icon

Problém s odplienkovaním skoro trojročného dieťaťa

milist
20. jún 2016

Mile mamičky, mame skoro 3 ročnu dcerku, pred rokom sme sa snažili v lete odplienkovat, no na dovolenke dostala blok a po 2 uspesnych tyzdnoch sme sa vratili k plienkam s tym, ze nebudem ju do nicoho nutit, ved to pride pekne samo. V july bude mat 3 roky, je prijata od septembra do skolky a mame problem :( az velmi si uvedomuje, ze nesmie piškať ani kakať do plienky, ale stale odmieta ist na wc aj na nočník. Ak si aj sadne, zadržiava. Dokaže byt cely den s gatkami, ale s rizikom, ze zadržiava, cim to pre nu tiez nie je dobre zo zdravotného hladiska. Uz neviem co mame robit, vsetko sme skusali, vsetky mozne metody, rady iných mamiciek a babiek a pod. Krasne si uvedomuje ze sa ma piskat aj kakať do wc alebo nocnika, no neurobi to. Podstatne je aj to, ze este stale v noci spi s plienkou a rano sa budime s dost plnou, taktiez poobede ked spi tiez sa budi s plnou plienkou. Bez plienky si ani nelahne spať, Ak ju nema nepopisiava sa, ale zase boli ju až brusko zo zadrziavania :( Nie je este pripravena alebo v com je problem? Nemate nahodou nejaka mamicka podobnu skusenost s vasim drobcom a ako ste to vyriesili? Dakujem

evittam
21. jún 2016

@natalym A zatiaľ skúšame len doma, vonku a na spanie jej ešte dávam plienku. Tak uvidíme....

timea7
21. jún 2016

@evittam spanie nerieš, to má čas, ale k plienke cez deň by som sa nevracala. Chváľ, motivuj, nehôd bude čím ďalej tým menej.

evittam
21. jún 2016

@timea7 Veď áno, len to ani nie sú ešte "nehody" - vypýta sa-nevyciká sa a následne do minúty sa pociká do nohavičiek-tepláčkov......A keď ideme vonku, na ihrisko a podobne no tak to nechávam plienku.....

kakaovyrez
21. jún 2016

Myslim, ze nie je problem to, ze by mala plienku, ale skor to, ze zadrziava - to sa s nou moze tahat veeelmi dlho, tak radsej by som sa nanovo vratila k plienke, aby sa dieta uplne ukludnilo a prestalo stresovat z cikania a kakania a po case to vyskusala znovu. Bude leto, teplo, mozte sa vyhovorit, ze nemoze mat plienku pri bazene alebo ze je teplo, mozno na to pride sama, nechajte ju ocikat kvetinku a nerobte z toho velke halo, niekedy aj prehnana chvala skodi. Ja by som sa najviac bala toho zadrziavania - moze sa z toho stat bludny kruh, zadrzi, "zapecie" ju a ked sa uz bude musiet naozaj vykakat, bude ju to boliet, potom sa bude bat tej bolesti. Netlacte na nu a nevytvarajte jej z toho zbytocny stres, nepoznam ziadneho dospelaka, ktory by nosil plienky 🙂 Dokonca ani predskolaka...

timea7
21. jún 2016

@evittam ja som nenechávala ani vonku plienku, odplienkovávala som cez leto, bolo teplo, mala som v taške náhradné oblečenie. Plienku som dávala len na noc, ani poobede nie, lebo mal dlhšie suchú, nebolo treba. Nám sa nehody stávali, keď bol zaujatý hrou a zabudol, ale zase bol o rok mladší, mal 18 mesiacov, keď bol bez plienky. U nás bolo veľkou motiváciou, že mohol splachovať, keď sa vypýtal. Susedia asi mali radosť, keď u nás stále WC hrčala voda 😉 , bývali sme vtedy v paneláku...

natalym
21. jún 2016

@timea7 Áno splachovanie je topka. 😀

evittam
21. jún 2016

@kakaovyrez Ja tiež uvažujem nad tým, že na týždeň to zase nechám tak a znovu vyskúšam. Veď uvidím. A dík za radu. 😉

evittam
21. jún 2016

@timea7 No veď aj ona chodí len na záchod a aj splachuje - ale proste sa nevyciká ani nič-len si sadne, požmolí papier, stiahne a dole a do minúty je docikaná - proste si myslím, že to ešte stále nepochopila, že sa má vycikať do záchoda.....lebo by to inak urobila....a nie, že hneď sa dociká.

natalym
21. jún 2016

@evittam Ja neviem, raz som zobrala, už nedám. Zdá sa Ti, že zadržiava? Však týždeň je krátko ešte.

evittam
21. jún 2016

@natalym Neviem či zadržiava - proste ide aj 3x za pol hodku a nakoniec to dopadne ako som napísala, včera dokonca sedela u nás v spálni a pozerala chvíľu rozprávku, išla sa akože vycikať, sadla nazad a za chvíľu dočúraná aj celá posteľ.....a to cca nechcela ísť cikať minimálne 2 hodky.... 😕

natalym
21. jún 2016

@evittam Koľko má?

lindsey
21. jún 2016

Vitam sa v klube....aj nas ma take problemy...axh jo.nie sme sami som rada..

natalym
21. jún 2016

@evittam Šerblík do miestnosti?

evittam
21. jún 2016

@natalym 2,5. No šerblík je už preč - to nemala vôbec záujem-utekala, plakala, že nie a podobne a aj keď posedela tak len chvíľku a nič.....

natalym
21. jún 2016

@evittam 2,5? To je dosť. Ja by som už plienku nedala.

timea7
21. jún 2016

@evittam asi je ešte skoro, mne sa vycikal, že sa občas zabudol, so neriešila, hlavne nesmieš dať ani ty, ani nikto z rodiny najavo, ak sa nepodarí, byť v kľude. A pozor, spláchnuť mohol, len keď niečo v mise bolo, splachovanie bola odmena. Mali sme spotrebu vody za mesiac ako zbytok vchodu dohromady, ale oplatilo sa.

natalym
21. jún 2016

@timea7 Hej to je pravda, neriešiť nehodu, nekomentovať.

evittam
21. jún 2016

@natalym No, dobre sa to hovorí - horšie koná, ak ti dočúra každý deň doobeda 5x gaťky aj tepláky a tiež poobede a vidíš, že proste na tom WC sa len hrá a žiadny efekt a potom sa hneď následne dociká do teplákov.....Starší syn v pohode - chodil na šerblík, na WC, v 2,5 roku bol do 2 týždňov odplienkovaný.....Táto "potvora" to zatiaľ ešte úplne nechápe.....nejdem na ňu tlačiť. Každé dieťa je iné.....A tiež odvšadiaľ len počúvam, že už by mala byť bez plienky - no a čo keď nie je?! Možno za týždeň už nebude.....Ale proste fakt vidím, že ešte asi nenastal ten správny čas....

natalym
21. jún 2016

@evittam Pozri urob ako cítiš. 😉

timea7
21. jún 2016

@evittam Nepočúvaj okolie, ty si svoje dieťa poznáš najlepšie, možno si začala priskoro, keď máš pocit že si to neuvedomuje, možno ešte skutočne nie je na odplienkovanie pripravená. Nerieš vek, deti sa vyvíjajú skokovo, niekedy sa posunú o pár dní v niektorej oblasti neuveriteľne dopredu.

evittam
21. jún 2016

@timea7 No veď aj ja si myslím, vieš nechcem aby si tu niekto myslel, že ja som lenivá prať alebo niečo podobné, ale fakt keď vidíš, že 3-5x ide a nič a potom hneď vzápetí sa vyciká do teplákov, alebo aj na zem - proste ako by mala plienku, tak si tiež myslím, že je ešte asi skoro....

evittam
21. jún 2016

@timea7 Presne tak - a neboj, ja nie som ten typ čo počúva okolie - ja sa vždy len zasmejem. 😉 Asi počkám týždeň a začnem znovu a uvidím.....Ešte máme zásobu plienok tak na mesiac - tak to hádam dáme. 😀 😉

natalym
21. jún 2016

@evittam Len vieš, dáš plienku, zoberieš, dáš plienku, zoberieš. Stále bude vedieť, že dáš.Tohto by som sa trochu obávala.

timea7
21. jún 2016

@evittam to nie je o lenivosti, veci šmaríš do práčky, odsleduj si ju, všímaj si, či sa nejako zarazí pred tým, ako sa pociká, alebo či to vôbec nevníma, niektoré deti začnú byť nervóznejšie, pozoruj ju nejaký čas, aj keď všetko pôjde na pár dní bokom. Daj ju na WC pred spaním, keď sa zobudí, pred odchodom von, ale nekomentuj, či sa podarí, alebo nie. O mesiac budete zase niekde inde. Aj deti veľmi zvedavé, ktoré majú milión vecí na starosti mávajú problém s odplienkovaním, lebo skrátka na takéto "banality" nemajú čas. Je fajn, ak dieťaťu vytvoríš návyk vyprázdniť sa pred spaním, po zobudení,pred odchodom von, keď sa už tak nestalo, je ťažké začať z ničoho nič, zobrať plienku a čakať, že sa to vyrieši nejako samé. Skús ju pozorovať a zariaď sa podľa toho.

katharrina
21. jún 2016

mam chlapca, mal vyse 3r., ked sme sa zbavili plienok. Je predcasne narodeny a vystresovali sme sa dost s inym, tak sme tomuto nechali volny priebeh. Vedel pekne od ca.roka, kde je WC aj kde ma nocnik. Pred kupanim isiel vzdy na WC, nocnik moc neobluboval. Presne vedel, co tam treba. Ked som ale par x skusala bez plienky, nestihol alebo zabudol. Nechali sme to teda tak. V sklolke nam poradili, ze ked bude vediet chodit po schodoch bez prikladania noh, ale s prekladanim, raz jedna raz druha, vtedy je pripraveny a tak aj bolo. Ked som si to vsimla, skusili sme a islo to od prveho dna v pohode a dokonca aj v noci. Bol akurat vtedy tyzden doma. Odvtedy sa mozno 5x pocikal. 1x v skolke, ked ucitelka nevedela, ze je v noci uz bez plienky a na spanie mu jeden den plienku este dala a dalsi, ked som jej povedala, ze netreba, tak nedala, ale on asi zabudol a pocikal sa. Inak nam to funguje super. Zvladame aj 300km trasy bez nehod. Ja by som ju teda nestresovala a nechala chvilu tak, sama bude vediet kedy je ten spravny cas. Sem tam sa mozete spytat, ci nechce ist. A inak zacali sme s WC a teraz mu je lepsi nocnik.

evittam
21. jún 2016

@katharrina Dík za typ. 😉

natalym
21. jún 2016

@evittam Nepíše sa to tip? 😀

evittam
21. jún 2016

@natalym Moooje nervy, dík za opravu - no čo už -asi som už dlho na MD+RD. 😀 😀 😀 😀

natalym
21. jún 2016

@evittam No sorry. ☹

evittam
21. jún 2016

@timea7 Veď jasné, ale nájdu sa aj typy, že ti napíšu, že je to len o tebe - vieš, také mamičky čo nemajú celý deň nič iné na práci len behať za ročným dieťaťom a každých 5 minút do neho "hustiť" "nejdeš cikať, nejdeš kakať" a potom aj tak behať s handrou a podobne....ale veď uvidím - a to myslíš tak, že dať vycikať keď pôjde večer spinkať alebo vonku a dať plienku? Možno si myslíš, že sa pýtam ako 20-ročná mamina jedného dieťaťa - to nie, len fakt je, že pri synovi sme nemali nič podobné a to ti niekto povie, že vraj sú dievčatká na toto a aj na všetko šikovnejšie... 😀 😉