Škôlkari a nedeľné omše
Ahojte,
Chcem sa spytat tych krestanskych mamiciek,co maju skolkarov/skolkarky a maju problemy dostat v nedelu deti na sv.omsu,aku by dali radu z praxe.Detske omse,zial nebyvaju,a knizocka so sebou alebo hracka pomohla iba docasne.dakujem.m
Ked dieta nechce nebrala by som ho do kostola silou mocou lebo ja verim, ked bude dospele sa samo rozhodne ci veri alebo nie
@bucko555 presne aj naši a manzel ten má mamu silnú kresťanku ale správanie mi k tomu nesedí,, my nechodíme tiež teraz sa mala rozhodla ísť na prijímanie tak ide a chodíme na prípravu no ešte sa nestalo ze by im nenapadne vymyval mozog, nenápadná propaganda kto je aký atd
@bucko555 presne toto isté aj ja. Celé detstvo, som musela chodiť do kostala. Či sa mi chcelo alebo nie. Akonáhle som bola na strednej, tak som sa začala zašívať. Chodila som akože do mesta do kostola a behala s kámoškami po meste. Alebo len tak sama. A teraz ma tam nikto nedostane.
Ano, dieťa si zvykne, ale získa možno aj odpor voči tomu
@ana82 je jedno či človek chodí do kostola alebo n ie. Viera nie je o tom.
Baby,vy,kt.nechodite do kostola si tu chodíte obhajovať,prečo nechodíte?
Veď nikto vám nič nepíše.
Robte,čo považujete za správne,nik vás nehodnotí,nenúti, nepresviedca .
Ale je nefér riešiť tých,čo vedú svoje deti k niečomu.
Prečo to máte potrebu robiť?
@kvetinka75 ale prosím ťa a kde potom prijímaš eucharistiu, kde sa spovedáš?
lebo vieš to praktizujúci kresťania robia...
@ana82 ja rozlišujem vieru a cirkev. A podľa toho sa aj ,,správam,,. Nechodievam na klasické spovede a neprijímam eucharistiu. Myslím si, že nie som o nič horší človek ako ten ktorý to robí len preto že o tom druhí - rodičia rozhodujú.
@terezka1947 možno jej iba ukázať, že nie je dobré niekoho do niečoho nútiť. Aby vedela, ako to môže skončiť.
@kvetinka75 😂😂 a čo teda robíš teda na tomto fóre? akou skúsenosťou jej chceš poradiť? a podľa teba my všetci čo sme v kostole sme tam iba preto lebo nás rodičia prinútili 😂 vidíš a ja jej chcem zas ukázať, že sa to dá aj bez nútenia ...predstav si nikto ma nenútil ani moje deti a predsa tam chodia, či to nebude tým, že dieťa netreba nútiť, treba pekne žiť a ono sa pridá 😉
@ana82 nie, nepridá sa vždy. Aj deti môžu mať iné názory a to čo vyhovuje rodičom, nemusí ich deťom.
@matkamirko precitala si si všetko čo som napísala? Dieťa, ktoré kričí strka do iných ľudí šuští s chrumkami a neviem akými kravinami tak ano také ma ruší. Nemám nič proti deťom v kostole ale aj moje keď boli také že to nedávali tak som ich na omšu nebrala. Aby nerušili ostatných veriacich.
@kvetinka75 podľa tohto vzorca by sme teda robili iba to čo chcú deti..super 🙈
@ana82 treba rozlišovať situáciu a situáciu. Zase mi nevkladaj slová, ktoré som nenapísala. Zase nútiť dieťa chodiť niekam z čoho nič nemá alebo ho to nebaví, tiež nevidím význam. Tiež by som dcéru nenútila chodiť na krúžok iba preto, pretože si myslím, že to je v jej prospech. Môže a nemusí byť.
@kvetinka75 dobre no, ty mi ich vkladať môžeš, neviem kde ja píšem o nútení, deti treba viesť a vychovávať, ale vieš čo keď sa tak nad tým zamyslím ja som fakt tú dcéru nútila, po 4 rokoch chodenia na klavír to chcela nechať tak a ja hnusa hnusná som ju nútila 😂 a neuveríš teraz mi je za to vďačná hawk mier končím to tu nemá zmysel
@mondolina ja mám dospelú dcéru a 13 ročného syna, obaja idú aj keď som neni napríklad doma.....nekontrolujem či išli nešli to je na ich svedomí, v nedeľu idú automaticky, keď sa im nechce ráno idú večer, keď sú niekde, že nemajú možnosť ísť nejdú...čo bude až budú mať vlastnú domácnosť neviem, základy dostali a bude to na nich....
Neviem, či som v tejto debate správne ako kovaný ateista. Názor od veci pôvodného príspevku autorky, ale debata ma zaujala.
Mne príde v poriadku, ked veriaci rodičia berú so sebou aj deti na omšu. Mali by tam byť, mali by byť slobodné sa chovať ako deti a aby na nich nik nezazeral. V malom veku sú aj tak len sprievod rodičov. Veď keby boli rodičia vášniví rybári, tiež im dajú udicu do ruky a pôjdu všetci spoločne na vodu.
Čo sa mi osobne prieči, je krst, prvé sväté atď... Tam by ozaj bolo lepšie počkať, kým sa dieťa rozhodne, či to chce. Myslím, že na toto rodič nemá právo, dať ho kamsi zapísať, podľa pravidiel cirkvi nezmazateľne a podľa civilných pravidiel veľmi obtiažne odvolatelne (spýtajte sa kohokoľvek, kto chcel ako dospelý vystúpit z cirkvi). Veď úplne rovnako by bolo nezmyseľné vyhlásiť hned po narodení, že dieťa bude volit komunistov (lebo rodičia volia), zapísat ich do strany a ak sa im to nepáči, tak si môžu niekedy v dospelosti prejsť martýriom vystúpenia zo strany.
A rovnako ako by mali deti mať právo povedať, že rybačka je otrava, ryby nemajú radi a už tam nechcú chodiť, mali by mať právo povedať, že kostol nie je pre nich.
Myslím si, že my rodičia tu nie sme od toho, aby sme deťom rozkazovali, čomu budú veriť. Veď to je taká osobná vec ako rozkazovať im o výbere budúcej profesie, partnera nebo počtu detí. Nemiestne. Aj keď podaktorí to robia.
@fineta ja len dúfam, že si to neprečíta syn, lebo keď príde na to, že ho nútim zberať po sebe ponožky🙈sa normálne bojím ako to zoberie, aby s neho nebola nejaká narušená osobnosť, kokos aj s tanierom do umyvačky musí chodiť...no ja som úplne v ...a z neho vychovávam nesvojprávneho jedinca 😂
@miluna777 súhlasím v mnohom.
Len taká otázka. Ako rodič vedieme,aj nutime.
Možné si tu kadečo písať,keby sme niekedy aj talentované dieťa neprinutili na ten nástroj hrať,keď sa mu nechce,či kamaráti hrajú futbal,tak nikdy ani ono sami,ani ak ten talent sa nerozvija,nič pekné nevznikne.
Koľkokrát zakážeme,či naopak prikážeme kadečo v dobrej viere,že mu chceme dobre,že to s ním myslíme dobre.
Potom príde vek,kedy....kedy sme de facto skončili.
Čiže,celkom by ma zaujímalo ako rodič prinúti dieťa do toho kostola ísť nasilu.
Lebo to jednoducho nedokáže,neviem si to celkom reálne predstaviť. Čo ho zbije,či nasilu odtiahne?
Čiže....ak rodičia to myslia úprimne,deti vidia,že to nie je hrane a začínajú postupne chápať,že im rodičia nechcú zle,že,že....pôjdu aj samé. Tak ako je to so všetkým,na čo nám v puberte povedia nie.
Alebo potrucuju a možno neskôr,vrátia sa k našim myšlienkam. A možno aj nie.
Keď je výchova v rodine v čokoľvek vedená úprimne a tak aj prezivana-teraz myslím všeobecné,tak tie deti tým "napáchnu".
Či je to úcta k sebe navzájom,k ženám,k vzájomnej pomoci v domácnosti,k úcte k mužovi,k úcte k starým rodičom,ku krajine,k histórii,k čomukoľvek.
Prero celkom nechápem ten "hon za práva detí",kto.su strašné nútené ísť niekam,kam nechcú.
Alebo chápem.
Ja celkom chápem napr.9r.deri,kt.mamky chcú pre ne prvé sväté prijímanie,ešte dievčatá nalámanú na princeznovske šaty,ale chlapcov?
Alebo v puberte taká birmovku,vidím mnohé znudene tváre +15r.,kt.tam prevracaju oči. Chápem ich.
Mnohí sú v kostole 3x v živote.
Ich rodičov som od ich krstu,prijímania v kostole tiež nevidela.
Ja plne chápem týchto mladých ľudí a ich donútenia,znudenie a otrávenie.
Ale žeby takýto boli všetci mladí?
Ťažko....
Takže v konečnom dôsledku je to o tých rodičoch,čo svoje deti nútia chodiť do kostola.
Ale ide o tú druhú skupinu. A tí rodičia sami kostol a vieru vážne neberú,chcú mať nejakú čiarku.
Ako potom môžu byť tí mladí ľudia v kostole dobrovoľne?
@lenkakravcova Ano,hlavne v jazyku ktoremu vobec nerozumeju.Aj na Slovensku kedysi to tak bolo,v latinskom jazyku.No rozumel tomu malokto.
@fineta U vatsiny o zvyku podla mna.Ale nemusi s tymto ,mojim nazorom nik samozrejme suhlasit.Urcite je vela ludi co tomu naozaj veri,je tak vychovanych a su spokojni.Ale takisto je aj zasa dost ludi co ma ieru zo zvyku, a mozno sa hlada alebo uplne odpadnu.Ja sama som toho prikladom.Vychovana ,ale uprimne deti nutit nebudem,musia sa rozhodnut same.Pojdu na nabozenatvo a to je tak vsetko a ci tomu aj uveria je uz len na nich.
@terezka1947 áno, je pravda, že ako rodičia aj nútime. Ale podľa mňa sa vždy treba zamyslieť, či to nie je kontraproduktívne a to dieťa z toho niečo má. Budem nútiť talentované dieťa napr hrať na dáky nástroj? Možno z neho bude geniálny skládateľ, no čo z toho, ak to bude potajomky nenávidieť a predstavovať si, aké by to bolo, keby mohol projektovať mosty? Je rozdiel postrčiť dieťa v ťažkých časoch tam, kde ho to baví a má nadanie a nútiť ho tam, kde nemá záujem.
Osobne nemám dcéry, ale ja by som im napr ani nedala pichnúť náušnice, kým si to samé nepopýtajú. Aké právo ja mám rozhodovať o tele druhého človeka len pre parádu a že sa mi to páči? Tie náušnice nie sú nič zdravotne atp dôležité, že by som musela. A to hovorím ako človek dvojnásobne potetovaný. Ak by niekto dieťa potetoval alebo mu vrazil piercing obočia hneď v pôrodnici, volala by sa sociálka. S náušnicami je to prijateľné, lebo 'to robí každý'.
Ja svojim deťom nechcem svoje životné hodnoty vnucovať, len ich im ukážem, ako každý rodič.
Ako hovorím, podľa mňa je v poriadku, ak rodič berie deti do kostola. Mieru nútenia/nenútenia už musí zvážiť každý rodič sám, často deti musia robiť čo nechcú len preto, že to rodič potrebuje (ísť do obchodu, na úrad, na návštevu...) To je normálne.
Ale vyžadovať od nich vieru, to už je priďaleko. Preto si myslím, že by sa malé deti nemali krstiť a dávať pa prijímanie, chodiť ku spovedi atď, len sprevádzať rodičov do kostola a spoznávať ich vieru (aj to len do veku, kedy sa rozhodnú, či to chcú ďalej robiť a či veria tomu istému ako rodičia).
Rovnako ako si nedovolím dieťaťu kázať, koho bude ľúbiť a čo bude v živote robiť, nebudem mu kázať, či bude veriť v boha/bohov. Vysvetlím im, čomu a prečo verím ja, poviem, čomu veria iní ľudia a prečo, a rozhodnú sa v priebehu života samé.
Ja to mám jednoduché, kedže nie som veriaci. A chápem, že ak sú rodičia aktívne veriaci, tak z toho tie deti nevynechajú, nie je to možné ani dobré. Len mi príde veľmi trúfalé povedať novorodencovi 'tak a ty si kresťan, veríš v Ježiša, budeš chodiť na spoveď a na omše a do tvojích 18 o tom nebudeme diskutovať, jednoducho budeš počúvať'.
@elmivelmi Tak ja ich učím aj aj - aby vedeli aj preklad.
@miluna777 áno,aj talentovanému dieťatu musíš niekedy rozkazat. A keď zistí,že mu zopár vecí vyšlo,že ten mu ten hudobný nástroj spieva pod rukami,že keď mu je smutno...zahrá si,vidíš na ňom,že je rád,že to nevzdal.
A aj napr.tvrdohlavemu piatakovi na ZŠ musím prikázať,aby napriek tomu,že sa nikto z jeho kamošov nehlasi na matematickú olympiádu a smejú sa mu za jednicky z matiky,že to má skúsiť.....a keď skončí na 2mieste,na okresnom kole a je šťastný, hrdý na seba....potom príde a povie, ďakujem.
Toto nie je o mojich nesplnených snoch.
A viem,že tých "nútení" bude ešte veľa,aj trucovania,aj dohovarania,ak tých ďakujem a prepáč bude veľa.
Každý pozná svoje dieťa,svoju rodinu a dáva svojmu dieťaťu smer.
Najlepší ako sám vie.
A dúfa....
@miluna777 a dávam mu to aj v duchovnom smere.
Svoj pohľad na vieru,svoje prežívanie...a neskôr možnosť rozhodnúť sa.
hlavne treba rozoznať hranicu keď je to dieťaťu už vyslovene nepríjemné a naozaj tam nechce chodiť.
@terezka1947 hej, ja viem, že to je tenký ľad. No je nútenie a nútenie, každý niekedy potrebuje postrčiť a 'prinútiť', no zrovna u viery je to ošemetné. Lebo čo dokážeš, keď budeš niekoho nútiť ku viere? Bude akurát tak predstierať, že verí, lebo musí. Svoje pravé presvedčenie človek získa postupne, dospievaním, vyzrávaním. To sa nedá nanútiť. Dokážeš dieťa donútiť ísť do kostola a verklíkovať otčenáš, no nikdy nedosiahneš, aby skutočne verilo.
Ja by som ani talentovanému dieťaťu nerozkazovala. Lebo ak nechce, tak nechce. Ale to už je na každom rodičovi, najmä aby spoznal, či má dieťa len slabú chvíľku a potrebuje podporiť alebo ozaj s tým či oným 'končí'. Je rozdiel dieťa presvedčiť, že by niečo malo skúsiť a nakázať mu, že na tie husle budeš hrať a basta.
Ale viera a krst? Mne to príde také ako syna v pôrodnici oženiť s tým, že veď nevadí, tak ak ju nebudeš chcieť a fakt ma presvedčíš že ju neľúbiš, v dospelosti sa rozvedieš. Podľa mňa viera je jednoducho niečo, o čom nemám ako rodič právo rozhodovať. Môžem ukázať svoju vieru a s dieťaťom ju zdieľať, ale nikdy nepochopím krst hned po pôrode a nútenie detí do vyznávania viery s tým, že sa o tom ani nedebatuje. Dieťa by nemalo byť členom cirkvi a príslušníkom náboženstvá iba preto, že jeho rodičia sú.