icon

Problém na ihrisku. Čo by ste robili v tomto prípade?

anjika42
25. máj 2017

Trojročné dieťa sa na ihrisku stále naváža do dieťaťa, ktoré je o polovicu mladšie a keď ho buchne po hlave a zahučí na neho a vy tomu útočníkovi zvyšeným hlasom poviete, aby ho nebúchal, tak matka útočníka začne na vás ziapať a vyhrážať sa, že zavolá políciu...Keď minule môj 19mesačný syn udrel asi rovnako starého chlapca, tak som si ho vzala bokom a vysvetlila som mu, že nesmie deti biť. A matka toho trojročného kľudne pozerá, ako jej syn zapára do omnoho mladších detí?

anjika42
autor
25. máj 2017

Matka toho trojročného sa hnevala, že jej dieža ešte nemá rozum, že nechápe, že keď udiera druhé deti, tak im ubližuje... ja môjmu 19mesačnému vždy vysvetlím, že sa to nesmie a takisto, že nesmie brať cudzie hračky - a on má mať aký rozum, keď je oveľa mladší? ja to beriem tak, že ak keď je tak malý, tak nemá právo iné dieťa udrieť, alebo vziať niečo cudtzzie

lorela
25. máj 2017

@anieli_1 Pre mňa je absolútne neprípustné "vychovávať" cudzie malé dieťa zvýšeným hlasom či krikom, nebodaj fyzicky ho atakovať.

anieli_1
25. máj 2017

@anjika42 nikto nevravi že na právo ale mala si buď ísť za tou matkou alebo to tomu trojrocnemu vysvetliť ako svojmu alebo si aj po svojom kričala? Nieje vina v dieťati ....Je to len malé dieťa čo robí to čo vidí alebo zažilo.....Môj syn má aspergerov syndróm detičky sa ho báli lebo chodil za deťmi a tak ich túlil až ich zvalil na zem ....Jediná mamička sa do neho nepustila a nezakricala....Ja som mu vysvetľovala dokolecka ale to nikdy nepochopil a ani nepochopí....A začal sa tiež bit lebo bili aj jeho a nechápal že je to zlé...Ok sme iný prípad ale som vždy mu bola v pätách....

zooeynka
25. máj 2017

@anieli_1 naco tie osobne utoky, je to nutne?

anjika42
autor
25. máj 2017

anieli, aj ty máš pravdu - ale jeho mama bola ďalej, nenachádzala sa tesne pri dieťati a odbehnuť od vlastného syna tieť nie je dobrý nápad...a zase čakať, kým bude tá matka pri nás,..no neviem - ale aj to je riešenie, len neviem, či by sa do mňa nepustila aj v takom prípade

anieli_1
25. máj 2017

@lorela vieš čo ja som bola minule v kútiku s malým a hral sa tam s 2-3 ročnými deťmi veľmi také deti na rad a naháňali sa a potom ich akože zvalil ( bola tam mäkká podlaha) a zasmiali sa a utekali ďalej toto robil s pár chlapcami a potom vyštartovala prvý krát za 7 rokov po ňom jedna matka že ešte raz ho chytis tak dostaneš ....Nechápal že čo sa deje čo urobil tak som si ho zavolala že nech sa s tým chlapčekom nehrá že nech sa hrá s ostatnými...Nešla som za ňou a nevysvetlovala jej alexkovu diagnózu lebo by to aj tak nepochopila lebo jej syn neplakal ale sa smial a ja som tam bola pri ňom a dávala som pozor.....

lorela
25. máj 2017

@anieli_1 Ja by som tiež tak postupovala. Niekedy je to naozaj lepšie riešenie...

anieli_1
25. máj 2017

@zooeynka a je nutné malé dieťa nazvať tým všetkým čo si tu vymenovala? Lebo ja by som sa schovala pod čiernu zem....Mne v škôlke povedala jedna matka že mám dať Alexa do špeciálnej školy keď je postihnutý tak som jej povedala že tu nieje taká škôlka kde berú deti s takým IQ lebo môj syn vyššie IQ ako ona a má to aj na papieri...Takže áno beriem osobne keď niekto názve dieťa nejakým vulgarizmom .....Keby tvoje dieťa niekoho capne je jedno prečo a tá druhá matka ti povie že sa chová ako debil tak jej poďakujes?

daakotaa
25. máj 2017

@anjika42 najblizsie hladaj prv matku, nech Ti zatial ten chlapec pootlka syna...hlavne nezvysuj hlas lebo povedia ze kricis a potom povedz dotycnemu chlapcovi, ze si moze buchnut aj nabuduce....😆
Prepacte, musela som.....

anieli_1
25. máj 2017

@anjika42 ti hovorím že mu treba vysvetliť po dobrom že to je škaredé.....K tej matke sa nejdem vyjadrovať.....Inak ešte sa vrátim k môjmu synovi ako som písala že miluje malinké deti hral sa v parku s 1,5 ročným dievčatkom sedeli na štrku a hrali sa a začala do neho tie kamene hádzať pozorovala som ho že čo spraví ( veľkému by to hneď vrátil a trojnásobne preto vždy striehnem) ...Chytil jej ručičky a začal jej dávať kamienky preč z rúčky a vysvetľoval že to nesmie robiť že to je škaredé že by mu mohla tiecť krvicka .....To dieťa už ani raz do neho nehodila kamienok a hrali sa dalej.....Neviem či chápeš čo tým chcem povedať....Mozno tu veľa vecí beriem inak a ja toľko som sa už nakricala a stále kričím ale môj syn je jedna škola života kde si niekedy pomyslím že by sa malo veľa ľudí učiť od neho a ja tiež....Preto ho neustále mám na očiach a pozorujem jeho reakcie

anieli_1
25. máj 2017

@daakotaa asi si nič nepochopila ty tiež kričíš po svojom dieťati keď robí niečo nesprávne? Prečo treba po ňom kričať?

maciatkolulu
25. máj 2017

@anjika42 pozri, trojrocne dieta je tiez este velmi male, jasne, ze nemoze otlkat hlava nehlava ine deti, mala by byt v blizkosti matka, co asi bola, kedze ta pocula a chcela na teba volat policiu😉 Normalne by som uplne kludne povedaal, ze toto sa nerobi a nech sa nebije, kedze dotycna fajciarka a klabosnicka reagovala ako reagovala, asi si to povedala dost nahlas... Nechapem, naozaj nechapem preco sa v tejto dobe vkuse opakuju nejake konflikty na ihrisku. Stale niekomu nieco vadi, stale niekto nieco riesi, proste smutne, nazabudaj, ze aj tvoje dieta raz bude mat tri, co bude zachvilu a uvidis ako sa ti bude zdat malilinke oproti tym 5rocakom besnym. A nikdy nevies, aky bude tvoj, ze sa mozno nestihnes nadychnut a bude svacat niekoho, lebo decka v tomto veku skusaju, opakuju po velkych deckach, moj tiez svacol piesok druhemu do oci a si predstav, ze som stala pri nom a na otazku preco to urobil nevedel odpovedat. Proste ho to napadlo, ospravedlnila som sa a aj maly a isli sme dalej, ale kebyze dotycna matka "poskodeneho"dietata zacal hucat po mojom, tak ju mozem vies co....😉 A to maleho odmalicka ucim poziciavat, rozdelit sa a je lakomy ako svinka.... Mam ho mlatit, ze nepozicia, snazim sa a viem, ze to prejde, aj ked chlapci su fakt divokejsi a narocnejsi. Zamysli sa, ci by sa tebe pacilo kebyze po tvojom dietati ked bude mat dajme tomu pat, zacne rukat nejaka matka trojrocneho, ze ho sotil ked sa nahanal.... nepacilo podla mna a tiez mu nebudes stat pri zadku a robit kolaciky v piesku naveky a mozno budes kecat s kamoskami na lavicke.....

maciatkolulu
25. máj 2017

@anjika42 inak to dieta bolo od tvojho starsie iba o "15 mesiacov" 😉

daakotaa
25. máj 2017

@anieli_1 ja som hlavne precitala a pochopila ze autorka zvysila hlas.....NEKRICALA... podla mna je to rozdiel. Neviem preco hned beriete ze kricala.
A ano, sem tam skriknem aj Ja a hlavne toto" Tomasko, na kraj auto ide.." a " stoj, nelet! a ver ze to ma pocut riadne.

sonulka8
25. máj 2017

@anjika42 dnesne deti su nevychovane az az!!!! Ja by som tiez povedala mamicke nech si robi s nim poriadky a dietatu vysvetlila,ze to sa nesmie.. 😉

anjika42
autor
25. máj 2017

Keď môj bude starší a zapárať do menších, tak mu to vysvetlím..to robím už teraz - ale ide o to, že ten trojročný už viackrát sa snažil zraziť ho trojkolkou. To nebolo prvý raz.

anieli_1
25. máj 2017

@anjika42 nechcem teraz aby si si myslela že som nejak na teba útočila len takáto situácia nastane ešte milión krát a počkaj ešte keď príde do škôlky....Neskôr ti príde aj vtipné že si toto riešila pretože sú to maličkosti....Nikdy za nič nemôže dieťa vždy je v tom rodič buď to má z domu odpozorovane alebo ak je" iné " tak mu má byť jeho matka otec babka tetka kdekoľvek za ritkou a to striehnuť...Tak ako si bola ty pri svojom dieťati

zooeynka
25. máj 2017

@anieli_1 ja ti proste neverim, ze ak by nejake dieta tlklo tvojho syna na ihrisku hrablickami po hlave(jeho matka v nedohladne), ze by si dotycnemu frackovi s kludom anglicana vysvetlovala ze sa to nesmie, ze je to skarede a bla bla a popritom sa pozerala ako tvoje dieta dostava po hlave. Ak by moja dcera toto urobila, riadne by som ju okamzite spucovala! A ak by toto spravil niekto mojej dcere, tak na dotycne decko zhuknem tak ze by si to zapamatalo a je mi jedno ci ma aspergera alebo cokolvek ine. Bodka.

anieli_1
25. máj 2017

@daakotaa lenže to je ine ja tiež kričím že má je počuť na druhej strane dediny lebo utekajú predomnou ako som napísala dieťa teda malé dieťa za to nemôže ....Na môjho keby skrikne ohlási tak dostane záchvat lebo on ani nevie čo spravil.....Keď mu niekto pekne povie tak sa ešte poďakuje a obijme ho ...Ale ja mám možno iný pohľad na to lebo jedno dieťa mám úplne nekonfliktne jediné čo striehnem aby sa nestratila alebo ju niekto neukradol aj keď je mladšia a starší je trošku iný a riešime iné veci ako capnutie

katarinamarkova
25. máj 2017

@anjika42 @anjika42 🙂 s kludom angličana by som danej povedala:
veď zavolajte, aspoň vám vysvetlia ako máte svoje dieťa vychovať, keď to bez nich neviete....Len sa potom nezabudnite spýtať na splatnosť faktúry za ich výjazd 🙂

anieli_1
25. máj 2017

@zooeynka nikdy som nezakricala na jediné dieťa ( okrem mojich) .....A čo myslíš čo by sa stalo keby zruknes na dieťa s ADHD s aspergerom atď že čo potom bude??? Že mu zrazu prepne ospravedlní sa a bude sa chovať ako ostatné deti???Nie dostane záchvat ( každé má iné záchvaty môže si začať aj trieskať hlavu o betón sklbat vlasy či inak sebapiskodzovat sa) a keď ho konečne niekto ukľudní tak pôjde a urobí to zase!!! Lenže to by si musela pochopiť isté veci....Ty budeš zrejme rovnaká matka ako tá čo som písala vyššie že zrukla na môjho a som ho ja stiahla a jej som nič nepovedala lebo to v živote nepochopí...A každé zdravé dieťa to robí lebo to niekde videlo v telke alebo doma alebo na ihrisku od iných detí .....Ja niesom dokonalá matka to teda určite nie ale snažím sa premýšľať ....Teba vôbec nenapadne reakcia že zobrať to dieťa a povedať mu že to sa nesmie lebo ho to bolí a že nech sa ide pekne hrať? Možno tak chce len pútať pozornosť keďže sa mu zrejme jeho matka nevenuje...

daakotaa
25. máj 2017

@anieli_1 Vies, obe na tuto vec pozerame inak... Ja to beriem skor ako matka 3,5 rocneho chlapca, ktory odkedy chodi do skolky sa nevie zmestit do koze. A keby ho nejaka mama upozornila zvysenim hlasom ze toto sa nerobi urcite by mi to nevadilo. Lebo je rozdiel zvyseny hlas a kricat a hlavne vyhrazat sa.

siska259
25. máj 2017

Je smutné, že zabúdame ako sme boli vychovaný my a aj naši rodičia. Je choré ako sa mnoho rodičov (česť výnimkám) domnieva, že ICH dieťa je malý Boh a podľa toho sa potom aj tieto deti správajú. Držím týmto rodičom palce, pretože sa obávam, že čas kedy budú očakávať pomoc od svojho potomstva sa blíži a dúfam, že potom nebudú potrebovať volať policajtov ...

anieli_1
25. máj 2017

@daakotaa ale si myslím že ty keď vieš že je taký tak pri ňom si a keď sa niečo také stane tak riešiš.... ale tá matka nie takže skôr si myslím že je to putanie pozornosti ....Proste je to podľa mňa bez efektu ja sa vždy snažím aby sa tie deti spolu hrali a nie ich ťahať od seba lebo to jedno nevie čo so sebou....Mňa chytá teraz panika že ide malý do školy nový ľudia nové deti nový priestor a asi nebudu financie na asistentku takže sa bojím čo to bude .....

maciatkolulu
25. máj 2017

@zooeynka trosku silne slova podla mna, tebe by sa pacilo kebyze na tvoje dieta niekto "ruka"... Asi nie, tak treba predtm ako povolim uzdu emocii aj rozmyslat, ved nikto netvrdi, ze jedno dieta ma plieskat druhe hrablami po hlave a ty mu kludne hrkutas nonono, ale jednoznacne nemas co rukat po cudzom dietati, da sa vsetko spravit a povedat aj normalne. Kazde jedno dieta niekedy nieco vyvedie, je to absolutne normalne, nenormalne je ked matky robia sceny na ihrisku.... A to je teraz absolutne bezny jav, pozorovat co robi jedna, co druha, ci sa tomu venuje, ci ma bio tycinky, alebo jedovate cipsiky, preco mu nedava ovocie, ale biele pecivo a ine vychytavky. Ale teda zvysovat hlas na cudzie dieta je pre mna tabu, normane povedat haloooo, on je malinky nebuchaj ho, to boli, je ok, ale nie kricat, zvysovat hlas a podobne najma ked sa jedna o male trojrocne dieta a pokial teda nemieni prestat robit zle, zober vlastne dieta na ruky a idem za matkou a slusne tu bestiu fajciarsku, klebetnu upozornim na maleho vytrznika a snad by zavladol na bojovom fronte klud👏

anieli_1
25. máj 2017

@maciatkolulu úplne s tebou súhlasím

maciatkolulu
25. máj 2017

@anieli_1 mam dve velke dcery tak uz co to viem o zivote a jedneho maleho trojrocaka, ale teda co sa teraz deje na ihriskach je tragikomicke a teda az smutne....

junova
25. máj 2017

Ja som bola minulé leto na ihrisku so znamou, mali sme obe 2 ročné deti. Jej syna udrel 3 ročný chlapec po hlave. Je pravda, že matka sa tvárila, že to nevidí ale moja známa to tiež prehnala lebo začala tomu 3 ročnému nadávať do hnusnych smradov. Deti na ihrisku sa báli, jeden otecko jej povedal aby sa ukludnila. Lebo deti na ihrisku sa jej boja. A ona ešte vytesena, ako sa dobre povadila.

anjika42
autor
25. máj 2017

Mohla som tej matke povedať, že mám rakovinu a teda omnoho väčšie problémy, ako stretnutie s políciou, ale ešte by ju to potešilo, alebo by mi niečo zapriala a to ja nepotrebujem.

katkalubkova
25. máj 2017

@anjika42 pokial sa stava, ze sa s pani a jej synom stretavate castejsie na ihrisku, urcite by som sa im stazila vyhnut, pripadne, ked pridu, vzala by som maleho a odisla. Nasla by som si inu oblast na pobavenie dietata. Ked je dotycna, neempaticka a nevychovana, nemozes nic ine cakat od jej dietata.