icon

Strácam nervy pri učení na nočník

libertine
5. aug 2013

poradte mi prosim vas, ako naucit dceru na nocnik, ked je zatata a robi naprieky, ja som uz z toho na nervy, uz sa snazim vyse pol roka a ziadny efekt. no najnovsie oba si stale dava dole plienku a povie, ze ide na nocnik, no potom tam sedi aj hodinu a nic, kruti sa, krici, jeduje sa a nevycika sa ani za svet, ak by som ju odtial dala prec, hned sa vycika na zem, robi to naschval, neviem, co mam robit. ja som sa chcela na to vykaslat a skusit neskor, ale ona si vzdy da sama dole tu plienku, co mam robit?? ma dva roky a mesiac.

Strana
z2
nanulik
5. aug 2013

no podla mna ked sa takto trápite pol roka, tak by som to nesilila. odlož nočníkovanie o pár nejaký čas. dovtedy aj malá zase bude o niečo vyspelejšia a pochopí čo po nej žiadaš.
ja som tiež skušala odplienkovať na dvakrát... raz ked mal asi 1rok a 10mes. bolo leto chcela som to využiť, neuspela som, potom som v januári zobrala plienku, a po troch dnoch pochopil čo po nom chcem. cez den nemá plienku už niekolko mesiacov. a teraz už aj na noc sme zobrali.

aristka
5. aug 2013

@aliza hanba fuj sa hovorí ak to spraví na zem a vysvetlujem...musí vedieť ,že to na zem je kakané a robí sa to do šerblíka ,kde ju pochválim...fungovalo to takto u mojich starších a nemali sme problém...všetko bolo bez kriku...

kiwi82
5. aug 2013

@libertine ahoj, my sme mali presne to isté minulý rok. ked mala dva roky v lete sme začali a tiež sa nám nepodarilo, skúšali sme všeličo aj úplatky ale nič. proste ešte nedozrela na to. no a tento rok, to mala asi 2 roky a 8 mesiacov sme začali no a na druhý den to pochopila a pekne začala sama pišať do nočníka, je to teraz štvrtý mesiac a pekne aj vonku sa vypýta pišať, na noc ešte máme plienku ale nezúfaj, úplne vypusť z hlavy nočník, záchod.... proste to nechajte tak, daj plienku, zabudnite na nočníkovanie a zasa na jar sa k tomu vrátite a uvidíš, že to rýchlo pochopí. nesíl to zbytočne.

aliza
5. aug 2013

@aristka ved ok, kazdemu vyhovuje nieco ine a kazda mame iny nazor 😉

libertine
autor
5. aug 2013

ja keby bolo na mne, tak to necham tak. len ked ona nie je spokojna s nicim. ani s plienkou, ani s nocnikom. keby to x krat denne nevyhlasovala, ze ide na nocnik, tak to tu ani neriesim. to kej mam povedat teda, ze nie, nejdes na nocnik, budes mat plienku?

aristka
5. aug 2013

@aliza samozrejme....

aristka
5. aug 2013

@libertine musíš jej povedať ,ak si necikala do nočníka dáme plienočku a takto stále dokola....

anicka87
5. aug 2013

aj my sa akurat odpienkovavame, teda aspon sa snazime uz asi mesiac, maly je nonstop bez plienky, ma len slipky ale nonstop do nich cika, uz tam aj parkrat nalozil 😀 doma mam mlacky kade tade, vonku stale menime slipky, ale nejak to neriesim ze sa nepyta, uz si uvedomuje kedy cika,tak dufam ze v dohladnej dobe uz mi aj povie. plienku ani moc nechce uz, a v tomto teple by som mu ani nedala. chce to cas, hlavne nestracaj nervy 😉 raz sa to nauci 😉

sashabb
5. aug 2013

@libertine povedala by som, že malá je vystresovaná viac ako ty ... zrejme si myslí, že stačí posedieť a budeš spokojná. Nepovedala by som, že vidí o čom ten nočník je 😅
Ja by som nočnik zrejme vyhodila aby bol pokoj. Osobne som žiadne takéto odučanie nerobila, a keď sa ma na to niekto pýtal, jednoducho som povedala mne sa nechce! nechce sa mi brať tašku vecí na prezliekanie, nebudem stále chodiť za dieťaťom a pýtať sa či nechce cikať ... veď to je na nervy. Maly mal asi 2r. a 7mes. keď ostal bez plienky. Žiadna nehoda nebola a do tyždňa bol aj na noc bez plienky a hlavne bez nehody! 😉

cerez
5. aug 2013

Nie je pripravená. Tak ako ešte nie je môj. Môj má 22 mesiacov a prestala som tlačiť na pílu. Aj keď už som skúšala týždeň bez plienky a stále sa pocikáva a pokakáva, začína si predsa len uvedomovať, že niečo spravil. Dovtedy to tak nebolo. Ale on na to jedného dňa príde. Podľa mňa dlhé sedenie na nočníku sa jej sprotivilo. Spojila si to s nepríjemným. Do 5 max. 10 minút by dieťa malo vykonať potrebu. Ak neurobí, trpí konečník.
Čo sa týka pohlavia, nemá na to vplyv. Je jedno či je to dievčatko alebo chlapček. Nie je pravda, že dievčatá sú v tom viac šikovné ako chlapci. Mám v okolí práve chlapcov, ktorí sa naučili rýchlejšie ako dievčatá. Dokonca aj moja neter. Tá sa naučila až v troch rokoch a od nočných 3 a pol roka. Je to otázka zrenia mozgu.

sonice
5. aug 2013

nie je to len o pripravenosti. Ja som praktikovala ciastocne BKM. Moje dieta jednoducho od novorodenca "chapalo" alebo "vedelo" alebo ja neviem, ake slovo pouzit, ze sa da kakat a cikat ajmimo plienku.
AKo babatko som ho drzala nad lavorom, v pol roku, ked vedel sediet som ho prosto posadila a bolo,...
Maly bol bez plienky v roku a pol cez den, v noci vo dvoch rokoch.
OD dvoch mesiacov som nemala zakakanu plienku.

Lenze ja som to robila od malinkeho malicka, takze to bral ako samozrejmost.

Hlavne NENUTIT, skusit ist ku kamaratke, ktorej babo uz zvladlo nocnik, aby videl,ako sa to robi. ALebo ho zober zo sebou na zachod, ukazes mu sama 😀 - mozno to fakt zaberie 😀 .

ivina161
5. aug 2013

@libertine Nas sa naucil tak, ze sme mu kupili nocnik, do ktoreho ked sa vycika tak hra. Strasne sa mu to pacilo a cikal uz len tam. Vsetci sme ticho cakali kedy zacne hrat a ked zacalo, tak me mu zatlieskali. On sa z toho tesil. Potom bolo najlepsie ked sme netlieskali tak nam nocnik s kakou vopchal az pred nos aby sme zatlieskali, ze ci sme si nahodou nevsimili ze sa vykakal 😀 😀

euka210
5. aug 2013

citam a citam a akosi mi to pride ako hra macka a mys...u nas pri zaspavani je niekedy to, ze chce knihu, dam mu ju, ale nechce ju citat, polozi, ked odlozim, reve ze chce knihu, dam mu ju, ale zase nic len. A to vie robit aj s cajom ci dekou. Proste vymysla a nevie co by uz chcel a tak musim pritlacit a dat pravidla, trochu poreve a potom sa ukludni ked uz zisti, ze so mnou nepohne.
Preto si myslim, ze bud je poletena ci plienka ci gatky alebo si proste sama urcuje co a ako. Podla mna je dost velka aby to zvladla ked uz sama zadrziava. Nechaj ju len v peknych gatkach a povedz, ze tie sa nesmu pocurat. Ked pocura, tak das dalsie a tamtie preplachces a das susit. A na nocniku nech nesedi hodinu, ale staci 5 min. Stanov si Ty co a ako a nie ona.
Nas naopak nechcel na nocnik sadnut, az ked sa pocural. Tiez som stracala nervy po 2t u utierala 3x za hodinu niekedy. Ale po 2t sa zacal pytat na velku a po 4t na malu. A pyta sa uz dost spolahlivo...aj vonku, aj doma, aj ked ideme do mesta autom, aj vcera v kostole. Plienku ma len na spanie.

laura2811
5. aug 2013

aj môj malý nechce ísť na nočník, normálne vystrie nohy a nedajú sa mu skrčiť, no je to hrôza ale som si povedala že hádam raz príde ten čas, a pochopí to . občas mu dám tiež slipky a pocíka ich a mu poviem fuuj hanba ale on sa nechápavo pozerá, ja si myslím že on mi vôbec ešte nerozumie čo po ňom chcem. vyskúšame to tiež neskôr. ked bude mať zase dva roky, dúfam že už bude chápavejší, podľa mňa ich do toho netreba nútiť.

monci8888
5. aug 2013

presne ako píšu maminky - vykašli sa na nočník, keď príde jej čas, tak to proste bude fungovať 😉 nejako som moju dcéru na nočník nenútila, len ho mala položený pri záchode a keď mala 2roky a mesiac tak proste prišla, stiahla plienku a vycikala sa 🙂 som mylela, že od radosti vystrelím z kože 😀 ono to fungovalo aj keď sme šli na prechádzku, aj keď sme šli na výlet a po nejakých dvoch-troch týždňoch už nemáme plienku ani na noc 🙂 každé dieťa na to časom príde samo, veď hádam nebude behať s plienkou do 4 rokov 😀

klincek
5. aug 2013

@libertine mam dvojicky v rovnakom veku, a mame to doma podobne..no ja s dvomi bojovat nebudem. beriem to tak, ze u nich na to este nedozrel cas. neriesim to, nenutim ich, pockam tri mesiace a skusim znova. zatial som vsetko podstatne nechala na nich a fugnovalo to. usmernujem, ale nenutim-inak sa to u nas neda. a u vas asi tiez 😉

libertine
autor
9. okt 2013

tak nakoniec sme pockali zase nejaky cas a teraz v oktobri sa dcera uz naucila chodit na nocnik. prve tri dni boli tazke, nonstop mlacky a ziadny uspech, protesty. potom sa to zrazu prelomilo, podarilo sa dcere vycikat do nocnika a 5. den sa uz aj sama vypytala. 8. a 9. den uz boli uplne bez nehody 🙂 dnes je 10. den, uz aj sama odbehne k nocniku, da si dole teplaky a pekne sa sama vycika 😀 este ma plienky na von a na spanie, ale to uz casom nejako pojde tiez. strasne sa tesime 😀

Strana
z2