Rady ako motivovať 3-ročného

anny1234
4. jan 2023

Dobrý deň, poprosím vás o dáke tipy a rady ako podporiť 3rocneho obliekať sa, obuť sa. On to aj všetko vie ,ale doma sa mu nechce. Má mladšieho brata 18mesiacov, ktorého obliekame, dávame na záchod ,pije ešte z menšej fľašky a môj starší už polroka sa zaťal ,je dosť tvrdohlavý. Často sa mu nechce vyzut botasky alebo papučky, nechce sa mu na záchod stiahnuť aspoň nohavice . Minule chcel aby som ho kŕmila pri obede. Vôbec v týchto veciach nenapreduje. Už som skúšala všetko možné ako ho motivovať aby to aspoň trošku skúšal ale on stojí a čaká že všetko spravíme zaňho. Chodí už do škôlky aj tam mu trošku pomáhajú ,ale tam všetko vie robiť sám. Ide na Wc stiahne si nohavice, obuje papučky, atď. Doma dokonca minule povedal, že zoberieme kočík a on sa bude celú prechádzku voziť v kočíku. Ako kočík berieme von keď ideme ďaleko ,ale aby počas prechádzky stále sedel v kočíku keď sme len trošku od domu a potom dnu behá a nieje mu konca. Na prechádzku už ani odrážadlo nechce zobrať ,predtým sa vozil stále celý rok . Teraz len sedieť v kočíku. Ak je to obdobie vzdoru do kedy to asi trvalo u vás?

annm81
4. jan 2023

@anny1234 V prvom rade chváliť a chváliť. Dávať dôraz na to, že on je ten starší súrodenec, od ktorého sa ten mladší učí- daj mu pocít dôležitosti a pokojne ho zapoj do starostlivosti o menšieho - akoby on už patril k vám, dospelým. A tiež mu zdôrazňuj, čo všetko už môže robiť sám. Možno mu vymysli aj nejaké nové privilégium na základe jeho veku - sám si môže vybrať oblečenie (alebo dokonca môže vybrať oblečenie pre mladšieho súrodenca), sám môže vybrať knižku, ktorá sa bude menšiemu čítať, sám si môže nachystať olovrant a podobne.

anny1234
autor
4. jan 2023

@annm81 ďakujem veľmi pekne za radu, určite vyskúšam lebo odkedy menší je aktívny behá a už vlastne aj sám je ,starší úplne stagnuje a do ničoho sa mu nechce (je pravda, že veci mu idú pomalšie a musí dlhšie trénovať , potom sa rýchlo oduje a už nechce nič robiť) čo nám je ľúto. Či sám jesť ,pýtať sa na wc, učiť sa bicyklovať , vyzuť sa . Piť z pohára najnovšie nechce a popritom to vie. Musíme viac chváliť to je pravda.

ivangeline
4. jan 2023

Skor regres kvoli mladsiemu. Netlacit nanho. Chvalit,ked je iniciativny. Obliect a obut bez reptania.. :D Vsak do 18tky to robit urcite nebudes.