icon

Škôlkari a nedeľné omše

matikainen
5. mar 2023

Ahojte,

Chcem sa spytat tych krestanskych mamiciek,co maju skolkarov/skolkarky a maju problemy dostat v nedelu deti na sv.omsu,aku by dali radu z praxe.Detske omse,zial nebyvaju,a knizocka so sebou alebo hracka pomohla iba docasne.dakujem.m

Strana
z7
terezka1947
6. mar 2023

@miluna777 ja ti rozumiem,že nerozumieš.
Ale vysvetliť sa to nedá....každá niečo dieťaťu dávame. A či chceme,či nie,formujeme ho svojimi myšlienkami.
Tie myšlienky sú naše(správne?nesprávne?)
Niekomu inému môže naša výchova pripadať divná.
Či už vedome,či podvedome deti do niečoho "nutime".
Ja ťa nechcem o ničom presviedčať.
Jednoducho ...každý nejako formujeme deti. Či chceme,či nie.

miluna777
6. mar 2023

@terezka1947 veď áno, na všeobecnej úrovni s tebou súhlasím. Myšlienka a výchova, formovanie je jedna vec, no konkrétne 'upísanie' dieťaťa jednej cirkvi chvíľku po narodení (pre väčšinu náboženstiev celoživotne!) je vec druhá, to je celá moja pointa.

terezka1947
6. mar 2023

@miluna777 ja tvoju pointu chápem.
No cirkev je vec,kt.ta nijak nezviazes,neupises sa jej ako v sekte,môžeš kedykoľvek odísť. Veriaceho z teba nerobí zápis v matrike pokrstenych.
Nie iba dieťa,ale hocikto v dospelosti môže prestať riešiť svoju vieru,nájsť si iné náboženstvo,či prestať veriť v čokoľvek,alebo naopak,začať veriť.
Toť vsjo.

miluna777
6. mar 2023

@terezka1947 Vieš, ako ťažké je oficiálne vystúpiť napr z katolíckej cirkvi? Ja viem, že viera je o inom ako o papieroch, no tie papiere sú pomerne dosť nepríjemné, keď nechceš, aby sa tvoje meno naďalej spájalo s cirkvou.

terezka1947
6. mar 2023

@miluna777 úplne jednoduché,ver mi.
Ale nechajme to. Veď v tejto téme ide o úplne iné veci.

kacena1991
Autor odpoveď zmazal
jabadabadu
Odpoveď bola odstránená
majkamasar
6. mar 2023

@matikainen takze moja skusenost. Starsia dcerka sa naucila tich sediet v kostole az ked mala 6. Dovtedy. Ked bola mensia knizky piskoty tycinky a este u nas kostolnik rozdaval cukriky po omsi tak sme jej stale hovorili ze musi byt ticho lebo pozera. Teraz starsia uz ma 9 ide na prve sv. Prijimanie a mladsia ma 2.5 no teraz v ramci tej pripravy chodime na detske omse a museli sme tu mladsiu bravat zo sebou lebo tak tam niektore deti vystrajali, ze sa k nim pridala. Proste netlacim na nu vyskusali sme zopar krat ale uz ju neberieme. Alebo sa s muzom prestriedame alebo poprosime babku postrazit lebo fakt sa to nedalo ani my sme lotom z tej omse potom nic nemali.

kristinapetronela
6. mar 2023

Mojim d cukríky ,lízatko a sú ticho 🙂

janulik2008
6. mar 2023

@miluna777 ja s tebou suhlasim a to sme malu dali krstit ked mala mesiac no sama sestra hovori ze co sa tyka PSP mala sa rozhodne. "Zaklad" ma je pokrstena.

Mna dostalo ked som bola s malou vonku, suseda ze ci moze kocikovat hovorim hej jasne. Prechadzame sa a zacala riesit krst. Hovorim jej mama sa musi rozhodnut ci da/neda pokrstit malu a ktovie mozno ani pokrstena nebude na co mi vtedy 10 rocne dieta odpovedalo ze to musi aby sa zbavila dedicneho hriechu 😳

terezka1947
6. mar 2023

@jabadabadu je to úplne jednoduché. Nikoho násilím nikto nikde nedrží.

zuzuliennka1
6. mar 2023

@jabadabadu ach kolko je pokrstenych, veriacich, ktori z roznych pricin do kostola chodit proste prestali a od viery odpadli.. dost.. a ani ich nikto nenahana ako carodejnice, ani nic podobne. Su sice stale pokrsteni, ale nijak specialne im to nevadi, vierou proste neziju. Poznam takych. Rodic v dobrej viere a podla presvedcenia da dieta pokrstit, a vedie ho k viere, prikladom. Ale ako aj @terezka1947 pise, ako sa zariadi neskor, v dospelosti, je na nom.
A tak je to vo vsetkom. Ty tiez nejak vychovavas svoje dieta, vstepujes mu nieco. A ked je dospele a opusta hniezdo, ostava ti uz len dufat, ze si ho vychovala dobre. Je to uplne to iste
ze davame nase deti pokrstit a vedieme ich vo viere, neznamena, ze ich nadobro niecomu “upisujeme” alebo im tym “znicime zivot”, lebo su pokrsteni (ako sa to tu poniektori snazite prezentovat)
za dieta je do 18tky zodpovedny rodic a ako sa potom dieta zariadi, je uz len na nom

miluna777
7. mar 2023

@terezka1947 no nie, nie je to jednoduché. Farári sa zatajujú, odmitetajú prevziať vystúpenie, presviedčajú, vyhražajú sa peklom... V civilnom svete máme dáke GDPR, teda právo byť zabudnutý, cirkev takto nefunguje. Ale je mi jasné, že veriacim sa nepáči, keď na ich cirkev niekto hovorí dačo zlé.

miluna777
7. mar 2023

@janulik2008 hej, ja na tieto drísty o dedičnom hriechu odpoviem, že moje dieťa sa nenarodilo pokazené. Ale u nás už sa na to nik nepýta, keďže už sme to okoliu jasne vysvetlili. Nebudem dávať dieťa krstiť, keď nemám k viere vzťah a neplánujem ho ku tomu viesť. Múdrejší pochopili, hlúpejší sú len pokrytci, čo by chceli, aby som tam klamala a vyznávala vieru, ktorú nemám, len aby oni boli spokojní, že je dieťa pokrstené.

terezka1947
7. mar 2023

@miluna777 ako veriaca poznám to,čo sa dá,nedá,čo sa smie,nesmie,poznám pravidlá,aj všetko okolo.
Preto ti píšem,že sa to dá.
A veľmi jednoducho. Nikto nikoho nasilu papierovo,ani inak držať nebude. Načo by to robil?
Neber ako hlavný informačný prúd mnohé témy na MK.
Celkom nerozumiem,prečo niekto,kto neverí,nie je v nijakej cirkvi sa vyjadruje ako to presne niekde funguje,keď o Tom nemá základné znalosti.
Opäť len napíšem.
Neveríš?je to v poriadku,nikto s tebou nebojuje,máš slobodu,môžeš robiť,čo chces.
No nie je fér útočiť na tých,čo majú iný názor.
Teraz myslím viaceré prispievateľov,nie konkrétne teba.
Celkom nerozumiem nikdy ľuďom,kt.niecomu neveria a idú do tej témy a znevažujú iných,posmievajú sa ich názorom,ich štýlu života,ich slovám.
Kvôli čomu?
Ja predsa nemám dôvod,ani by mi nenapadlo teba a iné baby nútiť veriť v môj názor. Prečo by som to robila?
Ale nedá mi nereagovať,keď niekto napíše nepravdy.
Keď niečomu nerozumiem,neorientujem sa v nejakej oblasti,tak nemôžem relevantne radiť,či písať "ako to zaručene je".

fineta
7. mar 2023

@terezka1947 si múdra.

tehulka2011
7. mar 2023

@terezka1947 https://blog.sme.sk/mikacova/spolocnost/vystupi...
Ziaden spolok sa netesi, ked strati clena, ide tu o princip a o prispevky od statu, lebo bohuzial farari su plateni z nasich dani.

zuzuliennka1
7. mar 2023

@tehulka2011 https://svetkrestanstva.postoj.sk/93993/odkrsti...
je to formalny proces, to ano, ale nie je to nic komplikovane.
treba hladat skor oficialne alebo aspon relevantne zdroje, nie blogy na sme.sk kde moze pisat aj kdejaky duro z hornejdolnej

terezka1947
7. mar 2023

@tehulka2011 ešte raz,fakt už posl.krat napíšem.
Je to jednoduché a kedykoľvek to vieš urobiť.
Nasilu nikto nikoho nedrží.
To,že niekto napíše príbeh a ešte ho trošku okorení, prifarbí,aby to zvýšilo čitateľnosť,či lajky prihodí,to nie je relevantný zdroj
Či si fakt myslíš,že každý mesiac je presne podľa krstnej knihy posielany report duší?
A podľa čoho by to robili?miesta bydliska,či miesta krstu?
Sčítanie ľudu bolo....kazdy sa mohol vyjadriť.
Peniaze na jednotlivé cirkvi a cirkevné spoločenstvá sa,neprideluju podľa počtu dusiciek v knihe.
Veď trošku už logicky uvažujem. Kritický myslíme.
Neberme všetkého,čo si hocikto napíše.
To máš ako keď tu si baby rádia.
Čo robiť,keď chcem krstiť dieťa,ale mám taký a taký problém.....rada?
Farára oklam,povedz to a tamto nepovedz.
Výsledok?dieťa pokrstene.
A tá osoba,kt.tajto oklamala pri krste farára potom všade rozpráva,ani sú tí farári zlí,nedodržiavajú nič,jeden robí tak, druhý tak ..stačí zaplatiť.
Áno,farár nerieši,farár verí,že ideš pravdivo za ním.
Prečo by mal podozrievať a pátrať po pravde.
Oklamal si?
Aká je to sviatosť?aký si ty človek,keď klamstvom niečo získaš a ideš ešte ociernivat osobu,či inštitúciu?
Skrátka,neberme,že sa niečo nedá iba preto,že jedna teta napísala.

miluna777
7. mar 2023

@terezka1947 ako vieš, že o tom nič neviem a že som to napríklad sama nemusela riešiť? Ako vieš, či som sama nebola aktívne veriaca a neprešla si tým dlhým vystúpením z katolíckej cirkvi a neviem, o čom to je? Ako vieš, že ako neveriaca neviem nič? Lebo si si vydedukovala, že som neveriaca celý život a do kostola som v živote nepáchla. Ale to nie je pravda.
Ja ti oponujem, že teoreticky sa to síce dá, ale prakticky, ak narazíš na tvrdohlavého farára v mieste, kde si bola pokrstená, je to beh na veľmi dlhú a veľmi otravnú trať.
Podľa mňa ty to máš zistené teoreticky, ako sa to dá a nevyčítam ti neznalosť, lebo veď teória na papieri vyzerá všade pekne a ak si to nemusela riešiť, tak jednoducho...nevieš.
Do diskusie som príšla, lebo ma zaujalo, ako ku tomu pristupujú niektorí rodičia, že jednoducho sa to musí a cez to nejde vlak. Nikoho nepresviedčam o viere/neviere, cely môj point bol o krstu a zapísaní do matriky a ako je to zložité sa z toho neskôr dostať, najmä ak je človek indoktrinovaný a celé široké okolie je veriace.

maryetta
7. mar 2023

Mame 3deti. Vsetky od ich cca 2mesiacov som bravala do kostola.
Ono je vsetko aj o (ne)zvyku.
Osvedcilo sa mi chodit uplne do predu kde vsetko vidia. Nikto ich nerusi-nerozptyluje.

zorkahorka
7. mar 2023

Jezis, nas nasi nutili do kostola este aj celu zakladku. A vypestovali u nas akurat tak super averziu. Odvtedy som do kostola nesla

fineta
7. mar 2023

@zorkahorka zrejme tuto cestu neukazovali cez lasku, Vasa skoda 😔

zorkahorka
7. mar 2023

@fineta ano, je to mozne. Bolo to prikazom

fineta
7. mar 2023

@zorkahorka chápem..

drobcek17
21. mar 2023

Nechápem tomu keď niekto vezme dieťa do kostola a to tam celú dobu robí zle. Tiež mam v okolí rodičov co svoje deti od 3 rokov brali do kostola. Prvá dcéra bola super sedela, počúvala ukážkové dieťa. Druhý bol fakt protivny, nevedel sedieť, reval, hádzal po nás v kostole hračky, keď mal nejaké keksíky hádzal to po okolí, sedávala som vedľa nich v lavici, takže viem. Mne samej to dieťatko liezlo na nervy pretože z kázne a celkovo omše som nemala nič. Podľa mňa keď to dieťatko nevie vydržať v kostole a robí prieky mali by rodiča zvážiť, ci je vhodné s nim ísť na omšu. Tento drobec aj v 6tich rokoch mal také správanie. A teda rodičia s nim vyšli možno 5krat za celé obdobie vonku 🤷‍♀️

Strana
z7