icon

Strašne ma vytáčajú nevychované deti

25. okt 2022

Pýtam sa rodičov, to fakt? Vyrastú z toho? Toto je tá rešpektujúca výchova?
Že vás nemajú ani v päte, bijú iné deti, berú im hračky, môžte kričať koľko chcete ale idú si ďalej cez cestu, strkajú ostatných zo šmýkačky, hojdačky, ...
Ja si myslím, že mnohým vyhovuje vyhovoriť sa, že je to len obdobie, vzdor, ...
Koľko krát ideme s nejakými známymi na ihrisko, či na prechádzku, vždy sa len vytočim a poviem si naposledy!!! Je to hodina nervov. Nemôžem sa prizerať akí sú rodičia pos....í z vlastných detí a boja sa čo i len zvýšiť hlas na tých svojich malých tyranov.
Ja svoje dieťa nepijem, ale má rešpekt, hranice a a nedovolí si ani tretinu z toho, čo iné deti.

moninah
26. okt 2022

my sme nasich ucili povedat "poziciam, ked sa dohram". A tak isto vedia, ze druhym detom sa hracky nesmu brat z ruk. Proste hracka je "obsadena". Inak my sme so starsim nejaky cas zila na Balkane, v cekom velkom meste a tam by autorku vykotilo. Tam bolo medzi detmi vsetko vsetkych. Deti nam vyberali hracky z kocika, jedlo z doziciek, vozili sa v kociku. A zas hocikedy sme nasli v taske cudzie auto, mandarinky, bublifuk, napchate chrumky. Dlho sme si zvykali 🙂 ale bolo to poucne. Deti to vidia inak, nechcu tvojej dcere ublizit.

lucilaines
26. okt 2022

Prosim ta pekne hod sa do kludu. Ja uz stvrty rok s druhym dietatom od ich neceleho roka travim na ihriskach takmer kazdy den, na roznych ihriskach, dokonca na ihriskach na dovolenkach, s roznymi ludmi, detskych kutikoch a podobnych zariadeniach, naozaj hodiny a hodiny. Tiez ucim deti, ze nemusia poziciavat ked nechcu, aj ze ked sa s niecim hraju nemusia to dat nikomu co im to trha z ruk. Zo situacii co si tu popisala, som nezazila v zivote nic. Uplne normalni rodicia, normalne deti. Samozrejme, ze napriklad od 2 rocneho dietata sa da ocakavat, ze capne alebo sa mu nieco nepaci, chce vytrhnut hracku z ruky, lebo je to proste 2 rocne dieta. Tak mu to zoberiem a dam naspat svojmu a normalne vysvetlim bez toho, aby som sa nasierala. Ja teda som pri mojich detoch na ihrisku vzdy, takze mi ich nikto nesace z bicykla na zem ani netrieska po hlave. Fakt neviem na ake ihriska chodis, ale ci to nebude skor nejakym tvojim vnutornym nastavenim plnym hnevu, lebo ja som nikdy neodchadzala z ihriska vytocena. Ono mozno treba pochopit ze na ihrisku su deti rozneho veku, rozneho temperamentu a roznych zvykov a je to miesto kde sa aj to dieta uci socialozovat a zvladat konflikty. Ktore na ihrisku proste nevyhnutne vzdy budu. Nemozes cakat, ze tam prides a budes to tam mat sama pre seba a vsetci vam uhnu z cesty na pol metra, len pretoze si tam Ty a Tvoje dieta. Asi skus zvazit inu formu zabavy pre vas alebo chod na ihriska ked tam nikto nie je. Tazko naucis svoje dieta s kludom riesit konflikty, ked to nezvladas ty sama .

zuzinka888
26. okt 2022

Pozicat- nepizicat- ono to zavisi od situacie. Ked pekne pride poprosi poviem nech chvilu pocka kym sa dohra potom chvilku dame. Ono razit heslo " svoje nepoziciavame" je dhlodobo neudrzatelne. Dieta pride do skolky kde su hracky spolocne. Svoje si vacsinou brat nemozu( prave koli konfliktom) a potkm co zrazu su zmatene...... A uz asi chapem odkial sa beru diskusie - Priatel si uctuje polovicu nakldov- rozrata co zje on a co ja. Som na RD a manzel mi neprispieva..... Ono ak sa nenauci delit/ vymenit ako dieta.Ako sa nauci DAVAT ako dospely.???

zuzuliennka1
26. okt 2022

@zuzinka888 👍🏼👍🏼👍🏼

negymama
26. okt 2022

bah. ja len cumim, ako niekto dokaze s negativnymi emociami vnimat druhe "decka" a ich rodicov.
Byvali sme nejaku dobu na velkom kosickom sidlisku. Medzi panelakmi velke ohradene ihrisko tienene stromami. Mam 4 deti kratko po sebe a prve tri som vychovala na "nasom" ihrisku - cca 5,5 roka. Som clovek ktory ma rad ludi a som nastavena, ze ludia su povacsinou dobri a da sa s nimi vyjst a dohodnut. Vynimky mi len potvrdzuju pravidlo.

Na "nasom" ihrisku sme mali kamaratsku partiu zien a deti, nikdy som to uz inde v takej miere nezazila, my sme sa mali radi, deckam sme sa zbierali na narodky a meniny po drobnych a robili ihriskove oslavy. Baby nosicli z domu kolace, ovocie , ja som nosila domace ovocie z nasej zahrady a ponukalo sa vsetkym. Hracky sa doobeda pohadzali hromadne do piesku a decka sa vyhrali, kriedy na chodnik sa brali ako spotrebny material, na striedacku sme to kupovali a vysypali pre vsetky deti.
Ano boli aj drobne konflikty, tahanie lopatiek ci buranie pieskovych kolacikov... nic extremne, ziaden extremny hnev. Vdaka kamaratskym vztahom boli deti vychovavane vsetkymi...kto si co vsimol, na to reagoval. Ak mama dietata dojcila mladsie dalej na lavicke, alebo prebalovala ci uspavala mimo hluku, ostatne sme jej dohliadli na dieta...aj co sa tyka bezpecnosti aj slusneho spravania. Kolke mamy vcitane mna odbehli do blizkeho obchodu a nechali starsie s kamaratmi na ihrisku, alebo nam ini nakupili.

Nepisanym pravidlom bolo ze velke drahsie hracky ako vozidla vsetkeho druhu, kociariky a podobne pouzivali deti svoje a ked si chcel niekto vymenit ci pozicat, tak so suhlasom dietata a jeho rodica. Nepamatam sa na ziadne zhadzovanie ci nutenie pozicat proti voli. Extremy typu mlatim vsetkych, rodic ignorant alebo uzkostlivy branic jedine svojich veci sa nejako sami poriesili...bud po case odisli alebo sa prisposobili. Ja na to obdobie rada spominam , ked si pozeram tu spustu spolocnych fotiek co sme si narobili.

Este chcem povedat k tej sebaobrane deti. Zo spravania 2,3,4 rocnych deti sa vobec neda usudit kto bude neskor sebavedomy ci utiahnuty a submisivny. Vela robi vzdor, frustracia priklad z nerozpravania ak ma dieta poruchu reci, neskor moze vekom dieta prostredie zmenit. Moja najstarsia bola submisivna, radsej dala hracku aby sa vyhla konfliktu, bit sa nevedela a nechcela. Ja som mala obavy, ake to bude uboziatko sikanovane v kolektive. Ona vyslovene vyhladavala mierne dobre deti, aby sa nemusela branit. Este prvy rok v skole bola ticha nesmela... vekom naberala sebavedomie a ked prisla puberta... konec. Aka papulnata ostra zienka sa z nej stala. Teraz ma 18r, sebavedoma, vsetko vybavi, cestuje do zahranicia sama.

terezka1947
26. okt 2022

Učím svoje dieťa,že sa má podeliť.
Pokiaľ chce hračku iného,vysvetlila som,že to nie je naša hračka,pokiaľ nám ju samo dieťa nedáva,hráme sa s našou. Keď sú to kamoši,čo sú častejšie spolu,požičiavajú si. Keď prišlo nejaké dieťa a chcelo našu hračku,tak:buď som videla,že moje sa s ňou nehrá a povedali sme spolu,že áno,môžeš si ju požičať. Alebo keď sa práve hralo so svojou hračkou,povedali sme,že keď sa dohrá,potom mu ju požicia.
Ja ťa istým spôsobom chápem. Nemám rada výchovu,kde rodič necháva všetko tak,nerieši,neupozornil,ešte odpovie,že :je hyperaktívne,je živé,on je taký,veď sa nič nedeje,veď....
Na druhej strane,ide z teba až nenávisť k iným "deckam"

A vzhľadom na tvoj slovník,asi aj zbytočne ďalej písať.

negymama
26. okt 2022

@terezka1947 presne taky postoj sme mali. Poziciat...ale v tej miere aby sme sami neboli frustrovani.

negymama
26. okt 2022

Iba jediny raz som zazila na cudzom ihrisku, ze jedna zena s dievcatkom vzali nas odparkovany detsky kociarik a este mi na drzovku vyhlasila , ze oni nam to vratia ked pojdu domov z ihriska, lebo mala to nechce vratit. 😝
Normalne ma sokla, akoze moje dieta ma na vlastnu hracku narok az po ich odchode domov, este snad mame byt vdacni , ze si to neodniesli do bytu.

jajanka31
26. okt 2022

Už tu o tom boli diskusie a utkvel mi v pamäti jeden príspevok ako jedna osoba bol to chlap vyjadril názor ze pre dieťa je ta jeho hračka všetkým. Niečím cenným co dostal od niekoho babka, rodič teta... alebo si mozno na to aj nejak nasetril u starsich a je preňho vzácna tak ako aj my starší ľudia mame svoje veci. A dodal. Tiež neprídeš za inou matkou na ihrisku a nepovieš jej pozicaj mi náušnice.. alebo mobil..môžem sa zahrať s tvojim autom.. tak prečo by to mali robiť deti keď životná situácia v dospelosti je úplne iná... co si myslite o tomto?

doriiis
26. okt 2022

@jajanka31 ...že je rozdiel požičať a požičať.Je rozdiel,keď dieťa príde,opýta sa môžem si požičať?... čaká na odpoveď a čaká kým mu ta vec pozicana bude.A požičať štýlom,že beriem,trham z ruky a vraciam kedy si zmyslim.Je úplne v poriadku naučiť deti povedať nie,nepoziciam ti to

podmostom
26. okt 2022

@jajanka31 keby sa ma kamaratka na ihrisku spytala, ci jej nepoziciam nausnice. Tak jej poviem, ze mozem, ze ktory den by ich potrebovala a aj by som ich pozicala. Ale uznaj ze porovnavat vedierko a nausnice je trosku za vlasy pritiahnute. Proste hracky su na hranie. Mobil nie je na hranie, je to pre nas uz nutnost, preto ma stale kazdy tensvoj stale pri sebe. Predsa sme dospeli ludia, chapeme ako veci funguju, ze mobil sa poziciava len v nevyhnutnych pripadoch. Ale tak nech kazdy uci svoje deti ako uzna za vhodne. Jasne ze nemusia deti HNED vsetko pustit z ruk ked to chce ine dieta. Ale vediet sa podelit je jedna s najkrajsich ludskych vlastnosti. vsetko je to len o komunikacii, ako u deti, tak aj u dospelych a prave tie deticky sa ucia si taketo veci odkomunikovat. Aj moja 8rocna napriklad nepozicala kamaratke hracku, lebo ze ju len teraz dostala na narodky, ze sa s nou nestihla este pohrat... a na dalsi krat to pozicala. Ziadna veda. Vlk syty, aj ovca cela.

zuzana212722
26. okt 2022

Áno presne to iste si myslím aj ja tiež nevidím dôvod prečo by moje dieťa malo cudzím deťom niečo požičiavať je to jeho tak prečo jemu som to kúpila nie decku ktoré to môže pokaziť alebo to chytá a bohvie čo zase moje dieťa schyta naposledy sme boli v meste na ihrisku odniesol si 7mu chorobu niekoľko dní v horuckach..
Keď vidím ze nejaké dieťa robí zle môjmu zakrocim prečo by malo ubližovať ci brať niečo čo nieje jeho ha som mama tak si nenechám otlkat dieta..
A väčšina je telefóne ani ich nezaujíma vlastne dieťa..
Tak ja si spravím poriadok aj s cudzím dieťaťom nebudem sa pozerať keď moje nikomu zle nerobí a keby robilo tak tiež sním narobím poriadok..

gabika0825
26. okt 2022

Joooj to nie je len na ihrisku… niektorí si nevedia vychovať dieťa a potom s takými deťmi lezú do obchodov kde si chce človek v klude nakúpiť. Nedávno som bola svedkom takého incidentu. Bola som v malom obchode nakupovať, ľudia si v klude nakupovali. Prišla tam rodina s dieťaťom, mama potom vybehla von, ostal tam otec sám s dieťaťom a dieťa samozrejme chcelo všetky sladkosti a podobne, na co mu otec povedal že si môže vybrať jednu alebo 2, potom videl nejakú hračku co je k nejakému lizatku a spustil rev že to chce. To dieťa blačalo hádam pól hodinu, otec nič ten ho za ručičku chytal a debata cely čas kľudným hlasom že take nemôže mu kúpiť že dostal hračku a vyjednával tam s ním. až mu jeden pán povedal slušne že či si nemôže toho chlapca trosku utíšiť popripade nech s ním ide na vzduch pred obchod a tam nech mu to vysvetlí. A ten otecko tohto chlapca začal byt vulgárny voči tomu pánovi a normálne ho išiel napádať fyzicky, skoro sa tam pobili. obhajoval sa tám ze to je dieta ze či on nemá deti a podobne, no normálne som radšej odisla. Maly tyran a to doslova. Ale podľa mna sa otecko vytočil lebo mu niekto povedal pravdu a nezvládol to. Neviem co si mám o tom myslieť no kým tam ten maly reval tak radšej Polka obchodu odisla preč.

terezka1947
26. okt 2022

Keď tak čítam vyjadrenia mnohých mamičiek,začínam sa báť,čo nás čaká.
Ja,ja,ja...a beda tomu keď nie ja.

nykkushka
26. okt 2022

@gabika0825 a ako to mal podľa teba riešiť? Mal ho vziať von, kde by sa zas našli iní ľudia, čo by im vadilo plačúce dieťa? mal ho v obchode strieskať po zadku? Mal na dieťa začať kričať?

gabika0825
26. okt 2022

@nykkushka Nie tu ide o inú vec čo ste zrejme nepochopila z toho komentára, nevadí 🙂

nykkushka
26. okt 2022

@gabika0825 tak mi teda vysvetli, keď som asi blbá a nechápem o čo v tvojom komentáre išlo :D

podmostom
26. okt 2022

@gabika0825 ja len tak tipujem, ze deticky este nemas a cele sa to odohralo trosku inak, Dieta vriekalo 5 minut a nie polhodinu a zopar ludi sa naozaj vzdialilo, lebo im to slo na nervy. Otecko ale vulgarny nemal byt, zvysok tazko hodnotit. Zase uz ked ma clovek nakup v kosiku, tiez to tam nemoze nechat a odist lebo maly reve. Ak by sa nevedel utisit, ja by som mu nekupila nic, rychlo nakupila a odisla. Je mozne, ze dieta by si aj porevalo, ale nabuduce by uz vedelo, ze takto nie..

gabika0825
26. okt 2022

@nykkushka Tu ide o to, že ľudia nemajú chut počúvať pól hodinu ak nie viac, vrieskajúce dieťa, ktoré je pomaly fialove a váľa sa po zemi, je zurivé a agresívne , kde jeho otec sa na neho pozerá a usmieva sa a pomaly sepkanim mu ešte ide dať vybrať z nejakých keksikov. Tam bolo krasne vidno ako dieťa toci s vlastným rodičom. To bola nezvladnuta výchova. Nemusím ani hovoriť že otec nič nenakúpil iba tam cely čas stal nad deckom a debatoval s ním o tom kde si má ísť čo vybrať a prečo si to nechce vybrať a podobne keď evidentne dieťa v amoku ho nepočúva. 🤷🏼‍♀️ keď už, tak zoberiem veci ktoré potrebujem v obchode a taham dieťa von, nie stojím nad ním a dieťa vyvalené cez celu uličku v obchode ktorý má 25m2 a ľudia si chcú vklude nakúpiť. A byt tam pól hodiny bez srandy teraz. Pól hodina to bola ak nie viac.

gabika0825
26. okt 2022

@podmostom pól hodina 🙂

doriiis
26. okt 2022

@podmostom ...a odkiaľ by to to dieťa malo vedieť? Keď od otca nedostalo žiadnu spätnú väzbu,že to čo robí není v poriadku?

gabika0825
26. okt 2022

@podmostom pól hodinová debata, kde dieťa bolo v amoku. A otec so sepotom pomaly mu tam dával ešte na vyber že nech si zoberie aj čokoládu, nezvládol to

doriiis
26. okt 2022

@gabika0825 ..oni to volajú rešpektujúca vychova

podmostom
26. okt 2022

@gabika0825 no, mozno bol ocino prvykrat sam na nakupe s dietatom. a nezvladol to. snad mu to nabuduce pojde lepsie 😉

gabika0825
26. okt 2022

@doriiis tak to nebola výchova žiadna. To bolo že toč si somnou ako chceš a ja ti ústupim. Ja nemám nič proti žiadnej výchove ale toto obťažuje aj iných ľudí hlavne v nedeľu doobeda keď si chcú ľudia vklude nakúpiť na nedeľný obed.

nykkushka
26. okt 2022

@terezka1947 presne tak, na tieto odpovede aj ja zíram, že čo za egoistickú generáciu sa tu vychováva.
Ja netvrdím, že dieťa má svoju hračku hneď požičať a byť smutné z toho, že mu ju niekto vzal. Ale aby sa deti vychovávali v tom, že MOJE hračky sú MOJE a ani za krista ich nepožičiam, lebo je to MOJ Svätý grál, nikto sa nesmie chytiť, pohrať, nedajboh pokaziť?
Preboha, veď treba deti odmala učiť vedieť sa podeliť, vedieť požičať.
A áno, bez hanby priznávam, že náš chalaň boj jeden z tých "hnusných, protivných drzých nevychovaných DECIEK (ako ich tu niektoré voláte) - presne do toho momentu, kým nepochopil, že všetky hračky nie sú jeho, že keď chce aby niekto požičal jemu, musí požičať aj on a jednoducho, že nie je len JA JA JA, ale aj iné detí, kté sa chcú s jeho vecami hrať.
A pevne verím, že deťom je úplne ukulele koľko stoja ich hračky, "majetnícke" sú preto, lebo sú ich a nie, že odražadlo/bicykel a pod stáli 400€ a to druhé LEN 30 (mimochodom, nie všetci majú peniaze na 300€ bicykel, niekto je rád, že kúpi za 30€ z teska, aj keď nie je perfektné ako tvoje autorka).
Vieš autorka, aby sa náhodou v budúcnosti nestalo, že tvoje dieťa bude strašne od niekoho chcieť nejakú hračku a dostane rovnakú spätnú väzbu ako ju učíš- NIE!! A nemusí byť ani dieťa, môže sa jej to stať aj ako dospelej...

doriiis
26. okt 2022

@gabika0825 ...však ja tomu rozumiem.Nechapem túto výchovu...ale veď nech je otrokom svojho dieťaťa kto chce.Ja sa za svoje deti hanbiť nemusim

sense
26. okt 2022

Taky extrem ako popisujes som nezažila a to sme boli na rôznych ihriskách každý deň. Ak môjmu dieťati urobil niekto neprávom zle a jeho rodič nereagoval, áno sú rodičia kt vychovávajú deti spôsobom rob čo chceš, a pomôž si sám.... Tak vtedy som zakrocila ja bez ohľadu na to co si rodič daného dieťaťa potom mysli

nykkushka
26. okt 2022

@gabika0825 možno to otec nezvládol, možno ako sa tu už píše, tento stav dieťaťa zažil prvý krát, možno dúfal, že sa manželka rýchlo vráti a zvládnu to spolu, možno je dieťa nejak choré...možno stačilo, keby sa niekto z tých pohoršene prizerajúcich nakupujúcich prihovoril otcovi, či nepotrebuje pomôcť alebo sa prihovoriť dieťaťu. A možno by úplne stačilo, keby sa ľudia prestali na detský plač a krik pozerať cez prsty, že hnusné nevychovane decko čo skáče rodičom po hlave, možno stačí prestať riešiť druhých ľudí.
Veď úprimne, tvoj ani nikoho deň to nejak extrémne neovplyvnilo, pofrflali ste si a išli ste domov variť obed a užívať nedeľu. Tak nevidím dôvod riešiť takúto vec...stalo sa, ideme ďalej...

shee11
26. okt 2022

nečítala som všetko, ale úplne ti rozumiem. Doteraz si pamätám scénu na ihrisku, ked sa syn, asi 2-ročný rozplakal, lebo jedno batoľa sa k nemu štvornožkovalo a chcelo jeho lopatku, ktorú držal v ruke. Malý začal ričať na celé ihrisko a od stresu pustil lopatku na zem - dopredu sa vzdal, veď bábätko by si ju aj tak zobralo. A ako tu niektorá písala - ze mu treba vysvetliť, nech si hračku nedá, no nech sa páči, môže to skúsiť. Sú proste také deti, introvertné, submisívne, majú svoj svet, sú naviazané na SVOJE veci. Takéto deti sú často využívané druhými, nikdy nie je po ich vôli, ked chcú zapadnúť, vždy musia robiť čo im ostatní povedia. A žiaľ vidím presne to čo autorka, rodič často nezasiahne, kde jeho dieťa nejakým spôsobom utláča to druhé, veď nech si to vyriešia samé - ale pritom jasne vidí, že jej dieťa má navrch a je ešte na to hrdá. Veď mu to v živote bude treba, veď je len priebojný. Haha. Tiež som neznášala ihriská. Syn má teraz už 8. Je skôr introvertný, má svoje záľuby, je premýšľavý, ale tiež rozvážny, nikto mu zle nerobí. Už 2 roky chodí dokonca na judo a velmi mu to pomáha 🙂 Držím palce a pevné nervy.