Syn začal nezrozumiteľné rozprávať

27. apr 2023

Ahojte, som trosku na nervy, neviem, co sa deje. Syn ma cerstvo 2 roky, pekne a zrozumitelne mi rozprava, aj spaja slova (3-4 vety).
Vsimla som si od vcera, ze zacal bud svojou recou, alebo strasne nezrozumetelne sa rozpravat, nechapem, co hovori. Pritom 90% jeho slovnej zasoby bol zrozumitelny a kazdym dnom sa zdokonaloval v slovickach... Teraz je to katastrofa.
Tlaci sa mu horna stolicka, velkarat je nervozny kvoli tomu, slinta a dnes mi napriklad ani nespal hoci je velky spac.
Predvcerom je po vakcine bexsero, nemal teplotu....

Vy ste si nevsimli nieco taketo? Dost sa bojim....

autor
27. apr 2023

Este pridam, ze uplne to znie tak, ked dam dozadu svoj jazyk.

anjelicek26
27. apr 2023

Ja len, kedze je to len od vcera a to, co popisujes moze byt aj detska porazka... ano prosim ber ma ako kravu s kona, co vzdy vidi tu najciernejsiu variantu, ale poznam take dieta, mala vtedy tri roky, zacala zrazu nezrozumitelne rozpravat, , zacala padat na druhy den uz ju brala sanitka. Hlavne ked je este po vakcine, tak to moze aj s tym mat suvis, chodte prosim rano k pediatricke.

autor
27. apr 2023

@anjelicek26 detska pirazka kvoli vakcine? No nestras ma, leba mna zoberie za kratky cas sanitka. 😳

anjelicek26
27. apr 2023

Nas brala sanitka ked mal syn tretiu hexu, ja viem svoje... uz s ambulancie sme sli s okamzitou horuckou a prekrucanim oci... tri roky sme sa s toho hrabali...syn ma zriedkavy autoimunny defekt a reagoval extremne... nemal to vobec dostat, len do toho vopred nevidis, nevies, kazdy reaguje inak. Vsetky ostatne ockovanie dostal 10+ rocny v nemocnici pod dozorom...

Len ti pisem, ze davaj na neho velky pozor, nie, to co popisujes nie je normalne, ci to suvisi-nesuvisi s ockovanim ja spekulovat nejdem. Chodte k lekarovi. Aj teraz.

nerya
27. apr 2023

@anjelicek26 aj mňa to hneď napadlo, rozhodne by som išla k lekárke čím skôr, maximálne vás pošle domov a ty budeš mať srdce na mieste

autor
27. apr 2023

@anjelicek26 to mi je luto. No, moj nerozprava iba nezrozumitelne, rozprava aj pekne, aj dnes mi povedal nove tazke slovo s pridavnym menom - a ro zrozumitelne a ciso, ale zacal aj nezrozumitelne nejake slova, ktore uz vedel, a presne tak, ako vedla maly sused, ktory hovori svojou recou. Aj dnes sme boli vonku, a neviem, ci teraz z justu, alebo fakt ma nieco, ale presne prebral od neho tie bezvyznamne slova.......

mamickalisticka
27. apr 2023

Súhlasím s pani vyššie.. toto isté sa stalo známej (jej dieťaťu) po vakcíne.. výsledok detská porážka.

autor
27. apr 2023

@mamickalisticka a mali aj ine priznaky?

anjelicek26
27. apr 2023

@nerya len ci to vie pediater bez CT vlastne vylucit (?) Tam je kazda hodina dobra, ked sa to riesi, tym lepsie vyhliadky na uplne zotavenie.

Autorka prepac, fakt ti nechcem nahnat strach. Moze to byt tak ako hovoris, ze "sranduje" a skusa nieco noveho. Len ta casov zhoda je znepokojujuca.

autor
27. apr 2023

@anjelicek26 su tam aj ine priznaky?

autor
27. apr 2023

@anjelicek26 + ide horna stolicka

anjelicek26
27. apr 2023

Bolesti hlavy mozu byt, to by bol dost placlivy. Tazsie prehltal, slintal, a ta rec je najcastejsi signal no, ci zle vidi alebo ma dvojite videnie ti asi tiez nepovie.

nerya
27. apr 2023

@anjelicek26 to nevie na isto, CT musí byť, ale na SK je to buď detský alebo pohotovosť a potom ďalšie veci

autor
27. apr 2023

@anjelicek26 inak, ma dobru naladu, hraje, sa, nic ine na nom nevidim... Je aktivny. Len mi hovoril, ze ho boli zub...

54tinka54
27. apr 2023

Môjmu tiež ide horná stolička, ale teda verbálny prejav sa mu nijako nezmenil (síce ešte nerozpráva, len svoje hatlaniny, hmkanie a tak). Trochu by ma vystrašilo to že bol pred pár dňami očkovaný a že zrovna teraz taká zmena v reči.. lebo áno, sú aj také prípady kedy očkovanie zasiahlo neuro sústavu, prišiel regres a pod.
Ale zas s tou detskou porážkou… to by asi všetko rozprával nezrozumiteľne a nie že raz pekne a raz nie, či?
Každopádne pre istotu by som išla za pediatričkou.

anjelicek26
27. apr 2023

Pozri este jazyk, ci nema zabku na nom, alebo pod jazykom... ak vela slinta, idu zuby, pcha si ruky do ust, moze mat nejaku zabu (aftu) a ked to boli, tak susle...

Ked sa ta rec ale bude zhorsovat, chodte urcite k lekarovi...
@54tinka54 ano myslim, ze to by tak bolo stale, minimalne by mal problem s artikulaciou niektorych slov. Ja som zazila len porazku u dospeleho (otec), neviem to posudit.

doriiis
27. apr 2023

Podobné príznaky ako porážka má aj borelióza.

autor
27. apr 2023

@54tinka54 odkedy mu idu tie stolicky, aj inak sa sprava, je nervozny, vsetko pcha do ust, slinta, a tak silno mi place, ako nikdy predtym.... Toto napriklad trva cca 2 tyzdne, odkedy jeden spic je vonku.

autor
27. apr 2023

@anjelicek26 ano, susle, toto slovo som chladala. Ako keby som aj ja dala trosku jazyk dozadu, ako keby nechcel, aby sa mu jazyk dotykal zadnych zubov, nieco taketo. Lebo on melie a melie dookola, len susle niekedy.

autor
27. apr 2023

@anjelicek26 a hovorim, dnes mi ani zaspat nevedel..... :( pchal si dost silno aj ruky do ust a hryzie vsetko naokolo... :( to, ze ho zub boli, je evidentne....

anavixy
27. apr 2023

Skuste mu povedat, nech vyplazi jazyk (plazi stredom, nejde do stran?) nech vam stlaci obe ruky (stlaci obe rovnako silno?) dostupuje? Pouziva obe ruky? Nevisi mu kutik? Nestazuje sa na bolest hlavy?
Davate aj lieky od bolesti? Nelepsi sa rec po nich?

54tinka54
27. apr 2023

Tak jasne, musí to byť pre nich nepríjemné.. môj sa budí ráno o šiestej čo nezvykol tak skoro a počas dňa všetko hryzie, príde a ohlodáva mi ruku alebo aj do hlavy sa mi chce zahryznúť 🙈 tiež je nervózny z toho, ale vravím, verbálny prejav mu to nezmenilo.. ale tak každé dieťa je iné.
Možno tvoj len skúša a nacvičuje čo všetko s tým jazýčkom dokáže 😀
Keď to nevidíš až na lekára, tak ho minimálne poriadne pozoruj či si nevšimneš ešte niečo neobvyklé.

autor
27. apr 2023

@anavixy akurat isiel von s ockom. Ano, pouziva vsetko rovnako, je vesely, odpoveda na otazky, dokonca dnes povedal aj viac novych slov, pekne zruzumitelne. Nie vsetko hovori tak "suslovo". Aj papal pekne, nevidim na nom nic zvlastne, okrem toho, ze ho boli zub, este si chytal aj usi na tej strane, kde mu ide zub, mozno aj to ho boli.

Keby mal tu porazku, mal by aj ine priznaky?

iritka
27. apr 2023

Podla mna to robi kvoli tomu zubku,ze si tam jazykom ide. Ale pre svoj klud mozes zavolat pedi nech vas posle neurologicke.

autor
27. apr 2023

@54tinka54 no hlavne ma znepokojuje aj to, ze strasne napodobnuje, ale ze strasne. A susedko hovori hatlaninou, kamoska sa na tom smeje, a moj tiez zacal rozpravat bludy a caka, ze sa zasmejeme....... A druha vec, zacina mi aj po slovensky rozpravat, cca 2-3 dni, zacal mi to miesat.... My hovorime nanho po madarsky.

anavixy
27. apr 2023

Mal by tie priznaky ktore som popisala- jazyk do strany, ochabnuta jedna strana tela, povisly kutik, bolest hlavy… podla mna to ma skor suvis so zubami, bolestou, napodobovanim a tak vsetko dokopy.
Hlavne davajte lieky od bolesti, nech zbytocne netrpi a ak si nie ste ista, chodte k pediatrovi zajtra.
A mozno je teda nacase aj zacat so slovencinou, vy s nou, zda sa, problem nemate, tak ho rozvijajte aj v tomto smere, predsalen to bude potrebovat 🙂

54tinka54
27. apr 2023

Prečo ťa to znepokojuje? Veď to je normálne že deti napodobňujú čo vidia aj počujú 🙂 ako vravím môjmu sa jazýček ešte len začína rozväzovať, ale čo sa týka činností, tak to opakuje jedna radosť. Včera ma manžel poťapkal po zadku keď som ležala na sedačke, malý sa hral na podložke s kockami.. za 5 min prišiel a poťapkal ma presne tak isto 😀 a to som sa čudovala že to vôbec zaregistroval pri hre

autor
27. apr 2023

@anavixy nie, chvala Bohu, nic z tohoto nema. 🙏🏼 Nic sa nezmenilo ani na spravani, mozno, ze je viac stastny, alebo neviem. Je aktivny dost, aj sa pekne hraje. Takze okrem tej reci by mal mat tieto priznaky, ze?

Zajtra sa nemame stretnut ani s kamosom, tak som zvedava, tento tyzden boli kazdy den spolu.

autor
27. apr 2023

@54tinka54 pretoze napodobnuje aj sprostosti. 😅 Inak ano, my si myslime, ze nepocuju, lebo sa na nas nepozeraju, ale to nie je pravda.... Usi maju ako radar.

54tinka54
27. apr 2023

Veď jasne, sprostosti náš napodobňuje vždy ako prvé mám taký pocit 🤣 deti sú mega vnímavé, nasávajú všetko ako také špongie 😀