S mojím dieťaťom - škôlkarkou- nič netvorím.
Ahojte.
Mam dievcatko kt chodi do skolky teda trz momentalne nie. A je mi az blbo ze kazdy s dietatom vyraba tvori atd a my nic. Nebavi to ani mna ani dieta. Jednoducho vidim napr na intagrame mamicku kt kazdy den nieco tvori s dcerkou. Aj tu na MK len ja na to nesom. Moje dieta sa radsej hra klasicky s hrackami ked varim alebo peciem pride ze chce pomoct tak spolu napr pecieme ale vyroba dekoraxii a tak to je nuda. Ma 4.5 roka ...
....😂😂😂...A týmto tvojim priznaním ta zbavia rodičovských práv a odoberú ti dieťa...🤣🤣🤣🤣
Bud rada, ze je tvoja dcerka samostatna a sama si vymysli program. Ja mam dojem, ze niektore mamicky sa premenili na animatorky, planuju do minuty detom program, deti su na jednej strane pretazene a na druhej sa same nevedia nijako zamestnat.
Ja som za to, ze dieta v tomto veku ma mat volnost, same skumat a objavovat a to zial vela dnesnych deti nevie.
A dalsia vec, nedovol, aby si samu seba spochybnovala, ci si dobra matka. Presne k tomuto tie lifestylove dristy vedu... normalny clovek sa uz citi ako 0, lebo nie je dokonaly... kasli na to. Akoze netvoris? A lego je co? Ved tam si tiez rozvija zrucnost, fantaziu, kreativitu. My sa s legom hrame vela. Deti si vymyslia, co budeme stavat a potom sa s tym vyhrame do detailov. Ak nemas fantaziu, pozti si na pintereste napady z lega. A neverim, ze tvoje dieta aspon obcas nekresli a pod, to je tiez tvorenie. Radsej bud v pohode, doveruj si a neries 😊
To vôbec nevadí, ešte sa bude dokonca života veľa učiť a veľa tvoriť. Užívajte si každú spoločnú chvíľu a robte to co vás baví a napĺňa, teraz je nato príležitosť.
Ja mam deti uz velke a z mojich skusenosti je dolezite vytvorit dietatu priestor a podmienky na hru, so zaujmom pocuvat, co hovori a vytrvalo odpovedat na jeho otazky, pokial je v jeho "silach" odpovedat.
@marca12 takze mam s dietatom tvorit? Skusali sme a vysledok? Ze to je nuda.
Mala sa vyhra sama niekedy ma vola ... skladame lego alebo puzzle staviame bunker atd ale jednoducho je to dieta kt sa zahra samo. Kolkokrat pride s plastelinou za mnou ze aha spravila som ti cookies alebo zmrzku ...
@linalinabizu tiez mam pocit ze kto netvori s detmi 144322555 vytvorov je nula. To je ako montessori bola som nadsena ze jej aha ... a mala na to kaslala 😂 najlepsie hracky boli plastove tak sme tamtie predali 😀
@lindusss2016 jaj ona kresli aj vyfarbuje ... kazdy den farbicky po zemi povalane su 😀
@renab ja si nemyslim,ze je uplna tragedia,ak netvoria,ved deti su same kreativne,ale vidim na detoch,ktorym sa rodicia venuju aj po tejto stranke,ze su take vyspelejsie,zbehlejsie. V tomto maju velku vyhodu ucitelky v MS. Mam kamosku zo skolky,ta sa aj doma venuje detom a obdivujem ju a hlavne to s nimi vie,na co sa zamerat a ako.
Kreativne tvorenie rozvija detsky mozog,preto je tak dolezite. Dieta sa zahra aj same,ale tvorbou si vyvija mozog. Napr.tu sa o tom pise
Ako ja teraz tak trocha nechapem, podla toho co hovoris, tvorite s dietatom, ale nie ucelovo. Pudovo ak ma dieta na to chut a vsak to je fajn. Nepises o tom, ze by bola tvoja dcerka nejak nespokojna, tak je proste vsetko v poriadku a to, ze niekto si dava 12 vytvorov denne na instagram ta uz vobec teda nemusi trapit
Môj ma 4 roky a malo tvorime,ma pracovny zosit ktory sem tam otvori ale skor rano telka,hracky a poobede dvor a vonkajsie aktivity.ani my nie sme na to tvorenie,mozno skor dievcatka to bavi ale chlapcov ani nie
ja zas nechápem, keď dieťa má nalinkovaný každý deň celý týždeň a vyplnený do bodky. Neuškodí im sa aj nudiť a vymyslieť si vlastný program. Potom sa čudujeme, že u detí stúpajú počty depresií a návštevy psychológov, keď už pomaly od 6 mesiacov majú stále nejaké povinnosti.
@marca12 ja na to.mozem povedat len tolko, ze mam tri deti. Najstarsia dcera velmi tvorila a kreslila, chodila na vytvarnu, tanecnu, gymnastiku. Dokonca aj hudobne je vemi zdatna.
Potom mam 2 synov, ktori nikdy k takemuto nazvime to vytvarnemu tvoreniu neinklinovali, nedrzali ceruzku v ruke, dokonca ten starsi dodnes nevie drzat spravne pero.
Nevidim medzi nimi ziaden rozdiel. Dcera aj starsi syn su uz dospeli. Obaja skoncili VS s cervenym diplomom. Dcera je uspesna managerka restauracii, mimo prace robi s postihnutymi detmi hipoterapiu, krasne kresli a syn konci doktorandske studium a jeho kreativitu by sme mu mohli zavidiet. Robi programy pre najnovsie zdravotnicke pristroje, spolupracuje s vyskumnikmi z celeho sveta. Na druhej strane je aj manualne zrucny a napr. ziadna oprava mu nerobi problem.
Najmladsi kraca v stopach starsieho.
Tymto nechcem podcenovat kreativne vytvarne tvorenie u deti. Dokonca si myslim, ze pre rozvoj emocionalnej stranky cloveka je hudba, vytvarne umenie ale aj nejaka pohybova kultura dolezita.
Ale ako som uz pisala, robit dietatu neustale program je kontraproduktivne. Treba mu len vytvorit podmienky a cas a dieta svoju kreativitu rozvinie aj same.
@renab to je v poriadku,ale v skolke,skole hadam boli pritomni. Teraz su deti doma a jednoducho netreba za ten cas zabudnut obcas s nimi nieco vytvorit. V skolke deti casto tvoria,rozvijaju ich. V skole sme takisto mali vytvarnu. U nas skolkari maju ulohy a raz za cas musia poslat fotku nejakeho vytvoru.
@marca12 najviac chodila do skolky dcera, synovia si jej moc "neuzili". Skratka tam nechceli byt. Najmladsi chodil len posledny rok, ak sa da povedat, ze chodil... do vytvarnych aktivit sa zapajali minimalne. Radsej sedeli v knihach alebo travili cas v prirode. Starsi dokonca v prvom rocniku odmietol na matematike vyfarbovat, lebo to nie je vytvarna ale matematika. A obaja mali to "stastie", ze ani vytvarnej ani hudobnej si moc neuzili, lebo mali individualny studijny plan.
Tak potom tvori,ked si kresli alebo robi s plastelinou. Nepozeraj na premotivovane matky,ktore za dieta nieco vytvoria s minimalnym pricinenim deti a vychvaluju sa s fotkami. Urcite ste naporiadku a nemusis sa citit blbo. Niektore decka nemaju doma ani farbicky. Volakedy som pozeravala zamenu manzeliek a tam mi niekedy prisli deti extremne zanedbane. Poviem z ineho sudka,ale ja si pripadam ako totalny luzer,ked vidim ako zeny kvaskuju,vypekaju,vyvaraju. Nechapem,kedy to stihaju,mna to nebavi 😀 nevravim,ze neupeciem ako je rok dlhy,ale nebavi ma to.
@marca12 to je dobre ze premotivovane matky 😀😀😀

Co vlozis do deti sto nasobne sa ti to vrati. Precitaj si nieco o grafomotorike deti a podobne..tvorenie je velmi dolezite a ano dieta,ktore nie je vedene k tvoreniu ani nema mat aky vztah,ked jej to nikto neukaze. Ale jasne,ze nie kazdy ma vlohy a nemozes suplovat skolku,ale premoz sa. Daj si zavazok aspon obcas nieco vytvorit. Na nete je tolko navodov a uvidis ako sa mala bude tesit a neskor aj ty.