Skoro 2 ročné dieťa ešte nechodí. Máte s tým skúsenosť?
Ahojte,,mam 20mesacneho synceka,,a stale nam nechodi,,uz to niekedy nezvladam,,otazky okolia, pohlady niektorych ludi,,,,ale aj pohlad na maleho, ked chce robit vsetko, co ine deticky a nemoze, lebo sam sa este nikde nedostane...ako zvladnut tu bezmocnost??
Tiez si myslim, ze sa treba poradit s pediatrickou, inak maly bol narodeny v termine? Nebol dlhsi cas v nemocke, nemal nejake operacie?
a čo hovorí lekár? to hlavné si nenapísala,či je malý chorý alebo len "lenivý"...okolie nerieš
urcite treba vyhladat lekara, dieta by malo zvladnut chodenie do 18-tich mesiacov, moze byt "len" hypotonicky a bude treba s nim cvicit Vojtovu metodu , ale to zisti az lekar.
nieco podobne som videla u kamosky, este ked sme boli v uk, a strali s atam o deticky, ona s astarala o 2 rocneho chlapceka, ktory nechodil, len liezol, inac bol v poriadku, len trochu tazky a velmi lenivy, a myslim ze okolo troch rokov uz pekne chodil, takze ak je tvoje dieta uplne v poriadku a aj lekar ti to potvrdi, tak len cakaj kedy sa rozhodne sam chodit, mozno je len velmi lenivy,nechce sa mu, alebo s amu paci ked ho vsade nosis, no skus njskor toho lekara , a ke dti potvrdi ze maly je v uplnom poriadku, tak to nechaj tak, ked sa rozhodne ze bud echciet chodit tak s apostavy na nohy a bude utekat 🙂
Hlavu hore,okolie nerieš, a porad sa s doktorkov,možno rehabky,plávanie......pomôže.Poznám chlapca ,ktorý tiež nechodil ,a rodičia pochodili kade tade a nakoniec sa po 2 roku postavil a odkráčal akoby už rok mal odbehaný. Takže fakt hlavu hore a s úsmevom motivuj malého ,aby nevycítil s teba .že máš strach.
vôbec, ani za rúčku.........a okolo nábytku? čo najradšej robí? je to kľudné a radšej sedí? alebo sa bojí....bol v chodúľke? vie si tlačiť chodúľku?
ahoj, samostatne nechodí alebo ani s oporou nechodí? stavia sa aspoň v postieľke či pri skriniach na nôžky? mal predtým nejaké zdravotné problémy? nech už je to akokoľvek, tak čo sa chôdze týka, za bežnú normu sa považuje 9. - 18. mesiac. na tvojom mieste by som kontaktovala pediatra, ak si tak ešte neurobila. reakciami okolia sa vôbec nezaoberaj, pokús sa to vypustiť z hlavy. držím palce!
no osobne skusenost nemam, ale co viem, tak chodza by mala naskocit do 18 mes. a ak dovtedy nic, tak sa posiela dieta na neuro vysetrenie ...
@mafynka - ta hranica je 18 mesiacov, potom by ho mal vidiet lekar... mozno ta ukludni, mozno odporuci cvicenia. Ale nenechaj to len tak.
My sme zacali chodit v 2 rokoch,ale malej zistila doktorka az po roku hypotoniu.Chodili sme plavat a cvicili sme.Odkedy sa mala pustila chodit,ani raz nespadla.Bola a aj je velmi opatrna.Nema makly tiez oslabene svaly?Treba ist k inej doktorke,mne malu moja dr.zanedbala.
co na to lekarka? Malo by ist na vysetrenie, do roka a pol by malo dieta zacat chodit. KEd sa vobec nechyta tak niekde je problem.
skoda, ze si nenapisala viac. Ono je pravda, ze ta hranica je 18. mesiacov ale zalezi aj na inych veciach ako, pobyt v nemocnici, predcasne narodene. A tiez, ako sa uz tu pytali, nechodi vobec? popri nabytku, 2-3 kroky sam? Nas maly zacal chodit 22 mesiacoch, korigovane 19, pravidelne navstevujeme neurologa a ten nepovedal nic ... pretoze, videl na malom, ze robi pokroky, siel presne podla tabuliek, len oneskorene a proste on nebol pripraveny ist sam. Jeho telo nebolo pripravene. V tu dobu, ked este nechodil, len tak popri nabytku, sme sli na liecebny pobyt a tam, ked doktori poculi, ze nechodi, nariadili vojtovku (to som zistila pri prvom cviceni) a som im nato povedla, ze on vojtovku nepotrebuje a tak len cviky na spavnovanie svalov. Kazdy si myslel, ze uz tam zacne chodit, mal take pokusy ale, nic, cely mesiac len popri stene, dokonca som mala pocit, ze je to horsie ako doma. No a asi po 2 tyzdnoch co sme sa vratili domov, sa rozchodil ci skvor rozutekal 🙂. To som napisala, len priklad, bo ty si mama a aj ked pojdes k neurologovi, sama by si mala vidiet, ze ci dieta napreduje, i ked pomalsie. Ono podla skusenosti z roznych nasich pobytov .. lekari radi odporucaju vojtovku ... lenze nie vzdy moze byt prospesna (ale to je ina tema). A este jedna skusenost, raz som stretla mamicku, ktora mi vravela, ze jej maly zacal chodit nieco pred 2 narodeninami a ze ani jej doktorka to niejako neriesila, pretoze na malom bolo vidno, ze sa mu do chodze nechce, ale dohodli sa, na hranici 24 mesiacov.
chodite aj na nejake vysetrenia s malinkym...co hovori na to pediater,neurolog?
Nás malý tiež nechcel poriadne chodiť iba za jednu rucicku sa stale držal ale pustiť sa ani za svet.a akonáhle mal už dva roky zacal už pekne sám chodiť.Tiež sme chodili po doktoroch ale nám povedali že on sa pustí ked nám malý chodil iba za ruku.neries okolie aj nás riešili a vôbec som si to nevsimala lebo by som bola zbytočne v stresoch.neboj malinky začne určite chodiť čo chodiť bezkat 🙂
Ahoj! My sme mali niečo podobné s našou dcerkou (ale skor), ked sa v 12 mesiacoch nevedela dat do stoja lebo hned padala, tak som to spomenula lekarovi, dohodli sme sa, ze pockame mesiac, ci sa to nezmeni. V 13 mes. sme isli na neurologicke vysetrnie, tam sme sa dozvedeli, ze je hypotonicka, no nevedeli preco. Odtial sme sli na rehabilitaciu a zacali cvicit vojtovku. Cvicil s nou manzel, ja som bola v porodnici, no nebolo to nic strasne, len jeden cvik, ktory jej po tyzdni dvoch vymenilli za iny. Trosku si poplakala, no to len od jedu ze je zatknuta, nebolo to bolestive, islo o to, aby v urcitej polohe reagovala a rozhybala niektore svaly. No a ked mala 14 mesiacov, tak zacala chodit. Ona lozila aj inak napredovala, len to statie a chodenie bol problem, no potom to islo dost rychlo. Teraz ma 20 mesiacov a uz ani necvicime, len mame ist na kontrolu, uz cupita a beha ako o zivot. 🙂 Skus sa popytat lekara, za to nic nedas. Ja si vzdy hovorim, ze radsej ist zbytocne, ako nieco zanedbat a to neznamena, ze sme stale u doktora, len ked vidim, ze na nasich detoch nie je nieco tak, ako by malo byt. No a to okolie, ked sa vypytovali, tak som im povedala, ze sa mi zda, ze ma nejake slabe nozicky a asi bude musiet cvicit, tak reakcie boli hned uplne ine.
Drzte sa a nech sa maly cim skor rozutekaaa 😀
Ahoj no ozaj velka skoda, ze si nenapisala podrobnosti, kludne zaloz diskusiu kde ti mamicky budu chciet poradit...lebo takto sa to asi neda..ale istotne chodte k lekarovi, pretoze v tomto veku by uz dietatko naozaj chodit malo ☹
Oni vam tam pomozu a ak nechodi vobec nijako tak ho hlavne ani nijako nevod za rucky a podobne mohla by si mu ublizit? a uz aspon stoji ci nie??mojmu trvalo niekolko mesiacov kym zacal chodit
Ahoj, toto by som najskôr riešila cez lekára-napr. neurológa a ak by ten povedal, že je všetko ok, tak by som sa veľmi nestresovala, ale v 20-tich mesiacoch nechodí- to už stojí za uváženie. Ja mám 3 deti a aj stredný syn, ktorý má vážne poškodenie mozgu chodil už v 11-stich mesiacoch. Takže nečakaj na žiadne "múdre " rady , choď za odborníkmi a tí ti dajú odpoveď. 🙂 Držím palce.

To som este nezazila a konzultovali ste to s lekarkou? A okolie si nevsimaj, co ti vedia... 🙂