icon

Trojročný chlapec stále nerozpráva

zuz1978
15. júl 2017

Ahojte, tak 4-5 mesiacov dozadu som zacala riesit u mojho syna, ze vobec nic nehovori. Vtedy mal nieco cez 2 a pol roka. Absolvovali sme psychologa, logopeda, 3 mesiace cvicime cielene cviky na rozvoj reci, no stale sam od seba nic zrozumitelne nepovie. Pred piatimi mesiacmi som ani nevedela ci mi rozumie, teraz uz vidim, ze je vela veci ktorym porozumie (samozrejme nic extra zloziteho). Ked mu poviem aby siel so mnou na zachod, tak pekne ide, snazi sa nieco vypiskat aj ked mu netreba. Na vsetko ukazuje, ak ja chcem aby zvietatka ukazal tak ukaze, takisto aj dopravne prostriedky. Par tyzdnov dozadu na vynutenie typu povedz mama, kaka, ocko...ked sa mu chce, nieco zopakuje. No sam od seba maximalne sem tam na mna zavola ale nic ine nepovie. Zial kvoli tomu ze si velakrat nerozumieme, je uz nervozny a od zlosti reve. Logopedicka nam len dookola hovori aby sme z neho hravou formou vytahovali slova, ale to nam moc neide. U nho nie je hrava forma. Ak chcem 3x nieco po sebe od neho, uz protestuje. Som uz zufala a vidim, ze manzel este viac. Velmi nam chyba ta recova komunikacia. ☹ Nemate niekto nejake typy ako ho motivovat? Ja si myslim, ze ta cast mozgu, ktora je zodpovedna za rec jednoducho nie je este stale na tej urovni, aby on sam hovoril. Mimichodom je dvojjazycny a rozumie v obidvoch jazykoch.

Strana
z2
spuntikmathiasko
16. júl 2017

Moj sin povedal prve slovo Ella ked mal 3 roky aj3 mesiace o nieco neskor mama a otec ( do vtedy bolo slovo mama len take ine A, ja som vedela, ze vola mna). V 3,5 roku spustil vsetko a to nue je dvojjazycne vychovavany. V 3 rokoch sme obehali vsetkych lekarov, nastupil aj do skolky. Nikde mu nic nezistili. Cize neviem preco nerozpraval, sle viem, ze dolezite je vsimat si ine veci ako to ci pouziva slova. Co Vam chcem vsak povedat NIKDY ho nemozete nutit aby po Vas opakoval, alebo chciet aby povedal slovo. Dostane este vacsi blok. K logopedicke chodime stale. Na zaciatku len sledovala ako sa hra (inak podla hry mal uz hovorit vety) a mali sme cviky na rozhybanie jazyka. Moja uloha bola, na vsetko co on vydal zvuk, posunku, ukazal ja som musela povedat slovom. Cize ukazal priklad na auto a ja som musela ano je tam auto, chces auto (ked prikyvol) podat auto a povedat toto je auto. Jednoduche kratke vety pouzivat. V ziadnom pripade nerobit to, ze chces auto a ak povedal ano trvat na tom, ze mu ho dam, len ak on sam povie auto.

yanni
16. júl 2017

@zuz1978 Ty to "chapanie" beries z tvojho dospelackeho hladiska. Trosku musis zmenit myslenie. Napisala si, ze mas pocit, ze nerozumie, co mus vravis. Vzdy sa musi vychadzat z toho, v akom je dieta veku. Samozrejme, ze rocne dieta nema pojem o case, o objeme atd. Ale ked poviem rocnemu dietatu, umyjeme ruky, podaj loptu, kde je babika (ze sa zacne na tuto otazku obzerat a ju hladat). Neplet sem v tomto veku casove pojmy.
Zato 3-4 rocne dieta uz aj toto chape. Dokonca aj mladsie. Fakt zalezi od dietata.
Ked som vcera vecer nasej malej povedala, ze teraz sa ide spat a ked bude zase svietit slniecko (ono u nas svieti stale cely rok, takze ju toto neirituje), tak uz bude Papi doma (prespi celu noc, takze cas tu nehra rolu). A aj tak bolo, rano dobehla do spalni a uz od dveri kricala Papi??? a to ho este nevidela. Cize podla schopnosti, uz aj toto pochopi dvojrocne dieta.
Ta si mala presne udat, co podla teba nerozumie. "Rozumiet, chapat" su velmy siroke pojmy.

A na margo dvojjazycnosti. To myslis slovencinu a cestinu? Pre pana jana, ano su to dva jazyky ale tak podobne, ze si deti navzajom rozumeju. Tych par odlisnych slov.
My Husakove by sme museli byt vsetky nechapave alebo geniovia. Vsetky sme vyastali intenzivne s oboma jazykmi.
A hlavne, ak len pozera rozpravky v cestine a inak ten jazyk nema, vy hovorite obaja len slovensky, tak to nie je dvojjazycnost. Na viacjazycnost potrebujes native speaker alebo prirodzene prostredie a dennodenny kontakt so vsetkymi jazykmi. Ci uz doma alebo v skole, na ulici atd.

To, ze tvoje dieta pozera obcas nejaku rozpravku v inom jazyku ako vas domaci, popripade pocuva castejsie niekoho, kto hovori pre neho cudzim jazykom, nebrzdi prirodzeny vyvin dietata.

Ak si ho dala vysetrit a vsetko je ok, tak uz pomoze len cvicit (zmen logopeda) a ak ti dieta nechodi do skolky, tak cim skor ho posli do kolektivu. Vela zdravym detom sa rozviaze jazyk casto v kolektive. Ak nema iny problem a bude sa chciet dorozumiet s inymi detmi/ludmi, s ktorymi bude intenzivne cely den a ktori jeho hatlanine (ktorej rozumie mama) nebudu rozumiet, bude musiet komunikovat. Samozrejme, moze sa aj zatat a uz nepovie nikdy nic ale toto uz zdravy vyvin nie je.
A nedaj sa odbit, ze ma cas, ze ved sa rozozprava, ved aj 4 rocne deti niektore nerozpravaju atd. Cim skor toto budes intenzivne riesit, tym lepsie hlavne pre dieta.

yanni
16. júl 2017

@spuntikmathiasko presne ako pises. Co je to za logopedicku, co povie aby nutila deti opakovat.
Uz tu zakladatelka spomenula, zdrave deti sa naucia rozpravat same. Podobne ako chodit, ci ovladat zvierac atd.
"Pomoct "dietatu "rozhybat" jazycek mozme tym, ze vlastne od narodenia sa s detmi rozpravame normalne, ziadne tutuli mutuli atd., vsetko co robime komentujeme kratkymi vetami, ziadne romany, deti sa na dlhe "prednesy" nevedia sustredit.

pehavcek
16. júl 2017

uz mal tri roky?

wind123
16. júl 2017

Vobec nie je problem pozeranie rozpravok v ceskom jazyku, nas mal teraz dva roky, je dvojjazycny a vie zlozit kraku vetu v obich jazykich aj zaspievat...ale od malicka pozeraval na tablete pesnicky, abecedu vacsinou teda skoro vsetko vang. a boli vidiet ze sa na neho nalepila skor ako sk,(manzel s nim tiez ho vori ang a japo slovensky)...rozoznava vsetky pismena a vie ich povedat aj po sk a ang.Tym sa nechcem chvalit len chcem povedat ze v tomto je technika neocenitelnym ponocnikom a rozhovoril sa hlavne potom ako sme ho dali v 1,5 roku do jasli...takze ak je po zdravotnej stranke ok len lenivsi v reci tak na to odporucam tieto dve veci....media a kolektiv🙂

macik166
16. júl 2017

Môj išiel do škôlky ako 3-ročný a nevedel ani povedať ako sa volá. Nevedel sa pýtať na WC. Proste nič. Po týždni v škôlke sa mu jazyk rozviazal a už išiel ako z rýchlika. Moja rada: Dať ho do škôlky.

denisa098
16. júl 2017

@macik166 inak ta skolka..,aj logopedicka nam odporucala,mala sice nechodi,nakolko nebolo dost miesta ale paradne sa rozbehla,ked mi logopedicka vysvetlila ako s nou rozpravat.Keby bola v skolke bolo by to isto este lepsie,vidiet to aj na ihrisku pri detoch,ze dcerka chce a snazi sa este viac pri detickach.

meluela
16. júl 2017

@macik166 u nas skolka vobec nepomohla, nechali sme ho nakoniec doma lebo to znasal hrozne a bol vkuse chory. o pol roka sa rozrozpraval zrazu sam, sukal aj 5 novych slov denne. este sme ale museli neskor pracovat na vyslovnosti a celkovo recovo zaostaval, v 6r pomaly dobiehame rovesnikov

zuz1978
autor
16. júl 2017

@yanni cestina su iba rozpravky. Ja hovorim inym jazykom ako otec. To jest cestinu som myslela ako treti jazyk. Riesime to samozrejme s odbornikmi ako som to uz napisala, tiez sa nespolieham na to, ze to raz pride len tak, no dobre je precitat aj taku skusenost, ze to naozaj samo od seba doslo, trochu to potesi.

zuz1978
autor
16. júl 2017

@pehavcek bude mat 3 o mesiac

domafi
16. júl 2017

ahoj,nečítala som príspevky nado mnou, ale moja sestra žije v USA, jej dcérka tiež začala rozprávať neskôr, ale jej tam vysvetlili, že je to preto, že dieťa je dvojjazyčné...ja viem, že je to veľmi frustrujúce, sama som to zažila na mojom najstaršom synovi, ktorý odmietal opakovať, rozprávať...keď išiel prvý rok do škôlky, mal v októbri roky, upozornila som nato pani učiteľky...oni mi povedali, že mám chvíľku počkať, možno sa medzi deťmi viac rozrozpráva, lebo bude nútený viac komunikovať...trošku sa to zlepšilo, ale potom asi v apríli mi pani učiteľky povedali, že treba navštíviť p.logopedičku...tá mi po niekoľkých sedeniach oznámila, že synček má oneskorený vývoj reči pravdepodobne na podklade celkového oneskoreného vývinu CNS ( aj neskôr sa začal pýtať cikať, aj nám to dlhšie trvalo odúčanie od plienok) a povedsala mi, že je škoda, že som s ním neprišla skôr....doporučovala mi, len slovne jednoducho opisovať a komentovať všetko čo robím a keˇd synček niečo povie, len to pokojne po ňom správne opakovať...tiež sme veľa spolu čítali, po troškách, častejšie za deň...aj pre vášho synčeka je veľmi frustrujúce, keď mu nerozumiete...ja viem, že je to ťaké a vyžaduje to nadmiernu dávku trpezlivosti, ale dajte mu čas, ked vám chce niečo povedať, poprípade mu pomáhajte jednoduchými otázkami...chceš ísť von? chceš túto hračku? ..a keď mu ju podáte, len povedzte..to je auto....ak toto, všetko už robíte, len trpezlivo pokračujte ďalej...moja logopoedička mi povedala, že dieťa potrebuje pouť jedno slovo minimálne 200 krát, kám je schopné ho zopakovať..úprimne ti poviem, môj syn ho potreboval počuť minámalne dva až trikrát toľko...tie ma to stálo hodne síl a trpezlivosti a viem, že toto pochopí len tá mama lebo otec, ktorý si tým prešiel....logopedičku sme navštevovali tri roky, snažila som sa maximálne synovi venovať..mali sme odklad do prvého ročníka, hoci syn je októbrový a to ešte ma ešte logopedička upozorňovala, že takéto deti môžumať poruchu v učení...ale chvála Bohu, synček v škole prosperoval a prosperuje dodnes, má na vysvedčení jednotky, teraz ukončil tretí ročník....nechcem ťa strašiť ani nič podobné, len povzbudiť, aby ste len trpezlivo a trpezlivo a trpezlivo čo najviac so synčekom komunikovali.. a ešte nám pani doktorka doporučila výživový doplnok esprico, dokonca nedávno mi jedna kamarátka povedala, že je ešte jeden prípravok eye-q...sú to len výživové doplnky, ktoré napomáhajú celkovému dozrievaniu nervového systému...držím palce a želám veľa trpezlivosti🙂

domafi
16. júl 2017

..opravujem..mal v októbri 4 roky

zuz1978
autor
16. júl 2017

@domafi takze on este moc nerozpraval ako 4 rocny? Dobre chapem?

zuz1978
autor
16. júl 2017

@domafi esprico mu davam, teraz uz berie druhe balenie.

yanni
16. júl 2017

@zuz1978 presne tak, netreba to nechat "len tak". Ono jemu sa moze jazycek rizviazat zo dna na den. Normalne sa s nim rozpravaj, kratke vety, opisuj.

cuculiatko88
16. júl 2017

Poznam pripad trojjazycneho,tiez dlho nehovoril a potom to prislo 😉

lubicazoe
16. júl 2017

My zijeme vo Svedsku a doma rozpravame 4 jazykmi (slovensky, svedsky, anglicky a francuzsky). Mala ma 2,5 roka a rozumie vsetkym jazykom, rozprava uplne plynule. Zacala rozpravat ked mala 1rok, tie take zakladne slovicka mama, papa, baba atd. Postupne zacala spajat slova do viet a teraz sa s nou da komunikovat uplne normalne. Kazde dietatko je ine, niekomu to trva dlhsie.

dzina007
16. júl 2017

Ja odporucam dat ho do skolky.... nas nerozpraval kym do skolky neprisiel.... po dvoch mesiacoch v skolke sa osmelil a tera huci od rana do vecera a pomaly uz pekne dobieha rovesnikov.... 🙂

domafi
16. júl 2017

@zuz1978 áno, veľmi slabo, respektíve som mu rozumela viac menej iba ja...a to som sa mu odmalička naplno venovala, mala som vtedy iba jeho , hrali sme sa spolu, knižky čítali, obrázky ukazovali...rozdiel som vnímala najmä keď sme boli na návšteve u rodičov a prišla tam švagriná so svojim synčekom, ktorý je o desať mesiacov mladší od mojho a ten oveľa viac rozprával, ale nemal problém aj opakovať...za tým mojim sa babka toľko nabehala a Dominko povedz toto, povedz tamto...a môj malý len kývol rukou: ale, baba...a išiel si po svojom...

pehavcek
16. júl 2017

@zuz1978 tak ked este len o mesiac ide mat tri tak to vobec neznamena, ze uz zaostava v reci. Som tak trochu z odboru a pracovala som s viacerymi detmi, ktorym sa jazyk rozviazal az niekolko mesiacov po tretom roku. Su to zdrave deticky. Rec je najvariabilnejsia ci sa tyka vyvinu deti. Niektore zacnu v prvom a ine az po tretom. Nenut ho rozpravat nasilu, rob to prirodzene tak ako ti radia dievcata vyssie. Ked ho posadis pred rozpravky tak si sadni ku nemu a sem tam mu nieco okomentuj, vysvetli. Nech nesedi pred tv pasivne. Spievaj, rozpravaj riekanky atd. Pri tom vsetkom vsak nezabudni, ze aj dieta potrebuje ticho. Aby ste do neho nehucali cely den. 😉

zanazz
17. júl 2017

@zuz1978, Ahoj, nie som si istá ale nikde som sa nedočítala, že by tomu , že syn nerozprával bránil fyzický problém. Moja dcerka tiež dlho nrozprávala a tiež bývala nerózná keď sme si nerozumeli. Na naše naliehanile ju pani doktorka, dětská lekárka vyštrila zistila, že má prirástenú podjazykovou uzdičku. Po prestrihnutí sa do dvoch mesiacov rozrozprávala a dohnala vrstevníkov.
PS: my sme tiež dvoj až trojjazyčná rodina

spuntikmathiasko
17. júl 2017

Jezisi ospravedlnujem sa za ten hrozny preklep, ze sin az teraz som si to vsimla, samozrejme, ze syn 😱😱😱😱😱

zuz1978
autor
18. júl 2017

@zanazz my sme uz absolvovali aj orl, vysetrovali sluch, uzdicku...tieto veci su v poriadku. To bolo ako prve vysetrenie co je uz za nami. Mimochodom cely den cosi blaboce no nezrozumitelne. Momentalne som dostala kontakt na novu logopedicku, tak dufam, ze to nas aspon trochu posunie dopredu.

Strana
z2