Šikovná 21-mesačná dcéra
Ahojte zeny, chcem sa opytat na Vas nazor. Je mozne spozorovat takto skoto 21 mesiacov) ze dieta je mimoriadne nadane. Mladsia dcera sa veci uci sama, kedze mam este starsiu dcera, pracu na doma a domacnost nemam cas sa jej venovat tolko, co som sa v tom case venovala starsej, ta ma 5,5r.
Napriek tomu sa sama naucila farby, zvierata a ako robia celkom sama. Bola u nas mama a hrala sa s nou dva krat pri nej poratala gulicky a mala si to hned zapamatala a vie napocitat do 10. A tiez od 5 do 1. Vsetko toto vie po anglick aj slovensky. Starsia dcera hovori po anglicky plynule a hra sa len v anglictine takze angtinu ma napocuvanu. Rozumiem ze anglictina je pre deti jednoduchsia takze prirodzene ju preferuju. Dnes som vytiahla pismenkove nálepky a zistila som ze mala vie vsetky pisema okrem G,X a Y. Moze sa napriemerny intelekt ukazat uz takto skoro? Dakujem za nazory
@sisi2212 jasne rozumiem. Urcite s tym nechcem nic robit je este malinka, a myslim ze takto skoro sa s tym ani nic robit neda. Ak teda by aj bola nadana oproti rovestnikom. Len ma zaujimal nazor inych lebo ked to poviem manzelovi vysmeje ma ze urcite je to maly Einstein🤣
dakujem za nazor
2 rocna sa vela uci od sestry - takze to ze sa jej nevenujes ty neznamena ze sa uci sama ... takze ano je to ok na jej vek ..
Ano, vacsina rodicov vidi svoje dieta naj naj, ale tak ja to tiez tak vnimam, ze maly je nadany, hlavne podla toho porovnania s rovesnikmi a plus teda ta jeho pamat a schopnost sa ucit v podstate sam, velmi rychlo …. Ja inak stale doma hovorim, ze syn patri do Mensy 😅 cize da sa podla mna to nadanie vidiet uz takto v skorom veku, ja mam zatial jedinacika, tak uvidime časom ako to s nim bude
@syslik81 ano presne preto sa aj pytam lebo ma napadlo ze to moze mat aj napozrane od starsej. Nie ze sa jej nevenujem vobec hram sa s nou ale normalne primerane veku nic extra ju ale neucim, napriklad pismena alebo tak. vdaka za nazor
moze. no ono sa prakticky az casom ukaze, ci ide o nadpriemerny intelekt, aj ked takto sa urcite prejavuje
kludne moze mat diet alen enjake nadanie, vybornu pamat, mozebyt bystre a preto sa lahko uci a pamata si, ale moze to byt aj vysoka inteligencia
to co pisujes je urcite nadpriemerom,a le mladsie deti maju vyhodu, elbo maju vzor u starsich a mnohe vec sa ucia skor. cize aj to k tomu prispelo+ teda ese nieco k tomu.
sranda bola, ked moja dcera nechcela chodit, bala sa. mala 1r. urobila 1x 3 kroky sama, potom za 2t sa posunula vpred takym tempom, ze urobila asi 12krokov sama. ked sme boli v konakte s chodiacimi detmi podobneho veku a idela ich, taks a razu tak rozbehla, ze uz nesla na 4. v nas dospelych priklad nevidela,a le v ostatnych detoch ano.
@sisi2212 to mi presne hovori manzel ze vsetky maminy vidia svoje deti naj.. a utahuje si zo mna preto. Ja mam starsiu. Deti sa nemaju porovnavat ale bola ina ako mladsia
Dlho som rozmýšľala, či napísať alebo nie. Určite má tú ukamenuju. Ale proste mi to nedá. Takto sa často prejavujú autisticke deti. Maju fenomenalnu pamäť.
Je schopné tvoje dieta ucit sa aj to, čo sa ho snažíš naucit vedome? Pyta sa už na WC? Vie sa samo obliect? Jest? Rozpráva plynule, zrozumiteľne, reaguje a odpovedá k veci?
Samozrejme, môže byt nadpriemerne nadané, prečo nie? Ale tiež je to niečo, čo sa vymyká priemeru a mat doma genia naozaj nie je jednoduché.
Takému dieťaťu sa treba rovnako špeciálne venovať, akoby bolo podpriemerom. Tzn. Neustale ho rozvíjať a vedieť správne využiť jeho potenciál.
Najlepšie bude nechať posúdiť to odborníkom, ale počkala by som s tým aspoň 2r.
moja dcera ked chce, je vlemi sikovna, pamata si, chape, no ona ma povahovy problem.
od mala bola lvmei priecna, caso si postavila barieru pred sebou. ked sme ju chceli neico naucit, ani za svet, normalne nas nevnimala, bolo vidiet, ze nechce spolupracovat.
@majamat to urcite suhlasim, ze mladsie deti sa dotahuju za starsimi surodencami. Vidim to rovnako mladsia vsetko co robi starsia napodobnuje takto sa naucila sama jest, pyta sa na wc aj ked zdaleka este nie je odplienkovana. Samozrejme ta skala od sikovneho dietata po nadpriemerne inteligentne je velmi siroka. Len sa mi zda ze vynika medzo rovesnikmi spieva si jednoduche anglicke pesnicky ako baby shark, zo slovenskych si len sem tam zapamata refren. Aj to skor melodicky. Starsia chodi na tanecnu a mladsiu berieme so sebou. V ramci rozcvicky hraju napriklad sochy. Mala ich chvilu pozorovála a hned pochopila princip hry a pridala sa, alebo velmi jednoduche choreografie ako jeden krok do predu a dva dozadu si tiez vzdy zapamata a tancuje s nimi.
Deti su v tomto veku ako spongie. Nasavaju, nasavaju a nasavaju. Chce sa ucit, skusat, pozorovat, vnimat vsetkymi zmyslami. To, ze pes sa povie pes a robi hav hav musela niekde pocut a tam sa to naucila. Vie to mozno od sestry, babky. Nas vedel prve zvuky zvietat tie, ktore pocuval denne od zvierat - be be, kvok kvok, kikiki, hav hav
. Mechanicky do 10 napocita, lebo si to zapamatala. Poctu ako takemu predpokladam nechape. Moze a nemusi byt nadpriemerne nadana.
Veľmi tazko povedať, či je to nadpriemerne inteligentné dieťa alebo len ma napozerane od staršieho súrodenca, z tabletu, rozpravok atd. Deti sa všeobecne veľmi rýchlo učia v tomto veku. To, ze ma teraz nejake vedomosti, ešte neznamena, ze bude "druhy Einstein" a naopak, to, ze nieco nevie teraz, ešte neznamená, ze nemoze byt druhy Einstein. Ak ma chapes.
Az cas ukaze. Počkala by som nejake tie dva roky, potom sa uvidí, ci napreduje rovnako rýchlym tempom. Ale určite ju v tom podporuj.
Btw. syn je napriemerne inteligentný, potvrdene testami z CPPaP (teraz už to má zase iby názov).
Tiež začal angličtinou, farbami, číslami, pocitanim, pismenami (presne vek si nepamätám, co kedy ako, mam to ale všetko v profile v prispevkoch).
A teda zostalo mu to dodnes, stále ma široký okruh záujmu a nasáva stále nové a nové veci a informácie
Takže ju podporuj v tom, čo ju zaujíma, co sa jej paci, nové podnety, záujmy a uvidíš, ako sa to vyvinie.
I
@simona20201309 vdaka za nazor, toto ma popravde nenapadlo vobec. Najest sa vie sama,lyzicou. Ale samozrejme narobi neporiadok. Obliect sa nevie. Vyzlict ano zimnu bundu svetrik, vyzut sa vie obut len gumaky aj to naopak🤣Na wc sa pyta vsetko je kakat. Ale nie je pripravena na doplienkovanie este. Nerozprava plynule ale po slovach, max dvojslovne vety ako mama papat. Rozumie vsetkemu aj zlozitejsim vetam napr. Odnes Vivi ( sestre) macka. Odpoveda na otazky prosis si papat, vodu chrumku. Zda sa mi ze rozumie dobre. Nemam skusenost s dietatkom s PAS takze neviem ako reaguju
@vreckovka2 dakujem za nazor. Urcite sa to naucila naspat lebo to pocula. Ja si vobec nedovolim tvrdit ze je nadana len som chcela pocut nazor zien ktore tiez maju dieta/deti pripadne nadane deti ako si to vsimli. Poctom asi nerozumie Ale ako ide ciselny rad vie dobre lebo ked zacnem pocitat od 4, mala povie 5,6,7. Alebo ja poviem 5,7 a mala doplni sest. Lebo som zo chcela skusit ci to ma len nabiflovane
@blondiee83 dakujem za fundovany nazor kedze ste si tym presli. 🤗
Tak podla toho co píšeš, rozumie veľmi dobre. To je základ. Ak som ta zneistila prepáč, ale to ze rozumie, naozaj môžeš byť spokojná. Jedine co môžem poradiť, nepustala by som dieťaťu anglické pesničky a rozprávky. Názory logopedov sa v tomto zhodujú. Najprv sa ma dieta naucit materinský jazyk a až potom ucit iný. Preto majú dnešné deti také obrovské problémy s výslovnostou ešte aj na ZS. Mieša sa im AJ so SJ. Odráža sa to hlavne na výslovnosti.
Ja mam cerstvo 3rocneho, ten bol na tom tiez takto nejako, teraz uz pocita do 100, cita jednoduchsie slova tak do 5 pismen, aj ich vie celkom dobre napisat na pocitaci, samozrejme pis ako pocujes, cize miesto BABKA napise BAPKA. Ale teda vie rozlozit slovo na pismena. Rozpravky ho vobec nebavia, pozera len naucne videa - ako sa co povie v roznych jazykoch (anglictina ho ale nebavi, oblubene su chorvatcina a mongolcina 🙂 ), vyroba kovov, destilacia ropy 🙂 Vety tvoril uz v 15m, v 18m uz aj podmienky, minuly a buduci cas. Ale neberiem ho zatial tak, ze je nadpriemerne nadany, len je v niektorych veciach popredu oproti priemeru (a v inych zase pozadu). Nadanie sa uvidi az casom - ci si bude vediet vedomosti pospajat, riesit zlozitejsie ulohy, vytvarat nieco nove a zaujimave, ci bude vediet ist do hlbky, vidiet suvislosti a podobne.
@simona20201309 dakujem, ja som rada za kazdy nazor. S tou anglictinou suhlasim so starsou sme vela cestovali ( mesiace sme travili v zahranici) a zacala rozpravat anglicky, ale v 3 rokoch ani slovo po slovensky. Od 3 preto chodi k logopedicke doteraz, slovensky rozprava slovna zasoba super ale gramatiku ma stale horsiu. Tiez sme jej stopli vsetky anglicke rozpravky pesnicky a pod
Áno, môžeš to spozorovať takto skoro, intelektovo nadané deti majú veľmi skoro vzťah k písmenám, číslam...Ja mám dvoch synovcov, ktorí navštevujú školu pre int. nadané deti, majú IQ okolo 130-135. Obaja boli takíto v útlom veku. Starší ako 6-ročný počítal zlomky. Momentálne má 14 a je velmi dobrý v matike. Ja mám 4-ročnú dcéru, v 20. mesiacoch sa naučila farby, tvary, písmená za jeden mesiac. V 2 rokoch zasa značky áut, potom v 3 rokoch zas veľa disnosaurov a vedela ich aj kategorizovať na sauropódy, teropódy, ceratopsy, hadrosaury...teraz má 4 a prečíta jednoduchšie slová, také dvojslabičné. Ale či bude intelektovo nadaná to, samozrejme, neviem. Prihlásila som ju teraz na pohovor do škôlky pre nadané deti, tam chodili aj tí dvaja synovci, takže je to tam overené. Uvidíme ako bude, ale nie som rozhodnutá, či ju tam dám.
@scorpionflower1 dakujem za skusenost, uvidime ako pojde dalej mozno to ma len napozerane mozno je sikovnejsia. Cas ukaze 🙂
Podla tvojich odpovedí a reakcii (čakala som utok) ma byt po kom inteligentná 😀 Naozaj posobis veľmi prijemne a rozumne. Tak zrejme ma dobre geny 😉
Držím prsty. Hlavne ju podporujte naďalej.
@marianarem vdaka za nazor, maly je super. Nech mu to ide takto aj nadalej 🤗
Ma dostatok podnetov, co je super. Rob nadalej tak ako doteraz. Podporuj ju vo zvedavosti. Momentalne nie je dolezite, ci je, ci nie nadpriemerne nadana. Cas ukaze. Mala by som to niekde v hladaciku, ale neupinala sa na to. Len nech mas predstavu, nas ma 19 mesiacov a teda pospaja 3 slovnu vetu, obcas aj 4. Pouziva predlozky celkom spravne, ma napocuvane kedy sa slovo sklonuje. Poctu chape do dvoch. Aj napocita do 5, aj ked idem od 3. Je to mechanicke. Cize nepodstatne z mojho pohladu. Manzel s nim raz pocital vo vani. Doplna koniec versov vo vsetkych basnickach a pesnickach, ktore si hovorime. Aj ked ich pocul obcas. A kopec dalsich veci vie a kopec dalsich nevie, co vedia jeho rovesnici. Bezne dieta.
@simona20201309 dakujem si mila. Vobec by som neutocila na niekoho kto si najde cas tieto moje litanie citat🤣 Ked uz som sa pustila do diskusie musim akceptovat kazdy nazor aj iny od mojho. Pekny vecer 😊
@simona20201309 dakujem si mila. Vobec by som neutocila na niekoho kto si najde cas tieto moje litanie citat🤣 Ked uz som sa pustila do diskusie musim akceptovat kazdy nazor aj iny od mojho. Pekny vecer 😊
Kazde dieta je ine, moja starsia uz v 14m vedela casti tela, zvieratka pomenovat (nie len zvuky), v 18m 3-slovne vety a necele dva roky farby cisla do 10 slovensky aj anglicky a rozvite vety. V 2r bola uz ako mala dospelacka. Chodi do beznej zs, ma dobru pamat po mne😂 a zase naopak syn ma ovr..v 18m 10slov😀
@vreckovka2 dakujem za reakciu, rozumiem. Urcite z nej nechcem robit genia, ani nic podobne. Je mozne ze ma len dobru pamat, je celkovo ina ako bola starsia dcerka preto ma zaujimal zien.
@holubicka28 s tym suhlasim. Kazde dieta je ine. Nasa starsia dcera bola vo vsetkom pozadu oproti rovesnikom. Teraz vsetko dobehla. Mozno preto sa mi mladsia zda teraz sikovna ale nemusi to tak byt.
@blondiee83 Mňa zaujala tvoja prvá veta "ťažko povedať, či je to nadpriemerne inteligentné dieťa, alebo to má len napozerané z rozprávok alebo od staršieho súrodenca". A keď teda ide o nadpriemerne inteligentné dieťa, to sa odkiaľ tie veci naučí (napr. tú abecedu alebo farby), keď teda nie z rozprávok, z tabletu alebo od súrodenca. Ja si teda myslím, že nejde o to ODKIAĽ sa to naučí, ale KEDY sa to naučí, lebo sú deti, ktorým môžeš ukazovať abecedu v 4 rokoch a nenaučia sa ju a sú také, ktorým ukážeš abecedu v 15 mes. a naučia sa ju. Ty máš intelektovo nadané dieťa, tak odkiaľ sa naučilo takéto veci ? Tiež ma vždy zaujme, keď niekto napíše, že intelektovo nadané dieťa sa naučí čítať samo, nesmie ho to naučiť rodič. No ja keď som dala dcére prečítať jednoduché slovo pred 6 mesiacmi (má 4 roky) tak nevedela pospájať písmená, aj keď ich ovláda od 20 mesiacov, nechala som ju tak, skúsila som o 6 mesiacov s písmenkami na chladničke a zistila som, že jednoduché slová už prečíta. To znamená, že som ju učila čítať?
dcera ma kamosku, ktora sa vdaka notebooku naucila pocitat japonsky do 10. bola vyrecna, komunikativna, komunikovala s dospelymi a posobila starsie. uci sa slusne - neviem presne,ale na rozdiel od ojej dcery si ucenie musi oddriet. nemam pocit, ze by bola nadpriemerne inteligentna hoci ako male dieta sa tak javit mohla.
urcite je toto vec,ktora sa da zhodnotit az neskor,
ako abby pisali, podporuj ju a mozno s nej aj bude genius. aj ked neviem,c i je to vyhoda, ci nevyhoda. taky clovek am inak nadstavene myslenie a moze mat komunikacne probelmy.
nie som genius, len sa mi parkrat stalo, ze nejak amoja kolegyna nieco hodnotila vlemi vlemi " lezerne" - nechem tomu davat nejake nevhodne pomenovanie. snazila soms a jej vysvetlit, preco to tak je, no nepochopila ani po viacerych pokusoch. parkrat sa mi nieco take prihodilo. a ked si vemes takeho genia, ten to musi mat este horsie.

Ja si myslim, ze ano, moj syn sa tiez v necelych dvoch rokoch naucil takmer sam abecedu, farby tiez vedel extremne skoro a to som mu mozno raz povedala, tiez si myslim, ze ma nadpriemerny intelekt, velmi rychlo sa uci a v podstate takmer sam, tiez ve v anglictine, aj v nemcine vsetky farby a cisla do 10 …. Ma 2,5 roka …. Ale tak neriesim to, chodi do normalnej skolky, zatial s tym nespekulujem, ze by som to nejako overovala a vyslovene riesila nejako … v porovnani s rovesnikmi vie prosto veci, ktore oni este ani neceknu alebo sa to ucili narocne a museli to opakovat snad kazdy den, cize si tiez myslim, ze ten intelekt je vyssi