V koľkých rokoch by malo dieťa vedieť napísať svoje meno?
V koľkých by malo dieťa vedieť napísať svoje meno?
Pokiaľ viem učia sa to v predškolskej. Ale zvládnu aj skôr.
v škôlkach začínajú už v prostrednej triede, predškoláci si výkresy podpisujú sami🙂
Podľa toho aké meno, je rozdiel ak sa dieťa vola Ema, Sara či Laura alebo Hanna a sakra rozdiel ak sa vola wivienne, alebo charlotte Ester, či alyah stella
U nás 4, aj deti v okolí v takých 4-5 už vedeli, veď v 5r. to sú už predškoláci 🙂
U nas v 4+
cca 4 ročné deti už vedia veľkým tlačeným
ak je meno komplikovane tak je to pre dieta tazsie, ak ma napisat napr. Jan, tak to moze vediet uz aj 4-rocne
Obvykle sa to ucia v skolke okolo 4-5 rokov. Ale uz som mala deti, ktore to nevedeli a naucili sa to v 1. rocniku ‐ dokonca aj nakoniec jedno velmi sikovne dievcatko.
syna sa naučil štvorročný a dcérka trojročná
Medzi spolužiakmi mojich detí sa na výkresy všetky podpisujú naneskôr od 4. rokov bez ohľadu na to, aké zložité meno majú- spravidla vedia krstné meno veľkými tlačenými písmenami. Pri zápise do školy to bola ako jedna z úloh, ktoré mali deti splniť.
Hned ako sa zbavi plienok, cize v troch mesiacoch 😃
Neter to vedela a ešte do škôlky nechodila. Vola sa Linda, vedela len Lili. A potom také ľahké, mama, oco, luky, lili. Celé meno vedela až okolo 4-5 rokov keď mala
Môj ma 4.5 a nemá záujem 😅
@babulkomale trochu neskoro na koníkove pomery 😅
@babulkomale Zbytočne ironizuješ. Očakáva sa, že dieťa pred nástupom do školy bude poznať aspoň niekoľko písmen- ideálne sa teda začína písmenami vlastného mena a že ostatné písmená už tiež niekedy videlo. Nemusí ich úplne všetky vedieť priradiť k správnemu zvuku, ani ich správne napísať, ale malo by mať vizuálnu skúsenosť s písmom. Pri učení písania a čítania sú neskôr menej zmätené, keď sa s písmenami bežne stretávali, vedia že záleží na pravo-ľavej orientácii, na tom, či je čiarka zvislo alebo vodorovne, či je niečo rovná čiara, alebo oblúčik. Pri učení v škole sa potom môžu viac sústrediť na to, čo čítajú, ako analyzovať jednotlivé písmená. A schopnosť vnímať čítaný text namiesto mechanickej analýzy písmen je základ pre ďalšie štúdium.
@annm81 ďakujem za prednasku, narazala som na extremy, co tu obcas citam 😃
@babulkomale Všetky príspevky tu boli o škôlkarskom veku, teda žiadny extrém. Ale áno, súhlasím, že sa na fóre vyskytujú občas úplne absurdnosti, ale v tejto diskusii našťastie nie.
@jesenzima moja tiez 4. Ale tiez nic ine
@babulkomale tvoje aj plienky mali? Moje od porodu bez. Ale teraz vazne. Na co ta ironia. Deti bezne poznaju pismenka ked idu do skoly a mnohe vedia napisat svoje meno. Nevidim na tom nic hrozneho
@ibatanecnica ani ja. Normalna vec.
Dcéra vedela 4+ kompletne čítať a písať(mimoriadna inteligencia) a syn predškolák napíše všetky písmená,ale iba keď mu diktujem,čísla aj sám . Ľúbim ich obe🥰
Moja pred 3narodeninami si uz podpisovala vykresy v skolke. Ona poznala velke pismena abecedy velmi skoro. V predskolskej si uz podpisovala pisanym pismom meno a priezvisko sa naucilA pisat sama.
@dusankomoj moj syn tiez cital skoro
V predskolskej cital detom knihy pred spanim.
@dusankomoj to lubim ich obe si preco dodala ?🤣to je snad jasne ze ich lubis bez ohladu na to kedy sa naucili citat a pisat ci to trebalo zdoraznit ?😅😅😅
@amelia89 na koníku si treba dať pozor na každé slovíčko,takže som to myslela tak,že deti sú rôzdne a už len samotná diskusia: kedy vedeli iné deti písať je divná a pokiaľ nerobí autorka štatistický výskum,aj zbytočná. A chcela som napísať,že ich ľúbom obe rovnako(ušlo mi slovíčko) v to zmysle,že je jedno kedy čo vedeli.
Moja vedela okolo 4 rokov, teraz v predskolskej to ucia myslim povine. Aj na nastenke mali uz take veci vustavene ze maju prepisat velky.i tlacenymi pismenami slovo nad tom co vidia a pod. Viem ze je to jedna z uloh pri tich testoch skolskej zrelosti, niektore deti to bavi, moju nastastie hej, ale aj to co nie by sa mali okolo 5 rokov to meno naucit napisat.
Môj má 4 a pol a už vie čítať a písať a z hlavy počíta také jednoduché príklady. Baví ho to. Ale v skutočnosti je to jedno. Lebo mozog každého dieťaťa dozrieva určitým tempom a pokiaľ mu nedozreje daná časť, tak sa môžeš aj poskladať a jednoducho určité veci nepôjdu a len sú potom rodičia frustrovaní a zbytočne tlačia na deti. Tiež to mám tak, lebo môj je nadaný v určitých veciach ale s inými má zas problémy a tiež mám tendenciu na neho tlačiť. Takže ak to tvoje dieťa nevie a naozaj mu to nejde do hlavy, tak skúšať áno, stresovať kvôli tomu, určite nie.
Naša v 3 rokoch, ale volá sa Lili 🙂

Moja vedela v cca 4,5 🤷 ale iba meno, nič iné
..