icon

Susedia nám búchajú

anjika42
15. okt 2017

Máme dvojročné chlapča a napriek tomu, že s ním chodievame von - doobeda asi hodinu a pol, poobede detto, niekdy aj dlhšie a tam behá, tak behá ešte aj doma večer. A dolní susedia nám búchajú aj keď behá o ôsmej večer. Máme parkety, už sme aj do kuchyne kúpili koberec, dávame mu namiesto papučiek špeciálne ponožky, no aj tak nám búchajú. To ho mám priviazať? On behá hlavne v tie večery, keď v ten deň nekakal. Ja chápem, že možno vstávajú veľmi skoro a chcú mať o ôsmej večer pokoj. Ale čo ja mám robiť? Na jeseň o ôsmej večer ho von nevezmem, aby sa vybehal, keď je už tma.

Strana
z13
stanka2612
18. okt 2017

@novana nie,mal velke koliky az do siestich mesiacov a cez den ako novorodeniatko spal krasne,no od cca siedmej vecer do desiatej, jedenastej bol iba nonstop rev a nosenie na rukach alebo v manduce...kolko som sa ja nalezala s malym na rukach,len aby spal,by som ani neporatala...a an koliky nic nezaberalo,aj na pohotovosti som uz bola cela urevana (stresujuca prvorodicka),no povedali,ze treba iba vydrzat...a potom po pol roku spaval trikrat cez den a tam spaval aj od cca 17:00 do 19:00 a potom bol do desiatej hore...

lenka5246
18. okt 2017

@simca06022011 presne tak. Reči typu: o ôsmej mi dieta este nechce spat mi lezú na nervy. Chces nechces musíš. Dieta o tomto nerozhoduje. A samozrejme ked niektoré deti spia poobede aj do piatej, tak o ôsmej sa im nechce spat. Ale Ved dieťatko sa da aj zobudiť z poobedneho spánku. Ak by to bol problém.

Inak, bratova mala: brat poviem, naobed nezaspi ani za svet, večer nezaspi skor ako o jedenástej. Ale ked ju da do babky, tak mala spi aj naobed aj večer o ôsmej. Preco? Dieta to treba naučiť. Ist spat s ním. Vsetko povypínať. Jasne ze ked sa otecko práve zábava na Simpsonovcoch tak dieta povie ze spat este nechce. A dvojročné dieta uz rozumie všetkému tak uz musi na slovo posteľ reagovať. Moja mala ma rok...uložím do postieľky, dám mlieko, dopije a spi. Niekedy ma pokus vstať, ale ked jej poviem ze poloz hlávku a zatvor oci tak hned laha a oci zatvára...samozrejme ked uz si ľahne tak sa silno tvarim ze spim 😂😂😂
Vela šťastia, aj ked ako bolo uz napísane, neviem ci nieje neskoro učiť 2 ročne dieta spat o ôsmej. Co spat...Mat aspoň umyté zuby a ležať v posteli. Ono by zaspalo 😊
Samozrejme môj názor, nic v zlom 😊Držím päste ✊💛

moni73
19. okt 2017

@maciatkolulu "ja budem robit to co vyhovuje mne,mojmu dietatu a mojej rodine a hotovo." Necitam vsetko spatne, tak snad je ta veta ironicka. Ked si to nahodou myslela vazne, tak potom ti prajem v tvojom okoli, len takych milych ludi ako si ty. Len este poprosim, stahujte sa niekde daleko od nas ostatnych. Vola s to anarchia a v skupine jedincov tvojho typu nedospeje k nicomu peknemu.
Moje tolerantnou vychovou vychovavane dieta moze ist spat kedy chce. Moze robit co len chce, ale len v pripade, ze neobmedzuje druhych. Tj, ked budeme byvat v dome hluchych ludi, bude moct do polnoci behat (pokial by susedom nevadili vibracie). Kedze sme v normalnom panelaku, spat moze ist o polnoci, ale behat nebude v ziadnom pripade.
@lenka5246 toto nie...viem, ze tak funguje vacsinova vychova, ale "chces, nechces, musis"?! Na zaklade coho ste tomu dietatu nadradene? Kedy matka nadradena byt prestane? Deti vedia co je pre ne dobre, len ich to treba nechat vyskusat.

Nasa vychova pripomina nase skolstvo. 😞

anjika42
autor
19. okt 2017

tak, nech si robí čo chce, pokiaľ to nevadí druhým - napríklad môj, ked niečo vonku doje, ide odpoadky zahodiť do koša - veľa setí, aj žiaľ dospelých, hodí smeti na zem - a podobne

novana
19. okt 2017

@stanka2612, verím Ti, aj môj synovec mával koliky, viem, koľko sa natrápili, kým z nich vyrástol. Potom sa však zaviedol režim vhodný pre malého drobca.

novana
19. okt 2017

@anjika42, kultúra na SK pokulháva. ☹ Predvčerom kráčam za mamou s dcérkou, cca 6 ročnou. Pochutnávajú si na nanukoch. Mama doje, paličku hodí na zem, dieťa o chvíľu po nej detto. ☹

danulicek
19. okt 2017

Diskusiu som prestala čítať asi v polovici, ale teda prispejem - pod nami býva suseda, ktorá žije sama celý život - bez muža, aj detí, je to pani učiteľka na dôchodku a žije v takmer absolútnom tichu. Prvýkrát sa prišla sťažovať, keď mal starší 9 mesiacov a prišla povedať, že jej vadí, ako búcha pravdepodobne do postieľky nohami v noci. Že ho nepočuje plakať ani nič, len búchať. Divné, keďže reval celé noci a nebúchal do ničoho. Popri tom spomenula, ako počuje manžela dupať (to bolo možné, keďže on býval predtým v dome a toto vôbec neriešil). Ale ok, vzťahy sú vzťahy - presunuli sme postieľku, manžel prestal dupať. Potom jej prekážalo, že periem dva-trikrát do týždňa, nechápala, že pri bábätku to proste tak je a neperiem naschvál prázdnu práčku, len aby som ju vytočila alebo čo.

Potom zas prišla vytočená ako fúria, keď mal syn dva roky, že celé dni behá syn po byte, že s ním nechodím vôbec von, že stále periem, že ma počuje umývať riady, že syn je hyperaktívny, že budem mať s ním problémy celý život, že jej to pripadá, že sa oňho nestarám, že som rada, keď behá a ja mám pokoj. Ja tesne pred pôrodom, na rizikovom - zmohla som sa na to, že ako som zabuchla dvere za ňou, rozplakala som sa ako idiot. Podotýkam, von sme aj napriek rizikovému chodili naozaj každý deň, syna brávali aj svokrovci na celé dni preč, keď sa dalo. Ak náhodou bol doma, absolútne sme nedovolili behať, skákať. Manžel to s ňou bol riešiť, snažil sa jej vysvetliť, že syn sa len hrá s autami, prebehne si max.po hračku alebo mu proste to auto spadne, že mu nedovolíme behať. A čo sa týka prania atď - že žijeme ako rodina, jeme, varíme, upratujeme, máme návštevy občas. A predsa počujeme aj ostatných susedov, aj ju dokonca, keď si fénuje vlasy. Vtedy, keď bol u nej, videl, že má prázdny byt, len posteľ, stôl stoličky - čiže jasné, že sa jej všetko ozýva ešte viac. Ale teda ubezpečil ju, že robíme maximum pre to, aby sme sa tolerovali vzájomne, no musí troška chápať aj ona nás. OK, nejaký čas bol pokoj, hoci sem tam zatrieskala na radiátor, keď napr. syn v kuchyni posunul stoličku hore dole, keď si išiel sadnúť. Alebo búchala na stenu, keď mi večer spadla kniha z gauča. Jasné, mám dávať pozor, ale predtým tu bolo absolútne ticho, keďže nám obe deti chodia spať o 18tej a ozaj to bola blbá náhoda.

Koncom minulého roka sa zas sťažovala mojej mamine, že počuje mladšieho, že už sa pohybuje. Syn mal 9 mesiacov a teda vedel sa len otočiť na podložke a plaziť po koberci. Mamina ju uzemnila. Okolo synovho roka pani prišla, že to nie je možné, ako počuje, že opäť druhé decko dupe (starší chodí už do škôlky) a že absolútne nechodím von, že sme stále doma. To už som stratila nervy, ale napriek tomu som jej slušne povedala, že neviem, čo počuje, vzhľadom k tomu, že mladší ešte nechodí. Bola prekvapená, lebo podľa tabuliek už mal chodiť a že stanovila diagnózy od A po Z, že proste bude zaostalý a pod. Odvtedy ma ledva pozdraví, hoci som ju neurazila, ale teda to bola posledná kvapka. Manžel sa s ňou bol rozprávať, ona uznala, že je chyba aj na jej strane, že nikam nejde, iba na obed, keďže doma nevarí, nemá priateľov, že ona je najradšej sama a v tichu. Napriek tomu, sa po krátkej dobe prišla sťažovať opäť, keď mi montovali kuchynskú linku, pán si ešte len rozložil veci, bol tu ledva polhodinu, nezačal poriadne ešte ani robiť, už prišla vytočená, čo ZAS robím s tými deckami, že sa o nich vôbec nestarám. Keď zistila, že nie som doma sama a že idú robiť linku a pán ju počul, doslova ušla a v hystérii mi ešte zakričala, že nech sa neopovážim poslať manžela.

Bolo toho za tých päť rokov oveľa viac, ale to by bolo na román. Dokonca táto pani je povestná v meste s tým, že sa už niekoľkokrát sťahovala - všade preto, že mala hrozných susedov podľa nej... Keď som ju videla v tom tranze, uvedomila som si, že áno - jedna vec je vyjsť susedom v ústrety a napr. o ôsmej nenechať dieťa behať po byte. To môžete ovplyvniť, môžete si napríklad s ním kresliť, stavať puzzle, proste upokojiť ho. Ale druhá vec je, že ak susedovi vadí aj prd, tak človek sa môže postaviť aj na hlavu, nebude to dobré. My sme mali obdobie, keď sme na podlahu a koberec rozťahovali ešte deky, aby to milostivej nedupalo, keď sa k nám starší syn sťahuje do postele. Skúsili sme ozaj všetko, aby sme spolu vychádzali, ale keď nie je vôľa z oboch strán, už len konečne sa odsťahovať...

nikipepo
19. okt 2017

@danulicek celkom jak moja suseda 😂 akurat že ona ma aj muža a dceru a zjavne velke komplexy.

yanni
19. okt 2017

@danulicek fuuuuu, ti verim, ze ti lezie na nervy. Ale z mojej strany, ja uz som raz taka, led vsetci viete, ze je cely zivot sama, ja by som isla na nu uplne inak. Pozvala ju na kavicku, kolacik, ak by sa chytila, neskor aj na veceru. treba skusit. Clovek nikdy nevic, co moze este z takehoto vztahu-nevztahu vzniknut 😉

timilv
19. okt 2017

Ja to poznám skôr z druhej strany. V byte nad nami má sused v obľube stále niečo majstrovať. Buchot sa ozýva bežne aj do desiatej večer a to máme znížené stropy. Nevedeli by sme v byte existovať bez nich, ale aj tak mu veľakrát búchame na radiátor. A aj naposledy keď mi večer o deviatej zobudil malú, tak môže byť rád, že som bola s malou sama doma lebo som mu len zabúchala na radiátor a nešla ho pozdraviť osobne. Podlahy máme odizolované, takže susedia pod nami majú od nás kľud... Ja viem, že je to dieťa, ale na druhej strane dieťa treba odmalička učiť trochu ohľaduplnosti. Ani Vám by sa nepáčilo keby Vás niekto pravidelne rušil v čase keď Vy už chcete oddychovať a mať svoj kľud. Bývanie v paneláku musí byť aj o ohľaduplnosti

danulicek
19. okt 2017

@yanni aj to uz mame za sebou 🙂 my sme prave taki s muzom, ze sa neradi hadame, resp. ak je nejaky problem, snazime sa urobit maximum pre to, aby bola spokojna druha strana. alebo aby sme vychadzali vzajomne, ved kazdy problem sa da riesit. aj ked sme napr. mali rodicov u nas a oslavovali sme synove narodeniny, vzdy som priniesla kolacik, tortu. zavarala som, tak som jej doniesla. aj sme ju k nam pozyvali na kavu, aby videla, ako naozaj zijeme (to sme jej nepovedali :D) a ze aj jej to dobre padne, ale vzdy odmietla, pretoze ona chodi na kavu sama. a naozaj, kym pracovala, chodila kazdy den na kavicku a sedela sama v kaviarni a kukala doblba. tazke to je.

sono2
19. okt 2017

Ja poradiť neviem, len chcem napísať z vlastnej skúsenosti, že by mi to tiež vadilo. Tiež máme sesedov, čo začnú permanentne O 19 robiť veci, pritom sú sele dní doma A aj O 22 ešte posúvajú veci, malá behá atď. Je to úplne normálne, že chce mať človek už večer kľud. Čo máš robiť neviem, ale nechať susedov, aby si zvykli, trocha blbé. Kľudne by som s ním šla na večernú prechádzku o ôsmej, keď to tak doma máte. To ti chodí o desiatej spať??

babulkomale
19. okt 2017

@danulicek neskutocne...pani diagnoza ta suseda 😮 drzte sa a prijemne skore stahovanie, najlepsie do domu 😉

babulkomale
19. okt 2017

@yanni z celeho toho popisu a dlheho prispevku je predsa jasne, ze pani neznesie nikoho a nic a PRETO je sama, lebo chce a jej to tak vyhovuje. To ako ked radia ludom v depresii uplni neznalci, co si ani v knizke neprecitali definiciu depresie, ze "chodte medzi ludi a venujte sa konickom" 😀😀😀

admet
19. okt 2017

@yanni ty uz si v reale toto urobila a aky to malo vysledok? Snivanie je jedna vec, realita druha 😉

yanni
19. okt 2017

@admet Co nazyvas snivanie? Predstav si, ze som to uz urobila. A k susede-babke obcas "skocim" , ak som prave nablizku este aj teraz, aj ked tam uz davno nebyvame.

admet
19. okt 2017

@yanni k neznasanlivej osamelej babke?

yanni
19. okt 2017

@admet A preco nie? K nam uz neznasanliva nie je. Aj ked je este stale cudna ale ona si nasla ineho obetneho baranka haha A nam dala potom uz pokoj.

mirage
19. okt 2017

@yanni to je ako v rozpravke ci v omantickom filme.. fakt veris ze ked k nej pridu s kolacom zrazu bude ticho? not gonna happen.

maciatkolulu
19. okt 2017

@moni73 tak si precitaj vsetko,ked reagujes.... Pokial mne a mojej rodine vyhovuje,ze chodi moje dieta spat o 22.00je to nasa vec,nikde som.nepisala,ze ma behat a buchat,pisala som to na margo toho,ze sa tu pise ako ma dieta do osmej spat,nuz moje nie a neriesim,lebo nam to vyhovuje,moj syn by si napriklad v takom pripade ani sestry nepoznal.... A aj to,ze ma styri a poobede spi v kociku,kt.s radostou a kludom pouzivame stale a pije ked zaspava z flase a pod. To vyhovuje nam,tak to neriesim,viem,ze nebude spat a vozit sa vecne,rovnako ako pit z flase....zuby ma ok😉 takze tolko k tvojmu prispevku a neboj,nestahujeme sa,sme spokojni aj my a aj nasi jedini susedia s kt.sa na vsetkom vieme dohodnut,napriek tomu,ze ich dieta chodi spavat o spominanej osmej😉 lebo pokial maju OBE strany zaujem o dohodu a nejaky ten kompromis,tak sa da vsetko.... Nabuduce odporucam precitat vsetko a potom "zostra a priamo" komentovat,prijemny vecer. Apropo momentalne sme na welnese a akurat som sa zamyslala nad tym preco nie je hotel mlkvy a vsade pritmie a nemaju vsetci kludovy rezim 😀 ved je uz 21.00....

yanni
19. okt 2017

@mirage ale kto vravi, ze to tak musis byt. Moze a nemusi. Kto neskusi, ten sa nedozvie. Za skusku clovek predsa nic neda.
Ja neviem, taketo myslienie zazivam, vidim, pocujem, citam len o Slovensku. My zijeme v dvoch krajinach paralelne a vzdy ked sme mali novych susedov, tak sa prisli predstavit. A tak isto aj my. Nie ako telce, sa niekde nastahovat, 5 rokov vedla seba zit a ani envedie, kto je kto.Casto sa ludia ani len nepozdravia.

siska53
19. okt 2017

@lenka5246 ano,dieta by zaspalo..o hodinu,dve.. Tak teda moj cas ako dietata,ano,aj tak maleho a aj cas mojich deti je tak cca 21. Vynmocne skor.... Mali jedno obdobie,kedy s ami viac-menej darilo,ze teraz 20v posteli a o tom case 20-20:15 uz spali,ale.. Zvacsa to dopadlo tak,ze sice o 20v posteli,ale este o 20:45-21 nejak konecne zaspali.. A to aj ako babatka..
Mala aj teraz zaspi skor len cez vikendy,kedy nespi v skolke... Inak su este hore..a zaspia mi tak 21:30-22..
Darmo som ja syna ulozila o 20 do postele,ked este o 22 sa plny energie valal po posteli,tocil sa,rozpraval.. Presne sme vedeli,kedy spal v skolke a kedy nie.. A rano nemal problem vstat o 6 rano do skolky.. On bol vzdy ten typ,co nepotrebival tolko spanku..aj moja sesterka je taka..jej tetka dokonca sli len 4 hodiny a je ok,ja by som.aj 10hodin,ale nestiham.aj deti maju teda rozne potreby spanku,rovnako ako dospeli..

najk
20. okt 2017

Podla niektorych prispevkov mam pocit, ze pokial dieta o 8 nie je v posteli, ale je mu este dovolene behat po byte bez toho, aby robilo nejaky zasadnejsi hluk a buchotalo, je automaticky nezvladnute, rozmaznane, je mu dovolovane absolutne vsetko, rastie z neho nevychovany spratek a smeruje do kriminalu. Pripomina mi to text piesne: Fajcil na zachode, bude z neho vrah a zlodej.. zaletnik. To, ze sa dieta moze este o 8 normalne hrat a nemusi sediet v posteli este neznamena, ze mu je dovolovane uplne vsetko. Boli tu spominane extremy ako dieta cele hodiny v kuse skace, bucha do vsetkeho, hadze vecami. To je samozrejme rozdiel oproti tomu, ked obcas prebehne z izby do izby, lebo si este spomenulo, ze bude potrebovat do postele hracku, ktoru ma v inej izbe.. Takze zalezi pripad od pripadu, ale tie striktne vyjadrenia ako dieta uz o 8 nemoze behat, lebo z neho vyrastie spratek, ktory moze vsetko a matka ho nema zvladnuteho su dobre prehnane..

dorottka
20. okt 2017

@yanni tak vo Finsku vies zit v bytovke aj cely zivot a netusis, kto zije vedla, identifikujes to len podla nahodnych zvukov spoza stien 🙂 to len k tomu, ze vsade sa pridu susedia pozdravit - opat, neda sa generalizovat. Taky Fin radsej pocka za dverami, ako by mal vyjst na chodbu v tom istom case ako sused a nie, nie je to stereotyp, zazila som to pri byvani na x miestach... Fakt sa stalo, ze som zila na jednom mieste x rokov a dodnes netusim, kto boli ludia z poschodia, nieto este celej bytovky 🙂 Ale normalny klud sa dodrziaval aj cez den, ked niekto chystal party, tak poslal papier (nie osobne, ale pekne suchol pod dvere), ze pardon, ale bude to a to 🙂 Je to o tolerancii, tam sa nadmierne obtazovanie susedov riesi dost prisne, vobec nezalezi ci je clovek len najomca, alebo vlastnik :o

babulkomale
20. okt 2017

@dorottka znama zila v Norsku a bola velmi prekvapena ze sa susedia v bytovke nezdravia, nakolko bola zvyknuta 30 rokov na SK v jednej kde sa vsetci zdravili aj poznali. Pre mna nepredstavitelne ze by sme sa nepozdravili aj s cudzimi na chodbe.

be3ee
28. dec 2019

@alenky nech sa prestahuje ta co si nevie z deckom rady

be3ee
28. dec 2019

Vyhovorka ze toto je zivot v panelaku je iba alibi na borderl a netolerantnost. Ak das decku do ruky lopticku s umelej hmoty tak musis byt kvalitne sprosty rodic. Ak mas doma iba parkety a deti tak je rodic este vacsi debil. Je to o rodicoch a vychove a etike ci tolerancii. Mala by za to byt pokuta, hned by si dali deti do poriadku....

be3ee
28. dec 2019

A reci ze iba mu spadlo auticko, Ty vole ved tomu pada 100 x to auto. Stol sa posuva, ci stolicak buchot non stop. A ze sa premava na niecom s umelej hmoty na parketach je uz vykvet debility rodica.

rebeca40
28. dec 2019

@anjika42 rušenie nočného kludu je od 22 h.do 6 rano vykašli sa na nich ja na tvojom mieste idem na urad a sťažujem sa na nich ,ze ma ich búchanie obťažuje.
Ked to necháš tak bude sa to stupňovať s ich strany.
Je to dieťa kriste pane a co by robili keby ti este v noci plakavalo nech sa uvedomia v prvom rade oni.

bobana297
29. dec 2019

@timilv jooj teba by som chcela spoznat. Mas moj palec hore. My byvame na prizemi a nad nami byvala zena s muzom v mojom veku alebo aj mladsia s 2 rocnou dcerou.. dovolili jej behat po byte hore dole od bozieho rana do 11 vecer. Uz som bola na prasky a skoncila som u psychiatricky a na liekoch na ukludnenie. Moje dieta v tom case babatko malo panicky strach ist uz spavat. Ked som ju slusne upozornila vzdy slusne, sa mi zasmiala do tvare, ze sa mam.odstahovat na dom. Ze ona jej to nezakaze aby nebehala hore dole, ze sa potrebuje unavit. Raz mi rupli uz nervi zabuchala som jej po 2och rokoch trpenia, ze mi maleho zobudila uz 5 krat sa mi zasmiala do tvare, ze ju to nezaujima, a ked isla zavriet dvere uz som nevydrzala a drbla som jej pästou do dveri dvere jej jednu vrazili a cuduj sa svete za 2 dni predali byt a odstahovala sa ona na ten dom. Ale zanechalo to stopu na mne. Neznasam, ked maly trieska hrackami, alebo skace z gaucu hned ho hresim za to aj ked pod nami nikto nebyva. Vysvetlujem mu, ze take a take veci sa robia vonku a ani plastove odrazadlo nepatri do bytu ale von. Teraz mam novu susedu, s ktorou som sa skamaratila, tiez je jej priatel vykvet ak s ich dcerou ale uz sa to snazim pretrpiet aj to, ze vstavaju o 11 doobeda a mne ked idu deti spat o pol 1 vtedy sa zacnu nahanat a skakat z gaucu. V januari/ februari by sme sa mali konecne aj my odstahovat, lebo uz to nezvladam. Chcem byt dobrou matkou a nie nervozne tela stale. Tiez som rada, ze cez obed ked spia obaja si mozem dat kavu ci v klude sa natiahnut pred telku. Vecer som ich naucila o 20:00 byt v posteli.ale len preto, ze aj ja s muzom mame pravo si oddychnut od zivelov dvoch 🙂 a vyhovuje to aj im 🙂 pre mna odpoved typu ako pouziva novy sused nad nami odstahuj sa na lazy alebo ked neni nocny klud neni normalna odpoved. Ja tiez ucim moje deti co sa smie a nie a co moze rusit aj susedov nad nami ci vedla nas. Na to ma ihrisko aby sa vyhukal ci vyskakal. Bohuzial, manzel vidi aku sarapatu nechala na mne ex suseda. Vsetko mi skoro vadi aj ked starsi doma huka hadze hracky lego atd, ze vzdy po nom nakricim. A to ma velmi mrzi. To kto to nezazil, to nikdy nepochopi ale priala by som im to zazit aspon na mesiac, ked konecne uspia dieta a sto krat im ho niekto zobudi a v amoku reve , ze sa neda utisit. Ja pochopim ked prebehne pre hracku alebo si zatancuje na pesnicku ale nepochopim kopanie lopty o stenu, behanie odrazadlom po plavacke ci behanie 5 hodin z izby do izby pred vecernym spankom. A rodia si sedia na telefone

Strana
z13