Šikovná 21-mesačná dcéra
Ahojte zeny, chcem sa opytat na Vas nazor. Je mozne spozorovat takto skoto 21 mesiacov) ze dieta je mimoriadne nadane. Mladsia dcera sa veci uci sama, kedze mam este starsiu dcera, pracu na doma a domacnost nemam cas sa jej venovat tolko, co som sa v tom case venovala starsej, ta ma 5,5r.
Napriek tomu sa sama naucila farby, zvierata a ako robia celkom sama. Bola u nas mama a hrala sa s nou dva krat pri nej poratala gulicky a mala si to hned zapamatala a vie napocitat do 10. A tiez od 5 do 1. Vsetko toto vie po anglick aj slovensky. Starsia dcera hovori po anglicky plynule a hra sa len v anglictine takze angtinu ma napocuvanu. Rozumiem ze anglictina je pre deti jednoduchsia takze prirodzene ju preferuju. Dnes som vytiahla pismenkove nálepky a zistila som ze mala vie vsetky pisema okrem G,X a Y. Moze sa napriemerny intelekt ukazat uz takto skoro? Dakujem za nazory
Deti v takomto veku sú ako špongie, majú veľmi plastický mozog. A učia sa hlavne od starších súrodencov, od starších detí, samovoľne. Navyše podnety z dospelého prostredia. Pozri na montessori pedagogiku, všetky deti vychádzajú ako vysoko intelektovo nadpriemerné. Ale neskôr sa spriemeruju. V tomto váš drobec má obrovskú výhodu, kopíruje sestru. Skôr chodí, rozvíja jemnú motoriku, skôr rozpráva, skôr samostatne je, rýchlejšie sa učí, vo všetkom rýchlejsie dobieha staršieho surodenca. Je aj spolocenskejsie... Písmenká, značky áut, druhy dinosaurov, naučí sa rýchlo. Počítať je tiež mechanika. Ak by vedela v tomto veku spočítavať, tam by bolo už poznatelne nadanie na matematiku. Mladší vždy vyzerajú ako šikovnejší, ale je to napodobňovanie. Ak by robili intelektove či pohybové testy v predškolskom veku, vyšli by lepšie ako starší súrodenci. Ale už na 1.st. ZŠ sa to vyrovná, a realita sa ukáže neskôr.
urcite je tvoje dieta vyrazne napred vo svojom veku. Nie je to napocuvane od sestry - ma talent pobrat veci rychlejsie ako ine deti. Na to, co si napisala nestaci surodenec, musi mat na to dostatocne rozvinuty mozog. Ak jej to takto pojde dalej, tak mozes pouvazovat nad testami z poradne a dat dcerku o rok skor do skoly. Ale musi byt zrela aj v socialnej oblasti a byt samostatna. Keby nebola, tak jej bude nic platne, ze bude mat dobre vysledky ale nebude zapadat do kolektivu. To by bolo nestastne.
Inak to, ze dieta super napreduje neznamena, ze bude mat vzdy same jednotky. Moze mat teraz rychlejsi nastup ale v case dospievania sa mozu veci otocit. To len tak avizujem - nie aby si z nej robila pred okolim cvicenu opicku a zavalila ju ocakavaniami od okolia. Ono sa to moze otocit, a ludia ti to potom hodia o hlavu 🙂
@majamat ja suhlasim, nemyslim ze byt genius je vyhra. Podla mna v zivote je ovela dolezitejsie mat vysoke EQ nie IQ. Ja som si IQ nikdy merat nedala ale myslim si ze som niekde v sedom priemere. Zato EQ mam nadpriemrne a nemenila by som 🙂
@kittykat22 zaujimavy nazor, dakujem pekne
@kittykat22 súhlasím s tebou, ale podla mna ju dávať skôr do školy nie je úplne dobré kvôli tej emocionálnej a sociálnej rozvinutosti, v štátnych školách by to podla mna dobre nepodchytili. Ale ked sa to podchytí dobre, tak sa to udrží aj v puberte. Intelektovo nadané deti netreba až tak rozvíjať v tom v čom sú nadané, lebo nadanie si cestu nájde, ale práve v tej soc. a emo. oblasti, lebo oni majú tendenciu práve tam upadať a keď upadajú v tomto, tak potom ani nadanie nepomôže ku šťastiu.
@lilke super vysvetlene dakujem
@scorpionflower1 ale podchytili. Moja sestra isla o rok skor zo statnej skolky, pretoze bola velmi napred. Tieto deti nepotrebuju extra starostlivost. Su dobre same o sebe a naucia sa aj same. Na ZS zapadla vyborne. Nakoniec ale isla na obchodku nie na gymnazium, pretoze ani za nic nemohla pochopit chemiu. Hovorila, ze to islo uplne mimo nu. Vsetky ostatne predmety v pohode. Bola v tej chemii tak marna, ze sa bala ze by nepresla na gymnaziu rocnik 😅 Stalo sa z nej dieta "ta sa nestrati" 🙂 Teraz sa prave pripravuje na vysku 🙂
Inak socialne je velmi dobra - vyrecna, komunikativna, robi profi sport a este pracuje s detmi. Fakt vynimocne nadane dievca v mnohych oblastiach.
ano, moze. moja znama mala dceru velmi sikovnu, ale paradoxne dostala odklad do 1. triedy, pretoze sa nedokazala sustredit na to, co od nej chcu. ale pomohlo jej to a od 1. triedy ma same jednotky. ma uz 15 rokov...
moj dvojročný syn je tiez velmi vnimavy a sikovny, vela sa uci od svojho brata, ale teda farby stale nechape a hoci sa snazi pocitat, do 5 este nevie 🙂 ale verim, ze o chvilu to da 🙂
@lilke Nie je dôležitý zdroj odkiaľ sa dieťa naučilo, je dôležité kedy to dokázalo. Áno, veľa detí sa naučí dinosaury, no napr. moja ich vedela v 3 rokoch 30 vrátane takých ako liopleurodon, dolichorhinchops a parapuzosa spenradensis (to je ten praveky obrovsky ulitnik) a este ich aj rozdelila na teropody, sauropody, hadrosaury a ceratopsy (bylinozravce, masozravce, vsezravce, nehovorim). Ide o to, ze tieto decka, ked ich zaujme tema, tak idu na svoj vek do velmi velkej hlbky v poznani danej temy.
@scorpionflower1 každé dieťa má svoje senzitivne obdobia. Keď sa ti podarí "vychytit" čítacie obdobie, ktoré je tuším okolo 4 rokov, dieťaťu to zapadne v hlavičke a začne samo čítať. Mimo tohto obdobia je to tvrdé učenie. Taktiež je senzitivne obdobie na písanie,... Toto nie je totožné s intelektom.
@kittykat22 Tu si dovolim povedat, ze mala tvoja sestra stastie... moja sestra ma dvoch nadanych synov a tam bol uz v skolke velky problem, neprispôsobili sa. Nadanie sa casto prejavi tak, ze rodicia pridu k pedopsychologovi na diagnostiku, lebo deti maju problemy v skole so spravanim. Maju aj dost casto pre nich charakteristicke diagnozy - poruchy autistickeho spektra alebo aj napr. problemy s rečou. Synovec ma spoluziaka, ktory vedel v troch rokoch čítať azbuku, je veľmi nadaný na jazyky, ale slovenskú vetu skladá horko-ťažko.
@zorkahorka urcite ano, drzim mu prsty. Aj tak sa ho v zivote nikto nebude pytat kedy zacal pocitat 🙂
@scorpionflower1 ja zas nerozumiem načo je toto dobre? Ucit deti tie názvy, ktoré ja nedokážem ani poriadne prečítať? Podľa mňa zbytočne zatazovanie mozgu niečím absolútne nepodstatným vo veku, keď sa ma ucit úplne iné veci.
@simona20201309 Ja viem, že tomu asi neuveríš, ale ona to počula raz, zopakovala a vedela. Nemusíš veriť, toto pochopí len človek, čo má také dieťa doma. Ona tým vôbec nie je zaťažená ju to neuveriteľne teší. Ona vysloví quetzalkoatlus, tak ako ty vyslovíš hociaké iné slovo. Ale to je vpohode, ja už som si na tieto obvinenia zvykla.
@scorpionflower1 wau. Verím. Prečo by som neverila? Toto je podla mňa naozaj vysoko nadpriemer. Síce naozaj neobvykle, ale nemáš dôvod si vymýšľať.
@scorpionflower1 mne nemusíš vysvetľovať, ja to mám doma dvojnásobne už v staršom pubertálnom vydaní. Navyše to mám aj vyštudované.
A k učeniu sa obtiaznych slov. Paradoxne ľahšie si zapamätáš takú ťažkú hatlaninu ako bežné slovo.
Mne to pride dost normalne. Teraz je vela sikovnych deti. Pomali kazde druhe . Obe moje deti vedeli od 6m povedat mama otec baba atd . Dcera vedela v 2r celu abcedu a ratat do 20. Zlomky rata 7r a chodi do normalnej skoly. Kde mà vela nadanych deti ktore preskocia rocniky. 8r 4tacky .. syn mi viaceri povedali ze je “ genius.” V roku a pol uz vedel vsetko pokecat. To som ani neregistrovala uz ze farby ich odtiene zvieratka. Po slovensky rozumeju neucila som ich stacilo im z pocutia ked kecam s mamou. Maly mal teraz 3r a pozna aj tazsie slova rovnakeho vyznamu nepovie len funny ale aj hilarious. Cute-adorable.. je to aj tym ze ma starsiu sestru a sme obe ukecane. Minule sa mu snivalo ze siel s otcom nakupovat do Walmart 😄Proste Sranda ze vie vsetko povedat. Akurat ho jedna mamka v detskom centre obdivovala ked ucitelka spievala pesnicku a on snou vsetko vedel jej syn len v 3r zacal rozpravat. Ale to je uplne normalne a genius mozu byt obaja alebo ani jeden, Proste mà len dobru pamat a vie sa sustredit. Jemu nieco raz poviem si zapamata, on si pamata co od koho dostal pred rokom na vianoce . Pamata si ze minulu Jar natieral schody. Pamatal si na letisku v Toronto ked sme sli spet ze v tej restike jedol sushi . To nie je v ramci spectra najlepsie si pamata to co mà rad co ho bavi, je ale aj vsimavy vie co mam Ja rada oblubene jedlo atd. Mega empaticky. Raz som kaslala a Nebolo mi dobre bola som v posteli a on sa mà pytal ako sa citim a dociahol a doniesol mi liek od kaslu. ( Mala som pripraveny po ruke) ked mal 2.5 sa mà pytal preco niekedy ludia lovia a zabijaju zvierata? Ze zvieratka chcu žit. Proste deti su male zazraky. Aj tie co su do 3r ticho. Nevies ake fantasticke veci im idu v hlavke . 😆to ked mala Moja mala okolo 3r Moja mama po slovensky ze to by som chcela vediet co si ten drobecek tak mysli ( Boli sme v aute a mala zamyslene pozerala von oknom) a na to odvrkla po anglicky “ urcite nemyslim na teba babi! “ mas Sikovne dieta a kludne si povedz ze moze byt genialne. Bez nejakeho extra dorazu .. cas ukaze, Hlavne nech je zdrave stastne,
@scorpionflower1 nechapem, preco ma chytas za slovicka a tak sa upinas na tu prvu vetu. Zrejme som to trochu nestastne napisala, ale dalej vysvetlujem, ako som to myslela.
Samozrejme, ze sa dieta nezobudi rano s tym, ze vie celu abecedu, ale niekto mu to musi ukazat alebo to niekde vidi/tablet, rozpravka. Ale takych deti su tisice (sama vidis aj na tejto diskusii, kolko deticiek je sikovnych), no nebude kazde nadpriemerne inteligentne. Proste su vo veku, kedy sa ucia velmi rychlo, maju pristup k technologiam, cize nasavaju obrovske mnozstvo informacii, 3rocne sa naucia ovladat mobil ci tablet rychlejsie ako 50-60rocny clovek - ale nebude kazde dieta programator.
Ja mam doma dve deti, absolutne odlisne - jeden nadpriemerne inteligentny, potvrdene v 6rokoch, druha uplne normalna, viac hrava - az vo veku 6r sa zacinala zaujimat o pismena a cisla. Ale napr.anglicky hovori na svoj vek velmi dobre - bezne komunikuju so synom po anglicky - lenze to je tiez nieco, co uz vie vela deti.
Cize cas ukaze, ci je aj ona nadpriemerne inteligentna - neuzavriem to tym, ze ak nevie abecedu a cisla v 3-4rokoch, tak nie je. A naopak - to, ze ju vie, este nie je zaruka toho, ze je nadpriemerne inteligentna.
Snad som aspon trochu vysvetlila, ako som to myslela 🙂
mne nepride mimoriadne nadana ale urcite u nej rozvijaj rec a seba obsluhu
@blondiee83 Ja som nechcela, aby to vyznelo utocne, prepac. Ale casto sa pouziva ta formulka, ze "to odpozeral/a alebo rodicia naucili" samozrejme, ze ked sa dieta nauci skoro abecedu neznamena, ze bude mat vysoke IQ. Keby niekto napise, ze moje 3-4-rocne sa naucilo abecedu, tak to vobec nepovazujem za vynimocne, ale autorka pise o 21- mesacnom dietati, to je naozaj skoro a je netypicke, aby tak male dieta sa naucilo (je jedno odkial) abecedu alebo pocitat. Ano, mozno sa teraz uz nic nove nenauci v tomto smere do 5 rokov a bola to nahoda, no podla mna ta matka vie, ci to ma "nabiflovane" alebo naozaj to dieta rozumie co sa naucilo. Moji dvaja synovci tiez takto zacinali a velmi dobre si to pamätam. Starsi vedel farby uz v 18. mesiacoch.
Áno,, dá sa to spozorovať aj takto skoro, len dnes už tie veci, čo popisuješ, dokáže veľmi veľa detí v tom veku.
Náš má potvrdené nadanie (testovaný v 5r a v 6r) a vedeli sme to už pred jeho 2r, že je popredu (verbálna inteligencie a matematické myslenie) Ale zas sú oblasti, v ktorých je zarovno s vesnikmi (čítanie a to pritom sa abecedu naučil sám v 18mes asi z pesničky) a aj pozadu (grafomotorika).
@blondiee83 presne, napr náš má tiež potvrdené nadanie a čítať sa učí až teraz v škole ako 7r, jeho to nezaujímalo. Zato v matematike je popredu tak o 3 roky. Sú detí čo sa naučia čítať v 4r...aj skôr
@miadi mas sikovne deticky 🙂 vy ste bilingvalna rodina?
mam nadaneho syna, po pravde deti v prvych rokoch zivota dokazu nasat velmi vela info ak maju moznost, telka, tablet, starsi surodenec... dieta to odpocuva. moj napr. este ani v 7r. nevedel citat (pridruzila sa porucha citania) ale vedomosti v inych oblastiach mal casto vacsie ako ucitel. pozeral len dokumentarne filmy, hral sa len naucne hry... nic extra som pre neho nerobila len mu dala moznost vzdelavat sa kupila knihy encyklopedie, naucne pc programy a hracky pre cca o 5-10r starsie deti.... drzim palceky
Úplne jednoduché, má staršieho súrodenca, odpozoruje, velku máš bilingválnu, to je super, tato je cudzinec?
Asi tá sklamem. Nemáš doma geniálne dieťa. Starší syn poznal vo veku 1.5 roka komplet abecedu, vo veku tvojej dcéry všetky zástavy sveta, čítal plynulo od 3.5 roka. V 4 rokoch poznal všetky ŠPZ. Nehovorím, koľko basniciek si vedel zapamätať. Možno aj viac ako ten chudák chlapček s premotivovanou matkou, ktorá 2.5 ročné dieťa učila Mor ho
Odporúčané bolo predčasné zaškolenie. No my sme videli, že napr. grafomotorika je slabšia, išiel do školy normalne (je októbrový, patrí k starším deťom). A teraz vytriezvenie pre teba - je štvrták, síce je šikovný, no nie je to žiaden génius, ale normálne dieťa s veľmi výrazným citom pre pravopis napr. No predmety ako vlastiveda a prírodoveda sa musí učiť aj on.

Co to znamena, ze "to ma napozerane"? Ved ked sa pozeras, sa ucis. Mna toto zaujma, lebo sa o tom casto hovori pri nadanych detoch. Moj synovec ma IQ testami potvrdene nadanie a farby v 18. mesiacoch sa naucil z videa na Youtube. Podla mna nejde o zdroj, kde k tym informaciam pride, ale ze je schopny tie farby naozaj sa naucit a rozoznat (nielen vymenovat, ale aj spravne priradit) v tak utlom veku.