Veľmi pomalé 7,5 mesačné dieťa
Pekný deň zienky. Mám 7 a pol ročnú dcéru. Je druhacka. V škole sa aj snaží aj jej to celkom ide, samozrejme nie je dokonalá ale vidíme že sa snaží. Problém jej že ona je strašne strašne pomalá. Napr ráno vyrážame z domu o 7. Ale vstávame o 5:50. Ja urobím raňajky a budím ju o 6. Má hodinu na to aby sa najedla, obliekla a umyla. No ajtak nikdy nestihame. S tým jedlom úplne katastrofa. Dnes jedla jeden rožok 45 minút. Samozrejme potom nestíhala ostatne činnosti. Neraňajkuje pri telke, je v kuchyni kde je max pustené rádio. Zas poobede keď pre ňu prídem do školy čakám aj 20 minút kým si pobali veci a prezuje sa. Skratka ona má absolútne na všetko čas. Máte niekto take dieťa ? Ako na ňu ?
@yonce ona vôbec nie je súťažila. To sme skúšali v škole na obedoch že teda či nechce byt prvá kto má spapane. No kej to je jedno. Hodinky ako tak ovláda. Skúšala som jeden čas tak že dostala napr 20 minút na raňajky. Ale ona proste radšej isla hladná ako sa mala najesť za ten čas. Zas nie je taká ze pôjdem deň dva tri hladná a ponaučim sa. Ja verim ze ona by bola schopná aj týždeň nejesť. Ak by nemohla jesť tým svojim tempom.
anooooo :D
rana su najhorsie. mame klasicke rucickove hodiny na stene v kuchyni a presne dane casu kedy musi ukoncit cinnost. 7:10 musi vstat od stole a ist do kupelne. 7:20 musi odist z kupelne a ist sa obliekat. atd. ked vidim, ze sa niekde zasekne, zabavi, tak jej pripominam "ide ti cas, pozri na hodiny". a ziadne vyhovorky, kompromisy. harmonogram je dany, nemozeme meskat do skoly.
niektori ludi su proste šuchtoši, treba to akceptovat. ked sa ponahlame, tak sa ponahlame. a ked sa neponahlame, tak jej necham priestor pre šuchtanie, nech si tiez vydychne. urcite je to aj pre nu stres, to neustale nahananie.
@ikissedagirl ja som dnes rozmyslala že ku pár dni budem budiť o 5 ráno. Čo jej to bude prijemne. Snáď jej 2 hodiny na tie 3 činnosti budú stačiť.
@lenka1993 moj nazor je, ze skorsi budicek bude mat za nasledok dlhsie trvanie vsetkeho. bude mat len viac casu na zdrzovanie. nie je cielom zdrzovat dlhsie, ale naucit ju stihat 🙂
a teda, mna osobne, keby niekto zobudil o 5:00, tak by som tiez neodisla z domu skor :D
napadlo mi aj to, ze proste jej nechat len nejaky cas na tie ranajky a potom jej to zobrat, lebo sa nestiha. alebo keby si jej nieco ine dala? nejaky jogurt alebo kasu? ze by to mozno rychlejsie spapala.
@yonce jogurty a kase ona nechce. Jedine čo tak guľky s mliekom a pečivo a niečo na vrch. Ona má dosť obmedzený jedalnicek celkovo. Jedine čo zje rýchlo je vianocka s nutelou. A to jej denne dávať nebudem.
@elenita Však mna toto udivuje. Syn 2 a pol rocny urobí nejakú veci za polovičný cas ako dcéra. Bože ja si na toto nezvyknem. Ja mám “vrtuľu v zadku”.
@lenka1993 mne môj starší takto začal vymýšľať už keď nastúpil do škôlky. 😁 Najskôr som mu vysvetľovala, prosila som, zvyšovala hlas, skúšali sme si spievať pesničky s tematikou prípravy na nový deň, blablabla.... Nakoniec pomohlo keď zakročil manžel - ja som mala lekára, do škôlky mal ísť s otcom. Syn sa zas vliekol sa ako lekvár, manžel sa nas*al, hodil ho do auta takého aký bol - strapatého, hladného, neprezlečeneho, do ruky mu vrazil suchý rožok a kefku na zuby a hajde do škôlky bez pardonu.
Učiteľke vysvetlil čo sa stalo, ona celú situáciu využila ako výchovný materiál pre zvyšok triedy. Čiže ak prídu deti nepripravené, neprezlečené, nemôžu sa zabávať s ostatnými na dvore, napríklad. Odvtedy sa to nestalo 👌🤣
to poznám, mám takú dcéru, škôlka a 1.,2. ročník v škole to bola katastrofa... nijak som to neriešila. Ale časom sa to upravilo - tie časy sa celkom pekne skrátili. Ja teda radím, obrniť sa trpezlivosťou, ak sa teda dá, časom to prejde.
@michaela789 vies čo keby je v škôlke tak by som to aj. Ale do školy ju už takto neposlem. Zas nechcem aby sa hanbila pred spolužiakmi.
Mám doma takéto pomalé dieťa, zistili mu ale zníženú činnosť štítnej žľazy, možno by som skúsila na tvojom mieste preveriť aj túto možnosť.
@julinka322 mame vyšetrenia. Slečna bola anemicka jeden vás tak sme behali po doktoroch. Ale ona nie je takáto vo všetko. Veci ktoré chce urobí rýchlo ako blesk. Len to čo nakazem ja je bud odignorovane alebo strašne strašne pomalé tempo.
@lenka1993 to chápem. Ale treba jej nejako dať pocítiť dôsledok 🤷♀️
My sme s manželom chorobne dochvilni takže takéto niečo bolo netolerovateľné u nás, preto také drastické postupy. Meškanie je neslušné a len komplikuje veci či už tomu kto mešká alebo tomu kto naňho čaká.
nestihneš prísť? Nebudeš mať toto alebo hento.
Nestíhaš sa najesť? Pôjdeš hladná. Viem, že je ešte malá ale svet sa jej prispôsobovať nebude a čím skôr to pochopí tým lepšie.
@lenka1993 mala som taku spoluziacku na strednej. Nik s nou nechcel byt v dvojici a pritom sa dobre ucila.. len jej trvalo 2 mjnuty aj kym odpovedala na otazku. Mna taki ludia vytacaju do nepricetna.
PS: skus ju zobudit 50 minut pred odchodom a stale ju nahanat, ze meskate a nech si pohne.
Mám presne takú istú dcéru aj vekovo aj pomalosťou. Ráno, ešte ako tak postíha, lebo som jej povedala, že ju voziť nebudeme, musí stihnúť autobus, takže v presnú hodinu musí vyraziť a zo školy deto. Aby to stihla do školy na určitú hodinu a nemeškala a nebola strapatá musí na sebe zapracovať, samozrejme že jej pomôžem sa rozčesať a má desiatu pripravenú. Inak to je keď niekde ideme, alebo doma obedujeme, to ma stále fúru času, myslím si že chce byť stredobod pozornosti. Donedávna si nechala zaväzovať šnúrky, ale proste sme ju 2-3x odignorovali a už nepýta.
@pribinak neviem si predstaviť vstávať o 6 a jesť o 9:30 školák by mal jesť aspoň niečo malé..
@lenka1993 tiež mám takú pohodickarku od malicka.To je taký typ temperament...a teba to iba vytáča, lebo si akčnejšia🙂)nezmení sa to už mám pubertacku.Nechcela by ráno len banán či niečo malé jogurt, mliečnu ryzu...,lebo sú zase ľudia, ktorým ráno nechutí jesť..
@lenka1993 skusala si motivaciu? Pr. Oznamim obom detom, ze o 7.00 hod odchadzame z domu. Kto bude pripraveny nacas (naranajkovany, prezleceny, zuby umyte), poobede mozeme ist na zmrzku,do cukrarne moze pozerat telku, spravim oblubene jedlo na veceru...vyber co maju radi. Ten, kto nestiha vyhody mat nebude. A poobede to dodrzim. Ak jedno dieta stiha dostane odmenu a druhe nie. Podla popisu tvoja dcere nie je komotnejsi typ cloveka (robila by vsetko velmi pomaly, nielen urcite cinnosti), ale selektuje, co sa jej chce a co nie. Tak jej treba ukazat, ze aj ty to vies 🙂
Nechcem ťa strašiť, ale moja dcéra má 11 a je taká, ona má na všetko čas, nič s ňou nepohne, ani keby som sa ,,rozkrájala", ona má svoje tempo a je jej úplne jedno, že prídeme neskoro, za tie roky som skúsila už kadečo a stále je to rovnaké. Ale pláva ako šíp, v behu je na telocviku prvá. Učí sa výborne, je zodpovedná ale má jednoducho svoje tempo a nemieni ho zatiaľ meniť. To, čo chce, stíha veľmi rýchlo, ale to, čo sa od nej vyžaduje - no máme smolu.
Pomoz jej s niecim? Oblecenie pripravit vecer pred spanim..jedlo mozno aj pocas cesty sa da..pripadne ju zobud skor...Porpzmyslaj a nieoc vymyslis. Mozno aj spolu s dcerou. 🙂
No ženy odpoviem takto hromadne. Na raňajkách doma trvám, to mame od malička zaužívané a keďže viem že desiatu nosí na 70% domou tak viem že prvé normálne jedlo by bol obed. V ktorom sa tiež len pohrabe lebo má čas. Motiváciu sme skúšali ale ona sa rovno rozplače a povie že ona nestihne a zase všetko bude mat len brat. Na ňu poriadne nemôžem ani zvýšiť hlas lebo sa hneď rozplače. A potom jej tá činnosť ktorú chcem trvá ešte viac. Viem už ne jej nemôžem nalinajkovat že chod sa najesť potom umyť potom obliekať …. Musim davkovat postupne. Lebo keď jej dám viac úloh naraz tak sedí a pozerá na mna. Keď sa jej opýtam prečo sedí tak mi povie ze nevie čo má robiť. Teda si neviem vybrať s činnosti o ktoré som ju požiadala. A oblečenie jej chystám ja, dostane kôpku ktorú si má obliecť. Knihy do tasky davame večer, desiatu jej do tasky dávam ja a aj ju cesem keďže má vlasy po zadok a sama by to pozapletat nevedela.
môj má 14 a stále je pomalý, ako prvák bol v triede vždy posledný, v družine posledný, v jedálni všetci už mali dojedené, stáli pri dverách a on ešte jedol... nič nepomohlo, nakoniec mu deti pomáhali sa zbaliť, aby ho nemuseli čakať... s vekom je to lepšie, ale pomalý je stále, jemu to proste nevadí, on sa neponáhľa
Inak neviem prečo mi zmenili názov diskusie ale ide o 7 a pol ročne dieťa nie mesačne 😀
vekom sa to stále zlepšuje, pritom my s mužom sme tiež takí ako vy - všetko radšej v predstihu, neviem s ním pohnúť, proste taká flegmatická povaha
napr. v škole končí o 13:30, potom má obed a domov príde o 15:00, lebo sa ešte v šatni rozprávali s kamarátmi

stanovit jej nejake limity, za ktore to musi postihat. neviem, pozna uz ako bezi cas? nejake presypacie hodinky na niektore cinnosti aplikovat? alebo formou sutaze, ze kto bude rychlejsie. nemusi vyhrat ale mozno ta sutazivost, keby sa nejak prejavila.