Problémové 3-ročné dieťa, až nezvládnuteľné. Pomôžte
Ahojte môj syn je niekedy strašne nezvladatelny a neviem čo mam robiť? S manželom sme bezradní venujeme sa mu ale nič ako by nepomahalo v auguste ma mať 3 roky ale sprava sa skôr ako nejaka opica. Niekedy sa s nim neda byť ani vonku ani doma. Doktori vravia že je to normalne ale je normalne ked nechce jesť a drží to v puse aj 3hodiny neviem ako ho mam od toho odučiť. a potom je nervozny! Alebo všetkych okolo seba bije do deti hadže kamene a neviem ani kde to videl ked nechodi ešte do škôlky. Neviem ako ho mam od toho odučiť nič nepomaha a najhoršie na tom je ked sa s nim o tom neda porozpravať lebo ešte nehovori. Poradí mi niekto? dakujem
tak mi daj problemove dieta a ja sa o to postaram a ale ktore čo sa pocikava a pokakava
by ste boli taky mily a dali byste mi tu odpoved
dobry den mam 5rocneho syna a neviem si rady uz som s toho psichicky nadne skusala som viac stilou vychovy a ziaden vysledok ked ho potrestam akoze place a potom sa zacne chichunat jak bezpricetny nie kedy je mi z toho do placu a babka ho este polutuje a mna ide rozpucit od nervoch som celkovo uz bezradna a ak mu poviem ze si bol zli a neides von roby mi naprieky mam babetko co ma 8mesiacov a ked spinka ten 5rocny pojde na chodbu a vykrikuje a bucha ze by ho zobudi
😔 😔
@anezka80 ahoj, vsetci v tejto teme davaju rady ako a co v danej situaci pomaha. Nie kazde dieta je rovnake. Tvoj 5 r.syn robi vsetko naschval, pretoze to moze byt zo ziarlivosti a evidentne sa dobre na tom bavi, ked vas moze v akomkolvek smere vytocit. Skus par dni, nereagovat na jeho zlomyselnost, nekomentuj to! Teda ak mozes...on uvidi ze z toho vsetkeho zleho sa nebude nic diat a prejde ho to. Naopak, ak sa zacne pekne chovat, pomaha treba vtedy velmi ho chvalit....
ja mám presne takýto prípad doma ako mala @luciola s tým rozdielom, že náš aj rozpráva... A ak si nahodu tu, tak ako to dopadlo??? To by ma naozaj zaujímlao. Naozaj si už nevieme rady. Bol to dobrý chlapec, ale asi pred mesiacom to u neho začalo a naozaj nemôžme nikam chodiť. z detskej oslavy sme odišli po 10-tich minútach, lebo strkal a bil deti, von sa s ním ísť nedá.. prejdeme tak 3 metre a môžme ísť domov, lebo nechce isť za ruku, uteká mi na cestu, absolutne nerešpektuje čo mu hovorím, hodí sa o zem a hotovo.. Viem, že by sa nemalo zakazovať a prikazovať, ale to sa niekedy naozaj nedá. Príklad, vypýta si piť do pohára samozrejme. vypije jeden, druhý a potom chce ešte... a keď mu ho dám, tak ho vyleje na zem. Nechce jesť, tak hodí tanier na zem... neviem odkiaľ to má. Proste sa tak začal správať. Chceme volať psychologa či niečo neporadi.. V septembri má ísť do škôlky a bojím sa, že mi ho vrátia pekne domov. Pravdepodobne to začalo kvôli tomu, že sme ho začali odnaúčať od plienok. To sa nám absolútne nedarí. Možno je z toho taký nervozny... neviem.
@adkatarabka ahoj.. odporučila by som ti detského psychologa.. Kamoška mala ten istý problém, dievča jej kričalo, valalo sa po zemi, maju problém zas s kakaním že sa nevie vykakať aj týžden , dva.. boli pri psychologičke a vraj im to pomáha.. Normálne vidno na nej zmenu.. Nič nieje na tom , že dieťa ide ku psychologovi.. O tom nikto nemusí ani vedieť že tam chodíte..
Odporučila im terapiu hrou.. je to hra každý den 30 min.. ma svoje pravidlá ta hra a vraj to pomáha.. ja nemám taký problém ale tiež sme začali tu hru a vidím ako sa malá tiež mení..nejde to hneď ale postupne..
Len pevné nervy.. Sme tu maminy s rôznymi príbehmi a deťmi ale nikto ti lepšie neporadí ako psychológ ktorý ma rôzne skúsenosti s rôznými deťmi.. lebo ak to nezachytíme teraz ak su ešte maličký tak neskôr nam prerastú cez hlavu a budeme si vyčítať prečo sme to neurobili skôr.. 😝
@anezka80 ja wam ho napravim
ahoj.. terapia hrou je taká,čo odporučala psychologička, neviem či si to už dobre pamätám že každý den sa venuješ dieťaťu pravidelne 30 min.. a dosť (no myslím ak máš tu terapiu ) ináč cez den treba stále..🙂 s tým že tých 30 min.. je ta terapia.. aj ked dieťaťu sa hrá páči musíš vedieť povedať že dosť aby to malo význam a nedošlo k tomu že začne vzdorovať ak sa mu nebude niečo páčiť..
No tak že si urobite jednu krabicu hračiek taku kde si panáčiky, zvieratká, a iné -niečo také a s tým že sa ho komentuješ - ako napr. že panáčik spí, bábika je v kočiari a nesmie pri tej hre byť nikto iný prítomný len ty a dieťa.. žiadne druhé... to je celá kniha o tom, najlepšie by si to bolo prečítať.. my niečo praktizujeme stále nakoľko mi nechce dievča rozprávať a robíme logopedické cvičenie a pritom tu hru...
no to by sa aj mne zisla nejaka rada, 3 rocna je dieta ako za styroch.Boli sme dokonca pred Vianocami u psychologicky,ked stale robila zle mladsej sestre ale ona povedala ze to je normalne ,ze to netreba riesit,ze Larissa je taka objavovatelka,ze ju mame dat na kruzky a vytazit a upokoji sa.(Ma 3 a chodi na hokej-sama si vybrala -4 krat do tyzdna, +k tomu doma zaciname s klavirom a tuto zimu zacala s lyzovanim ... no ja uz neviem -je to malo aktivit? 😀 )Ale mne sa zda skor nejaka hyperaktivna, vsade sa vystveria vsetko porozbija ,vlastne musi byt vsade.Je az nemozne ju ustrazit.....Stale nejake urazy, ideme niekde stale sa niekde odpoji zatula ...Ako posledna zaspava ale ako prva je rano hore ..nerobim paniku ,ale ani jedna dcera sa tak nespravala ked mala 3 a ona je vazne za 4 😀
@dadulkas Dobry den, chcem sa Vas spytat, ci to Vasho syna po roku preslo, lebo sa prave nachadzam v rovnakej situacii, presne s tym sporakom, zapina aj ruru, otvara skrinky a vyhadzuje veci a pri zakaze sa robi, ze nerozumie. Alebo sa hadze o zem, ale az tak, ze napriklad dnes si rozbil. hornu peru. Vzdy rad chodil na prechadzku s kocikom, ale uz ani to nie je dobre. Nemam mu co zakazat, lebo na tv som ho nenaucila. Sem tam nejake spievankovo alebo fiha a to je vsetko, ale nevyzaduje to odomna aby som mu to pustila. Niekedy uz ani ja neviem, co s nim mam robit. Dufam, ze je to nejaka faza vyvoja a prejde to.. preto Vam pisem a chcela som vediet, ci sa nieco za ten rok zmenilo...dakujem za odpoved.
@lenka2411 dobry asi vas sklamem,ale nic sanezmenilo,stale je taky a mam pocit ze este horsi,s
tale neposlucha,vsetko hadze o zem,prevracia taniere pri jedle,ked vidi pohar hodi ho o zem a samozrejme rozbije,vypina telku atd,chvilu mal take lepsie obdobie,ale teraz posledny mesiac si zas nevieme dat rady,ale tak sufame ze ho to prejde,ked sa mu narodi bracek,lebo cakame male
@luciola ...ahoj, ja mám tiež podobný problém ako ty....tiež už nevieme, ako máme vysvetliť 2,5 ročnému synovi, kedže bitka po zadku preňho nie je žiadný trest.. ...najnovšie začal tak silno kričať, skôr pišťať, že až bubienky mi to trhá...a teda slovný rozhovor nezaberá...on jednoducho asi nechápe, neviem,...aj som mu kúpila rybí tuk, že vraj by to malo pomáhať na vývoj mozgu...ale nezaberá...ešte sa mi zdá viac živší, než bol...rozprávky pozerá, to áno...vtedy je nachvíľku ticho...ale keď sa mu to zunuje, tak už nevie čo so sebou, ani rôzne hry ho nebavia...len by sa šplhal po sedačke, búchal s rôznymi hračkami po stenách a nedá sa mu to vysvetliť...ja nechápem, v čom robím chybu..čím sa viac snažíme, tým je horšie...vonku tiež, keď nechcem mu niečo povoliť, tak sa hodí na zem a kričí, a je to už na hanbu, lebo všetci po mne pozerajú, že si neviem s ním rady...Niekedy si zmyslí, keď vidí reklamu v televízii, napr. na čokoládu, že on chce čokoládu a nedá sa mu vysvetliť, že nemáme...nechcem mu zakaždým dávať čokoládu, keď si zmyslí...všetko možné mu musím potom ukazovať, aby zabudol ...ale horšie je, že keď sme v obchode, tak aby mi tam nerobil rodeo, tak mu vždy tu sladkosť musím kúpiť...ale viem, že to nie je dobré...chcem sa spýtať, čo pomohlo tebe? Vidím, že si písala príspevok niekedy v roku 2011, takže možno budeš mi vedieť poradiť...čo pomohlo Vám...
Budem rada, ak mi niekto poradí...díky moc
@dadulkas ...aj my máme ten istý problém...sme už zúfalí...neviem, si predstaviť, že ak by sme mali druhé dieťa, ako by to bolo, ty píšeš, že čakáte dieťatko...ja teda musím malého občas aj zdvihúť, keď mi robí prieky, či po schodoch nosiť, lebo on sa hodí na zem a nezaberá na neho nič...a teda ak by som bola tehotná, tak by som určite potratila....teda my už druhé neplánujeme vzhľadom na môj vek...ale viem, že súrodenec by mu teda prospel...lebo možno by to bolo lepšie ... teraz ho odúčame od dudlíka a to je ešte horší...poobede buď nechce spať, alebo keď zaspí, tak na 15 min...veľmi mu ten dudel chýba...už niekedy si myslím, že ten dudel mu dám...lebo fakt je to s ním na nevydržanie... nechápem, že niekto má aj 4 deti... to fakt má od Boha dar, že ich má dobré...neviem, čím to je, že niektoré deti sú také dobré a iné zlé...
Podobne, Zaberá (trošku) zastaviť to hneď zárodku amoku (kriku, zakázanej činnosti) a strktne dodržiavať pravidlá. Žiadne výnimky. Aj sa za to hanbím, ale ja spucujem aj tatinka, ak povolí. Som dosť prísna, aj okolie na mňa škarohlídi, ale iba takto mi to funguje. Ale niekedy ani takto nie. Nie som odporcom telesných trestov, ale tie používam, pri takých fatálnych veciach, akože sa trhá na cestu, pchá ruky do zásuvky, alebo sa znaží nejako inak zabiť. Pri väčšine prípadov ale posielam syna do izby. Vraj to tiež nie je práve najšťastnejšia voľba, ale ak to neurobím, tak mi uši prasknú. Ja ho za každú cenu neukľudnňujem, odvracanie pozornosti nefunguje. Niekedy zaberie, keď mu to vysvetlím. A time out v izbe je taká stredná cesta pre mňa, ako nemlátiť dieťa a zároveň mu ukázať, že jeho správanie je neadekvátne. Toto správenie ma inak zastihlo nepripravenú, pretože som čítala, že tieto záchvaty začínajú neskôr. Ja práve riešim už druhú vlnu vzdoru a v budúcnosti mám vraj očakávať ešte jednu. Nechcem mať zo syna poslušnú bábku, ani ho zlomiť. Ale zase ani rozmaznaného fagana. Máme len jedno dieťa, tak sa bojím, aby nebol rozmaznaný jedináčik. Tak sa aj snažím dávkovať svoju prísnosť.
@adkatarabka .....presne, keď to čítam, ako keby som to čítala o mojom synovi...tiež mám obavy čo v skôlke bude...hľadám si prácu a plánujem ho dať do škôlky, ale možno ani mi ho nezoberú, keď je taký zlý... už aj ja rozmýšľam o odbornej pomoci...detská lekárka mi povedala, že to je normálne...že také sú deti...jedno je dobré a druhé zle...ale ma to trápi, lebo tiež by som chcela mať dobré dieťa a v kľude ísť niekam na prechádzku s pocitom, že sa mi nikde nehodí na zem, alebo ma nezačne biť....
od vtedy, co som to pisala, preslo dost casu a musim povedat, ze to bolo naozaj obdobie. maly ma stale nejake "muchy", ale uz je vsetko ok. A skolky sa netreba bat. To nakoniec pomohlo najviac. Drzim palce 😉
@dadulkas Dakujem pekne za odpoved. Precitala som si clanok ,,ako prezit obdobie vzdoru,, http://primar.sme.sk/c/4116419/ako-prezit-obdob... a trosku mi to pomohlo. Neviem, ci si to nahovaram, ale asi mi velmi nepomohlo to, ze som sa za kazdu blbost co maly vyparatil rozculila. Snazim sa ist podla instrukcii z toho clanku a mam pocit, ze to zabera. Neviem fakt ci je to tym, alebo sa moj syn trosku ukludnil. Samozrejme nie je to anjelik, ale uz mi nerobi take sceny, respektive ho rychlo zabavim nejakou hlupostou, na com sa zacne smiat. Skusam kadeco a hlavne sa ovladam svoje emocie. Dufam, ze ho tym nerozmaznam. Prajem vam vsetkym pevne nervy...
@lenka2411 v článku, ktorý som si tiež prečítala, sa mi veľmi páčil nápad dať dieťa niekde aby bolo osamote, keď mi robí problémy...vyskúšam to...to ma nikdy ani nenapadlo...len asi sa budem báť, aby tam niečo nevyparátil, aby si neublížil...lebo on je taký vymyselník, že vylieza na nábytok...ja ho stále musím mať na očiach...tak neviem, či to zaberie...
Dobrý deň Mamičky,
vidím, že je tu rozbehnutá dobrá diskusia a chcem sa aj ja zapojiť a zároveň Vás poprosiť o pomoc. Môj malý má 3 roky a začal byť strašne agresívny na dospelých ľudí, Tiež nerozpráva začali sme chodiť k logopedičke a tiež aj k psychologičke - kvôli predlženej materskej. Máme taký problém že nás začal strašne začal byť keď sa rozčuli, pritom to čo ho naštartuje je vždy iné a neviem ani kedy to príde lebo sa hráme alebo niečo spolu robíme a on začne zrazu húkať na celý barák a hádzať do nás veci alebo nás byť, ked mu to nedovolíme začne byť seba a ešte viac ziapať. Už sa s ním bojím aj niekde ist lebo aj pri tej najlepšej vôli sa to vždy neak pokazí a on sa začne jedovať a už nás v mieste bydliska všetci poznajú ☹ podľa revu. Hádam si myslia že ho doma len bijeme alebo čo ☹ Ked ho chcem zapojiť do neakej hry na rozvýjanie tak ma ignoruje a rád sa hrá len sám, nechodí do škôlky len občas na niekoľko hodín do jasiel a tam ho zasa učiteľka chváli, ale dávno sme tam neboli lebo malý stále kašlal a máme podozrenie na alergiu - čakáme len na vyšetrenie. Ak mi viete poradiť budem Vám strašne vdačná lebo mi už teču nervy ☹ ☹ ☹ ☹ ☹ a som zo seba zufalá a manžel tiež.
@eliza149 ahoj takže týmto som si prešla aj ja a ako je malý starší má 3r aj3mesiace je mudrejší ale treba mať pevné nervy ja ti poviem v dvoch rokoch sme išli z každej vychadzky vonku šmykom domov ledva som ho udržala celou silou v rukách čo mi robil, doviedla so strašným krikom domov a reval a reval a ja?dala som ho na zem vyrev sa a odišla trochu sa vyjaril ako sa vraví a potom prišiel sám treba ho nechať a ignorovať lebo skuša....kedže nechodí ešte do školky a išli sme prvýkrat na ihrisko hadzal detom piesok do očí no des a ja som pokričala a povedala že ak sa nebude pekne správať nebudeme na ihrisko k detom chodiť avždy ked sme tam išli mi to musel slubiť lebo som povedala že odídeme a ja ked poviem on vie že odídem aj bez neho a toho sa bal a vtlkala som mu že piesok je na hranie stále- stále a zvykol si a zabralo lebo je dosť tiež tvrdohlavy mám nad ním pevnu ruku vždy aj ked pokričíš mu povedz že ho lubiš ale sa sptaj či vie prečo si kričala alebo prečo dostal a stale ked sa niečo také udeje mu to opakuj snaž sa ho nebiť ale pokrič.... skušať bitkou nie.... radšej takto a namňa ked malý raz zajačal som mu dala po ustach že pokom kričí bolo mi to luto ale to zabralo a ked chce zvyšiť hlas ked vidím naňom sa ho opýtam či chce po ustach a je pokoj ma rešpekt ale musela som si ho vybudovať neboj si dobrá mamina zvládneš to.Neviem či som ti trošku pomohla lebo každé dieťa je iné a na každé platí niečo iné ale myslým že vyskušať to môžeš a ked budeš niečo chcieť ešte vedieť napíš 🙂
@ketrin12 náš je o mesiac mladší :D ale že totálny baran - podľa znamenia uplne tvrdohlavý, je to taký ďáblik ale keď sa pritúli tak uplne že super :D dnes mal lepší deň a jediný konflikt sme zvládli celkom fajn, už som si pri ňom všimla, že keď dostane capu po riti tak reakcia je taká že v afekte bije sám seba po zadku ako by vedel že je to zle a sám sa bije, ale vôbec to nezaberá práveže je to ešte horšie ale ked už na neho zakričím ako on na mna tak je to vidno že to zaberá, a on sa časom skludní. Nepúšťam mu žiadne rozprávky lebo povedzme si pravdu tam je toho násilia tiež dosť a deti teraz zopakujú všetko čo vidia a ked som to tak minule sledovala s ním tak nieje riadne mu ani čo také pustiť aby tam nebola neaká agresivita ukázaná, takže skôr beháme po vonku na dvore aby sa unavil a potom mu pustím nachvíľku neakú rozprávočku ked varím. Dúfam,že bude môcť chodiť do školky na 4 hodiny od septembra aby bol s deťmi lebo stále je len medzi dospelákmi a to tiež asi nieje pre neho moc dobre. :D

@matozazzo ahoj moj mail dadulka2007@azet.sk