Udrelo vás už vaše dieťa?
ahojte, mam 16 mesačnu dcerku...doteraz bola celkom kludne dieťa, ale začina mať asi obdobie vzdorualebo čo, niekedy ked sa jaší a skušam ju trošku kludniť, tak mi ide dať facku, ked ju prebalujem, tak ma kope a ked je poviem nono, to nemožeš, tak ešte viacej a smeje sa pritom...ked jej niečo zakažem, tak sa pleští o zem a je vybavene, je celkom šikovna, na svoj vek vie aj dosť slov povedať (mamina, tato, babka,dedo,nejde,pajada (parada), avoj, päť,mječko,ano, ne ne, poď, kákat -(skakať), gol, pozna aj niektore zvieratka ako robia, konik, kravička, huska, havinko, mačička, had, sliepka,kohut, opica,slon, ovecka,prasiatko) snažim sa jej venovať, mate s týmto skusenosti, prposím poradte,ako sa mam k nej chovať, ked mi dava facky a smeje sa pritom a ked jej to zakažem, tak sa pleskne o zem, vdaka za každú radu
@lucy1311 presne tak nasilie je už aj v rozpravkach ale každopadne musela to niekde vydieť treba to vratiť samozrejme slabučko aby si uvedomila že rodiča nesmie biť ked si to nenecha vysvetliť je to ťažke ale musi sa na nu isť tak lebo inač asi nič nezaberie a potom si uvedomi a prestane to robiť treba trpezlivo vysvetliť že toto sa nerobi a aby sa tomu druhy krat dalo zabraniť treba opatrenia robiť teraz takže plne suhlasim
Baby som zvedavá, ako sa budú tváriť mamičky spolužiakov v škôlke, až sa vaše dieťa bude chcieť takto "hrať" s ostatnými. A nemusíme ani čakať na škôlku, o pár mesiacov budete utekať z ihriska, lebo vaše dieťa pohryzlo iné... A že takých prípadov je veľa, stačí zadať do vyhľadávača tu na fóre...
Ale dúfam, že ich to naozaj samé od seba prestane baviť, neviem. Ja som to nemohla ignorovať, pretože syn hrýzol aj sestru a tá sa nevedela brániť...
@mirkava Dieta si moze vysvetlit ignoraciu alebo ziadnu reakciu aj ako nieco nepovsimnute, mozno ho to casom prejde, lebo si najde inu zabavu, no v podvedomi dietata sa nezapisalo, ze takto a toto nie...V idealnom pripade by to tak mohlo fungovat 🙂 Raznym a vyslovenym "nie" je urcena hranica.
@pamag1805
Ahoj,skus malej chytit ruku a razne povedat, ze to nesmie, ziadne nono s usmevom na tvari. Razne, mierne zvysenym hlasom, nie krikom. Uvidis ako zareaguje, niektorym detom to staci. Samozrejme je este mala, vzdy ked chce urobit nieco zle, zabran jej v tom, chytenim za ruky, zastavenim a znova dorazne povedz, ze sa to nesmie, dobre je ked popises celu situaciu, teda celou vetou povies, co robi a ze to sa nesmie. Dobre je aj hned povedat dovod. Napr. Nesmies bit mamu, lebo ju to boli. Aby dieta dostalo vysvetlenie situacie ktoru zaziva.
Ja mam dvoch chalanov a velakrat mam pocit, ze na mna maminky zazeraju. Ale u nas je to bohuzial tak, chytim, poviem, vysvetlim, drzim za ruky a vyzadujem ocny kontakt, aby ma pocuvali, co vravim a pripadne ziadam, aby zopakovali, co som povedala, ale moji su teda vacsi, 4 a 2,5. Mali sme velke problemy so starsim, ten je proste nezmar, mozem vysvetlovat a zdoraznovat, kym neprisla jedna na zadok, ani nezaznamenal castokrat. Dnes uz chvalabohu je dobre, da si povedat, aspon na druhykrat. Mladsi bol zas odjakziva milacik, tulko, teraz zacal vystrkovat rozky a skusa co vladze. Ja vyzadujem dodrziavanie dohody a pravidiel, to sa mi osvedcilo. Durobime nejaku dohodu a ked sa nedodrzi, pride trest, najcastejsie vo forme zakazu sa hrat dalej - vylucenie z oblubenej cinnosti, alebo kolektivu.
Osobne nechapem mamicky, ktore tvrdia, ze bez jednej po zadku to ide ... podla mna je to o dietati, niektore deti jednoducho nedaju na to svojim spravanim prilezitost. A nemyslim si, ze je o tom, ze rodicia chcu deti bit, pre mna je to posledna moznost, ale bohuzial pouzivam ju.
@charlie1980 hihi niekto tu chce poucat 😊... Nech sa paci ak to u tvojich 16 mesacnych deti takti fungovalo tak super 👍
@mirkava Poucat vobec nie, vyslovila som pisomnou formou svoj nazor na ignorovanie resp. ziadnu reakciu zo strany rodica 🙂
Dnes je to ignoracia hadzania sa o zem (ved ich to raz prejde), potom to bude ignoracia kopania a ublizovania rodicovi (ved aj to ich raz prejde), potom to bude ignoracia ublizovania na ihrisku (ved aj to raz prejde, ved su to deti, hlupe) a ked sa to stane nezvladnutelnym, lebo dieta nevie co so sebou, prip.je nezvladnutelne v kolektive, tak sa pytame, kde sme spravili chybu. V doslednosti, od sameho zaciatku.
@charlie1980 v pohode... kazde dieta je ine.... ty si rob podla seba a davaj eady autorke nie mne 😉
@mirkava Este raz 🙂 Bol to nazor a nie rada 🙂
@charlie1980 pod Váš názor sa rada podpisujem 🙂
@charlie1980 v pohode.... Poprosim adresovat autorke ja si o nazor ani radu neziadala 👍
Veru, treba toto násilné správanie zastaviť čo najskôr. Práve predvčerom mňa a mojich kamarátov začala hrýzť osemročná dcéra priateľovho uja, iba preto, že sme sa s ňou nechceli ísť ZASA kúpať. Jej otec sa zdúchol bez slova na hodinu a pol a mládež - staraj sa! A čo v takej situácii urobiť? Ja, cudzí človek, ju predsa nebudem vychovávať!
na moje deti zaberalo, že som ručku hned ked vystrelila zobrala a povedala nie a ručku som pobozkala a povedala, že ručka ma hladkať s nasledným hladkanim, aby si sieťatko spojilo suvislosti, hoci je ešte male, vie si spojiť, že je to prijemne. Ak sa to opakovalo, tak som vždy v predstihu sa snažila ruku chytnuť, povedať nie a hned obratiť jeho pozorniosť na niečo ine,.. Ak už sa stalo, že ma buchlo ,alebo koplo, tak som robila, že plačem, že ma to boli . Ked boli vačšie tak okolo 2-3 rokov, už chapali ,kedy je treba použiť niečo take, tak som sa na rovinu opytala, ťi by sa im pačilo, ked ich ja buchnem. Najmenšia teraz ma tiež občas tendenciu, ale vie ,že ja to hned obratim na srandu a jašime sa. Ale každe dieťatko je ine, moje sa napr. nikdy nehaduzali o zem, ak nemali niečo dovolene. Mali to pekne vysvetleen, prečo sa to nesmie a je to zdlhav,e ale uspešne.
Je dost smiesne ze sa to dostava do roviny, ze kto svoje dieta nebije, tan ho nevychovava 🙄 je to velmi uzkoprsy nazor. Navyse to cele nekoresponduje s tym, co hlasate o bitke-ze je to len v pripade krajnej situacie. Takze sa vyuziva len v malom pocte pripadov a nie je to preferovany sposob vychovy. Tak o co teda ide? 😔
Ja mam v priamom prenose vychovu bitkou. Dcera znamych ma 2,5r, vzdy ked je s inymi detmi, tak ich bije, stipe, robi zle. A to uz od malicka, od roka. Rodicia jej za to daju po zadku a veru riadne. Vyhresia ju atd. Skratka podla vacsiny idealny vychovny postup. Lenze-akosi to vobec nefunguje 😅 uz rok a pol sa scenar opakuje ako cez kopirak. Mala si dovoluje k mladsim detom resp k takym, ktori sa nebrania, su pasivnejsi. Kde je teda chyba?
Podla mna prace v tom, ze dieta kopiruje spravanie rodicov, su silnejsi, tak jej na zadok mozu nalozit, takisto ona moze ublizit slabsim detom, pretoze skratka moze, ide to.
Takze mna nikto nepresvedci, ze fyzicke tresty maju vychovny efekt. Decko sa bud zlakne a urobi co chce rodic, len zo strachu a nie vnutorneho presvedcenia alebo uz slovne upozornenia ani neregistruju, pretoze vedia, ze kym nedostanu po zadku, tak sa nic nedeje. A takychto pripadov je kopec, staci si tu precitat par statusov.
Tymto celym nechcem povedat, ze som dokonala matka, ako ma tu uz mnohi oznacili 🙄 len hladam tu najlepsiu moznu cestu, s akou budem aj ja stotoznena. A s bitim nie som.
@michaelkanr ja s tebou v podstate suhlasim ... ale si dovolim tvrdit, ze si sa snad este nestretla s takym dietatom, kde sa jednoducho inak neda.
Netrvrdim, a to som pisala uz predtym, ze dietatu treba nalozit, bez vysvetlenia a ze tomu nema nic predchadzat. Tiez to nerobim.
Ale ked vysvetlim, ukazem, 1x, 2x, 3x a dieta ma v pazi, nasledne vyuzijem trest napr. nebudes sa dalej hrat, dieta ma v pazi, zoberiem ho domov (ako vyssia forma trestu, napr. na ihrisku) a dieta ma v pazi .... tak u mna po tomto nasleduje jedna na zadok. A dieta zrazu zazracne rozumie ....
Prosim, vysvetli mi, co som v tomto postupe urobila zle a ako sa vyhnut tej jednej na zadok. Uplne vazne a seriozne ma to zaujima, lebo nechcem ich bit a ked budem mat inu moznost, rada ju pouzijem.
@charlie1980 no ja som nepoložila, na moje - je dospelé, na cudzie už vôbec nie, akékoľvek capnutie, facku považujem za zlyhanie dospelého, neschopnosť vyriešiť to inak. Tiež mám len jedny nervy a viem, že facka je rýchlejšie vyriešenie danej situácie, ale nepovažujem ho za lepšie. Nechcela som a nechcem, aby dieťa robilo to, čo chcem, alebo nerobilo to, čo nechcem preto, lebo má strach z fyzického trestu. A tiež mi pripadá úbohé, aby som fackou,m alebo načítaním na zadok učila dieťa, že biť sa nemá....
@pamag1805 tvoja dcérka je šikovná a veľmi dobre vie, že ťa to bolí ak udrie, že sa ti to nepáči, len túžba dosiahnuť to, čo chce, je silnejšia. Chyť jej ruku, ak sa chystá udrieť a dôrazne, s vážnou tvárou jej povedz nie, to nesmieš! Vysvetľovať do nemoty nemá zmysel. keď sa hodí o zem, najlepšia je ignorácia, choď si uvariť kávu, zapni si telku, alebo otvor časopis a nevšímaj si ju Čím skôr jej stanovíš hranice, tým lepšie. Ja sa tiež bavím na mamičkách, ktoré deti na otĺkajú a oni sa tvária, akoby nič....
@timea7 Tak potom sklanam moj obdiv 🙂 Nechcem sa natahovat o slovicka, lebo sama to nemam rada a spominala som to uz vyssie...fyzicky trest nema sluzit na to, lebo je to najrychlejsi a najjednoduchsi sposob. Ma sluzit vtedy, ked vsetky ostatne vychovne metody zlyhali...Nepoznam tvoje deti, ked boli mensie, uplne Suhlasim s jednou mamickou tu...nie kazde dieta ty da na to dovod...a mala 2 deti, jedneho sa ani nedotkla a s druhym sa proste inak nedalo. Sama dobre vies, ze je to aj o Charaktere dietata, kde sa pridruzuje vychova. Alebo naopak. Priznala som dievcatko, ktore trebalo hladat v 3izb byte, lebo bola vecne zalezena s knizkami. Kiezby som ja mala take dieta...
@charlie1980 nemáš za prečo skláňať, som tiež len človek a mám len jedny nervy, ale som vytrénovaná rokmi v škôlke 😀 Za tie roky sa mi osvedčilo to, čo tu stále opakujem ako papagáj - dôslednosť, kľud, pevné mantinely a more lásky. Deti majú senzory, ktorými okamžite zachytia, že na mamu to funguje, spozornela, otec si ma nevšíma, mama znervóznie, keď sa hodím o zem, keď budem dostatočne dlho jačať, tak si ma všimne aj oco, aby som nejačal, mama mi to dá....
Mňa moje dieťa chcelo kopnúť len raz, ale to bola chyba naša, prišli sme neskoro z oslavy mojej maminy, bol veľmi unavený, mal asi štyri roky, poobede spal málo (zákon schválnosti), tak som to neriešila, rýchlo som ho uložila spať. V škôlke sa tiež deti pokúšajú občas mi jednu strúhnuť (keď ich naštvem 😀 😀 😀 😀 😀 ), chytím im ruku a poviem dôrazne nie, to ma bolí. A ukážem im svoju ruku, poviem im, že moja nie je na to, aby niekoho udrela, ale na kreslenie, maľovanie, modelovanie, pohladkanie, čo aj hneď ukážem a spýtam sa, či aj jeho je na hladkanie. Musím ale vystihnúť moment, až keď vychladnú, aby som neschytala z druhej strany 😀 😀 😀 Väčšinou ide o dvoj -trojročných drobcov, sú podarení.
@timea7 este by som chcela dodat, ze verim, dufam, ze kazda mamicka robi, Co je v jej silach a moznostiach. Nie kazde dieta sa narodi do harmonickej rodiny, lebo potom by som si sadla nad knizky a mala by som presny navod...okolnosti a sposob vychovy su rozne...jedno je Ale iste a na to by sa malo dohliadat...kazde dieta ma pravo byt stastne, pretoze nie je vacsej bolesti ako zlomena detska dusa.
@charlie1980 to si napísala veľmi pekne 🙂
@pamag1805 necitala som komentare ale poviem ti skusenost moju resp. mojich rodicov. Nikdy mna ani mojho brata nebili ale boli dve vynimky v mojom zivote. Raz som sa hodila o zem. Dostala som vyprask a uz som to viac neurobila nikdy. Druhy krat sme dostali ked sme odisli z domu so starou vanou / alias lodou pre nas/ ze sa ideme plavit po Vahu. Samozrejme sme sa mohli utopit. Nie som zastancom fyzickych trestov ale niekedy hranice treba jasne definovat odkial pokial a za ziadnych okolnosti nepovolit. Ak dietatu dovolis raz pouzit nasilie z jeho strany, bude to povazovat za normalne a bude to puzivat dalej. Vela mamiciek nechce dieta udiret (ani slabo)a potom deti biju ine deti a nevedia sa zmestit do koze, nemaju ziadne hranice. Moja kamaratka mi vravela ze malu aj maleho capla po ritke alebo po rucke - napr. ked jej mala udrela niekoho, udrela ju po rucke a povedala jej "vidis ako to boli, aj mna to boli ked ma udries (aj druhe dievcatko to boli ked ho udries...) " proste jej mala na nazornom priklade pochopila ze udriet znamena bolest, ze je to nieco nespravne a nemoze to robit. Pochopila to velmi velmi malicka. Tu netreba cakat kym je dieta velke ze to pochopi samo a ani ospravedlnovat ho, potom je z neho len bitkar (ale to si maminy potom uz tazko pripustaju ze niekde zlyhali a ich dieta sa nevie spratat do koze)
Dakujem za kazdu radu,dnes sa situacia zopakovala,zakazala som malej hrat sa s vodou,aby nebola mokra,po nepocuvnuti som ju zobrala na ruky a vtedy sa mi jedna prischla,skrikla som au a ked ma,sla buchnut druhy krat,som jej ruku zachytila a razne povedala,ze mamu byt nemoze,ze ma to boli,ze mame musi robit moja mama a pohladkala ma ..... Tak ziadne vracanie naspat som neriesila...stacilo toto..teda zatial,uvidim co bude nabuduce...
@zuzka105 dieťa udrieť netreba a bude sa vedieť spratať do kože, aj bez udretia. Spratať do kože sa nevedia deti, ktoré sú ponechané svojmu osudu, rodičia si ich až tak strašne nevšímajú a keď im to prerastie cez hlavu, tak ich začnú vychovávať bitkou 😝 😝 😝 😝 Alebo je to tým, že dieťa má všetko povolené, vždy všetko dostane, nepozná nesúhlas a potom nevie, čo so sebou.
@timea7 Moja kamoska je zena co sa stopercentne o deti starala aj zaujimala, vychovala ich ukazkovo a mozem povedat ze tak vychovane deti casto nevidim na ihriskach a podobne... To ze jemne bacla malu po ruke nie je silne fyzicke nasilie. Ako som pisala vychovavala ju od plienok a nie az kdesi v troch rokoch v skolke alebo kedy... Prezentujem svoj nazor zakladatelke, ako vidim je tu uz rozprudena debata zmysle "hadania sa na MK" o ktoru nemam zaujem.
@pamag1805 záleží aj na tom, akým spôsobom jej to zakážeš, je predsa ešte len maličká a voda je pre deti veľmi lákavá. Od takej pútavej činnosti je ťažké dieťa odlákať, tu možno zaberie len odpútanie pozornosti, aj to asi nie vždy. Daj na zem igelitový obrus, naň osušku, vaničku, alebo lavór, nechaj ju len v plienke a tielku, veď je teplo, nahádž jej tam rôzne nádoby, aj naberačku a nech sa hrá. Hru skús ukončiť tak, že budete nosiť vodu v krhličke a polievať v sprchovom kúte. Je to náročné na čas, ale predídeš situácii, ktorú ona ešte nedokáže inak zvládnuť, tak sa zaženie.
@zuzka105 ja sa predsa s nikým nehádam, len som si dovolila s tvojím názorom nesúhlasiť, to sa v diskusii stáva, že nemusia mať všetci rovnakí názor. Ja tu ten svoj ani neprezentujem, ako jediný správny,len píšem, že to ide aj bez capnutia, v ktorom ja osobne nevidím žiadny význam. Nie od neho závisí, či je dieťa poslušné alebo nie.
@zuzka105 s malou dušičkou si dovolím opäť nesúhlasiť, ide to bez capnutia so všetkými deťmi, už mi ich cez ruky prešli stovky. Nemyslím si, že mám patent na rozum, aj keď to možno tak vyznieva 😠 , len nemám rada, keď niekto tvrdí to, čo nemá overené, ani ničím podložené. Rady som tým, ktoré o ne žiadali, dala.
@timea7 Uz sa asi opakujem, ja ti tvoj nazor neberiem, kludne si ho maj a kludne ho prezentuj zakladatelke alebo hoc komu kto ta o to ziada. Ale mna nepresviedcaj prosim, ja o to fakt nestojim. Je take tazke respektovat nazor druheho a nehucat do neho "jeho pravdu" ? Ked budem potrebovat pomoc, som dospela osoba, svojpravna a viem zalozit otazku aj forum aj poziadat o radu 😀 . Mne je jedno co si zakladatelka vezme z mojch slov, koniec koncov len ona a jej muz su zodpovedni za to, ako ich dcera bude vychovana. Ak si zvoli styl neudriet nikdy za ziadnych okolnosti - nech. Ak sa rozhodne malu capnut - nech. Mne ani tebe to preda nijako nepomoze ci ...

@pamag1805 dieta urobi nejaku "akciu" a ked nevidi ziadnu reakciu na to tak ho to jednoducho prestane bavit... Ako ked robim zlost manzelovi, ked nereaguje tak ma to rychlo prejde... 😁