Rozpoznávanie farieb dieťaťom

20nina14
14. dec 2015

Ahojte maminky, mam 29 mesacnu dcerku. Chcem sa vas spytat kedy vedeli vase deti ukazat ci povedat aka je to farba...uz od malicka jej ukazujem i vypravam napr...toto je modra kocka ked ju ukladame ci ide cervene auto...ked jej poviem aby mi ukazala napr. Cervenu ceruzku tak niekedy pekne ukaxe ale vacsinu inu ukaze..poradte mi ake metody ste pouzivali pri ktorych sa deti naucili farby...dakujem.

pribinak
14. dec 2015

dieta sa najskor uci farby triedit, napr daj do misky 5cervenych, 5modrych, zelenych, zltych guliciek a triedte ich do samostatnych misiek

alebo vysyp krabicku lentiliek a triedte si na kopky lentilky podla farby

eeffka
14. dec 2015

@20nina14 deti mam 2, starsia rozoznavala vsetky farby vratane fialova, ruzova, bledo/tmavo.... v 27m, mladsia bude mat 4roky zachvilu a uspesnost farieb je tak 40%
Prva sa potkne aj na rovnej zemi, druha vybalansuje na 1prste..... deti su rozne 😉

liz_lemon
14. dec 2015

moj syn poznal farby uz ako 1,5 rocny, a nie iba zakladne, ale aj take, ze ruzova, fialova, seda, hneda
nijako specialne som ho to neucila, len som mu ukazovala predmety, a hovorila farby, napr. vonku

martina27777
14. dec 2015
Používateľ martina27777 je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od martina27777.

ono je to pri kazdom dietatku ine ale hlavne netreba hned mat obavy 🙂

katka1981
14. dec 2015

@20nina14, pamatam si, ze ked sme prisli do poradne ked mala dcerka 3 roky, tak ju skusala pediatricka postavicky z rozpravok a farby. Vtedy dcera poznala slnieckovu, mozno nebickovu, ale urcite nepoznala vsetky, ved donedavna nevedela ani rozpravat. To su velmi indivudualne veci, tak ako niektore deti 4-5 rocne vedia citat alebo pisat, ine so vsetkym zacinaju az v skole. Zavisi od dietata, su deti, ktore sa velmi rady ucia a potom take ktore to priam neznasaju. Podla mna sa nemusis stresovat.

timea7
14. dec 2015

@20nina14 presne tak, ako ti radia, neuč ju všetko naraz, najskôr nech ich triedi, priraďuje - modrú k modrej, zelenú k zelenej. Zo začiatku to rob s tromi farbami, postupne s viacerými. Až keď ich bez problémov roztriedi, tak ju uč názvy, najskôr môžeš - slniečková, jahôdková, trávičková....až potom klasicky názvy. Niektoré deti farby ovládajú ani nie v dvoch rokoch, mala som aj deti, ktoré ich neovládali ani v štyroch, ale ich zaujímalo niečo úplne iné a dnes navštevujú triedy pre nadané deti. Takže to nie je tragédia, ani to nič nemusí znamenať, ak v jej veku nepozná farby. Pozri na stránky www.montessoridoma - nájdeš tam úžasné pomôcky, či už na spoznávanie farieb, alebo na čokoľvek iné. Aj tu na MK nájdeš kopu námetov od kreatívnych mamičiek.

bosoriak
14. dec 2015

@pribinak Napad super, akurat s lentilkami by to u nas nabralo uplne iny smer 😀

kacena4
14. dec 2015

ukazat na farbu a pomenovat ju je velky rozdiel. deta ta farby zacina ucit cca od 18 mesiacov. postupne cca do 36 mesiacov sa uci zakladne farby (no neznamena to ze ich vsetky aj musi ovladatň vsetko zavisi od toho ako u neho nastupil vyvin reci. 😉 dolezite je, aby dieta ovladalo farby pred nastupom do skoly. su rozne sposoby ako mozes ucit dieta farby. najpr. aj pri vesani pradla. po ceste mu ukazovat zaparkovane auta na parkovisku, alebo doma uz ako spominali vyssie maminky. su tu aj skupinky montessori kde je vela inspiracii ako na to. hlavne to chce trpezlivost a prijat individualitu dietata.
moj najstarsi syn v 3r. ovladal vsetky odtiene farieb zato dcera v 4 nevedela poriadne este ani zakladne farby. chce to vsetko cas a trpezlivost s dietatom a komunikovat

siska53
14. dec 2015

@20nina14 po 2roku postupne. Presny cas neviem,je to u deti individualne... Moj starsi skor poznal pismenka (hovorit nevedel) ako farby. Prosto ho to bavilo viac.
Tiez som rozpravala farby,triedili sme a tak.

bosoriak
14. dec 2015

@20nina14 Ono je este rozdiel poznat farbu a poznat meno farby. To su dve uplne rozdielne veci. Takze skutocne ak chces hravou formou ucit deti farby, je lepsi ten montessori pristup, kedy sa nememoruje nazov farby, ale uci sa samotna farba. Nazvy sa moze naucit aj neskor. Tak ako pisala @pribinak - skor nabrat kopec veci na jednu kopu, mozu to byt veci z domacnosti. Na druhu deku dat napr. 6 farebnych papierov roznej farby a nech dieta preklada veci na kopky podla tych papierov.

Ja si len pamatam, ze ked boli moje dcery na tej preventivnej prehliadke v troch rokoch, tak ich lekar skusal farby, ale netusim, kedy sa naucili, ze cervena sa vola cervena. 🙂

pribinak
14. dec 2015

@bosoriak tak koniec tejto aktivity je vopred jasny, to je jasne ;)))

siska53
14. dec 2015

@bosoriak lentilky by asi mali jedinu farbu- jedlu supdobruska. 🙂

jabadaba
14. dec 2015

@20nina14 kedysi som sa dostala k metodike vyuky v materskych skolach a tam bola aj tato problematika a dieta podla tejto metodiky ma zvladat 5 farieb vo veku 4 rokov. Mne sa to vtedy zdalo velmi neskoro, kedze syn poznal vsetky farby aj s odtienmi v troch rokoch, ale deti su velmi rozdielne, kazde je ine a tak ich netreba porovnavat. Je fajn, ze dcerke pri predmetoch zdoraznis aj farbu, neboj, ona si to uklada do hlavicky, deti nasavaju informacie ako spongia. Daj tomu cas. 😉

maminuska
14. dec 2015

Ja pri svojich 4 detoch môžem povedať že jedna matka dvaja otcovia ale každé robilo mnoho vecí v inom čase a ak opomeniem najstaršiu dcéru tak všetky tri sú veľmi šikovné . Ale napr . 6 ročná dcérka ako dvojročná zložila puzzle pre 5-6 ročné deti bez väčších problémov ale aj v troch rokoch všetko bolo zelené alebo čevené , plienky na noc do 3,5 roka, rozprávala po druhom roku života . Táto posledná dcérka tak tá sa pzzlami nepára , napráska ich ládom skládom , jedno cez druhé , farby ale pozná , plienky už nemáme, rozpráva ostošesť, syn tak ten do 2,5 roka ani slovo , mlčal ako ryba, plienky už nemal , farby nepoznal , ale merkura a lego skladal pre 6 ročné deti . Šnurku som ho učila celý deň , tretej som to ukázala raz !!! , skutočne raz a mala zaviazané topánky.

Skutočne každé dieta je iné .

Ale oč sa týka farieb, ja som ich učila tak , teda syna že som kupila taký ten ihlan vysoký na ktorý sa napichuju kolieska farebné , to boli základné farby a to sme si vraveli , teraz hodíme modré koliesko a hladali sme modré atd.

sense
15. dec 2015

V 1.5 roku poznala slnieckovu, zelenu, modru a cervenu...teraz pozna uz aj ostatne ale bledo tmavo al. Take ze lili, baklazanova , cyklamenova nie...inak by sme mali doma asi genia lol...kazde dieta je lepsie v niecom inom, ...skus co ti dievcata radia triedi po farbach a opakovat ..nie nadarmo sa vravi opakovanie je matka mudrosti...nasa mala taku mozaikovu skladacku o 4 farbach a vela predloh podla kt. Skladala...alebo stipce triedila