Prečo sú matky bláznivé do montessori?
Ahojte, vie mi niekto vysvetlit, preco matky furt riesia montessori hracky, knihy, zivot atd.? Cim je to take vynimocne? To znamena, ze dieta bude mudrejsie? Inteligentnejsie?
Vdaka
tiez som chcela, ale moja znama tam dala dieta a deti v 4. rocniku boli na urovnu druhaka, ona sa vzdala roboty aby svoju dceru kazdy den poobede pripravovala na strednu skolu, chvalabohu sa im hranicne, ale podaril ten gymnasium a je prvackou teraz ale povedala ze nikdy viac a nikomu neradi. Vraj to bola skolka 4 roky.
Ja sa musím Montessori pedagogiky zastať, netreba to hneď na začiatku zavrhnúť: samozrejme, že v súčasnosti je pôvodné vzdelávanie a starostlivosť o deti Máriou Montessori v chudobných rímskych štvrtiach na začiatku 20. storočia posunuté ďalej. Ale "Montessori" hry a hračky sú alfou a omegou tohto systému. Výborná je kniha Ako vychovať úžasné dieťa metódou Montessori, ktorá vysvetlí prístupy a nastavenia v rôznych oblastiach detského života. Týka sa to prípravy prostredia pre dieťa, napr. aj taká triviálnosť ako výška umiestnenia poličiek, háčikov, skriniek, kde má dieťa svoje veci a vie si ich vyberať a odkladať bez pomoci dospelého, identifikovanie rôznych senzitívnych období vo vývoji dieťaťa, adekvátne nastavenie výchovy a harmonického prostredia pre dieťa, zoznamovanie sa so svetom naokolo, napr. výlety do prírody a jej skúmanie (myslím reálnu prírodu, nie detské ihrisko), a to za každého počasia, a takto by som mohla pokračovať. Samozrejme, že všetci sa snažíme dať dieťaťu najviac, ako vieme, ale metóda Montessori je skutočne dobrý sprievodca. A aj sa to vlastne tak identifikuje: rodičia, starí rodičia, personál v škôlke, atď. sú sprievodcovia dieťaťa.
Dakujem pekne kazdej jednej mamine. 🙂
Jaj, mám tam chybu: malo byť, že Montessori hry a hračky práveže nie sú v celej pedagogike najdôležitejšie.
My, deti socializmu z minulého storočia, sme tak boli vychovaní a ani sme o tom nevedeli, ani naši rodičia. A sme životaschopní, vieme sa o seba postarať. K tomu vediem aj svoje deti.
Dnes robia matky z montessori úplne niečo iné a čím mladšie generácie, tým je to horšie.
My sme boli vychovavany "montesori" uz davno. Len sme to zistili az teraz 😀. Aj ja vychovavam montesori, ani som o tom nevedela. Lenze nie kazdy rodic vie ako na vychovu, tak pre tych su nazvy metod a mozu si ich studovat. Montesori je momentalne moderne, tak sa na tom aj riadne nabalia podnikatelia. Ale inak je to velmi rozumny pristup. Myslim, to prave montesori. Nie to, ze teraz zahrniem dieta hrackami s popisom montesori a nevenujem sa mu.
Montessori metoda sa zvrhla na biznis. Ale treba sa vratit ku korenom a precitat si skor tu filozofiu. Je to komplexny pristup k dietatu a jeho vychove. Je to o tom doverovat mu a viest ho k samostatnosti a objavovaniu sveta (nie genialite). Kedysi som si z toho robievala srandu ako z vystrelku premotivovanych matiek, kym som si neprecitala knizku od Montessori pedagogicky, ktora to tam polopate vysvetlila. Predrazene hracky a sukromne skolky su mimo misu...
Ja budem coakoro prvykrat mamou. Tiez mi to pride niekedy moc, co citam, pocujem, vidim, ale v rodine mame 2-rocne dieta, ktore rado robi to, co dospelaci - hra sa na varenie s ozajstnym riadom, pomaha tak hala-bala pri beznych cinnostiach atd. Od znamych som podostavala kooooopu hraciek a poviem ti, ze vsetky som posunula dalej. Chcem dieta rozvijat tak skutocne, nie so zbytocnymi haraburdami. Samozrejme, bude mat aj nejake edukativne hracky, ale nie vsetko, co nam doma od niekial pristane. A kedze budem cez MD a RD pracovat a zivi ma cudzi jazyk, budu u nas ficat pesnicky, basnicky a rozpravky v nemcine. Male dieta je ako spongia a treba vyuzit potencial kym sa da.
@basska_b bola by si taka laskava napisat nazov knihy?
@17alexis ved to... Aj my mame kopu umelych, plastovych, gumovych zbytocnych hraciek. Stoja mi v 2 vreciach a neviem, co s nimi. Nemam v okoli teraz male deti... Ale zas, rada by som mu kupila este nieco, aby sa zabavil okrem knih. Ale, zas, co? Kupila som mu aj play doh plastelinu a co robi? Chce ju zjest. 😄
Je to tato knizka: vhodne pre rodicov deti vo veku 3-6 rokov. Ale je to tam komplexne popisane aj v sirsom kontexte...
https://www.preskoly.sk/p/464289-nauc-ma-robit-...
Môžeš skúsiť stránku www.montemama.sk, ja som tam našla viacero hračiek pred dcéru, obsah je triedený podľa veku dieťaťa. Prípadne sa môžeš aj inšpirovať a niečo pre syna vyrobiť sama.
@basska_b
@borabalazova dakujem kocky ❤️
Toto je síce staršia téma, ale žiadnu vhodnejsiu som nenašla. Chcem sa opýtať, či nepoznáte nejakú skupinu mamičiek/rodičov, ktorý vedu svoje deti Montessori prip. respektujucou výchovou a vymieňajú si tam skúsenosti, rady, riešia problémy (nie tipy na aktivity, Montessori hračky), na MK, FB, inde?
@tiika skus stranky “Deti jsou taky lidi”
@hederamonstera pozerala som, ale nie je tam žiadna diskusia, fórum, i keď pekne články a myšlienky. V každom prípade dakujem.

@mamamasama kde, v ktorej KDV, alebo groep pracuju deti s nozikmi ostrymi dost na to, aby pokrajali napr. jablko?