"Samostatné" odplienkovanie
Neviem ako lepšie nazvať tento "problém" ... uvítala by som skúsenosti mamičiek, ktroé sa rozhodli nechať odplienkovanie na svoje dieťa, nešli podľa žiadnych tabuliek, postupov, nebehali každú polhodinu s nočníkom za dieťaťom, či náhodou niečo nechce. Ale popčkali na čas, kedy sa dieťa proste rozhodlo, že plienok bolo dosť, dalo ju dole 🙂 a ako keby zázrakom sa samo pýtalo na potrebu a doslova zo dňa na deň sa odplienkovalo úplne samé - áno, vraj aj také existuje. 🙂 CHcem ísť touto cestou, ale okolie bohužiaľ nie je moc chápavé a väčšina si myslí, že takmer dvojročné dieťa musí byť bez plienky a treba ho samozrejme učiť. takže milé alternatívne maičkz, sem so skúsenosťami 🙂
@magre moj syn maval tiez teraz od septembra jednorazovky, lebo zacal chodit do skolky, tak som z latkoviek presla na jednorazove e v pohode sa odplienkoval sam ... mojmu mokro v latkovej nkdy nevadilo
baby, mna porazi, mala od 7 mesiacov sedela na serbli, velke kako neurobila do plienky uz asi pol roka a teraz som zacala odplienkovat, no jak na potvoru nejde na to wc ci serbel, aj ked ho ma priamo pred sebou a nepyta sa, nechce, donedavna isla na wc, sama od seba, aj ked si len cvrkla! mate dakto tieto skusenosti, porazi ma z toh, myslela som, ze je nato pripravena, ked to doteraz vsetko robila a pytala sa.... :/
Mamicky, mam otazocku. Tiez by som bola rada keby sa mi mala odplienkovala sama. Ma 13mesiacov, nocnik doma nemame. Posledne tyzdne vsak signalizuje, ze sa pokakala aj pocikala. Pride za nami, chyta si brusko alebo plienku a hovorii a-a-a 😀 Ma jednorazovky. Zvazujem ci nekupit redukciu na wc a obcas ju tam dat, bezne so mnou na wc chodi takze celkom vie o co ide 😀 Ale nechcem to zbytocne silit, a hlavne ju nemylit... Aky je vas nazor? Vdaka
@sofik19 ahoj, teraz som natrafila na Tvoj prispevok. Odvtedy ubehli 2 mesiace. Ako ste na tom teraz, ako riesite cikanie/kakanie? Pytam sa preto, lebo moja 14m sa pyta na nocnik. Zacala asi pred 2 tyzdnami, predtym mala par tyzdnov nocnik iba tak, na spoznanie, hovorila som jej, na co sluzi. No problem je, ze sa vypyta, dam ju na nocnik a vo vacsine pripadov tam vydrzi iba chvilku, zadrziava alebo si iba cvrkne a potom mi ocika zem 🙂.
@chrumka84 Ahoj! No vtedy som kupila redukciu na wc, obcas sa aj podarilo ale potom casom prestala aj hovorit ked sa vykakala tak sme to nechali tak. Teraz ma asi 2 tyzdne nocnik. Obcas ju tam posadim ked som aj ja na wc, alebo vtedy ak vyslovene odmieta plienku, vtedy viem ze jej treba cikat. Obcas sa vycika, obcas len tlaci, snazi sa, ale necika 😀 a raz sa tam dokonca vykakala... Ale teraz robi to co tvoja, sadne, postavi sa, kuka nestastne do nocnika, ze nist, a cupne si vedla a tam sa vycika 😀 Takze tak vselijak. Ale ja to moc neriesim. A intenzivne tam posadzuje svoju plysovu pandu a ma z toho zabavu 😀
Inak moja tam tiez nevysedava, sadne, a bud cika hned alebo prcha 😀
My sme cca od roka posadili dcérenku ráno po prebudení na šerblíček a na 99% cikala a tak sme ju pochválili. Inak som ju do 2 rokov na šerblák nedávala - iba keď si sama povedala. Bola dosť zdatná v reči. V roku a pol nechcela na obedný spánok plienku - tak ju nemala a nehoda bola iba 1x. A v tom čase aj začala kakať takmer výlučne do šerblíka. Na druhé narodeniny dostala bycikel a v tom momente si sama dala dolu plienku s vetou : "Už som veľká baba" pretože sme jej hovorili, že iba "veľké baby" majú byciklíky 😀 😀 😀
Odvtedy plienku nemala - iba na noc ešte asi týždeň, ale vždy bola plienočka suchá.
Som rada, že som to nesilila, lebo druhé tehu bolo dosť náročné na nevolnosti a takto to bolo bez problémov pre mňa i pre ňu. 😀 😀 😀
nevedeli by ste mi poradit nejake video najlepsie aj s pesnickou kde idu deti cikat do nocnika? lebo som zistila ze moja dvojrocna dcera vela veci opakuje ked ich vidi a ja sa do nocnika nezmestim tak neviem ako inak ju to mam naucit. nasilu ju nechcem nutit aby tam sedela lebo to by mala asi este vacsi stres z nocnika..
moja sesternica to tak urobila. Jej dcera vyhlasila v 4 rokoch, ze uz plienku nechce a dala dolu. Ja pri dvojcatach som to nesilila, priemer 2,5 roka na odplienkovanie je u dvojciat normalny, takze zhruba v tom veku som im navliekla nohavicky, povedala som im, ze do nohaviciek sa necika a hotovo. 2 dni sa kazdy 2x pocikal pri hre, co nestihol, chvilku som ja dohliadala, ze som sa ich pytala, ci im treba priebezne pocas dna a velmi rychlo boli bez plienky. Obisli sme nekonecne pranie pocikaneho oblecenia a vytieranie pocikanej dlazky a usetrili kopec nervov. Ja viem, ostatni setria radsej peniaze na plienky. Nuz, ako kto si povie. My sme pouzivali aj latkove a moji chodili ten cely rok k opatrovatelke doobeda, tak som ich nechcela mylit a stresovat s plienkami. Ale nocnik poznali od 1,5 roka, jasne, ze vycikali, vykakali, ked som ich tam posadila, ale to sa nerata, nevedeli sa vopred vypytat. No a najmladsia uz nocnik pozna ovela skor, kedze vidi starsich, tiez sa jej podari, ak ju tam posadim, ale to je vsetko. Mala nedavno len rok a vobec neviem, kedy zacneme odplienkovat. Proste, ked uvidim, ze je na to zrela uz. Ja urcite nemam nervy behat za dietatom s nocnikom, riesit, ze je furt pocikane, mat nervy, stresovat dieta a z toho vsetkeho byt na dieta este aj za to zla. Sa mi nejako nechce 😉 Ale viem, ze su aj velmi vyspele deti, co sa vylucovania tyka a vedia sa naucit rychlo dost skoro. Individualna zalezitost 🙂
@lauricka tak to som rada ze nie som jedina co to svoje dvojrocne dieta nenaucila ale neviem SI predstavit ake plienky by som jej kupovala do 4 rokov ked junior Su jej uz teraz male a vacsie nevyrabaju. vsetky dcerine oblubene hracky Sa pocas dna vystriedaju na nej nocniku ale ona stale nechce a mne Sa zase nechce utierat podlahu a koberce tak cakam.. ☹
@zuzanockamt necitala.som vsetky prispevky..ale tiez.som sa rozhodla.nechatto na dcere..ma 2 roky aj 4 mesiace...a stale ma plienky...na nocnik ani za svet nechce ist a ked si aj sadne raz za.cas tak na dve sekundy a dost..obcas sa vypyta na wecko,ale nic.tam.nespravi...ked sa pocura.alebo vykaka do plienky,tak mi povie,ze spravila ble a nastavi sa,aby som ju prebalila...tiez.ju nechcem.nutit,na co..sama vie,kedy.bude.pripravena..moja mama na.mna strasne.tlaci s tym,aby som ju odplienkovala,ale ona mi pindala.aj.za.nosic a dlhe dojcenie..a ked som s nou obmedzila kontakt,lebo to bolo neznesitelne,tak.ostala ticho..mne je napriklad.smiesne,ako sa.mamicky chvalia,ze od pol roka im deti.chodia na nocnik(ked.este nechodia ani sa nepytaju) a ked maju rok a pol tak vitazoslavne zahlasia,ze su.odplienkovani...alebo ze ako dvoj rocni maju plienku uz.len na noc...ze aky je to uspech...no ja.nevidim uspech v tom,ze.niemto.rok odplienkovava...kamoske tiez.tak zacala mal chodit zo dna na den na wecko,aj sa utrela.a umyla ruky...sama od seba...
@arwen88 vieš..iste smiešne je ked polročne deti ,,akoze sedia,, na šerbli a robia potrebu, to naozaj ešte nie je vek pre odplienkovanie. Ale dieťa, ktore ma vyše 2 rokov je uz dostatočne zrele aby sa začalo oboznamovať so šerblíkom, nikto nehovorí behať za dieťaťom cely den...proste skušať. Lebo ak malu planuješ dať do štátnej školky, tak ťa smiech velmi rýchlo prejde. Kazdý extrém je škodlivý.
Aj na mna okolie tlacilo ze aka velka ma plienky a bla. ale to je asi tak vo vsetkom kazdy sa pyta na blbosti, ci uz chodi, ci rozprava a bla. kazde dieta je individualne. Ja som sa snazila so serblikom vseliako. Urcite obcas tam cikla, niekedy som ju tam nechavala sediet dlho a nic, a potom uz len sadla , potlacila nejde a isla prec. Tak som kaslala na to, skusala som to tak od roka a pol a potom cca od dvoch castejsie a vseliako vazne ale nic. prislo leto. malá mala 2 roky a 3 alebo 4 mesiace. Nechali sme jej gatky.ocikane sme mali naozaj vsetko, vacsinou gauc. Ked sme boli vonku tak sme ju davali cikat ukazovali sme jej , vacsinou neuspesne. raz sme boli na rybach. mala len šaty. sama sa zdvihla. povedala idem cikat , čupla si , vycikala sa. odvtedy sme ju vonku davali cikat. ked prislo obdobie ze cez leto boli chladnejsie dni alebo prsalo. aj tak sme sli von sa na travicku vycikat. uz som bola v nervoch ze co teraz, serbel nechcela. zrazu zacne byt kosa vonku... a jedenkrat ze ideme cikat ale vonku tusim bola fakt zima neviem ci nefukalo alebo tak a ja ze podme za zachod, ze potlacis ako vonku to je to iste. a vtedy akokeby ma osvietilo lebo od toho dna chodime cikat aj na zachod. proste bol to ten spravny moment.
@sardinka335 do skolky pojde sukromnej a este keby isla aj do statnej..este ma stale.kopu casu..a ona sa oboznamovat nechce..ako som uz pisala
@petrarac tak aj Tena a Molimed maju plienky nad 36 kg pre chudatka postihnute deti...takze plienkovať sa mozete ojoooooj....do omdletia. 😀 😀 😀
@sardinka335 cakala som, ktora si neodpusti zadret nieco. Jasne, vsetci, ktori su trosku ini, tak treba do nich kopat. Kazdemu sa moze stat, ze ma dieta, ktore sa nevie odplienkovat v spolocnostou pozadovanom case. Citala som raz v jednom mamickovskom casopise o zivote v Nemecku. Sem-tam tam totiz zienky, co ziju v zahranici pisu, ako sa tam zije. No a ta pisala, ze to tam tiez neriesia ani pediatri a ze sa stava, ze maju deti dlhsie plienky. Su take u nas, co v roku a pol nemaju a su take co maju aj v 2,5 -3 rokoch. Dokonca som citala niekde statistiku, ze priemerne sa deti odplienkovavaju v dvoch rokoch a dvojcata v 2,5 roku. Ano, aj to viem, ze nasa generacia v pol roku aj po sebe splachovala, to len nase deti sa take sproste rodia. A nie je to vzdy len preto, ze mamicka neodplienkovava, niektorym detom to proste trva. Slovaci su netolerantny narod, plni predsudkov a neprajnosti.
mna sa tiez mama a mamicky na ihrisku stale pytaju ze ako sme s nocnikom pokrocili.. akoze kaslat na vsetkych co SI myslia ale na druhej strane mam 4 mesacneho syna a PRI nom nejako skor viem odhadnut kedy treba menit plienku a niekedy mam pocit ze jeho by som skor vedela naucit na nocnik ako dvojrocnu dceru keby som velmi chcela lenze on to dceru potom aj tak nenauci Lebo dievcata to maju inak.. ona to uz berie tak ze plienky Su normalne tak preco by mala menit nieco na co je zvyknuta..
@lauricka Veď čo sa "paprčíš" - normálne je keď sa dieťa "odplienkuje" cca v 2,5-3 rokoch. Môj starší syn prestal cikať aj kakať do plienok v 2,5 roku - do 2 týždňov - nijak som na neho netlačila ani nič podobné. Dcérka má 2 - neriešim - nechce "šerbel" ani vidieť - raz za čas sa do neho vyciká a behať za dieťaťom celý deň s otázkami každých cca 10 min "nechceš cikať,kakať" a stále dookola a potom aj tak behať s handrou - na to nemám ani nervy ani čas, čiže si zase počkám do 2,5 roka - dieťa na to musí dozrieť a pochopiť, že sa neciká priebežne a cvrknem si kedy chcem - ale idem cikať a hotovo! A prečo by mali mať "nárok" len dvojčatá sa odplienkovať v 2,5 roka...?! 😀
Ja povazujem za normalne ze sa dieťa odplienkovava okolo 2 roku. A nepovazujem za nič čudné ak dieťa ma plienku aj na noc, ak by sa mu mohla stať nehoda, ale myslím, ze o tom to ani nebolo. Tu sa proste niektorým mamičkám nechce to vobec riešiť ani pri deťoch starších 3 roky lebo ved načo, nebudem to vobec riešiť ...same na to pride lebo som ,,alternatívna,,. A na to som reagovala, nie na to ze ma ročne byť bez plienky. Takze neviem čo tu splietaš o polročných deťoch...a o tom ako to ktoremu dieťaťu ide. Nemaj boja....ja ti plným priehrštím doprajem prebalovanie a kupovanie Pampersov ...ak nemáš na čo ine utracať, tvoj problém. Pre mna je zbytočné, otravné, nepohodlné a komplikujuce všade so sebou tahať plienky na cely den, obrusky, krem a neviem kolko rancov plus riešiť či netreba kupit, objednat a či mam dostatok....preto budem rada, ak sa moje dalšie dieťa odučí okolo tých 2 rokov plus minus. Ale nie štylom, ze ved ak ho vobec napadne ist skusit na wecko , tak snad ho napadne a ak nie tak pojde aj do 1.ročníka ZŠ s pamperskou. Ak ho vobec napadne, ze ma ist do školy....
@lauricka
jasne ze treba detom ukazat co je nocnik a zachod a naco to je, to robime ASI vsetky. Len AK by Sa dalo chcela by som Sa vyhnut kriku PRI nahanani s nocnikom a praniu spinavych veci, to radsej zaplatim za tie plienky Len neviem ako dlho este moze trvat ze pride ten moment ked im zacne vadit plna plienka tak som zvedava co este z vlastnych skusenosti napisete..
Baby, iba doplním, že synček sa plne odplienkoval až minulý rok začiatkom marca, čiže mal viac ako 5rokov, keď prestal nosiť plienku na noc. Mladší mal necelé tri roky, takže je to ozaj veľmi individuálne a treba nechať deti dozrieť. Pre mňa dieťa nie je odplienkované, ak ho musím 3x v noci budiť, aby sa šlo vycikať...
@sardinka335 s tym plne suhlasim.

@inull5 Take sme uz skusali, aj cikat postojacky na velkacskom zachode, aj do travy... Povie, ze mu netreba a o pol minuty sa vycura na koberec v detskej alebo do slipov. Nie ze cvrkne, pocika naplno... 😖