Veľmi temperamentné alebo nevychované 16 mesačné dieťa
Dobry den, idem si k vam po radu. Neviem, ci moja "unava" a pocit, ze nieco robim zle je naozaj len z unavy a stereotypu ale mam pocit, ze nezvladam matersku - alebo dieta.
Mam 16 mesacneho syna, ktory je adoptovany. Brali sme si ho rovno z porodnice, nema inu mamu a je u nas od prvych dni.
V posledne dni mam pocit, ze moje dieta programovo robi vsetko pre to, aby ma vytacalo a absolutne ma nepocuva.
Ano viem, je este "malicky" ale on uz vsetkemu rozumie. Neposlucha vsak ani za nic. Moj brat ma rovnako stareho syna, ten je o tyzden starsi a je uplne iny. Je sice tiez temperamentny, ako aj moj syn, ale je taky, ako by som to nazvala, poslusnejsi.
Napriklad s mojim synom mam od jeho 7 mesiacov problem so zachvatmi hnevu. Pravidelne, ako nahle sa mu nieco nepaci alebo zakazeme, nasleduje zachvat hnevu, pri ktorom bud hodi co drzi o zem (doslova treskne) a potom si cupne na vsetky styri a bucha hlavou o zem (o beton vonku, o parkety alebo dlazbu doma) a to ak silno, ze si spravi modrinu alebo ho to minimalne boli, kedze nevie odhadnut silu.
Dalsi sposob je, ze ked ho vezmem na ruky (potrebujem niekam ist a on vzdy ide na opacnu stranu, alebo ho potrebujem prezliect ci prebalit) tak ide nechtami proti mojej tvari a naozaj poskriabe. Robi to uplne vedome. A ak mu stacim chytit ruky, treskne svojou hlavou o moju, takze mame modriny obaja.
Akonahle mu doma nieco zakazem, robi to programovo naschval a caka, co to urobi.
Nechcem ho bit ani po nom kricat, ale vysvetlovanie dookola naozaj nepomaha a neprinasa vysledky.
Paradoxom je, ze ja som dlhe roky ucila v materskej skole, 3 - 6 rocne deti ma vzdy pocuvali na slovo bez toho, aby som po nich musela kricat, alebo dat im na zadok, nikdy som ziadne dieta neudrela.
Moj syn uz po tom skriabani tvare po rucicke niekolkokrat dostal, co beriem ako svoje zlyhanie a uz dvakrat dostal aj po zadku - pretoze velmi dobre vie, ze nesmie skriabat nikoho, ze to boli a co znamena stoj alebo cakaj a akonahle to poviem, berie to ako povel na utek, takze sa rozbehne napriklad k ceste.
Mam uz aj nervy z toho, ze doma mam vecny bordel, pretoze on aj ked vie, ze sa to nesmie, naucil sa otvarat tie detske poistky na suflikoch a skrinkach, takze som to musela zalepit este lepiacou paskou, jeho najoblubenejsia cinnost je dostat sa do nejakej skrinky a povyvlacovat odtial veci..
Nemozem uz nic mat ani na kraji kuchynskej linky, ani na nabytku, vsetko mu podava prsty, vsetko stahuje a rozvlacuje po byte.
Poviem mu milionkrat, ze s farbickami sa kresli len pri jeho stole, akonahle polavim v ostrazitosti, uz je s nimi po celom byte. Akonahle mu ich vezmem, zacne sa jedovat, trieskat o zem a naschval robit vsetko to, co vie, ze ma vytaca - trieskat hracky o zem, vsetko na co dociahne na ktoromkolvek stole alebo skrinke pohadzat na zem, stahovat klietku s kralickom po celom byte, chyti hracky a hadze ich hlava nehlava. Ked mu farbicky vezmem tak sa zacne jedovat - nedam mu ich, ale nabuduce ked ideme kreslit cela situacia sa zopakuje, nemozem mu ich vziat navzdy.
Milionkrat mu mozem povedat ze na gauci sa iba sedi alebo lezi, nie, milion a jednakrat bude skusat co to spravi, ked zacne po nom behat.
MIlionkrat mu mozme vysvetlovat, ze na postel sa nelezie v topankach, len co prideme zvonka, nez ho stihnem vyzut uz je v spalni na posteli. Zacala som to robit tak, ze ho bud chytim za ruku, zaco si vysluzim zachvat jedu, ze ho obmedzujem alebo tu spalnu zatvaram, ale to si tiez myslim, ze nie je riesenie.
Milionkrat mu mozem povedat, ze na stolicku na jedenie sa nevesiame, ze ju moze zlomit, bude to robit milionprvykrat.
Milionkrat mu mozem povedat ze hracky nehadzeme do kosa, spravi to milionprvy.
Milionkrat mu mozem povedat, aby nebuchal z hrackami do umyvacky riadu, aj ked sa to tak pekne ozyva, urobi to znova len co polavim v ostrazitosti a bude to robit a skusat kym ho to neprestane bavit.
A vedela by som pisat este velmi dlho.
Odmalicka som bola velmi dosledna ako som zvyknuta z prace, ked raz nieco poviem, tak to plati, ci s amu to paci alebo nie. Ale priznam sa, niekedy som v koncoch - viem, ako vychovavat a ci plati na trojrocne deti, ale nedokazem si poradit z jeden a pol rocnym, kedze vysvetlovanie, pripadne zakazanie niecoho nepomaha.
Este ani raz som mu nepolavila, ani ked predviedol ukazkovy zachvat jedu, ci to bolo doma alebo v obchode. Radsej ho v klude odvediem prec, ruciaceho, revajuceho, metajuceho sa a skriabajuceho ma do tvare.
Ja viem, som na modrom konikovi a je mi jasne, aka bude vacsina prispevkov, priznam sa, velmi ho milujem ale som z neho obcas uz velmi unavena. Mam skusenosti so starsimi detmi a vacsina, ktore poznam v jeho veku uz su take, ze spolupracuju a viac menej posluchaju ale toto je maly zivel.
Vcera sme boli u brata a pytam sa svagrinej, ako je mozne, ze jej maly tak pocuva, ze ho ani nenapadne otvarat tie suflikY (a to tam nemaju zabrany). Odpovedou bola e odmalicka vedel, ze to ma zakazane. To vedel aj moj syn, ale nezaujimalo ho to. Oni mozu mat na stole cokolvek, jej syn sa toho nedotkne, toho mojho treba napominat a vecne mat na ociach lebo on slovo nesmies ignoruje.
Mal obdobie ked bol poslusnejsi, trvalo to kratko ale vtedy mi pomahal vypratat umyvacku, spolu sme upratovali, vsetko sme robili spolu. Teraz ho nic z toho nebavi a napriklad pomoct mi upratat hracky, ktore NASCHVAL pohadzal po zemi po tom, ako som ho prebalila proti jeho voli ho donutim iba tak, ze ho drzim za jednu ruku a druhou mu tu hracku dviham, sam ani za nic to neurobi. Akoze ja ho k tomu nakoniec donutim, ale za cenu toho, ze on chyti zachvat jedu a ja si skazim naladu na pol dna.
Bit ho nechcem, ani po nom kricat, aj ked sa priznam, obcas uz zvysim hlas, hlavne ked mu nieco poviem, ze nesmie a on to naschval urobi a este sa na tom smeje.
Ked mu nic nie je prikazovane, zakazovane a ked nie je nicim obmedzovany a moze si robit co len chce, tak to je to najzlatsie dietatko na zemeguli. Akonahle pride zakaz, prikaz, koniec, neda sa s nim spolupracovat.
Ani nehovorim o tom, co sa deje, ked prideme od babky a od dedka, ktori v nom vidia najdokonalejsie dieta na zemeguli, dovolia mu vsetko a potomma presviedcaju, ze ako je mozne, ze sa stazujem, ze neposlucha, ked to je uplne dokonale dobre dieta. Jasne ze je, lebo ma dovolene vsetko a nema dovod sa jedovat. A dookola mi prizvukuju, zeje este prilis maly. Ale ja si poznam dieta, on velmi dobre vie, co robi a vie, co smie a nesmie. Len uprimne na to kasle.
Potrebujem ho hlavne zvladnut a naucit poslusnosti, prosim uteste ma, ze to je len prechodne obdobie a ze to prejde. Aj ked u nas to uz trva velmi dlho a mam pocit, ze sa to nezlepsuje :(
Skutocne nemam pocit, ze by som bola prilis benevolentna, naozaj, ked nieco poviem, tak to plati, aj keby sa na hlavu postavil, ale ani ta doslednost z mojej strany neprinasa vysledky. Velmi ho milujem a prave preto chcem, aby z neho vyrastol slusny a dobry clovek. Dakujem za precitanie.
no moja ma sice len 14mesiacov ale tiez ma obdobne tiky ako tvoj....podla mna mas prilis velke naroky na to dieta a z tvojho dlhokanskeho prispevku mi pride ze su u vas len rozkazy a ty musis za kazdu cenu vyhrat.....to ze ta starsie deti v skolke pocuvaju je ine ako toto mensie ktore je kvazi tvoje, nie som sice ucitelka ale roky som opatrovala cudzie deti, kt. rodicia nezvladali a pri mne posluchali na slovo.....
u nas je to tak ze je par veci kt. nesmie ist do skrinky s riadmi, zastrcky ju nezaujimaju, ale zas vyhadzana skrina nie je pre mna ziaden problem, ani supliky kde su veci s kt. si nemoze ublizit, ved to sa da vsetko upratat behom chvilky
potom tie veci aj hracky upratujeme zas len formou hry....
a ked chyta jedy ked nie je podla nej tak ignoracia, ked vidii ze to s nami nehne tak si zhukne a potom je vysmiata, a ked bola mensia si lahla bruchom na zem a zacala tlct do podlahy...
takze neber to tak prilis vazne, kazde jedno dieta, clovek je jedna osobnost, a v tomto veku si zacinaju deti uvedomovat sami seba...ale to by si mala ako ucitelka vediet
Ja necitam ine prispevky, ale myslim ze hned ked som docitala bolo tak ze aj ja mam adoptovane... a teraz co chces pocut, v prvom rade ste urcite dlho premyslali ci si dietatko adoptujete.moj nazor: si jeho mamka on pozna len teba ako svoju mamku a prekvapilo ma ze hned nazaciatku si to poznamenala, asi to bude preto a to sa ta nechcem dotknut len som to z toho vycitala ze si myslis ze tvoje dietatko tebou vynosene by nebolo take temperamentne a povedme neposlusne.ale to nemozes vediet.matka sa svoje dieta uci milovat.neviem to vysvetlit, ja svoju dceru milujem od kedy som sa o nej dozvedela ze sa pyta na svet ale ked sa narodila, bola npva a spoznavali sme.lubim ju tisickrat viac ako vtedy, lebo vidim co lubim co spolu budujeme.ty to mas tazke podla mna v prvom rade po psychickej stranke.nevies si dat rady s tym, koho vinit.poviem ti nikoho.deticky si rozne.moja je poklad, nebudem ti posat v com, proste vo vsetkom je dokonala, pre mna.ale ma aj strihy a tiez sa trapim ked sa stane situacia, ze ideme pekne na prechadzke, paradicka a ked sa vraciame beha na cestu teda vybehuje.chodi so mnou odmalicka von so psom, vzdy ju ucim pozri sa ci nejde auto ked nejde bez a ona bezi co jej nohy stacia, a zrazu mi vybehava? Preco? Trapim sa a skusam co na nu zaberie.nechce ist, vezmem kocik a dam dievcatku ktore ho chciet bude.nechce vojst do bytu, fajn nechod ja ta nevolam ja si idem oddychovat do postele a citat a ty si ostan na tej studenej chpdbe a ona ide, lebo ja budem robit nieco lepsie ako ona.ked vojde, poviem jej, vitam ta doma a tesim sa ze si prisla.ma 22 mesiacov a ja sa ucim byt dobrou matkou, nakolko moje dokonale dieta niekdy vystrci rozky a rozplace sa ucim reagovat spravne a castokrat si to prehravam aby som sa vyvarovala pripadnych chyb nabuduce .najprv si vypocujem precoplace.samozrejme z trucu.ked je to hovadina, poviem nech prestane a ignorujem.ked neprestava a nebpdaj ma zacne kopat chytim ju a zvysim na nu hlas.poviem nech prestane okamzite, lubim ta ale boli ma to. A ked nezaberie postavim sa odchadzam a poviem dovidenia.ona krici mamka a pride s revom za mnou,nato jej poviem ked sa ukludnis mozme sa porpzpravat,pna odide do izby a pride vyskerena jak leco. Ked trucuje nikdy ju neliskam ani jej nenukam nieco za odmenu aby prestala.ale kazde dieta jeine.si dobra mama.vzala si si cudzie dieta za svoje a tp je velky prejav lasky.to je obdobie vzdoru.a este nieco moja tiez nic nevezme ked jej poviem, celucky byt je jej prisposobeny, stale mam na zemi utierky lebo babiky potrebuju, stolicky vsede, vsetky dopr.prostriedky, idem sa na tom zabit.ale ked jepekne neupratujem ideme von, ved aj tak to rozhadze a to je dokonala.mam riadu a co teraz umyjem ho vecer naraz sak tanierov mame dost.lyziciek tiez a aj tak davam vsrko na linke co najdalej ,noziky su v stojane a kadejake varesky tiez pekne odlozene, co nepouzivam denne je v spajzi.. Denne oblecie milionkrat nove gatky ponozky leginky topanky, ked to vyberie ja to musim odlozit alebo dokonca oprat lebo su na tom chlpy od psa.som 5 dni v tyzdni s nou sama, muz chodi na vikendy. Ale vsetko sa da zvladnut.prajem vela stastia, raz nad tym len mavnes rukou.hlavne ze ho mas nie?
moja zlata...prajem pevne nervy...Pocuj to je povaha dietata,a s tym nic neurobis..
.My mamem doma 2 rocne dievca a tak isto vsetko otvara,vybera vsetko musi byt zakonite odlozene na miestach kde nedociahne a co je v jej dosahu tak nepomaha nic,,,stale vsetko kruti ,vybera ,dookola, .no aspon bez nervovych zachvatov....a mojej sesternici syn ..zevraj nikdy nic nevyberal,ziaden suflik....zato u nas to je na dennom poriadku... 🙂
caute maminy, konecne viem ze som v poriadku.
Za posledny rok teda presne 14 mesiacov sa mi moj zivot a denný rezim zredukoval z 10 činnosti na tri, z toho jedna je niekedy - ciel umyť si aspon zuby.
Vidim, ze si v poriadku, neboj...Mne doktorka povedala, ze deti si hlavičku buchaju.. a to čo popisuješ asi suvisi s ich vekom, ja som tiez v takom strehu, aby som zabranila padom, skrabancom nas dookola,
nevyspim sa dobre-- mam preruseny spanok pocujem, ze v noci spláchnu u susedov zachod, a realne ani neviem kolko spim..stale sme v strehu, lebo nase dieta aj nas skriabe.. a myslim, si ze ONO vobec nevie ze na čo su pastelky, a robime každých 5 sekund niečo iné...tancujeme, behame po byte, citame, staviame, nic nedokončíme, byt hore nohami--..a tak každy den. Rezignujem a v mrákotách nabalim dieťa do kočíka a pod ho Tour de piesok a tak.. ale aj tam sa s nou hram, bavime sa, hojdame sa, v kuse ju zamestnavam lebo ju stale bavi a zaujima vsetko a nic.
Vydrzat draha, neriešiť, fungovat ako motorova myš. raz sa to ukludni. Nema to nic spolocne s prenatalnym obdobim, MOzno by som si nechala poradit o tendeciach hyperaktivity a poradila by som sa s lekarkou ak ta to tak trapi.Podla mna, dieta si tak uputava pozornost, chce byt pri tebe, nudi sa....
Ja osobne som aj tak s malou rada, zapajam ju do toho co robim, objavila mop na dlazku, vysavame, posuva mi vysavac, utiera ponozkami prach, ak jej nevenujem niektorý den pozornost, tiez robi psie kusy.....no stale sa zaujima co robime..chvalabohu vecer zlahne a je klud..
Ja len strucne: Necitala som predchadzajuce prispevky. Ale asi nie som prva, co Ti napise, ze mas uplne neprimerane naroky na 16 mesacne dieta. Pokial viem deti do asi dvoch rokov nie su schopne pochopit trest. To ze vsetko rozvlaca atd. by som brala tak, ze je to zdrave temperamentne dieta (mam jedno take doma a uzivam si to - je to jedinecne obdobie v zivote, ktore sa uz nevrati a pre mna je to asi najzaujmavejsie pozorovanie v zivote. A to stale upratovanie mi nevadi). Poziadavky ako: ´ze na gauci sa iba sedi alebo lezi a nebeha`alebo ´na postel sa nelezie v topankach´ mi pridu v tomto veku uplne absurdne. To je naozaj take dolezite aby sa okamzite vyzul? Zavazi to viac ako jeho radost? Samozrejme Tvojho chlapceka nepoznam, ale nie su tie zachvaty zlosti iba stupnovane neustalymi zakazmi? Drzim palce aby ste si nasli spolocnu cestu
Úplne normálne zdravé dieťa, ktoré má obdobie vzdoru a to poriadne.My to máme tiež.Je zvedavé, záujímajú ho všetky veci naokolo a pod.Moja dcera si tiež trieska hlavu ale len o madrace a ked začne odchádzam, alebo sa hodí o zem idem preč zatváram dvere.A hneď to prestane. Treba niečo povoliť ale mať aj hranice a trvať na svojom.Perom a ceruzkami sa píše na papier akonáhle ide od stola veci beriem a je koniec aj napriek protestom, revu a záchvatom to sú jasné pravidlá. 😀 Tým, že mám dve deti tak to tak už neriešim viem, že to sú určité obdobia, ktoré prejdu.Prajem silné a pevné nervy. 🙂
@slnecnicova ak si dobre spomínam, písala si už v jednej téme, ktorú si tiež založila, že máš niekedy obdobie kedy si smutná, že nemáš SVOJE BIOLOGICKÉ dieťa, že nenávidíš tehotné a pritnala si si že nezvládaš tieto situácie, nakoľko svoje dieťa nebudeš mať nikdy....odpovedala som ti vtedy, že si dobrá matka lebo si sa mi tak javila. Som prekvapená, že opäť čítam tvoj príspevok a zase nie si spokojná s povahou a charakterom tvojho syna....nie je chyba niekde ale úplne inde???? Nevyplýva tvoj pocit a tvoja zatrpknutosť voči synovi práve v pôvode o ktorom si písala vtedy???? Obávam sa v tvojom prípade, že situácia sa nezlepší a budeš permanentne nespokojná s čímkoľvek čo spraví tvoj syn. Lebo vieš že nie je biologicky tvoj, nemysli si, že keby si mala svoje dieťa bolo by geniálne a ukážkové, možno by si bola prekvapená, že by malo reakcie ešte horšie ako má tvoj chlapček....Prepáč mi túto otvorenú odpoveď ale musela som reagovať.....
😀 moja mala je presne taka ista,akurat ze ma o tri mediace menej,ale presne to iste. Ked zacne hlavou trieskat o operadlo stolicky ked ma papat a nechce, v tom momente dojedla a odkladam obed. Ked vidi ze si ju chvilu nevsimam", uz je v pohode a napapa sa v klude 😀 Toto robi tiez pri vsetkom ak sa jej nieco nepaci a anie je po jej, trieska sa kde pride...Vysvetlim, zvysim hlas, ak nepomaha, nevsimam, odchadzam. Jasne ze dohliadam abynsi neublizila a som v dosahu keby nieco. To prejde, dufam, treba len vydrzat. Verimze si v koncoch so silami, aj ja mam niekedy dost, ale zvladneme neboj🙂
@biancaneve tak na toto musim reagovat, lebo to je BLBOST .. Zjavne si nepochopila moju predchadzajucu "spoved" ja som pisala, ze svojho syna milujem a nedala by som ho ani za nic len chcem AJ biologicke lebo chcem poznat ten pocit...
Ja uz aj lutujem ze som sem nieci pisala ked citam ako nie som zmierena s tym ze je adoptovany...pisala som to len preto aby sa tu neriesilo po kom to ma a mam sa spytat svokry ako priatupovala k manzelovi ak bol taky alebo ku mne mama, ak to maly ma po mne...
Uz prosim nereagujte, dakujem
@biancaneve suhlasim,niekto tu odporucil detskeho psychologa,ale pomoc tu potrebuje niekto iny... 😒
Tak vazene damy, priprava na adopciu zahrnuje 26 hodin pripravy u psychologa, neskutocne mnozstvo psychologickych testov a podobnych veci...u psychologicky sme boli aj pred poslednym sudom kvoli sprave a aktualizacii a toto som a nou riesila...moje pocity ohladne tuzby AJ po biologickom dietati SU PRIRODZENE a odporucila mi o nich otvorene hovorit...a ze zjavne nie som sama co ma take dieta ako to tu citam...ale ona zjavme nepozna mentalitu modreho konika...uz som si spomenula, preco som sa mu roky vyhybala...majte sa krasne
Tak vazene damy, priprava na adopciu zahrnuje 26 hodin pripravy u psychologa, neskutocne mnozstvo psychologickych testov a podobnych veci...u psychologicky sme boli aj pred poslednym sudom kvoli sprave a aktualizacii a toto som a nou riesila...moje pocity ohladne tuzby AJ po biologickom dietati SU PRIRODZENE a odporucila mi o nich otvorene hovorit...a ze zjavne nie som sama co ma take dieta ako to tu citam...sprava od psychologa znie jasne, s dietatom sme si vytvorili silne puto a nas vztah k nemu je prirodzene rodicovsky...a vsetko je v poriadku...ale ona zjavme nepozna mentalitu modreho konika...uz som si spomenula, preco som sa mu roky vyhybala...majte sa krasne
@slnecnicova prepac ale cele tvoje reakcie, ocakavania a pastnuta diskusia nesvedcia v tvoj prospech... sama pises ze si dieta nepocala, necitila v sebe, citis sa nespokojna....
Ja osobne by som si dieta neadoptovala lebo len moja krv je naozaj moja,a tvoj postoj k tvojmu synovi vykazuje presne take spravanie akému sa ja chcem vyhnut a nastastie som nebola donutena zivotom. Ty by si nieco chcela a on taky nie je. Keby bol tvoja vlastna krv nerozoberas to tu ale nejak s tym zijes dennodenne a pomalicky dorastate, ale ty len priraz/zakaz/nariadenie/ocakavanie
Lebo biologicka matka ( fuj az mi je hnusne z tohto oznacenia) velakrat vlastne decko neprizabije len preto ze je to jej vlastna krv. a to nie je psychoteoria ale zivot.
26hodin pripravy ta ma pripravit na min 18r pomaly dennodenného boja ? naivna predstava.
@slnecnicova Ja som tvoj uvodny prispevok ani nedocitala, ale staci mi, mas to naozaj velmi tazke. nemyslim si, ze dokazes dieta "prerobit". Ja ked som mala nieco podobne, snazila som sa vyhybat takym situaciam, proste som nechodila napr. do obchodu, len aby sme tam spolu nemuseli "zapasit", lebo o to vlastne asi ide - kto vyhra. Takze co najmenej takych situacii, az kym toto obdobie neprejde. Samozrejme, tam kde je to nevyhnutne, ako obliekanie, prebalovanie a pod. ti neostava ine, ako bojovat, alebo maximalne odlakat pozornost na ine. Ja som casom zacala strkat do ruk dcere mobil. Akoze dnes mnohe veci nevyriesim bez mobilu, ale povedala som si, ze ked bude vacsia a rozumnejsia, lahsie mi bude jej vysvetlit, ze to ide aj bez toho a odobrat jej ho, ako pri malom dietati, kde ja by som si vobec nebola 100%ne ista, ze "naozaj rozumie". U dcery mam dni, ked mam pocit, ze rozumie vsetko a potom dni ked mam pocit, ze snad nerozumie nicomu. 🙂
@slnecnicova tvoj chlapcek to nema po nikom.Ma to od prirody,ako vsetky ostatne deti.Len su aj taki rodicia,ktori tuto jedinecnu vlastnost dietata spoznavat cely svet nejakym sposobom(radsej sa ani nezamyslam akym...) potlacia a potom su aj take deti,ktore kam polozis zostanu tam kym si pre ne neprides.
Ked si ucitelka v materskej skolke,tak si pohladaj stare poznamky,prestuduj psychologiu batolata a zistis,ze tvoj chlapcek je absolutne normalny,zdravy,vnimavy a to co si ty vysvetlujes ako nevychovanost je prirodzena vlastnost.
Ja mam 3 deti,vsetky boli rovnake ako tvoj syncek.Sice nemali ani jedno taketo vystupy ako opisujes,ale to je u vas asi tym,ze mu velmi vela veci zakazujes.Proste,musis si uvedomit,ze je to dietatko,ma 16 mesiacov a potrebuje len priestor na rozvoj.Ja len dufam,ze co si opisovala v prvom prispevku,tak to bolo len preto,ze si urcite unavena,vycerpana,mozno aj trochu rozcarovana z toho,ze vychovavat dieta nie je len o tom,ze ono ta bude posluchat na slovo.Ano,dieta prevrati cely nas dovtedajsi zivot a uz to nikdy nebude take ako predtym.Musis si uvedomit,ze u batolata to nefunguje tak,ze ty mu vysvetlis,ze nesmie vytiahnut suflik a povyhadzovat veci.Ty mu to mozes vysvetlit aj milion 2krat a ono nema tu schopnost este,aby to pochopilo.To,ze pises,ze on chape velmi dobre,ze to nesmie myslis ako?Tym,ze ty si mu to povedala milionkrat a myslis si ze by uz bolo na case aby to chapal neznamena,ze on to aj pochopil.
Proste si musis prestudovat tu psychologiu dietata,aby si pochopila tie procesy v jeho hlavicke.Batola nie je miniaturny dospely.Ty si tu na to,aby si mu vytvorila priestor a moznost ucit sa a spoznavat svet.Alebo by si mohla skocit k nejakemu odbornikovi,z prace mas urcite kontakt na psychologa a porozpravat sa s nim o tomto probleme.Nie je na tom nic zleho,ze to nevies s malymi detmi.Ja som tiez ucitelka v MS,ale ked sa mi narodil prvy syn,nemohla som k nemu pristupovat ako k 5 rocnym v skolke.Ked budes v takejto vychove pokracovat,nebude to viest k nicomu dobremu.Ako pises,ze tvoji rodicia su z neho paf a hovoria,ze je to najmilsie a najlepsie dietatko na svete,ale podla teba len preto,lebo mu vsetko dovolia.Ale ono je je to presne o tom,ze mu dovolia veci,ktore mu vlasne nesmies ani ty odopierat.Ved to,ze protestuje pri prebalovani,ze roznasa veci po byte,ze skace na gauci su normalne veci.Toto je obdobie,ktore my matky musime vydrzat a urobit vsetko preto,aby bolo co najmenej nehod a deti sa naucili co najviac veci,aby to potom vedeli pouzit v dalsom obdobi.
Nemyslim si,ze tvoj "problem" vznika z toho,ze maly nie je tvoj biologicky,ale z toho,ze si mala urcitu predstavu o vychove dietata,ale ono to logicky nefunguje,lebo mas neprimerane poziadavky.To je rovnake,ako keby si vyzadovala od 16 rocneho,aby mal ukoncenu vysku a mal pracu a lukrativny prijem.Jednoducho si musis uvedomit,ze musis k syncekovi pristupovat ako k batolatu a nie ako k miniaturnemu dospelemu.Nehovorim,ze mu nemas zakazovat urcite veci,ale tak isto,ako si v praci nevyzadovala od 3 rocneho,aby vedelo veci,ktore vie predskolak tak tiez nechci od 16 mesacneho dietata,aby robilo veci ako trojrocn
@slnecnicova aj ja si myslím, že máš privysoké nároky na dieťa v 16 tich mesiacoch. Myslím, že z tvojho príspevku najviac cítiť tú únavu z neho, že všetko chceš mať dokonalé, a on ti to stále rozhadzuje. Ak si unavená, skús ho dať varovať k babke, keď je podľa nej on to najzlatejšie dieťa. Daj ho varovať aspoň na 1 deň do týždňa. V tom veku chodila moja dcéra k mojej mame už aj spávať na jednu noc do týždňa a mne to dobilo baterky na fungovanie na zvyšok týždňa. Moja dcéra mi prvý záchvat hnevu nadelila k jej prvým narodeninám, bol z toho hysák na hodinu, že už sama nevedela ako prestať. teraz už má 3 roky a tie obdobia hnevu sa striedali s obdobiami kľudu. Hlavne ty si nenechaj kaziť náladu záchvatom hnevu. Keď to moju chytilo, tak som sa s ňou nerozprávala, robila som si ďalej svoje veci. Ju to skoro prešlo. Pri období hnevu má taký riadny hysák aspoň 1x denne, ale potom je ako vymenená. Tiež mi všetci tvrdia aké je zlaté dieťa ( a ona naozaj je) ale keď predviedla ten hysák napr mojej mame, tak tá len pozerala, čo to, že u nej to nerobí. Proste nesmieš sa tým vytáčať. Pre mňa bolo nahoršie, keď ma to vytočilo, bola som rozjedovaná ešte pol dňa a zbytočne. Pozitívum je, že predtým sa tie obdobia striedali tak cca po 14 dňoch, ale neskôr sa to predlžovalo, teraz má 3 roky a ja si nejako už nepamätám, kedy mala to svoje obdobie vzdoru naposledy - asi je to už dávnejšie. A k tým šuplíkom - asi ho nebavia jeho hračky, ja som mojej nakúpila všetko, od výmyslu sveta má hračky, aj tak sa s tým nehrala. viac sa zabavila obyčajnými vecami, čo si našla sama napr. v tom šuplíku.
@slnecnicova a vam na priprave nikto nepovedal, ze akonahle spomenies slovo adopcia v suvislosti s nejakym problemom, tak sa ten problem automaticky zvali na suvis s adopciou, geneticku predispoziciu, pripadne tvoj dusevny stav spojeny s tym, ako sa s adopciou vyrovnavas? 😉 pretoze mne to omielali dookola 😉
neries a k veci: vydrzat! to prejde! 🙂
@slnecnicova iba ta chcem upokojit, ze mnohe deti, ktore boli takto "neznesitelne" vyrastli a su z nich uplne normalne pokojne osobnosti. Do znacnej miery je to vyvinova zalezitost - dieta v tomto veku musi rozculovat mamu a urcite je potrebne, aby si sa obrnila a zvladla to bez nervov. Nervy nedavaj najavo, bud za kazdych okolnosti dorazna ale kludna. Co sa odohrava v tvojom vnutri bude pravdaze v uplnom protiklade k tomu ako sa budes spravat 😉 . Vnutri to vriet musi, to je jasne, len nepopusti a ovladaj sa. Aspon vo vacsine situacii. Taketo nezvladatelne prejavy u deti sa naozaj daju zvaldnut iba s pokojom (hoci aj hranym), akekolvek stresy a nervy to iba zhorsuju. Je dobre uvedomit si, ze deti za tieto svoje prejavy nemozu, oni to jednoducho MUSIA robit.
@slnecnicova nechces po nom kricat, ale vysvetlovat donekonecna sa neda. Tak nevysvetluj, mozno aj prilis vysvetlujes. Neverila by si, ale to tiez sposobuje problemy. Skus sa zatazovym situaciam jednoducho vyhybat ako sa da. Napriklad, na rukach ta skriabe a pod. Tak ho na ruky neber - on si vypestoval reflex, ruky rovna sa skriabanie. Ani zakazovanie v tomto veku nebyva efektivne. Poviem ti celkom konkretny priklad: dieta chyta zastrcku, hoci to ma zakazane. Matka zakaze, dieta chyta, matka vysvetluje, dieta chyta, strhne sa mela, situaci nadobudne pre dieta neprimeranu zaujimavost a preto si ti rado nabuduce zopakuje 🙂 . Spravne je: vidis ze dieta nedokaze odolat zastrcke, akonahle zazries ze k nej smeruje, chytro s vypetim vsetkych sil vymyslis nieco atraktivnejsie: "Jejda, vsimol si si co vie toto auto urobit?". Nie je to lahke, je to rovnako tazke, ako vysvetlovanie a zapas, ale aspon pri tom nie je rev a nevznikaju naucene reakcie (skriabanie, kopanie, agresivita, trieskanie hlavou)
@slnecnicova napriklad na ten protest pri prebalovani mozes vyskusat,ze mu budes rozpravat.Je jedno co,len mu rychlo rozpravaj.Zvykne to u deti fungovat.Alebo mu na tu chvilku kym ho prebalis daj do ruky nieco,co ho velmi zaujima.Alebo mozes vyskusat teraz ked je leto davat mu plienkove nohavice.Moze pritom stat,ked mu ich natahujes,nemusi lezat.Vacsina deti nema rada prebalovanie,nemaju radi,ked musia nehybne lezat.Ja tiez vzdy zapasim pri prebalovani.Toto su take normalne veci,tymto prechadza drviva vacsina mamiciek a deticiek.Takze nezufaj,chyba nie je v tvojom malom,on sa sprava ako vsetky ostatne deti.🙂
@asimama tak co ja vidim v okoli tak prave tvrda vychova je ta ktora robi najvacsie zlo...inak ja nie som proti capnutiu-NIE varechou...ale 16mes babo sa nebije ani necape... A taky vojensky rezim? Ceruzky len za stolom,na gauci len sediet,skrine su tabu...ja keby toto zavediem doma tak mi mala z nudy rozoberie byt... A to patri medzi poslusne deti... Ale dieta chce skumat a objavovat.
Nebudem komentovat tu vychovu "varechu a vyprask",len budem dufat,ze sa vzdy najde niekto,kto tie deti,ktore su takto vychovavane bude ochranovat pred takymi matkami.Je to ale jednoznacne smutne.
@slnecnicova vidis,mozno tie deti,ktore si myslis,ze su v 16 mesiacoch poslusne a "chapu" vsetko su prave detmi matiek,ktore pouzivaju varechu na nieco ine ako by mali... Nie su to deti kludne od prirody,ale sa len naucili,ze ked chcu "prezit",tak nesmu nic "zle" robit.

@slnecnicova
Hm, mna tiez prekvapilo to, ze 16-mesacne dieta "velmi dobre vie" ze cosi cosi...
Aj moj 8-mesacny velmi dobre vie, ze nesmie chytat elektricke kable. Takze ked nejaky uvidi, co urobi? Uhana k nemu, ako najrychlejsie vie, lebo vie aj to, ze hned ako to zistim, beriem ho odtial prec 😀 😎
K 16-mesacnemu dietatu treba podla mna pristupovat s dvomi zakladnymi principmi: postarat sa, aby si neublizilo, cize nedopustit konfliktne situacie, pokial to nie je nevyhnutnost, a druhy je ukazat mu zaujimave veci. Inym slovom odviest pozornost, ak robi nieco nevhodne. Stalo by ta to ovela menej nervov a energie, keby si sa snazila vychadzat s nim dobre, uzivat si srandu a nie vnucovat mu svoju volu 😉 Aj my dospeli sa mozeme vselico naucit od deti.