Škôlkárske starosti
Synček (4r) chodí druhý rok do škôlky. Je dvojtriedna a od tohto roku patrí k veľkáčom, kde je cez 20 detí (on v nej najmladší). Nebol z toho nadšený, ale bez akéhokoľvek väčšieho problému sa začlenil do kolektívu - on je veľmi komunikatívny, priateľský, našiel si nových kamarátov, ale sú tam aj deti, ktoré mu "robia zle" - aj fyzicky. Učiteľky o tom vedia, vraj "to riešia" a že tí chlapci sú proste takí. Lenže...
Deti majú zakázané si nosiť do škôlky vlastné hračky a prvý rok sme poctivo nechávali jeho obľúbené hračky doma, lenže môj syn videl, že tento zákaz mnohé z detí (rodičov) nerešpektujú a tie hračky si tam nosia. Aj on túžil sa pochváliť kamošom s autíčkom, tak sme popustili a dovolili mu si hračku do škôlky zobrať. Ale len do skrinky, kde má oblečenie. Takto to prvý mesiac aj bolo. Neviem, z akého dôvodu si však jeden deň zobral autíčko von, keď sa šli hrať. To auto mu jeden spolužiak z ruky vytrhol a rozdupal. Vedome s úmyslom zničiť ho a aj sa to podarilo. Videli to aj učiteľky - železné autíčko vyzeralo, akoby ho prešiel valec, totál rozbité. Učiteľka mi na to celé povedala len toľko, že si môj syn to auto brať do škôlky nemal, ale že dohovorila tomu chlapcovi a že môjmu synovi prinesie iné. Nestalo sa tak. Ten typ auta sa u nás zohnať nedá, tak som mu kúpila nové z ČR - aj s poštou vyjde cca 18€. A teraz otázka:
Nechať to tak, či ísť za učiteľkou s rozbitým autom a s faktúrou za nové a žiadať od mamičky toho malého ničiteľa polovicu sumy? Keby sa rozbilo pri hre, stratilo, poškodilo náhodne.....neriešim. Ale toto bol doslova útok s úmyslom ublížiť inému dieťaťu a zničiť jeho hračku. Vina je i na našej strane, takže celú sumu žiadať isto nechcem....len mi to príde dosť kruté od toho chlapca a to, že jeho matka (určite ju učiteľky o tomto incidente tiež informovali) doteraz ani to sprosté "Prepáčte" nepovedala, ma priam vytáča :/
Druhá vec, v priebehu týždňa malému zmizli zo skrinky až dve autá. Už si ich nenosí do triedy, neukazuje ich, neberie si ich von...Príde, uloží si auto dozadu v skrinke a keď po neho prídem, vezme si ho zas domov. Tak ako si dievčatá tam nosia plyšákov a bábiky (to je "povolené"), on má auto ako taký talizman, kúsok domova. Toto však už boli doslova krádeže, niekto v škôlke vedome chodí do synovej skrinky a auto ukradne. A neboli to malé autá, to posledné malo viac ako 20cm. A áno, aj o tomto učiteľky vedia. Zas sme však na vine my...nemá si tie autá tam nosiť. Iné deti si hračky nosia stále a ťažko sa mi vysvetľuje, že prečo oni "môžu", prečo "im nik autá nerozbíja a nekradne". A teraz váš názor - mám v pláne napísať slušný oznam a poprosiť riaditeľku MŠ, aby ho tam na nástenke zverejnila - v tom zmysle, že ak v niektorej domácnosti minulý týždeň neplánovane pribudlo to a to auto, že prosím o jeho vrátenie, že bolo vzaté to skrinky majiteľa bez jeho vedomia a súhlasu. Dôvody mám dva - jedna asi naivná nádej, že sa autá vrátia a jednak to, že chcem, aby aj ostatní rodičia vedeli,že sú tam krádeže. Či je to hlúposť? Mám to nechať tak? Ďakujem vopred za každý názor, hoci reagovať asi v nasledujúcich hodinách môcť nebudem :/
@tahivka môj syn si kedysi do škôlky tiež nosil hračky, chlapci si tými hračkami niečo dokazovali, kto má čo nové a chválili sa, potom si to požičiavali. Učiteľkám to liezlo na nervy, ale tolerovali to, ale odmietli riešiť a hľadať stratené a pokazené hračky. Raz si tam syn silou mocou chcel zobrať nejakého legového robota, súhlasila som pod nátlakom s tým, že ak sa mu tam niečo stratí. Samozrejme sa mu nejaká legová časť stratila, jemu to potom bolo ľúto atď.
S odstupom času, po mnohých skúsenostiach a po prekonaní omnoho zložitejších situácií počas školskej dochádzky si dovoľujem poradiť toto: toto sú situácie, na ktorých si máš vychovávať svojho syna. Učíš ho do života, zodpovednosti, zobrať zodpovednosť za svoje činy. Rozhodol sa zobrať si autíčko (dosť drahé) do školky a stratilo sa? Dobre si rozmysli, či to urobíš aj druhý krát. Učíš ho aj toto: ukradli ti autíčko? Nevadí, maminka vybaví za teba a kúpi nové, dokonca z Čiech objedná také isté aby ti len ľúto nebolo. Nerobíš dobre. Ja viem, že pre mamy sú deti citlivá záležitosť a niektoré by za tie svoje ratolesti aj dýchali a bijú sa ako levice keď im niekto ubližuje. Ale ty nevychovávaš dieťa pre seba, ale pre jeho budúci život, takže je pre každé dieťa dôležité dostať sa aj do nepríjemných situácií a učiť sa ich riešiť. Samozrejme 4-ročné deti sú fakt malé deti a čo sa ja pamätám, nikdy sa v škôlkárskych kolektívoch všetci nehrali so všetkými, vždy boli skupinky a hľadali si decká to svoje miesto v kolektíve. A mali by sa učiť tolerancii v súčinnosti s učiteľkami, ale zasa ofukovať si tie svoje detičky až príliš nerobí dobrotu. Ešte jednu skúsenosť mám, chlani sa pobili, posácali, jeden deň sa nehrali s jedným, druhý deň vytlačili druhého a na tretí deň boli najlepší kamoši. My sme si už s mamami týchto detí povedali, že už za nich nič riešiť nebudeme, lebo my sme 3 dni riešili a oni si to nakoniec poriešili aj tak sami.
Učiteľky by mali ale rozhodne dozrieť v škôlke na to, aby nikomu z detí nebolo ubližované, či už nejakým rozhovorom, výchovnou aktivitou atď.
@mogaa tu podla mna nejde o hracku ale o to zrle chlapcovi ako najmensiemu robia v skolke zle vacsie deti a to by sa rozhodne riesit malo aj s matkou dotycneho chlapca. A ak by aj ziadala nahradu a rodic by musel kupit druhe zo svojho.. tak da synovi aspon na zadok zakaze mu telku alebo vreckove... hocico aby to nespravil zas a rodic nemusrl kupovat dalsie.. lebo ak sa šikana netyka vašho dieťaťa tak to neriešite pokial ono robi zle.. nech robi ved chlapci su taky.. a vyrastie z neho....
@tahivka toto keď čitam, tak si klopkam prstom po čele😀. Uplne v prvom rade ak sa raz nesmu nosiť hračky do školky tak ich tam jednoducho nosiť nebudem. To akym prikladom idete synovi? Učite ho nerešpektovať učitelskú autoritu, veď keđ všetci možu tak možeš aj ty😲. Ma nejaký problem adaptovať sa v kolektive, ked potrebuje si do skolky doniesť kus domova? Alebo nejake psychycke problemy a tou hračkou sa utešuje? A prečo mu davate hračky za 20 eur? A nie hot wheelsa za 2 eura. Ci chcete aby mu ostatnè deti zavideli? Potom sa necudujte ze taketo auticko zmizne zo skrinky, vačsina rodičov si nemoze dovolit kupovať auticka za 20 eur. Dalej tvrdenie že ich niekto ukradol je riadne odvázne. Nazývat deti zlodejmi. No fuj. Mate dokaz? Co ked sa s nimi syn potajomky niekde hrAl a zabudol kde? A boli ste pritom keď mu spolužiak to autičko rozdupal? Ďalsie odvázne tvrdenie. A prečo ste mu dala do skolky ďalšie auticko? Zase tie deti provokovať?
@evelin88 ale to dieťa nikto nešikanuje - je reč o jednom prípade ked mu nejaký chlapček rozbil autíčko- a to nevieme prečo to ten chlapček urobil a ja teda pochybujem že to bolo preto že je najmladší...chlapec mu musel predtým niečo povedať alebo zobrať, druhý chlapček sa nahneval vytrhol mu autíčka a skočil naň....netvrdím že je to v poriadku ale ide o 4-ročného chlapca ktorého ešte treba vychovávať a nie to nafukovať a vyhrocovať...takže by som to riešila tak že ak by sa to stalo môjmu synovi tak mu len poviem že to sa nerobí a povedala by som to aj jeho mame aby si s ním pohovorila nech sa to neopakuje....a ak by to urobil môj syn(nemám ružové okuliare a viem si priznať že občas je veľký nezbedník) tak si s ním pohovorím, musel by sa ospravedlniť a priniesť chlapcovi vlastné autíčko....A tie "ukradnuté autíčka" nikto nevie ktoré dieťa ich zobralo a opakujem ide o 4ročné dieťa ktoré skúša čo sa mu prepečie- vidím, páči sa mi zoberiem si a záleží od jeho rodiča ako situáciu vyrieši keď vidí že dieťa má cudziu hračku...Nechcime aby mali 4-ročné deti rozum a výchovu 10ročných.....4ročné dieťa nemôže za to ako sa chová - môže za to jeho rodič ako ho vychováva....a môže ten rodič vychovávať dieťa ideálne ale dieťa napriek tomu niečo zoberie spolužiakovi - jednoducho skúša-je to dieťa...
@mogaa máš svätú pravdu, rozum by mali mať rodičia a ako tu čítam,ani sa nečudujem že sa niektoré deti správajú v škole a škôlke tak ako sa správajú. A opakovanie ako učiteľka nemôže sledovať toľko detí? A naco tam potom je? Nie na to,aby dávala na deti pozor? Rozbitie a rozširovanie autíčka,bábiky a pod netrvá sekundu. Je to úplne niečo iné ako strkanice medzi deťmi na ihrisku. Synovi spolužiak druhému poskakal po klucnej kosti a zlomil mu ju. No veď v pohode,nic sa nedeje, to sú iba deti. Začne to ničením veci na ktoré nikto nezareaguje a potom to ďalej ide takto....
@pininka jasne že je iné ak je dieťa agresívne a druhému dieťaťu ubližuje....to musia riešiť aj učiteľky a aj rodič agresívneho dieťaťa....ale učiteľka tam naozaj nie je na to aby dávala pozor na súkromné hračky detí....má dávať pozor na deti, nie na ich hračky....máš pravdu, rozbitie autíčka netrvá sekundu ale cca 30sekúnd🙂-dieťa vytrhne autíčko inému, hodí na zem a skočí naň....a učiteľka medzitým utiera sopel ďaľšiemu dieťaťu alebo sa venuje ďaľším trom ktoré sa klbčia....V čom je to iné ako na ihrisku? Ja som ani netvrdila že sa to má nechať nepovšimnuté - dieťa malo byť upozornené od učiteľky - čo aj bolo ako písala autorka témy, mohlo byť upozornené aj od mamičky dieťaťa ktorému rozbilo hračku ale v prvom rade to mal riešiť rodič dieťaťa ktoré hračku rozbilo - vysvetlenie, ospravedlnenie a prípadný trest - či už musí doniesť vlastnú hračku alebo týžden nepôjde von a nebude môcť pozerať rozprávky...ale ak to bude počuť len od učiteľky a vlastná mama mu na to nič nepovie - tak to spraví znovu....Je to potom vina dieťaťa? nie - ale rodiča ano, lebo pokiaľ by dostalo trest tak si rozmyslí či to urobí opäť....95 detí nie je agresívnych či zlých - len zle vychovaných....ale dieťa nemôže za to, že matka mu všetko povoluje a je ako utrhnuté z reťaze - je to vina v prvom rade jeho rodičov, nie dieťaťa...stále hovoríme o 4-ročnom dieťati, nie o 10ročnom školákovi ktorý už má vlastný rozum.
@zuzicka72 no hlavne ze vy ste pointu mojho prispevku pochopili... Tu neslo o to, ze sa to nema riesit, ale o tu formu. Chciet nahradu za vec, ktora v skolke nemala byt, vyvesenie spomenuteho oznamu v uvedenom zneni.
Ja neverim, ze ucitelka tuto agresiu, a tak isto kradez hraciek neriesila. Takisto predpokladam, ze maly zaskodnik bol pouceny a rieseny vlastnymi rodicmi... Ja som mala jedinu staznost na syna v skolke- ze rusil deti pri spanku (6 rocne dieta nutene lezat), a riesila som to s nim, viac sa to neopakovalo (a to ma ADHD). Ale rodicom deti, ktore zobudil som sa nesla ospravedlnit, hadam to necakali.
O vychovu mojich deti sa bat ozaj nemusite, ja velmi korigujem kolko a coho moje deti dostanu (a ze to so starymi rodicmi a spol. nie je vobec jednoduche...), ale pri troch detoch jednoducho tych anglicakov je tolko, ze netusim ktory je koho. Keby sa jedna napr. o dcerine babiky, tak z tych dvoch vacsich a troch malickych by som zistila hned, ze pocty nesedia.
Ked moj syn doniesol domov nove autko, ktore mi hned aj ukazal, ze mu ho daroval kamarat, ihned som ho otocila, ze musi vratit, lebo rodicia jeho kamaratov skolkarov nie su povinni platit darceky pre moje dieta...
Vy ak mate viac ako dve deti ktore uz 7 rokov zbieraju anglicaky lebo ich miluju (tak ako vacsina chlapcov skolkarov), to mate naozaj presny prehlad o poctoch a zlozeni vozoveho parku? Ak by v krabici jedno pribudlo hned ho zbadate? A teraz nehovorim o hrackach typu auto na ovladanie, nova krabicka lega alebo Barbina.
Este raz zopakujem- riesit situaciu treba, ale inak. Za mna- rozhovor s ucitelkou, pri opakovani sa situacie (agresivne prejavy voci dietatu) s riaditelkou a nasledne s rodicom agresora, ale tiez rozhovor s vlastnym dietatom- ohladne nosenia, zodpovednosti a rizika u hracky, tiez situacia s agresorom- popytat sa- co a preco sa asi stalo, vysvetlenie ze spravanie nema opakovat (toto predpokladam zakladatelka urobila).
@amedeofelisa Je velky rozdiel ubor, pomocky alebo hracka ktora tam nema byt. Samozrejme by som to riesila- s kompetentnym. Tak ako je v skolke kompetentna osoba ucitelka. Nikde som netvrdila ze to ma nechat tak, len ma zaskocila konkretna forma ktoru chce zvolit (teda ziadat nahradu za hracku- este aj s uctenkou, a vesanie oznamu v danom zneni).
Keby sme zili v idealnom svete tak matka agresora sa pride ospravedlnit a sama by chcela vec nahradit. Ale nezijeme, a ked ideme ad absurdum- nemal to tam chlapcek mat.
Aby sme sa pochopili- agresiu aj kradeze riesit treba, ale trosku sa treba zamysliet nad formou.
A mna trosku zaraza ze pani riesila v podstate len peniaze za auticko, ale to nie je take alarmujuce, ako skor ta agresivita chlapca- tu treba riesit- a zacat treba od ucitelky a ta potom s matkou nespratnika...
@maminecka2 prečo si myslíš že je najskôr treba riešiť agresivitu dieťaťa s učiteľkou? veď učiteľka chlapcovi dohovorila a ťažko hovoriť o agresivite ak len rozbije jedno autíčko, hoci schválne....bol to truc, chlapček mu mohol niečo povedať, zobrať...tak chlapec reagoval ako reagoval - vytrhol, autíčko, hodil na zem a skočil naň.....netvrdím že je to v poriadku, ale ide o 4ročné dieťa....ak budeme hovoriť o 4ročnom dieťati ktoré schválne rozbije jedno autíčko ako potom nazvať dieťa ktoré denne bije ostatné deti v škôlke? učiteľka to vyriešila ako mohla, dohovorila nespratníkovi ktorý autíčko rozbil a mal priniesť iné autíčko, predpokladám že to povedala aj jeho mame....
@mogaa Ja som len reagovala na reakcie ktore sa do mna obuli, a zdoraznila som ze nie rozbite auto za 18 evri, ale (pripadna) agresivita moze byt problem. Suhlasim s tebou, tak ako som pisala v uplne 1. prispevku, obcas sa proste stane... inak presne to som pisala vyssie- ucitelka riesila s chlapcom, s mamou chlapca, tak neviem kam az by to chceli hnat...
Inak vcera moj syn pozical drahy bicykel susedovi, cosi mu posahal s prehadzovackou. Synovi som opat vysvetlila, ze je to jeho zodpovednost a ak to nepojde ma smolu (samozrejme ho dame opravit, ale dovtedy ma po jazdeni). Hold, ma 7 rokov, miera zodpovednosti a uvazenia rizik sa zvysuje... Stale sa o tom bavime, ale asi si clovek musi spravit par chyb aj sam aby sa po/naucil.
Precitala som co napisala autorka i niektore diskutujuce, tu podla mna niektorym unikla pointa, ze je zakaz nosenia hraciek , no porusuje sa a ucitelky to maju ocividne niekde a stale je len problem s hrackami autorky, stale su donicene ukradnute len tie..cize podla mna skor ako o riesenie tohto pripadu by som apelovala nech si to poriesia globalne, ked zakaz tak pre vsetkych a nie iba proformo a zrazu je len jeden problem..zle nastaveny system hlava v piesku proste
moja dcerka teraz nastupila do skolky, a prvy mesiac mali dovolene doniest si svoju hracku,aby sa lepsie adaptovali. Rano sa s nou mohla pohrat a potom si ju vzala do postele. Po mesiaci to skoncilo,tak velmi plakala, ale vysvetlila som jej to tak aby ma pochopila. A potom mi dala za pravdu. Noo, vobec si neviem predstavit,zeby nam jej oblubenu hracku niekto znicil, alebo bez jej vedomia by jednoducho zmizla, mrzelo by ma to dost,keby sa jej nieco take stalo...urcite by som to nejako riesila...urcite by som neprijala peniaze,ani ziadnu nahradu, ale take ospravedlnenie by som isto ocenila...kazda matka by mala obranovat svoje dieta, a to ze niekto rozdupe hracku pred ocami toho dietata,ktoremu patri a nevie sa branit, je uz cez podla mna...nie to este ist do cudzej skrinky
Ani neviem, či sa mám zapájať alebo nie 🤔 aby som nebola hneď ukrižovaná 😂 ale rozhodla som sa, že svoj názor aj tak napíšem. Už od malička by sme mali svoje deti viesť k zodpovednosti a snažiť sa, aby sa s problémami popasovali aj samé. Ukradnú mu autíčko, zničia "rozdupú" a ono si na ďalší deň do škôlky vezme ďalšie? Iné deti to možno považujú za provokáciu, že Váš syn stále do škôlky nosí autíčka. Je očividné, že ostatné deti to robia naročky. Ale zabúdate, že to nerobia len deti, dospelí su vo väčšine prípadov ešte horší ako deti. Nebudete mu stáť za chrbtom vždy, keď mu napr.neskôr v škole ukradnú ceruzku, pero, gumu, pravítko... v dospelosti peňaženku, mobil... v dôchodkovom veku poradové číslo v čakarni u lekára (aj to som už videla) Tu nejde o nejaké autíčko, alebo inú hračku, tu ide o jeho postoj. Budujte v ňom silnú osobnosť s vlastnými rozhodnutiami. "Áno vezmeš si do škôlky hračku (krorá v podstate do škôlky nepatrí, lebo tam majú iste mnoho iných krásnych spoločnych hračiek) a po doterajších skúsenistiach riskuješ, že ti ju zničia, ukradnú... alebo je pre teba taká cenná, že ju nechaš radšej doma. Dieťa v takom veku sa už vie samo správne rozhodnúť. A ak ide zo strany ostatnych deti o šikanu, že to nie je len o tej jednej hračke, že mu deti robia zle, tak to riešiť v prvom rade s dieťaťom (doma v pokoji, lebo to je najviac zasiahnuté) a nasledne s škôlke s riaditeľkou, učiteľkou a rodičmi agresora/-or, ktorí dieťaťu ubližujú.... lebo toto je už naozaj vážna vec.
@fajnzienka asi som jedina komu nekradli v skolke hracky, v skole ceruzku,pero, gumu ci pravitko. Ani peniazenku a mobil... Ja len to nechapem ze ked niekoho syn chce donest domov auto co mu nepatri, v zivote som nevidela to auto a viem ze mojmu synovu nepatri tak nezoberie, bud necham na lavicke alebo odovzdam ucitelke.
Táto diskusia mi pripomína tie, kde sa diskutuje o obetiach sexuálneho zneužívania v tom zmysle, že však nemala si obliecť sukňu a nič by sa jej nestalo. To vážne ideme riešiť, že si dieťa nemalo vziať do škôlky hračku namiesto toho, aby sme riešili deti, ktoré tie hračky ničia alebo vezmú a nevrátia? OK, ani minisukňa nie je práve všade prejavom vycibreného vkusu, ale právo znásilniť ženu mužovi nedáva, rovnako ako fakt, že si dieťa vzalo do školy auto, hoci je to zakázané, nikomu nedáva právo si to auto privlastniť alebo ho zničiť. K čomu deti vedieme opačnými postojmi? Kedy ich začneme vychovávať, keď v 4-5 rokoch je ešte "skoro", ešte je to "normálne" (že rozdupe hračku? že ju vezme domov a nevráti? to naozaj?)? V puberte, keď nás už nepočúvajú? Správame sa k deťom horšie ako k dospelým. Chcela by som vedieť, ktorá z nás by toto tolerovala kolegyni - vezme mi veci zo skrinky (lebo čo? zabudla si si ju zamknúť, tak si môžem zobrať?), zje mi olovrant (však bol len tak na stole, bezprízorný...), keď teda ničenie je evidentne v poriadku, môže mi kolegyňa rozdupať mobil? My sa vieme brániť, ale deti nie a keď sa ich nevieme zastať, čo ich učíme? Buď, že nie sú dosť cenené na to, aby im ostatní nemohli beztrestne ubližovať a/alebo, že je takéto správanie v poriadku a oni môžu potom ubližovať tiež. Záver - ďakujem za našu škôlku, prístup a prevenciu, ktorú realizujú a vďaka ktorej sme za tri roky v nej nemuseli riešiť vážnejšie problémy a ďakujem aj za rodičov ostatných detí, pretože aj v tých pár menej vážnych situáciách sa vždy prejavili ako slušní ľudia.
@esterba tak ty si teraz zakllincovala. Porovnavat zmiznutu hračku zo znásilnenim. 😂. Uplne ako prva porušila pravidla mamička keďze aj napriek zakazu do školky hračku priniesla. Toto je ako výchovnre. Po ďalšie my nevieme prečo mi ten chlapček auťíčko rozdupal. Čo ked sa chvalil pred chlapčekom ze aha ja auticko mozem a ty nie. A k tomu ešte super drahe. Potom dieťa takto reagovalo. Dalej ano obvinuje 4 rocne deti z kradeze😮. Co ked si jej syn tie auticka stratil sam a bojí sa priznat lebo vie že sú super drahe? Deti zvyknu rodičom natarat kade čo len aby sa ony same nemuseli priznať. Keby mamička ako neporušila pravidla, nic z toho sa nemuselo stat. Ak si je 100 % ista že tie hracky niekto ukradol tak ano treba to riešit. Ale treba si najprv pozametat pred vlastným prahom
@esterba stale nechapem prečo dl toho tahate dospelych. Male deti este nevedia ovladat svoje pocity a emocie. Tebe sa nikdy nestalo ze tvoje dieťa na pieskovisku keđ bolo male buchll cudzie lopatkou po hlave? Alebo si pris prisvojilo kyblik ktory mu nepatri? Vyrastie z neho preto zlodej a nasilnik? Male deti rraguju spontanne, je na nas aby sme ich učili spravne reagovat. Mamicka porusila školsky poriadok a urobila tym v skolke dusno. A este k tomu nazýva deti nasilnikmi a zlodejmi😮
@nikoletah áno súhlasím, moja dcéra chodí do škôlky už 4. rok a za tú dobu sa neopovážila ani raz priniesť domov žiadnu vec, ktorá by nebola jej. Ja napríklad poznám všetky jej hračky. Zas mám 2 ročného chlapčeka a ten je blázon do autííííčok, tak neviem, čo bude keď nastúpi do škôlky, či sem tam neprinesie omylom cudzie, ale určite sa bude snažiť hneď vrátiť a ospravedlniť. Zasa z toho hľadiska Vás chápem a úplne podporujem, že Vás to trápi, mrzí, hneváte sa, možno neviete ako ďalej, keďže malému vkuse niekto berie a ničí hračky, a možno aj inak ubližuje. To potom nechápem rodičov ostatných detí, že ich to netrápi, že ich dieťa ubližuje inému a navyše mu ničí a kradne veci.

@evelin88 a práve toto je to - tieto mamičky si vlastné deti nevychovávajú a ak sa niečo stane tak na vine sú všetci ostatní, ich deti sú vždy tie ktorým je ubližované....Ani si len nepripustia že tí ich nezbedníci nie sú také dobručké detičky ako ich vnímajú oni.....