Štvortýždňový novorodenec si vyžaduje veľa pozornosti
ahojte. sme mladá rodinka so 4 týždňovým bábätkom. žiaľ nemá nám kto pomôcť, preto som sa rozhodla napísať. Náš synček si vyžaduje veľmi veľa pozornosti. Nakojím ho, odgrcneme, zaspinká a keď ho položím, do 5 min. je zobudený a hneď si vyžaduje moju pozornosť. Niekedy nezaspí vôbec a vkuse len plače, pritom je napapany, odgrcnutý, prebalený. Keď si ho vezmem na ruky, prestane plakať. Pravdepodobne je to povahou, ale bude to takto stále, alebo máme vydržať. Som z toho už neskutočne unavená, doma nič nespravím, iba keď je doma aj partner. Niekedy sa nemám ani ako najesť, pretože sa nemôžem od neho ani pohnúť. Je to len začínajúce obdobie, ustáli sa to po šestonedelí alebo neskôr. Asi je to u každého dieťaťa individuálne, ale potešia ma rôzne skúsenosti. Ďakujem.
@norika84 Kamaratke podakuj za dobru radu. 🙂 Maly ma pomaly sedem mesiacov a inak ako na rukach mi nezaspi. Uz som si zvykla, uz viem, kedy ho ist ulozit, aby som ho neuspavala pol hodiny. Do piatich minut je tuhy a spokojne spinka aj po polozeni do postielky. Nie je to vyhra, budeme ho to musiet odnaucit, ale zatial jednoducho potrebuje ludsky kontakt.
Aj Tvoj krpec Ta potrebuje. Zil s Tebou devat mesiacov, este par mesiacov si nebude uvedomovat, ze ste dve rozne osoby, este stale vas berie ako jednu bytost. Si sucastou jeho bytosti a on je sucastou tej Tvojej. Ano, je to vycerpavajuce. Ale na druhu stranu - o takych 15 rokov nas tie nase deti budu povazovat za najvacsich blbcov na svete a budu xciet uz konecne vypadnut z domu, kde platia urcite pravidla. Treba si ich uzivat, kym nas bezvyhradne potrebuju. 🙂 Domace prace neutecu, varenie nechaj na vecer na manzela. Ja som prve mesiace tiez nestihala jest, za tri mesiace som schudla 20kg, co som nabrala tehotenstvom a chudla som dalej. Potom som to poriesila tym, ze som mala doma vzdy nejake pecivo, ktore stacilo len zobrat a zjest. Neupratovala som, fakt som sa venovala len malemu.
A inak - aj mne hodne pomohol nosic. Kupila som ho ale az ked mal maly skoro 4 mesiace. Dovtedy som ho vlacila na rukach. Boli dni, ked som ho fakt mala na rukach stale. Alebo bol v kociku a spal - lenze spal v kociku len von, nedal sa osalit ani tym, ze by som ho dala do izby s otvorenym oknom (nemame balkon). A to boli prechadzky ze 3-4 hodiny 🙂)))))
Nosic Ti oslobodi ruky, budes sa moct najest, aj nieco spravit. A maly bude spokojny, lebo bude pri Tebe, bude citit Tvoju vonu, tlkot Tvojho srdca. Nenechaj sa odradit starsimi generaciami, ze ked si ho raz na nosenie naucis, uz sa toho nezbavis. Pride cas, ked uz sa nosit nebude xciet. Urci si to sam - ked uz bude pripraveny. 🙂
Ja som mala nieco podobne, i ked nie tak extremne s nasou - teraz uz 2rocnou... nuz a s druhym to uz tak nebude. Jednoducho si trosku poplace a musi sa naucit a zistit, ze uz nie je v bruchu.. a podla mna s tymto maju problem vsetky prvorodicky - lebo skratka maju na to cas, s druhym dietatom sa uz bude tazsie fungovat na rukach 😎
napisala si to krasne a je to svata pravda. uz mame manducu, zlepsilo sa to. dokonca mam pocit, ze je samostatnejsi. uz si vie chvilu aj sam polezkat a kopkat nohami a rozhadzovat rukami. a taktiez sme mu kupili take sedatko, je sice vybracne, ale tuto funkciu zatial nepouzivame. ak kope nozickami tak sa tak jemne hojda, peruje. asi mamicky budu vediet ake. su tam aj hrkalky, takze uz funguje aj to. a zistila som, ze ked sa mu cez den cim viac venujem, tym je potom kludnejsi a spokojnejsie, a to hlavne vecer. predtym maval amoky, nevedel vecer zaspat a pod. takze urcite to vsetko ma svoj zmysel. ale taktiez ako pise vyssie opicaskorica - ak budeme mat druhe, bude to asi o dost ine.
momentalne ma irituje jedna vec. boli sme dnes v poradni a maly nenavidi vyzliekanie a hlavne obliekanie. samozrejme ked tam prideme, prve negativum je to ze ho zobudim pri vyberani z kocika a potom samotne vyzliekanie, vazenie. vsetko toto je sprevadzane placom nasho maleho. pri vysetrenie pani doktorky sa vzdy trosku ukludni a potom nasleduje obliekanie a zase vreskot. chapem, ze to pre dr. a doktorku nie je prijemne. dokonca aj ked ho po obleceni vezmem na ruky, nedari sa mi ho ukludnit uplne. a aby som sa dostala k jadru - sestricka stale do mna, ze mu mam dat cumel, preco to neskusim a pod. mam nato svoje dovody (mame potom problem prisatim na prsnik), ktore nie som povinna jej vysvetlovat. len ma irituje to, preco sa do toho starie. je hadam take nepochopitelne, ze male dvojmesacne babo place, nerado sa oblieka, mozno je aj vystresovane z prostredia atd. a dokonca ani ja nie som vtedy v uplnej pohode a on to urcite citi.
si myslim, ze taka zdr. sestra by to uz z toho profesionalneho hladiska mala vediet pochopit a neriesit. dr. na to reaguje tak, ze povie ze je velmi temperamentny.
musela som to dat zo seba von... 🙂
@norika84 No super, to mam radost. Inak s tym pokojnejsim spankom to som si vsimla aj ja. Ked bol viac so mnou, tak bol aj v noci kludnejsi. A aj zaspaval lepsie. 🙂
A na sestricu sa vykasli. Ked Ti to povie nabuduce, len jej stroho oznam, ze cumel nepouzivate a nebudete pouzivat a ak bude mat nejake poznamky o tom, ze to mas skusit, tak jej slusne povedz, ze to je Tvoje dieta a Ty rozhodujes, co skusis a co nie. Presne ako pises, mala by vediet pochopit a neriesit - tak ako neriesi doktorka. Moja doktorka ani sestricka neriesili nikdy, ked sa tam maly rozplakal. A ze ho doktorka tymi drevenymi palickami do ust vedela pekne nasrat. :D :D :D On sa im tam zase par razy dobre mierene vycural - raz im ocural prave tie drevene palicky a naposledy stenu za hlavou :D
@norika84 Ahoj, mozem sa spytat, uz sa to zlepsilo ? Presne ako by si pisala o mne, s tym rozdielom, ze moja mala nevydrzi ani v nosici ☹(( len na rukach, aj ked nechapem kde tam vidi rozdiel... som si hovorila ze snad sa to zlepsi po 6 tyzdnoch, ale stale nic, uz som z toho placu zufala ☹((((
ahoj. neviem ci to bude este pre teba aktualne, kedze odpisujem takmer po dvoch mesiacoch. ale zlepsilo. niekedy pod hrazdickou vydrzi dost dlho, stihnem aj kolac upiect alebo nieco upratat. ale ak nema svoj den, musim pri nom sediet a hrat sa s nim, rozpravat, zabavat,...
nas ma 3-mesiace a robi presne to iste - od prveho dna, ako sme prisli domov z porodnice. Kratucko spinka a vyzaduje NEUSTALU pozornost, tiez ho beriem do kupelne, ked potrebujem na WCko alebo sa osprchovat, lebo nevydrzi ani 5 min. A pritom uz vie drzat hrkalku, ma aj hrazdicku na stipec, aby mal hracky nad sebou v lahu, ale aj tak na to vacsinou sam nema naladu. Casto ma pozoruje, ako chodim po izbe, ked robim caj apod. a hned zacne mrncat alebo plakat, nestaci mu, ze ma vidi aby sa necitil sam v miestnosti a pod. Jemu sa paci, 1. iba ked ho mam na rukach, alebo 2. ked ho posadim do vajicka a rozpravam sa s nim, spievam mu, robim ksichtiky a pod. Vtedy sa usmieva. Ja to uz neriesim, lebo viem, ze ho nezmenim a zvykla som si, ze to proste nie je kludne dieta, ktore s nezajmom lezi v kociari alebo postielke a pozeram niekam na stenu hodinu. Taky asi ani nikdy nebude. Samozrejme, ze mama, babka a vsetky tetky len zalamuju rukami, ze co to za dieta, ze o takom este nepoculi, ze ho mam nechat vyplakat a mam si varit a upratovat popritom akoby sa nechumelilo. A ze na cumel ho treba nasilu s cukrom naucit (skusali sme velakrat s cukrom, medom aj cisty, nechcel, vypluval, zlostil sa, takze sme prestali a respektujeme to)... Snad to bude lepsie, ked bude vediet lozit ;)
baby čo by ste chceli od mesačného bábätká????
@norika84 vacsina ,ak nie vsetky deti su taketo..a hej, ani ja som nespravila nic ,prvy mesiac bol priatel doma tiez a on robil, varil,pral,zehlil ,upratoval..casom si najdes system..a casom sa babo trosku zmeni..a mozno ho trapii brusko?alebo nema reflux?vtedy sa detom ulavi,ked ich po krmeni nosis,..i ked je dost mozne,ze sa chce len proste nosit-v tom pripade sa ti zide ergonmicky nosis alebo babysatka🙂 aspon budes mat obe ruky viac menej volne🙂.. 😉

kúp si manduku, budeš ho nosiť, bude na teba, bude čušať, a ty si porobíš. Do konca tretieho mesiaca si myslí, že ste jeden človek. Dopraj mu ten pocit, uvidíš ako sa ti skľudní