Trojročné dieťa prestalo rozprávať
Hľadám niekoho s podobnou skúsenosťou. Syn v priebehu posledných pár mesiacov prestal rozprávať. Nikdy nebol ukecaný, ale ako 2 ročný opakoval slová, začínal skladať dvojslovné vety. Odvtedy sa to pomaly zhoršuje. Pribudol mu súrodenec, tak sme to pripisovali tomu. V septembri sme ho dali do škôlky, je veľmi živý a doma to bolo trápenie pre všetkých. Veľmi rád tam chodí. Učiteľka si však všimla, že nereaguje primerane veku a upozornila nás, že pravdepodobne zle počuje. Momentálne nás čakajú vyšetrenia u ušného lekára a máme termín aj u logopéda. Potom chcem konzultovať z pediatričkou, ako ďalej. Má niektorá z Vás skúsenosť z niečím podobným. Je veľmi šikovný, vnímavý, preto sme si hneď nevšimli, že pravdepodobne zle počuje. Nevie sa však zaradiť do kolektívu, väčšinou sa hrá sám mimo. Sme z mužom z toho nešťastní, chceme mu pomôcť, aby to nebolo ešte horšie. Ďakujem za rady
@feodora vsak ak by vam to vysetrenie robili pod narkozou spytaj sa ci by neurobili jednym vrzom aj to assr je to specialne vysetrenie co sa tyka sluchu po tomto vysetreni si budete isti ci sa jedna o poruchu sluchu alebo nieco ine toto vysetrenie je najpresnejsie
Podobne to bolo s nasim synom. Absolvovali sme vysetrenie u logopeda,neurologa,na usnom sme neboli,lebo syn pocul dobre i pokyny vyslovene potichu. Vysetrenie u psychologicky autizmus nepotvrdilo. Zaver od logopedicky - narusena komunikacna schopnost. Skus si stiahnut knihu o detskej reci. Je dost nazorne popisana a mozno pomoze. Drzim palce.
@feodora ahoj, pracujem ako logopedicka, takto na dialku odporucam skôr ako k logopedicke pôjdete, absolvujte ORL,resp. foniatriu,neurologiu,psychologicke vys.,Dost jej to pomôze,ak bude vediet ze organovo je to OK. Je obrovsky rozdiel pracovat s dietatom u ktoreho je porucha sluchu a u ktoreho nie .O vrodenu poruchu sluchu by nemalo ist, to by sa rec urcite nevyvijala do stadia 2 slov.viet .Ku strate samozrejme mohlo dôjs neskôr, ale to povedia lekari .Aj s dg,autizmus by som bola velmi,velmi opatrna,môze ist o ADHD,ADD ,naruseny vyvin reci,dysfaziu a pod.Jednoduchsie je vzdy ak dieta reci rozumie, pokial je narusene porozumenie reci,je cesta k zlepseniu ovela tazsia. Inak môze ist aj o rôzne deficity dielcich funkcii u dietata,ktore sa ukazu v sluchovej, zrakovej oblasti vyvinu a pod. Ale to vsetko je vecou dobrej diagnostiky, skus si pozriet aj centrum Sindelar v BA,maju aj skôlku pre deti s tymito deficitmi a pracuje tam vyborna detska psychologicka p. Arslan Šinkova,mozno by vedeli pomôct aj oni.Drzim palce, nech to nie je nic vazne 🙂
Takže syn má sluch v poriadku, dnes sa podarilo vyšetrenie. Máme odporučenie na psychológiu a neurológiu. Aspoň viem, že ma počuje, ale nevníma.
@feodora a ktore usne vysetrenie mu robili? OAE alebo ASSR ci BERA?
@bocianka123 prosím Ťa o aké vyšetrenia ide?
@kmkke ide to,ale velmi pomaly. Presne vidim,ze ta kratkodoba pamat je oslabena,kym dostane nove slovo do slovnej zasoby,tak je to boj. Ono sa to upravi. Mam kamaratku,pracuje v skole pre deti s touto diagnozou a ona mi hovorila,ze rozdiel v reci medzi pripravkarom a tretiakom u nich v skole je enormny. Ja tie pokroky vidim, ale su oddrete. A uz som sa zrovnala s tym,ze to nenaskoci tak samo a jedboducho ako ma utesovalo okolie. Ale nebudem klamat,trvalo mi to dlho. Drzim palce nec napredujete. Vela sil 👍
@feodora ten opis sedi na mojho manzela..v skolke mal rovnake problemy ako tvoj syncek a dovodom bol sluch. Na jedno usko pocul len na 20% a na druhe o nieco viac. Po rokoch sa to iste stalo aj jeho starsiemu bratovi a zistilo sa ze je to genetika. Manzel sice zle pocuje ale zije s tym normalne, nepouziva ziadne strojceky, pracuje ako ucitel a malo kto si vsimne ze horsie pocuje🙂 drzim palceky aby to nebolo nic vazne a ak to bude sluch tak aj ked to bude teraz pre vas smutne tak ver ze sa s tym krasne nauci zit a bude dobre:* drzte sa
@bocianka123 robili mu viacero vysetreni. OAE, AABR a tympanometriu. Normalny sluch, pripadne velmi lahka porucha sluchu. Jedno ucho ma trochu slabsie, ale nic, co by ho obmedzovalo. Mame prist o rok na kontrolne vysetrenie, a o 3 mesiace sa hlasit u nasho usneho. Takze sluch to nebude
@scandinavia vcera sme absolvovali vysetrenia a sluch ma v poriadku. Problem bude inde. Mne ide hlavne o to, aby sa vedel casom zaradit medzi ostatne deti. A aby mohol viest normalny zivot v dospelosti, ako tvoj manzel😉
@feodora ja mám knihu o detskej reči niekde v mailoch.. ked mi dáš mailovú adresu, pohľadám ju a pošlem ti ju ...
@bocianka123 prosim ta...posles ju aj mne na vivuskava@gmail.com Budem ti vdacna. Moj prcko bude mat 3 rocky teraz v January a moc toho zatial nepovie :(

ešte je maličký na nejaké závery... to je dobrý znak... ale ozaj sa nedá takto... aj naše deti majú najvačšiu srandu zo škodoradosti a podobne, radi provokujú... určite sa nedá takto nikam posunuť, ani dovolit si to nesmieme🙂