icon

Spoločensky neakceptovateľné prejavovanie radosti

11. jún 2023

Ahojte mamičky , idem si k vám po radu a trochu sa vyžalovať . Syn za mesiac bude mať 2 roky a mame teraz také obdobie že keď sa blázni s inými deťmi tak sa rukami zadrapí do ich trička a hlavičku si oprie na ich hruď alebo chrbátik samozrejme tie deti sa zľaknú čo im to robí prečo sa tak pchá na ne , robí mi to aj doma že sa bláznime a proste keď už je rozjašený tak sa niekedy aj chce zahryznúť do mňa 🫣 v oboch prípadoch ho hneď chytím a vysvetľujem mu že sa to robiť nesmie že detičkam to je nepríjemne a podobne , v okoli mame všetko staršie detičky ale nemám pocit že to obkukal od nich , samozrejme ani doma s manželom také veci nerobíme 🤭 . Chodili sme aj do materského centra tam mal rovesníkov tam to nerobieval ale posledným mesiac ako chodíme von tak to robí takto . Máte nejakú radu ? Alebo mám dúfať že toto obdobie skončí keď bude rozumnejší . Pekný večer

mamina7070
11. jún 2023

musis mu jasne ukazat ze to nesmie slovom Nie nesmies pohladom a aj zamedzenim takeho konania odtiahnut ho od toho dietata zachytit rucky prip pusu ak ide kusat

dzulli1980
11. jún 2023

Treba mu to zakázať, odtiahnuť ho, vysvetliť, že to robiť nemá ... mne by napr. vadilo, keby prišlo cudzie dieťa k tomu môjmu a toto začalo robiť.

mikadooo
11. jún 2023

Treba mu dávať najavo, že to nie je ok a trebárs ponúknuť nejakú alternatívu, napríklad môže silno začať dupať nohami, alebo tlieskať, alebo hocičo (možno pomôcť mu vymyslieť iný spôsob prejavovania absolútnej radosti, ktorý sa mu zapáči viac ako to zadrapenie a opretie hlavy... 🤷). Prejde to, zatiaľ len trpezlivo mu vysvetľovať, že takto nie a keď k tomu príde, tak ho proste oddrapiť od toho dieťatka a ospravedlniť sa mu, že malý sa len tešil/jašil. Neboj sa, je to len fáza, ako to prišlo, tak to odznie.

jaga18
11. jún 2023

Môj bude mať onedlho tiež 2 roky a tiež kušá ako pyraňa 🙈 Opakujem mu ze nie, nesmie ako papagáj, vysvetľujem...on kušne a rehoce sa na tom . Len dúfam, že to raz pochopí, lebo zatiaľ je to sranda na entú 🤦‍♀️

majlo1234
11. jún 2023

@dzulli1980 moj by dostal infark niekde na ihrisku, chudak maly introvertny.

Neviem ti poradit, ale nikdy ma neprestane prekvapovat, ake divne vedia deti byt😃

andreatytler
12. jún 2023

Aj nas syn je velky extrovert a nemal pojem o tom co je to osobny priestor. Bezne chodil objomat ine deti a chytat ich za usi. Postupne sa naucil. Prestal ked mal asi 3 roky, ale od 1.5 roku chodil do jasli, kde mal vela prilezitosti sa naucit ze to nie je dobre. Nebrala som to ako tragediu, ktoru treba urgentne riesit. Deti si taketo veci vydebatuju medzi sebou a bud toho tvojho odtlacia, ujdu alebo zacnu kricat. V kazdom pripade to bude pre tvojho syna jasny signal ze to nie je dobre spravanie. Ked sme boli na ihrisku, bola som vzdy hned vedla neho a ked to zacalo byt nejakemu dietatu neprijemne a nevedelo nasho syna same zastavit, hned som zakrocila.
Tiez hryzenie v tom veku je bezne. Je to senzoricka aktivita a tym padom automaticky prichadza vo chvili ked je dieta senzoricky pretazene (napriklad tym jasenim). Je tych senzorickych vnemov tak vela a su tak silne ze to dieta prevalcuju a ono automaticky zahryzne. Nerobi to zamerne a tym padom som to netrestala. Vyjadrila som pochopenie a vysvetlila som co sa s nim deje a ze ked sa tak citi ze potrebuje zahryznut, nech hryzie vankus alebo nejaku hracku, alebo vec co ma poruke. Tiez som dbala na to aby sa hry nehrotili do bodu kedy to uz zacalo byt neunosne.

nique
12. jún 2023

Môj syn všetkých hladká, menšie deti aj bozkáva, ma 6r. Hladkanie ešte ako tak ini rozdýchaju, ale ked pobozká dieťa, niektoré matky omdlievajú strachom, čím všetkým ich mohol nakaziť. Učím ho, už je veľký, aj plne tomu rozumie, ze ked ja hladim a bozkavam jeho, je mu to príjemne, ale cudzím deťom to nerobím. Chápe, no občas sa nechá uniesť.
+ syn veľmi rad tancuje, chodí aj na tanečnú. Po futbalovom tréningu prišiel môj muž zhrozený, ze nás syn ako jediný chalan oslavoval gól tancom. Všetci ostatní iba klasicky kričali. My dospeli sme niekedy takí úzkoprsí. Riešime obyčajnú detskú radosť.