sama niekam chodit aby sme sa vedeli spojit. Dovtedy nevidim dovod preco by mala sedet na mobile. Ma dovoleny tablet a pocitac na obmedzeny cas cez vikend ale ani to si moc nespomene.
A TV u nas cez den je vypnuta, neviem co by som tam pozerala. Vecer maju deti dovolenu rozpravku na dobru noc (vyberaju si na netflixe serialy).
Snazim sa skor s detmi travit cas vonku, ked je hnusne hrame spolocenske hry alebo vyrabamame.

blackcat8885
16. apr 2025

Dovolím im to čo sebe 😀ja si dam sladké veľmi rada aj telku večer pozriem. Mame doma pravidlá ohľadom telky tabletu, sladkosti atď. Mne rodičia ako decku tiež dovolili aj telku aj sladkosti a nevidím žiadne následky na sebe ale je to každého vec.

nicoletta98
16. apr 2025

@andrea2323 áno, som mlada a tak isto som študovala výživu.. ja netvrdím, že to treba preháňať a jest nezdravo, ale pre jednu čokoládu alebo pribinacika dieta neumrie

heln
16. apr 2025

sladkosti - precitaj si zlozenie mnohych sladkosti - cukor, pridavne latky, emulgatory, farbiva.... naozaj to nie je zdrave,
mobil a tablet - nielen deti su na nich zavisle, ale deti to nevedia regulovat, druha vec, ak sa dlho hraju na mobile, tablete - nedavno som citala taky rozhovor, ze detom sa pri tom nevytvaraju neuronove spojenia, naopak ked dieta nechas sa nudit, vtedy mozog pracuje a vytvara viac neuronovych spojeni, cize je to prospesnejsie ked nie su na mobiloch a tabletoch.
televizor - aj ked sa to nezda, ale ak mas cely den zapnutu telku a deti, tak moze dochadzat k infornacnemu pretazeniu, hlukovemu, priliz vela vizualnych podnetov a nevhodny obsah - nasilie, blbe reklamy, sexualny obsah....

dahra
16. apr 2025

@marsmykkok - zakazane ovocie najviac chuti je mozno pravda. Ale ak to nie je formou zakazu, Len jednoducho to doma nemame, nejdeme, nespominame, tak je to Cosi ine. Syn nejedol skadkosti kvoli exemu do 2 rokov. A dnes k nim neiklinuje, aj ked ma pristup. Zato pocitace a mobil s otcom programatorom ....

evelynka86
16. apr 2025

@biba_18 privela je to vtedy, ked rodic citi ze po odmietnuti pustit dalsiu rozpravku, ma dieta hysteriu, pripadne vidi zmeni na spravani, nezaujem o ine veci, atd.. kazde dieta to ma urcite inak.. moj 3,5r napriklad sam povie, uz mam zaslzene ocka, nechcem dalsiu rozpravku..

biba_18
16. apr 2025

@vuvu163 alebo aj opačný prípad, že sú panovační, manipulatívni a chcú mať dieťa pod neustálou kontrolou aby bolo podriadené ...

biba_18
16. apr 2025

@evelynka86 autor/ka sa pýta: "Preco niektorym rodicom tak zalezi na tom aby ich deti nejedli sladkosti, nemali mobil a tablet. A nesledovali televizor?!
teda asi že vôbec ... a to čo píšeš je priveľa tebe. niekomu inému by bolo priveľa niečo iné 😉

mantilka
16. apr 2025

@viestta a niektorým rodičom záleží na tom, aby mali vsetko a nič im náhodou nechýbalo ...a ešte lepšie aby mali viac ako ostatní.

cecilia29
16. apr 2025

....lebo ich chceme chrániť? Lebo im to škodí na zdraví, na psychike. Nezakazujem ale , no korigujem.

majciky
16. apr 2025

Učia hraniciam, čo je výborný cvik do ich budúcnosti🙂

poisonblu
16. apr 2025

my nezakazujeme nic...k sladkemu ma syn pristup hocikedy, niekedy sa opyta, niekedy si vezme sam...nema potrebu to vyjedat kazdy den alebo vo velkom....casto sa stane, ze ked aj niekde sme a su tam sladkosti alebo kolace, tak si ani neda...TV nepozera, mobil a PC ma dostupny kedykolvek...

b3s
16. apr 2025

@luba28 no to ťažko, nemám ani 30 rokov. Ty si asi vyrastala v takom sociálnom prostredí, kde tou sviečkou svietia po večeroch ešte aj teraz.

evkatk
16. apr 2025

Naivita a hlúposť niektorých rodičov, ktorí tu píšu o potrebe benevolencie, je absurdná. Úplnú pravdu má b3s, ktorá vie, čo píše a o problematike vie toho omnoho viac ako naivní rodičia. Kto neverí, nech si preštuduje, čo je to a aké má dôsledky látková ( alkohol, drogy, atď.) a nelátková závislosť telefón, internet, hry, automaty, atď.) na mozog a obzvlášť na vývoj mozgu, na neurotransmiterov v mozgu s následnými duševnými poruchami. Nejde len o návyky či zlozvyky z ktorých dieťa vyrastie alebo ho neskôr odučia, ako si mnohí naivne myslia. Telefón, hry na tablete, internet,... vytvárajú návyky s následkom duševných porúch, poškodení mozgu a v nemalej miere postupná strata schopnosti učiť sa a vôbec vzdelávať. Mnohé deti kvôli tomu ukončujú svoje vzdelanie ako 16 - roční končiacou povinnou školskou dochádzkou na ZŠ v 7. - 8. ročníku a odtiaľ postupujú do evidencie úradov práce. To chcete pre svoje detiˇ? Už na ZŠ mnohé deti nedokážu vydržať ani 1 vyučovaciu hodinu bez telefónu a hier. Na 1. stupni ZŠ sa neraz stáva v školskom klube detí, že ak vychovávateľka zoberie dieťaťu telefón, ktoré nechce nič iné v školskom klube robiť, len niekde v kútiku s telefónom sa hrať, že to dieťa dostane hysterický záchvat, začne vrieskať, hádzať sa o zem, kopať každého, kto sa priblíži, vydávať neľudské zvuky a trhať si vlasy. Utíšiť a ukľudniť sa dá iba vrátením telefónu. Takže v škole riskovať nervové zrútenie dieťaťa, lebo sa nemôže hrať s telefónom, radšej nikto neriskne. Podobné bolo aj na hodinách, preto sa telefón zakázal.
Dieťa, ktoré od malička t.j. od 2 -3 rokov aj skôr sa hrá s telefónom nedokáže v prvom ročníku vnímať to, čo sa učia tak, ako by malo. Takže totálny hlupáci sú tí, ktorí útočia na b3s, ktorá im chce iba odbornejšie otvoriť oči, aby svojim postojom k nelátkovým návykom svojim deťom neubližovali. A netreba zabúdať ani na žiarenie z telefónu, ktoré malým deťom veľmi ubližuje s následkom mozgových nádorov spravidla po 10. rokoch.
Najmenším zlom je TV, kde sa niečo v staršom veku môže aj naučiť. Ale aj to s mierou.

jana_eyre_2
16. apr 2025

@evkatk mňa celkom šokuje ako veľmi benevolentne to tu väčšinou ženy berú.. pred pár rokmi by to nikto ani pomaly nepriznal, teraz sa to stalo bežnou normou a už začínajú byť divni ti, ktorí detom stavajú hranice.. ja neviem, či už som fakt taká zastaraná, alebo z iného sveta že si myslím že deti treba vychovávať a viesť a nie ich nechať napospas nech si všetko odsleduju online bez akejkoľvek hranice...

Mňa tu pred pár mesiacmi jedna mamička vysmiala za to, že moje deti majú na mobile obmedzených čas.. a stále majú maximálne pol hodinu denne, vôbec nevidím žiadnu pridanú hodnotu v tom že by si mali scrolovat donemlatom videá a hrajú brawlstars..

barbie2023
16. apr 2025

@jana_eyre_2 súhlasím. Ja tiež deťom nedovolím ani mobil ani tv neobmedzený čas. Nemajú mobil ani jedna takže im občas dovolím môj a ani to nie je na dennej báze . Vlastne ich to ani nenapadne denne pýtať, hoci keby mali mobil,určite by doň kukali hodiny. Tv kukame len ráno s kakavkom 😄 takú polhodinku ranné rozprávky, resp v sobotu nejaký rodinný film.

mandinka
16. apr 2025

padla tu otázka, či maminy obmedzujú aj seba v tomto. Tak asi je jasné, že je to samozrejmé. Dieťa sa učí hlavne pozozorovaním, preto je preň prirodzené venovať sa športom, hudbe, knihám, ručným prácam, domácim prácam , prácam v záhrade a úplne všetkému, čo bežne vidí rodičov . Tiež patríme k tým, čo pri čakaní niekde , dlhých cestách autom (a že ich odmalička absolvovali množstvo veľmi často) nikdy nemali potrebu na zabavenie dieťaťa vytiahnuť mobil. Hrali sme sa napr.slovné hry, čítali sme knižky a tak je to doteraz. A argument ako nejaké dieťa v neviem koľkých rokoch ani nevie zapnúť pc , je zveličený blud. Moja dcéra do 9 rokov absolútne vôbec nemala prístup k pc ani mobilu, či tabletu (ten sme ani nemali) , v 10 rokoch dostala mobil (pol roka dozadu) a tiež sme kúpili tablet. Naučila som ju ich výhody a ako ich vie využívať vo svoj prospech. od začiatku ich používala intuitívne správne.Takisto už ovláda aj pc- v škole majú informatiku a dostávajú aj DÚ. Dnes jej začali prázdniny, po tom, čo dorobila na dvore jarnú brigádu a niekoľko hodín sa šla bicyklovať s kamoškami sa večer vrátila domov, osprchovala sa, spravila si večeru a zvýskla od radosti, že super, že sú prázdniny a môže si robiť čo chce. Zapla tablet , na ňom apku, ktorá jej pomáha tvoriť hudobný sprievod k pesničkám, chytila ukulele , na ktorom sa učí ako samouk popri klavíri, a začala si zapisovať na papier akordy a skúšať hrať jednu z tých nových pesničiek, ktoré sa chce naučiť . Za jej život som ju ešte nepočula povedať, že sa nudí. Pred spaním mi ešte zahrala a zaspievala jednu tú pesničku a potom mi vymenovala, čo všekto plánuje na zajtra a či od nej zajtra budem chcieť s niečím pomôcť, aby si to vedela zadeliť. Keď počúvam rodičov jej rovesníkov z okolia rozprávať o svojich deťoch, nemám sa o čom baviť, cítim sa ako v inej galaxii, je mi to ľudsky ľúto, pretože je to celé smutné, ale je veľmi vidno , čoho je to následok. Viem to z ich vlastného rozprávania, rozprávania dcér , ako fungujú, čím sa bavia, len tí rodičia si to naivne vôbec nedávajú do súvisu. Čo už.... asi musí prejsť celá jedna generácia , aby prišlo nejaké "zobudenie". Vo viacerých západných krajinách, kde aj v školstve prebiehala masívna digitalizácia tak 10 rokov pred nami, už pochopili, otočili a teraz od toho zas ustupujú a niekde dokonca zakazujú.

kankam
16. apr 2025

@jana_eyre_2 rodicia ktori detom nestanovuju hranice ich podla rozumnych psyvhologov vlastne nemiluju a nezaujimaju sa o nich. Lebo deti su stastne len ked naju hranice, vtedy citia bezpecie a snahu rodicov, pomoct im a usmernit ich na ceste zivita ...
Ti ktiri to nerobia vychovavaju nestastnych dispelych ktori nevedua co si pocat s vlastnym zivotom a ani nevedia preco ...

evkatk
16. apr 2025

Odkedy ľudia sú rozmýšľajúcimi ľuďmi, vychovávajúci s láskou svoje deti t.j. cca 60 000 rokov, dokázali zabaviť svoje deti a to na úrovni tak, aby tie deti si do života odniesli to, čo budú potrebovať. Venovali sa im 24 hod. denne a nepotrebovali mobily ani videohry na ich zabavenie. Zrazu za jediné desaťročie narastá potreba zabaviť deti elektronicky. Terajší rodičia výchovu nezvládajú tak bravúrne, ako ich prapredkovia pobehujúci odetí v koži. Že by to bolo preto, že terajší rodič potrebuje tiež čas na svoje nelátkové návyky (mobil, tablet, počítač, internet...) a je rád, že čas, ktorý nemá na venovanie sa deťom kvôli tým nerestiam, nahradí deťom ich nelátkový návyk, ktorý vôbec nie je vhodný pre deti? A vzniká začarovaný kruh, ktorého výsledkom nie sú nové vedomosti a zručnosti pre budúcnosť dieťaťa, ale jeho otupenie a duševné poruchy.