Ročné dieťatko nechodí. Môžme skúsiť používať chodítko?
Ahojte, potrebujem poradit, moje rocne dietatko este nechodi, vela lozi po 4, je strasne rychle, taktiez popri posteli, alebo dookola ohradky chodi ked sa moze drzat. Taka otazka, ak by som kupila choditko, nevadilo by to ze sa zacne pouzivat takto neskoro? Mozno by to pomohlo, dakujem pekne za nazory a pekny vecer 🙂
Ahoj, moj Lukasko nie je velky sportovec-zacali sme chodit v 14,5 mesiaci...ked mal rok tak som bola unavena z toho ako sa ma kazdy pytal ci uz chodi, ako keby uz mal nieco zameskane...ja som si povedala, ze to nebudem silit a prislo to prirodzene samo, pomaly nabral odvahu a uz krasne chodi...sme na neho velmi hrdi, lebo sice kym sme zacali chodit tak to nam trosku trvalo, ale zase vo verbalnej oblasti je Luki velmi popredu...uz teraz ma velmi velku aktivnu slovnu zasobu...kazde dietatko je individualne a je sikovne v niecom inom ...na tvojom mieste by som asi nic zbytocne neurychlovala a hlavne podla mna je dolezite ci je dietatko stastne a spokojne- ,,neockujme´´ uz take male deticky prehnanou snahou po vykonoch-toho si v dospelosti v dnesnej dobe uziju dost...
@bibianka :D :D :D
One study that evaluated children between 6 and 15 months of age demonstrated that walker-experienced infants sat, crawled, and walked later than no-walker controls, and they scored lower on Bayley scales of mental and motor development. At first, the unassisted gait of infants who use walkers may be slightly abnormal. There is no evidence, however, that such effects are lasting in typical children or that they have any impact on the child's ultimate motor development or intelligence.
http://pediatrics.aappublications.org/content/1...
Moja zacala chodit v 14,5 mesiaci. No to som jej uz dala kociarik tlacit a behom tyzdna chodila. Choditko nekupuj,skor take vozicky,co sa tlacia. Neboj sa,coskoro zacne,nechaj dietatku cas.
@mia885 chodítko nekupuj, ak tak aktívne čo sa tlačí... 🙂
Môj dcéra začala chodiť v 17mesiacoch, syn dokonca v 19 mesiacoch, všetko pekne prirodzene, bez pomôcok. 🙂 Boli sme len sledovaní neurologičkou, ale nebola tam žiadna patologia, doslova len pre istotu, lebo všetko robili neskôr ako podľa tabuliek.
@142230919213 Práveže naše staré matere používali zdravý sedliacky rozum, chodítka vôbec nepoužívali (to len matky v dnešnej dobe sa nechajú zblbnúť nejakou hlúpou reklamou) a ak.... tak si doma vyrobili predchodcu tzv. aktívneho chodítka, ktoré dieťa tlači... 🙂 (foto zo skanzenu v Zuberci)
paneboze to je co za doktorku, naozaj sa nemusis strachovat, dieta so vobec nemusi desat mesacne nahanat po byte🙂 vidis ze mamicky pise ze deticky bezne zacinaju chodit v 13, 14 mesiacoch, mnohe aj neskor, je to uplne normalne a nemas sa coho bat, to je dobre ze stvornozkuje, je to najdolezitejsi pohyb v takomto veku, dietatko si spevnuje celu chrbticu, vsetky svaly...a chodi okolo nabytku, no vidis to je tiez super, ked bude mat silu a odvahu pustit sa a urobit par krockov, urobi to. ale ked to urobi, ked prejde kusocek medzi nabytkami tak uz to pojde rychlo a do tyzdna bude chodit ako strela🙂 vsetko je v uplnom poriadku a nechapem preco ta dr stresuje, vseobecne zname je ze dietatko ma cas zacat chodit do 18 mesiacov! no ale toto by mozno mala citat vasa dr🙂 drzim palce a nestrachuj sa, mas sikovne dietatko
Znovu som sa na konovi dobre pobavila 😀 😀 😀 ach, to sa vazne dokazete hadat na vsetkom? Kotkodaaaak...mne len napadlo, ze by sme mohli vsetko zakazat od choditok po vedenie za ruky az po cukor, kravske mlieko a vsetko co nie je BIO. Lebo viete co? Dementujem dementovane 😝
Ale k otazke....nestresuj, ma cas a ako tu niekto pisal, asi je nacase vymenit lekarku 😉
a naco je teda to choditko dobre?
nikto tu z nikoho nerobi krkavciu matku... ale tak ako to co sa robilo pred 20 rokmi nemusi byt tuti fruti aj dnes.. rovnako ako napriklad studie o umelom posadzovani deti ktore to same nezvladnu a o tom zeteraz sa vynaraju zistenia ze to ma vplyv na bolestivost chrbta v dospelosti, ze % problemov s chrbticou je vyssi ked boli ludia ako deti posadzovani ako ked neboli... rovnako ako to ze pre babo je prirodzene byt v nosici resp satke tvarou k nositelovi a nevisi bezradne "dopredu" kde sa nema ako opriet a hlavu polozit a oddychnut svaly.. to sa tiez pred 20timi rokmi nerozpravalo ale mne to teraz nepride ako odveci "zistenie" a nebudem tvrdit ze to je blbost len zato ze sa o tom proste teraz hovori..
k stahovaniu vyrobkov - vyrobcovia stahuju velmi neradi len to co akutne ublizi.. ak si dieta choditkom neprejde prsty tak akutne teaz hned mu v nom nic nehrozi, vsetko co sa tu pise je z dlhodobeho hladiska...
ale naozaj neviem naco tolko vykricnikov...
off topic - v jednom dokumente o domacnosti v sterdoveku? - sorry presne si uz nepamatam, poukazovali na vynalez - dojcenska flasa - v principe ako ta dnesna, sklenena flasa, na tom gumena hadica a k nej primontovany cumel a tym sa krmili babatka... ale co ma zaujalo bol navod - vyrobcovia garantovali ze matky nemusia tri tyzdne, ano TRI TYZDNE flasku vobec rozoberat a cistit, staci vyliat stare mlieko a naliat nove.. riesit sa to zacalo az po x rokoch a x umrtiach na bakterialne infekcie babatiek ked si dal niekto konecne do suvislosti co za hnus v tej flaske, hadici a cumliku rastie...by sa jeden poblil (ja len ze to co sa dialo v minulosti... a to co sa deje dnes, nie je vzdy totozne a najlepsie..)
nasa dcerka zacala chodit,ked mala 14,5 mesiaca ... proste skor nechcela,nebola nato pripravena... 😉
My sme zacali chodit vcera...8-meho bude mat 15mesiacov 🙂 cize pohodicka
Moje mladsie dieta zacalo chodit v 16tich mesiacoch 🙂
@mia885 vymenit doktorku.. 😠 😠 ... Poviem ti co povedal moj doki na to, ze mala ako 14 mesacna nechodila ( i ked okolo nabytku uz ficala od 6 mesiacov..)... Deti, aj ked su take male, maju svoj rozum... A jednoducho pre dieta je v sucasnosti chodenie nieco, co dieta vyhodnotilo, ze nepotrebuje... Ked dojde k nazoru, ze je to lepsie / atraktivnejsie zacne chodit samo.. ( a naozaj sama sa pustila ako 16 mesacna a dnes ma lepsiu chodzu ako rovesnici, kt zacali ako 8 mesacni...)
..takze nechat dieta samo,kedy sa rozhodne, ze chodenie je prenho Zaujimave a hodne namahy... 😎
http://choditka.heureka.sk/chicco-band-green-wa... asi si vyrobcovia len vymyslaju aby predali 😀 a to nechcem rypat. Akceptujem nazor pravice aj lavice 😉
môj malý začal chodiť tiež ako 18 mesačný a je celkom zdravý, lieta, že mu nestíhame. Všetko chce svoj čas. 🙂 🙂 🙂
nechápem tento šialený mýtus, že dieťa musí v roku chodiť ☹
Určite sa netráp a nestresuj, keď štvornoškuje a vie sa dostať kam chce - keď sa bude cítiť na to aby chodil, tak začne, tak ako píšu dievčence ešte má čas.
Čo sa týka chodítka, tak podľa toho aké myslíš. Ak tzv. pavúka tak to nemá význam a určite by to ničomu nepomohlo.
Moje deti začali chodiť veľmi zavčasu (už od 7,5 mesiaca) ale syn hoci skoro chodil okolo nábytku sa bál chodiť do priestoru - keď sa držal za ruku (stačilo aj len môjho malíčka na jednej ruke) tak s tým nemal problém, ale potreboval pre pocit bezpečia sa niečoho držať a to až do 13-tich mesiacov. Keď mal cca 10 mesiacov, tak sme mu kúpili chodítko d Fisher price - taký hudobný pultík, dole s kolieskami a hore s rúčkou, ktoré dieťatko pred sebou tlačí - má podperu, ale nie pevnú ako nábytok a chodí samo, keď chce, tak si sadne a môže sa s pultíkom hrať. Donedávna som ho mala vo mojom bazáriku, ale už som ho predala, ale je ich tam takých, alebo podobných viac. My sme s ním boli spokojný a napriek tomu, že sa niektorý z nášho okolia báli, že bude padať, keď sa mu chodítko pohne, tak nič také sa nestalo, keď si nebol istý tak si sadol a potom, zase pokračoval v objavnej ceste Tak ak myslíš takéto chodítko, tak na to určite nie je neskor a mohlo by vám pomôcť.
Ale hlavne sa neboj, nič mu neujde, keď začne kráčať po svojich nožičkách trošku neskôr - užívaj si, lebo potom keď začne behať, ho budeš stále iba naháňať.
na margo niektorych studovanych. Dr.podla niektorych by mali mat polrocne deti plnu pusu zubkov,krasne sediet a najlepsie uz aj stvornozkovat, no a ako rocne by dieta malo behat po dome a plynulo rozpravat 😀
Pekne zhrnutá časť chodítkovej problematiky: http://beyondbasicplay.wordpress.com/2012/09/14...
Ahoj. Nasa zacala chodit teraz :D 14-15 mesiac. Predtym sla len tak za rucicku a ani za nic sama. Choditko sme nemali a ani sme to neriesili. 🙂
🙂 to je mile ked si ludia myslia, ze to co je raz na internete tak to tak musi byt 🙂 alebo, ze to co odporucaju, neodporucaju doktori, tak to je pravda, lebo doktro povedal 🙂 alebo porovnavat minule storocia s dneskom 🙂
preco sa radsej neriadite materskym instinktom? spokojnostou svojho dietata.
- volakedy ak si spominate sa 100% tvrdilo ze vajicka zvysuju cholesterol - dnes sa tvrdi pravy opak
- deticky musia byt do urciteho veku v zavinovacke pre chrbticu - dnes sa tvrdi pravy opak
- antibiotika radsej ako komplikacie - dnes to mame opacne nie?
- lepok az niekedy po 8.mes, lebo je potom zvysene riziko neznasanlivosti lepku - dnes sa odporuca zacat hned s prvymi prikmami podavat postupne aj lepok, prave preto aby nevznikla intolerancia na lepok
- deti prve tyzdne maju byt len doma s mamou, nehrozi na navstevy atd - budu chorlave - dnes to mame opacne, co najskor vybudovat imunitu babatku
- podme vsetci na sunar a kravske mlieko - dnes fanaticke dojciace maminky malych skolakov pomaly
- kupat miminko kazdy den - dnes uz to neplati
- ortopedicke nohaviky, samozrejme nevyhnutnost - dnes ich odporucaju len detickam zo zistenymi vadami
- ockovanie
- margariny najzdravsie co moze byt - dnes uz vieme aky chemicky koktejl to je, a ze zdrave su len v reklamach
- detom na behanie pevne topanocky - tvrdi to dnes este niekto?
- slnko sa toci okolo zeme 🙂 atd,atd,atd
a to co plati dnes o 5 rokov bude zas uplne inak. nechapem preco si myslite, ze ked je nieco napisane alebo povedane tak je to vseobecna nemenna pravda.
vsetko s mierou, ak je spokojne dieta, matka tak je vsetko spravne - aj to choditko napr.
prajem vsetkym co si stale myslia, ze ked raz bolo povedane a napisane, ze slnko sa toci okolo zeme tak to tak jednoducho je, trosicku otvorenejsiu mysel a pozriet sa viac na realnych ludi a realny svet ako rozne nepodlozene studie z netu.
@katarinamarkova klobuk dolu zena....hovoris mi z duse...vystihla si to do bodky a do pismena... 🙂
@katarinamarkova
1. tie štúdie nie sú nepodložené a už to trvá podstatne dlhšie, ako 5 rokov, čo sa na názore na chodítka zo strany ortopédov a rehabilitačných lekárov a zdravotníkov nič nezmenilo. Kanadský zákaz chodítok už oslávil desaťročie a podobný návrh je aj v USA. Je len otázkou času, kedy sa táto téma otvorí aj v EÚ.
2. Otvorenú myseľ potrebujú aj tí, ktorí vo svojej relativizácii došli do takého extrému, že im už zlyháva aj zdravý sedliacky rozum (a "materský inštinkt). Sú aj veci, ktoré sú nemenné - dieťa potrebuje k zdravému vývoju zdravú a vyváženú stravu a dostatok prirodzeného pohybu. Ak by som sa mala riadiť horeuvedenou akože "materskou intuíciou", moje deti by jedli len čokoládu a lízali lízatka, pretože pri tom sa tvária mimoriadne spokojne. Príkladov na to, kedy sa deti tvária spokojne v situáciách, ktoré ich ohrozujú, je neúrekom, takže ak už niekto ide argumentovať, mal si si lepšie premyslieť, čo tu naťuká. Suma sumárum - dieťaťu chodítko neponúka jedno-jediné pozitívum, ale spústu negatív. Je ale zrejmé, že je obrovským "prínosom" pre rodičov. Myslím, že nemusím vysvetľovať, prečo...
@katarinamarkova A ešte dodám - podobne "nepodloženými" štúdiami sa zistilo, že makový odvar na uspávanie detí nie je to pravé orechové. Tipujem, že zákaz uspávania týmto "šikovným" spôsobom svojho času tiež rozladil mnohé unavené "intuitívne" matky. A skutočne veľmi pochybujem, že sa na názore na škodlivosť takéhoto uspávacieho prostriedku niekedy niečo zmení.

@142230919213 Moje predčasne narodené deti dvíhali hlavičku v gestačnom 34 týždni (narodili sa v 33.). Robili to tam aj mnohé iné a nikto sa nad tým nepozastavoval 😀 😀 😀