icon

Skoro 13 mesačný syn nechce chodiť

milka1978
8. dec 2013

Ahoj maminky. Možno sa len ja zbytočne nervačim alebo znepokojujem no môj skoro 13 mesačný synček sa bojí púšťať sám chodiť. Po 4-roch mu to ide perfektne, ide ako blesk no keď ho postavím na nohy tak ide len tak, že sa ma drží za jednu ruku akonáhle ho pustím aby išiel sám tak zastane, chytí si ušká a začne kričať. V tom si sadne a ide zas po 4-roch. Môj starší syn chodil úplne sám od 13. tich mesiacoch no mladší sa bojí. Ako ho mám naučiť aby sa nebál? A aby sa sám začala achcel púšťať? Alebo len ja zbytočne stresujem? Kedy Vám začali detičky samé chodiť? Ďakujem

Strana
z2
vamajka
8. dec 2013

Je to v pohode moj starsi syn zacal chodit v 11 mesiacoch no nestvornozkoval, preto ma chytala panika ked mladsi len stvornozkoval a nechcel chodit no nejak som to nesilila a zacal chodit ked mal az 15. mesiacov. Bolo to take mile sedel zrazu sa sam od seba postavil a siel, padol znova sa postavil a tak stale dokola teraz ma uz 7 rokov no stale na to rada spominam

gabkostanka
8. dec 2013

@milka1978 to je v pohode, on za chvilu zacne aj sam chodit, moj zacal ako14 mesacny a ide mu to uz super 🙂

chrumka84
8. dec 2013

Mali sme doma takeho isteho bojka. Ani len nestala sama. Vzdy sa aspon kuskom tela o nieco opierala. Jedine, co sme robili bolo, ze sme si s tatom sadli oproti sebe a posielali si ju, tak presla 3-4 kroky a potom sa nam hodila do narucia. A jedneho dna pred 15. mesiacom sa zacala pustat sama. Do dvoch tyzdnov uz iba chodila. Za ruku pritom vedela chodit od 13. mesiaca.

uhnakova
8. dec 2013

Nas maly zacal sam chodit az 14 mesacny a teda nejake extra chodenie to nebolo, este dlho chodil najradsej za rucicku 🙂. Ale teraz posledne dva mesiace uz pekne cupita sam a ruku mi davat nechce 🙂.

nimika
8. dec 2013

Na štyroch je istejší. Neboj sa, on bude vedieť, kedy je ten správny čas na chodenie. Môj začal chodiť ako 13-mesačný a predtým 5 mesiacov chodil po štyroch. Vôbec nič mu neušlo, nemali sme nejaké vážne pády a keď aj padne, tak to robí úplne krásne, keď padá dopredu pekne dá rúčky dopredu, keď dozadu, padne na riťku. A začiatky vyzerali ako u Vás, len sa ma držal, keď som ho pustila, išiel na štyri a toto robil dosť dlho.

bbbea
8. dec 2013

To je v pohode,ja som akurat dnes stretla susedu a ta sa pytala ci malý uz chodi,ma skoro 13 mesiacov a chodit zacal v 9 -tich,ta sa cudovala lebo ich vnucka zacala chodit az v 18-tich mesiacoch a teraz beha ako diva🙂 🙂 🙂 kazde dieta je iné a kazde sa to raz urcite naucí 😉

dendy1
8. dec 2013

@milka1978 neboj sa, moja malá sa pustila tiež až okolo 14 mesiacov a dnes by som dala majetok za to aby chvíľku obsedela 😀

dejnas
8. dec 2013

@milka1978 a ako ho chceš naučiť nebáť sa chodiť? 😕
nenervač sa, nestresuj... jedného dňa isto chodiť bude, keď sám uzná, že už to pôjde 🙂 a hlavne - NEPOROVNÁVAJ !
moja dcérka chodila od 9 mesiacov popri nábytku a stene... neštvornožkovala... v 11 tich mesiacoch sa "naučila" štvornožkovať" a tým pádom ju prešla chuť na chodenie.... kolenačky sa totiž dostala úplne všade a veľmi rýchlo... dovtedy to nepoznala.... za ručičky sme ju nikdy nevodili s úmyslom "naučiť" ju chodiť....
napokon začala sama chodiť v 14tich mesiacoch.... skrátka sa zrazu pustila stolíka prešla cez celú izbu ku mne... od toho momentu chodila úplne sama a išlo jej to pekne, nepadala, bola už natrénovaná, len dovtedy nemala vnútornú istotu.... takže kľud 🙂 vôbec nie je pravidlo, že ročné deti všetky už musia vedieť chodiť 😉

briketa
8. dec 2013

statisticky priemerny vek batoliat na prve samostatne kroky je 15 mesiacov

usiko
8. dec 2013

no hlavne ho nemas co stavat na nohy ty ale pockat kym mu mozog vysle signal do svalov a postavi sa sam.....takze cakat...nasa dcera zacala samoztatne chodit a ked mala po 14. mesiaci a teraz sa jej v preliezani kadecoho casto nevyrovnaju starsie deti...daj mu cas, hlavne jeho mozgu......

rebroza
8. dec 2013

@milka1978 ahoj, necitala som vsetko, co ti popisali. ale moja skusenost:
starsi syn zacal chodil v 18. mesiacoch vnutri samostatne a este mesiac mu trvalo, kym sa pustil sam vonku (dovtedy chodil len popri stene, plote, alebo s niekym za ruku). Potom bol asi trochu pozadu za priemerom, napr. behat sa naucil okolo tretieho roku, vyskocit znozmo okolo 4 rokov. Teraz ma 5 a myslim, ze nezaostava, beha, skace...
dcerka zacala chodit tiez v 18 mesiacoch, taktiez odmietala chodit sama vonku... v podstate tuto jar zacala chodit samostatne, vonku az ked zliezol posledny sneh cca marec tusim. teraz ma 2,5 roka a uz vie behat, zacina znozmo skakat. takze mam pocit, ze rovesnikov dobehne rychlejsie ako brat.
Velka vyhoda - obaja zacali chodit, az ked ich chodza bola samostatna. takze som nepoznala "behanie" za detmi, aby nespadli. take tie prve nesmele krocky, ked rodic dieta sice nedrzi, ale "isti" z kazdej strany.

zaneta123
8. dec 2013

@milka1978 nestresuj, všetko má svoj čas, pokiaľ štvornožkuje, je prevdepodobne motoricky v poriadku. Nechaj ho posilňuje tým chrbát a pripravuje ho tak na chôdzu.Neboj on zistí, že na dvoch je perspektíva inakšia a starší súrodenec bude príkladom. neporovnávaj deti medzi sebou, každé je iné, genetika je sviňa. keby som mala porovnávať ja tak si asi šklbem vlasy 😉 😉 😉

maminai
9. dec 2013

@milka1978 ahoj mi sme mali 2.oktobra rok a chodit zacal na vianoce to uz mal skoro 15 mesiacov tak neboj sa urcite coskoro zacnete chodit. My sme sa potom strasne rychlo naucili chodit aj po schodoch.teraz mame 8 rokov a je hyperaktivny stale beha a skace.

adkasmolka
9. dec 2013

nenut ho, ma svoj cas. Moj syn zacal robit vsetko neskoro, chodit zacal az okolo 16 mesiaca. A ked mal 17m, tak sa mi pustil sam, bez niakeho drzania a pod. On je velmi pohodlny 🙂 Jane, ze som stresovala, lebo to je prve dieta, ale potom mi to uz bolo jedno, ved dobehol vsetko co mal.

darina1952
9. dec 2013

@milka1978 ahoj, nečítala som síce všetky príspevky predo mnou, ale moje deti začali chodiť až na 14 mesiacov.... a máme skvelú detskú neurologičku a tá ma informovala, že pokiaľ dieťa začne chodiť do 18 mesiacov života, tak je všetko úplne v poriadku 😉 nemusíš sa stresovať 🙂

stanislavao
9. dec 2013

@milka1978 13 mesacny je este maly. niektore deticky chodia az v 18 mesiacoch. nepanikarte a dajte mu cas.

slaavka
9. dec 2013

@milka1978 moja dcerka zacala chodit presne v 18tich mesiacoch,tiez som sa bala,bola som aj u neurologa,tam len plakala,nechcela vobec spolupracovat a vidis nakoniec je vsetko v poriadku. Ak stvornozkuje urcite skor ci neskor zacne aj chodit..drzim palce

milka1978
autor
11. dec 2013

@elenita Ďakujem utešilo ma to .... a ako sama píšeš, hlavne mi lezie na nervy rodina .... a prečo nechodí? nie je chorý? musíš ho postrčiť aby sa naučil ...... už mi to ide krkom a ešte idú sviatky kde sa celá rodina samozrejme zídeme a mám v rodine o 4 mesiace staršieho synovca, ktorý začal chodiť sám ako ročný a môj syn zatiaľ ide po 4-roch alebo sa pridržiava nabytku a tak ide ... ale ma chytí za jednu ruku a ideme ... no a ako keby som to už teraz videla, ked sa stretneme a to ešte nechodí? a už budú na mňa zazerať ako na neschopnú matku, ktorá sa nevie postarať o to aby naučila dieťa chodiť ..... ufff ... potrebovala som to už zo seba dostať a vyventilovať to .... sorry ak ťa to otravuje

lalinko2010
11. dec 2013

@milka1978 ahoj, môj syn začal chodiť keď mal 13 mesiacov a 5 dní, sám, ale jasné že aj padal. netráp sa, mám kamarátku a tej malý má tiež už cez 13mesiacov a len po 4roch a vieš prečo???? lebo sám sa dostane kam chce. neboj drobec tvoj je ok, začne chodiť v ten pravý čas a reči rodiny si nevšímaj. ja som počúvala od rodiny : už rozpráva? a začal rozprávať až keď mal skoro 3 roky, dovtedy nič a teraz nezatvorí pusinku, čo melie a melie.
A ak sa rodina opýta prečo nechodí, tak povedz - ale chodí, ale so mnou. keď ide s tebou za ručičku tak je to ok, aj popri nábytku. pohoda! Každé dieťa je iné! len reči ľudí tie isté - prečo? prečo? prečo?

milka1978
autor
11. dec 2013

@katka1981 neboj sa neurazila som sa 😉 je to milé 🙂

aadulik2110
11. dec 2013

@milka1978 ja by som malého nechala tak - on vie kedy je jeho čas na chodenie, hlavne nestresuj - môj malý za jednu ruku chodil po roku a trvalo nám takmer 2 mesiace kým začal chodiť sám - mal presne 13 mes a 3týždne 🙂 a teraz behá ako šarkan

milka1978
autor
11. dec 2013

@vamajka presne takto je to aj u nás .., straší syn vôbec neštvornožkoval, nechcel a preto začal chodiť veľmi skoro a mladší syn už štvornožkuje asi 3 mesiace no s chodením je stále veľmi opatrní ... zrejme to len ja veľmi silím, pretože starší ne4.koval a preto sa mi zdá dlho keď už 3 mesiac sme na 4-roch a nič

matozazzo
11. dec 2013

@milka1978 Viem presne, co prezivas! Prva dcerka sa stavala na nozicky snad v 7m, prve kroky v 10m a v 11 mesiacoch behala 🙂 A druha? Mala rok a urobila prvy nesmely krok, ale nic viac :( V 13 nechodila a ja som uz zufala citala a nervacila sa, ze preco??? Ale vsimla som si, ze pri dedkovi a babke sa pustila z naruce do naruce a urobila aj 2-3 kroky, ale pri mne nie... Ja som to pripisovala tomu, ze som jej povedala, ze ked zacne chodit, ide do jasliciek :( V septembri mala rok a nic... oktober - nic, tak som sa skludnila a ked sme sa hrali, vklude som jej povedala. OK, mamka si to rozmyslela a pojde do prace az od januara, to mame kopu casu a ty sa pojdes pohrat s detickami len na pol dna a spinkat budes doma aby sme boli viac spolu... Vyznie to asi dovne, ale pritakavala, cosi blabotala a o 2 dni sa pustila chodit, nie krok, dva, ale rovno 7... a do tyzdna uz chodila sama. Slovo som dodrzala, do jasliciek a prace sme sli az v januari.
Ci to bola nahoda, alebo fakt, neviem 🙂

jadodka
11. dec 2013

No moj starsi len stvornozkoval,ani sa nedvihal zo zeme,ani okolo nabytku nehodil....nic,az jedneho dna mal vtedy 1 rocik 1 den,sa postavil pri stole a odisiel z izby prec🙂🙂🙂🙂,sme kukali jak puci s manzelom na neho,druhy syncek chodil uz v 10.mesiaci sam...je to individualne,dozreje,pride cas kedy ma,neboooj,este sa nachodiii🙂🙂🙂🙂

jankajanka134
31. jan 2022

@hradnapani ja som mojeho tak Vliekla mala som traky ktoré som mu dala bolo to lepšie pre chrbticu a nie preto žeby som ho tlačila chodiť, ale on strašne chcel chodiť a sám mi tie traky nosil. Musíš vidieť má bábätku ak chce je to Ok, ale ak nechce nepáči sa mu boji sa tak je to trauma a robi to úplne opačný výsledok že dieťa sa začne bat a zas to spomalí …. Cize všímať si čo ono chce nie čo my chceme!

Strana
z2