icon

Škôlkar odmieta obedný spánok - ako to riešiť?

alexandra909
6. mar 2020

Prosim poradte. Maly mi uz od cca 2,5r nespava cez den. Mozem sa snazit kolko chcem proste nezaspi. Noc prespi celu. Potiahne 10_12h. Nastupil do skolky, chodil len na doobebie.... Skusila som dat na cely den ale nespi tam, len lezi..... Ale je mu dlho..... Mam len jeho. Mate niekto dieta kt nespi? Ako to riesite? Davate ci nie? Ci naozaj vsetky deti spia?

Strana
z3
heidy222
6. mar 2020

@alexandra909 moja dcera od 2,5 roka tiez nespi cez den, v skolke si lahne, oddychne Ale nespi. Do skolky chodi v Nemecku, tu skoro ziadne dieta od 3 rokov nespi Ale nikto to neriesi

alexandra909
autor
6. mar 2020

@heidy222 a nemaju s tym v skolke preblem? U nas ano....

heidy222
6. mar 2020

@alexandra909 u Nas vobec. Maju to Tak ze citaju detom rozpravku,kto zaspi ok, kto nezaspi moze sa ist vedla potichu hrat. Vychovavatelky maju minimalne 2 teda ze jedna je so spiacimi a jedna s bdejucimi

veronikaszabova
6. mar 2020

@heidy222 tak toto na Slovensku nie je mozne...

alexandra909
autor
6. mar 2020

@heidy222 tak to mate perfektne.

heidy222
6. mar 2020

@veronikaszabova a preco vlastne? Som to tiez pocula ale nechapem preco, malo personalu?

lubina
6. mar 2020

@alexandra909 ahoj, obed dcery prestali spavat cca dvojrocne. Tiez chodili do skolky iba na doobedu. Pytala som sa vtedy aj detskej dr. a ta povedala, ze ak dieta spi celu noc a ma dostatocny nocny spanok, tak uz cez den spat nemusi. Teraz zijem v zahranici a vidim, ze tu deti nenutia cez obed spat, kazde dieta je ine a ina sa vyvija a ak nepotrebuje poobede spat ako dvojrocne, tak je to ok. Proste nenutia, dieta najlepsie vie, ako je unavene....

hradnapani
6. mar 2020

moj trojrocny vie v skolke zaspat tak mozno 1-2 krat do tyzdna, ale obvykle len jedenkrat. Uz to neriesim, aspon vecer zaspi normalne. Vsetky ostatne deti "vraj" spia a to chodia do posteli o 11.40 🙄 cize o takom case jemu spanok nehrozi ani omylom. Doma vie zaspat tak najskor o druhej, bez ohladu na to, kedy rano vstaval. Ale ked ho nedam spat, tak mu to nechyba.

hradnapani
6. mar 2020

@heidy222 toto u nas nehrozi. Personal by mozno aj bol, ale ohanaju sa tym, ze sa budu rusit a deti, ktore by normalne spali by takto spat nechceli, resp. mne sa dostala odpoved "to si ani nevieme predstavit! - a zaroven mala hrozu v ociach pani ucitelka. Takze ich nutia aspon lezat.

heidy222
6. mar 2020

@hradnapani aha, no dobre. Ani ja som nechcela v skolke spavat, doteraz si pamatam ako som hodinu musela lezat a nudit sa.

janickacrazy
6. mar 2020

@alexandra909 ono ozaj záleží na učiteľkách a ich ochote, sestra mala dcéru total akčné dieťa, čo nespalo od 1 roka a v školke samozrejme spať ani za svet, ale našťastie mala dobrú učiteľku, tak jej dovolila sa hrať potichu alebo kresliť, ked ostatné deti spali, no u nás napr. sú učiteľky v tomto neoblomné a žiadne výnimky, ked dieťa nespí, tak musí ležať, moj našťastie spí, takže my to nejak neriešime

eliska13
6. mar 2020

@alexandra909 nespia všetky aj môj spal len niekedy.Prave to, že ich nútia ležať a nevyrusovat veľa deťom znechutí škôlku.Ak ho tam nemusíš nechávať celý deň vezmi ho po naobedovani.A ono je to často kolobeh dieťa spí v škôlke potom nevie zaspať večer doma, tak ide neskoro spať a je unavené a spi v škôlke😀moja suseda je z toho nešťastná večer zaspáva rovno so synom.Jasne, že u nás je problém so všetkým v Rakúsku majú deti kútik kde si oddýchnu hrajú sa čítajú kto chce, tak si pospi len u nás je jedna učiteľka a všetci musia ležať a spat a pritom tam je tiež len jedna učiteľka.To sú také blbé zvyky.

rozovykon
6. mar 2020

@alexandra909 ja si myslím, že odpočinok mu prospeje, aj keď nespí, ono možno niekedy zaspí ako moja malá tiež je "nespavé dieťa" . Skôr ma mrzí, že už ako predškoláčka, keď nezaspí nemôže mať ani knižočku, ktorú by si listovala, ale neriešim.

erienka
6. mar 2020

ked starsia dcera nechcela spat v skolke, upravila som nocne spanie, zacala som ju budit skor a potom bolo uz vsetko ok.
Neda sa cakat od dietata, ze ked bude spat 10-12 hodin v noci, ze bude spat potom aj v skolke.

lenteraz111
6. mar 2020

Moj starší spával do 2 rokov, mladší nespráva cez deň cca od 1,5 roka. Mladší v škôlke odmieta späť, učiteľky s tým problém nemajú. Leží v posteli, zaspal možno 2 krát. V tomto veku by deti ešte mali spávať cez deň, no proste ho do postele cez deň nedostanem ani za svet....

erienka
6. mar 2020

...inak nepochopim rodicov, ktory nechaju spat dieta 11 hodin v noci a potom sa cuduju, ze cez den v skolke nechce spat a robi tam neplechu. Mam takych aj vo svojom okoli.

alexandra909
autor
Autor odpoveď zmazal
heidy222
6. mar 2020

@erienka a co mame dieta budit Ked pekne spinka aby potom spalo v skolke? Vsak to je chore. Cely zivot budu musiet spat a vstavat podla nejakeho umeleho rezimu. Pocas nocneho spanku sa vylucuje rastovy Hormon, najma ak spi 10-12h v kuse

alexandra909
autor
6. mar 2020

@erienka ja zas nepochopim matky ako si ty. Sama mas dieta tak by si mala chapat ze kazde je indyvidualne. Ja som sa xkrat snazila mu posunut rezim. Cim neskor ho dam spat tak ci tak mi rano vstane rovnako akoby mal budik. A len je nervny unaveny a aj tak nezaspi az vecer vo svoju hodinu. Natrapila som sa s tym si nemysli.

alexandra909
autor
6. mar 2020

@erienka s ziadnu neplechu nerobi, nesud podla svojich deti nie kazde je take.

alexandra909
autor
6. mar 2020

@lubina dakujem rozmyslam tiez fakt chodit na obed ponho a ostala si doma celu skolku az kym sli do skoly?

erienka
6. mar 2020

@alexandra909 nuz ano, ked moja dcera nespala, rusila ostatnych, tak mi to povedala ucitelka. Neviem si predstavit take male dieta, ze len pokojne lezi a nerusi ine deti.
A skusala si ho budit skor? nepochopila som to z tvojho posledneho prispevku.

erienka
6. mar 2020

@heidy222 tak ho nebud, ale potom nemozes cakat, ze bude spat este aj v skolke, ved to nie je novorodenec, aby spal 14 hodin. Viackrat to tu na MK citam, ze dieta mi spi 12 hodin v noci a cez den nechce. Vzdy ma to vytoci. Co ma cely den len spat?
Kamoskine deti spavali od osmej vecera do siedmej rano a samozrejme v skolke dcerka spat nechcela. Ucitelky s tym mali problem, stazovali sa. Myslim, ze keby kamoska upravila spankovy rezim v noci, mohla tomu trochu pomoct. Ale ona nie...

mogaa
6. mar 2020

@alexandra909 počkaj 2-3týždne a uvidíš....ono záleží kedy dieťa vstáva a kedy chodí spať a rovnako aj či s deťmi chodia učiteľky von.....naša začala chodiť do škôlky pred druhým rokom....doma nespávala, tam spáva.....Dôvod uplne jednoduchý - ráno vstáva o hodinu skôr a budia ju, musí sa obliecť a ide sa do škôlky.....v škôlke majú raňajky, potom aktivity(vždy s nimi niečo robia - či strihajú, či lepia.., desiata a denne s nimi chodia na prechádzky(či mrzne alebo je horko) a to chodia aspom hodinu... Deti prídu unavené - obed a pospia všetky, popoludní sa hrajú......večer príde 8hodín a už sa malá berie spinkať, veľakrát chce ísť už o siedmej spať.....pritom pred škôlkou síce doobeda chodila von ale ani zďaleka nemala toľko aktivít a pohybu, tak spánok nepotrebovala....

alexandra909
autor
6. mar 2020

@erienka moj nerusi, len lezi....vstava mi o 6 to ho mam budit o 4?

erienka
6. mar 2020

@alexandra909 pisala si, ze spi 10-12 hodin. To ho davas spat o siestej vecer?

erienka
6. mar 2020

@alexandra909 daj ho spat o deviatej, zobudi sa o siestej a v skolke bude spat. Vyskusaj to.

uhnakova
6. mar 2020

Obe moje deti nespali poobede od zhruba dvoch rokov. V nasej statnej skolke davaju spat deti a to aj predskolakov na vyse dve hodiny (mladsich dokonca na dve a pol hodiny), takze moje deti som vzdy brala na obed domov. Nastastie mam pracu na ciastocny uvazok z domu, takze sa mi to takto da urobit. Bohuzial nase statne skolky su podfinancovane, platy uciteliek nizke a zrejme s tym suvisi aj neochota cokolvek menit.

alexandra909
autor
6. mar 2020

@erienka ano chodi 6-7. Pisala som ze som to xkrat skusala. Hlavne v lete ked boli dlhsie dni... Uplne jedno lahol na travu/lavicku proste kdekolvek a zaspal tam ako odbilo 7. A mozem robit aj nemozne priste nehnem mu s tym rezimom. Hlavne pointu co mi tu stale vycitas si stale nepochopila, mne to neprekaza a ja mieson ridic ktiry da dieta spat na 12ha chcem od neho aby spal cely den este. Opskujem vadi to v skolke. Preto sa pytam ci fakt kazde dieta naozaj spi.

alexandra909
autor
6. mar 2020

@uhnakova dakujem velmi.

Strana
z3