icon

Skoro 7 ročný syn je veľmi tvrdohlavý

ghelena
17. máj 2020

Poraďte ako na syna. 🙏 Prosíííím.
Už som zúfala z neho.
Hocičo si zmyslí a ide si tvrdohlavo za tým.
Chce knedlík so šťavou, tak to musí mať, aj keď je iný obed.
Chce, aby aj jeho brat išiel s ním a s otcom na záhradu, aj keď druhý syn nechce ísť.
Prípadne sa nechce ani mne ísť a on len prosíkanie, plač, že chce a chce a chce, aby sme šli všetci.
A niekedy hádže veci na zem, čo mu pod ruky padnú.
Chce nejakú vec, ktorú ani srnka netuší, kde sa založila, tak všetci musia skákať a hľadať, lebo on to musí mať tu a teraz.
Pekné slová, dohováranie, vysvetľovanie, bitka, nič nepomáha. 🙈 🙉
Ja nechápem, čo je toto za povaha - lev.
Niekedy je milý, zlatý, ale inokedy des a hrúza! Vrieska, kričí! 🙊
Chcem, aby pochopil, že nemôže byť vždy všetko tak ako on chce.
Druhý syn tiež kvôli jeho dirigovaniu nechce chodiť na záhradu s ním.
Stále čakám, že z toho vyrastie, ale je to občas horšie a horšie. 😢 😢 😢
😈
Ďakujem za každú radu.

Strana
z2
daganov
17. máj 2020

@ghelena máme v rodine dvojčatá dvoch chlapcov, som mama a s deťmi pracujem, takže je to bohužiaľ len o nezvládnutej výchove, či sa vám to páči, alebo nie. Vyhovárate sa s mužom jeden na druhého, skutočne by vám veľmi prospela tá psychologička. A keď kľakne na kolená a našpúli pery, tak ti mu letíš pripraviť jedlo, ktoré chce? Samozrejme, že deťom každá z nás občas odolá, ale keby som mala doma to, čo ty, tak by som mu povedala, že ma môže objímať, špúliť pery, ale knedlík nedostane. Mám ho veľmi rada, ale mám rada aj jeho brata, ocina a aj seba. A som smutná, keď jačí a robí scény. Bodka. Nie si dôsledná, to je celé, žiadna z nás nemá zázračný prútik, ktorým mávne a dieťa robí všetko na povel, nemysli si, že mne sa dieťa nešmarilo o zem, alebo sa nesnažilo si niečo vydupať, vyjačať. Vždy je to o tom, ako sa k tomu postavíš ty.

nikyball
17. máj 2020

- nemusí nikto skákať podľa neho , a keď nepomáha vysvetľovanie a bitka tak ignorácia , nech sa aj o zem jeb...určite nie skákať podľa neho lebo ten váš rozmaznanec to bude očakávať aj od iných ľudí ale tí ho veľmi ľahko uzemnia ,pretoze ho budú mať v paži a tam sa raz veľmi popáli. Keď si s ním nespravíte poriadky skončí na psychiatrii tipujem tak v puberte

kakawah
17. máj 2020

Inak ja moju malu posielam do kuta. Tym ze ona pozerá Maša a medveď, tak chape, ze ked je Maša neposlušna ide do kuta. Tak ked uz moja je neposlušna, a uz zvysujem hlas, tak sama povie: mami som neposlušna, mam ísť do kuta?😂😂 no bohovska je. Tak jej poviem ze ano na 5 min. Aj ked este nepozna ten čas koľko to je. A potom mi zakrici, ze uz bude dobra ci moze vyliezt z kúta.

daganov
17. máj 2020

@ghelena ja len nerozumiem tomu, ako môžeš napísať, že keď chce knedlík so šťavou, musí ho mať....keď niekde zapotroší hračku, všetci ju musia hľadať. Nehnevaj sa, pre mňa je toto nepochopiteľné. Na jednu stranu skáčete, ako on píska a na druhú sa divíte, že sa správa tak, ako sa správa. Pravidlá vnášajú do života detí kľud, vedia, čo bude nasledovať, či sa im oplatí, alebo neoplatí robiť cirkus.

daganov
17. máj 2020

@kakawah musí byť podarená, ale je perfektné, že si uvedomí dôsledky svojho správania.

kakawah
17. máj 2020

@daganov to ano. Ja som sa s nou nebabrala nikdy. Nastúpila som do prace jed mala 9m. S muzom na smeny, Takze buwkti z nas ju musel najprv k opatrovateľke odniest po 13.00 a ten druhy zas pi 14.00 ju vyzdvihnúť. A klasika jeden rodič na malw diwta a pubertalneho chalana. Takze si uvedomujem, ze mali mierne vojenský rezim. Lebo kazda minúta vyratana. Tam nebol priestor na nejake natahovacky kto z koho. Ale lásky maju dosť. To zas aby nevyznelo zle. Zase niesom mama co kazdy den vysava a bwha s handrou. Radšej sa venujem detom

tenerifka
17. máj 2020

@ghelena mam levicu a naozaj je to kralovna, ale nerobila vystupy ako tvoj syn. Odmalicka klipkala ocami, hadzala usmevy, a aj v skole bola vzdy ta, ktoru vsetci zbozñovali(spoluziaci aj ucitelia), skusala na nas svoje triky, so sarmom, vedela, ze jej to vyjde. Napriek tomu sme to utiahli v zdravej rovine a dnes je z nej takmer dospela sebavedoma mudra mlada dama, mila a empaticka. Nedostala vzdy to, co chcela (na materialne veci bola vcelku skromna), ale ak nieco chcela, dokazala vsetkych naokolo presvedcit, ze to je spravne a musi to mat. Boli situacie vcelku napate az komicke, ale so spravnym pristupom sa to da zvlladnut, hlavne musite zacat hned, lebo maly rastie a tych navykov sa bude tazko zbavovat, zaklad je, ze musite byt s muzom jednotni a nedohadovat sa pred nim, on musi vediet, ze ste zajedno a nepovolite

ghelena
autor
18. máj 2020

@tenerifka dakujem. Musim byt raznejsia a nepovolit. Aj muz.

eliska13
18. máj 2020

@ghelena no musí sa naučiť, že nebudú všetci tancovať ako on píska.Chce ísť na záhradu nech ide, jesť bude to, čo je navarené môžeš sa ho spýtať čo by chcel na obed dať mu na výber, lebo takto bude jeho panovačnosť stúpať ja by som nepovedala, že je tvrdohlavý, ale panovacny.vela deti to skúša...musíš byť s mužom za jedno a nepovoliť.

lilitela
18. máj 2020

@ghelena Mne tu trosicku rezonuje, ze druhe dieta take nie je, hoci by mohlo odpozerat finty od svojho "neposlusneho" brata. Cize je to fakt vychovou?

eliska13
18. máj 2020

@lilitela nie to je povaha taká vzpurna😀manipulatorska

ghelena
autor
18. máj 2020

@eliska13 ja sa fakt snazim. No potrebovali by viac mojej starostlivosti, vychovy, pozornosti. Mam zdravotne problemy, tak proste ustupujem, lebo mam potom bolesti hlavy, zaludka. Ja si obcas myslim, ze je to vychovou-nevychovou, potom, ze povaha (muz aj moj brat su taky "hundrosi", "cudaci" ani neviem ako ich nazvat)

eliska13
18. máj 2020

@ghelena to máš zo stresu, lebo syn na teba tlači.Ty máš riadiť a určovať čo bude a nie syn.Na to daj pozor on vycíti, že si "slabšia" a bude s tebou kmitat

ghelena
autor
18. máj 2020

@eliska13 ved toto. Snazim sa.

daganov
18. máj 2020

@ghelena ja si tiež myslím, že si v začarovanom kruhu, zdravotné problémy máš preto, lebo podvedome stále očakávaš cirkus, u vás nepanuje pohoda, ale krik, dožadovanie sa svojho. Vydrž to aspoň dva týždne, aj keď odflákneš varenie aj upratovanie na najvyššiu možnú mieru, čím skôr to spravíš, tým skôr lepšie pre vás všetkých. Musíte si s mužom pevne stáť za svojím, ale kľudne, nedaj sa ovplyvniť jeho špúlením úst a podobne, je to len jeho prostriedok na to, aby dosiahol svoje. Môžeš mu prejavovať lásku a zároveň byť dôsledná. Si v permanentnom strese, odráža sa to na tvojom zdraví, najvyšší čas niečo robiť. Ten psychológ by vám veľmi pomohol, aby vám ukázal, ako s ním pracovať.

akvi
20. máj 2020

@ghelena tvoje dieta potrebuje v prvom rade lasku a prijatie. Vsetky tie rady tu, ako neustupit a pod., su uplne kontraproduktivne, ak bude u teba emocia hnevu, neprijatia a strachu. Hranice treba davat s laskou, inak dieta bude konat zo strachu. Co chces z neho vychovat? Cloveka, co bude v sebe zivit strach a konat len zo strachu? Alebo sebavedomeho, ale pritom citliveho a ludskeho cloveka, ktory si bude vediet zastat seba, svoje hranice a tak isto respektovat hranice druhych.. To, co teraz robis je, ze mu ukazujes, ze ty sama si nevies zastat seba, ze ty sama nemas pevne hranice. On ti len zrkadli, ukazuje, kde sa nachadzas. Bud vdacna za "neposlusne" dieta, lebo posuva teba, uci ta. Skus nazriet do svojich pocitov, co citis, ked ta zacne vydierat? Co je na povrchu (hnev, frustracia), co v hlbke (smutok, strach)..napr.. Pracuj so sebou, preco sa tak citis, co je za tym, coho sa obavas, kto teba neprijimal v zivote, koho ty neprijimas, kto ti nedal dostatok lasky a pozornosti... Otazok je vela..musis sama vediet.. Syn ti len a len ukazuje.. Nie si zla matka, si ta najlepsia, akou vies teraz byt, popracuj na svojich emociach, svojej dusi a zlepsi sa to aj u syna.. Skus mu dat prijatie, aj ked je "zly". Povedz mu to, objim ho, kludne sa pred nim rozplac, ak si z toho nestastna, nech vidi, ze aj ty mas emocie..Ked bude citit tvoju lasku aj ked je "zly", potom s nim vies pracovat. Potom mu vies vysvetlit, ze nie vzdy moze byt po jeho. Je uz dost velky, pochopi to, skus sa s nim dohodnut, spytaj sa ho, co potrebuje, povedz mu, ze si tam pre neho.. rieste veci spolu..neobmedzuj to na prikazy a zakazy a krik.. Zapoj muza - muz je tam od davania hranic, vysvetli mu to.. Od teba potrebuje syn viac prijatia, od muza pevnejsie vedenie a hranice..

kittykat22
20. máj 2020

@ghelena kamaratka ma problemy so synom ako ty, a je to preto lebo nezvlada vychovu. Snazi sa mu dohovarat, vychadzat v ustrety a ukecavat - a ked ju uz vytoci dostane. A maly je sikovny a pekne toci s vlastnou matkou. My ju prezyvame makka matka 😀 Jej zivot je peklo, a vdaka manierom jej rozmaznaneho syna je den peklo aj pre druheho mladsieho brata. Daj si dohromady priority. Ty matka - syn dieta. Ty autorita - syn nasledovatel. A budes sa mat fajn ako my 🙂 My si chodime na kavu, do parku, doma si uzivame s detmi, kym ty a kamaratka lietate okolo rozmaznaneho detska a mate zo zivota cirkus humberto. Mas v otvaracom prispevku tie iste subtilne vyjadrenia ako ona - syn lev, skaceme okolo neho ... obhajujes to, co robi, a robis to, co on chce.

Strana
z2