icon

Veľmi temperamentné alebo nevychované 16 mesačné dieťa

slnecnicova
19. jún 2014

Dobry den, idem si k vam po radu. Neviem, ci moja "unava" a pocit, ze nieco robim zle je naozaj len z unavy a stereotypu ale mam pocit, ze nezvladam matersku - alebo dieta.
Mam 16 mesacneho syna, ktory je adoptovany. Brali sme si ho rovno z porodnice, nema inu mamu a je u nas od prvych dni.
V posledne dni mam pocit, ze moje dieta programovo robi vsetko pre to, aby ma vytacalo a absolutne ma nepocuva.
Ano viem, je este "malicky" ale on uz vsetkemu rozumie. Neposlucha vsak ani za nic. Moj brat ma rovnako stareho syna, ten je o tyzden starsi a je uplne iny. Je sice tiez temperamentny, ako aj moj syn, ale je taky, ako by som to nazvala, poslusnejsi.
Napriklad s mojim synom mam od jeho 7 mesiacov problem so zachvatmi hnevu. Pravidelne, ako nahle sa mu nieco nepaci alebo zakazeme, nasleduje zachvat hnevu, pri ktorom bud hodi co drzi o zem (doslova treskne) a potom si cupne na vsetky styri a bucha hlavou o zem (o beton vonku, o parkety alebo dlazbu doma) a to ak silno, ze si spravi modrinu alebo ho to minimalne boli, kedze nevie odhadnut silu.
Dalsi sposob je, ze ked ho vezmem na ruky (potrebujem niekam ist a on vzdy ide na opacnu stranu, alebo ho potrebujem prezliect ci prebalit) tak ide nechtami proti mojej tvari a naozaj poskriabe. Robi to uplne vedome. A ak mu stacim chytit ruky, treskne svojou hlavou o moju, takze mame modriny obaja.
Akonahle mu doma nieco zakazem, robi to programovo naschval a caka, co to urobi.
Nechcem ho bit ani po nom kricat, ale vysvetlovanie dookola naozaj nepomaha a neprinasa vysledky.
Paradoxom je, ze ja som dlhe roky ucila v materskej skole, 3 - 6 rocne deti ma vzdy pocuvali na slovo bez toho, aby som po nich musela kricat, alebo dat im na zadok, nikdy som ziadne dieta neudrela.
Moj syn uz po tom skriabani tvare po rucicke niekolkokrat dostal, co beriem ako svoje zlyhanie a uz dvakrat dostal aj po zadku - pretoze velmi dobre vie, ze nesmie skriabat nikoho, ze to boli a co znamena stoj alebo cakaj a akonahle to poviem, berie to ako povel na utek, takze sa rozbehne napriklad k ceste.
Mam uz aj nervy z toho, ze doma mam vecny bordel, pretoze on aj ked vie, ze sa to nesmie, naucil sa otvarat tie detske poistky na suflikoch a skrinkach, takze som to musela zalepit este lepiacou paskou, jeho najoblubenejsia cinnost je dostat sa do nejakej skrinky a povyvlacovat odtial veci..
Nemozem uz nic mat ani na kraji kuchynskej linky, ani na nabytku, vsetko mu podava prsty, vsetko stahuje a rozvlacuje po byte.
Poviem mu milionkrat, ze s farbickami sa kresli len pri jeho stole, akonahle polavim v ostrazitosti, uz je s nimi po celom byte. Akonahle mu ich vezmem, zacne sa jedovat, trieskat o zem a naschval robit vsetko to, co vie, ze ma vytaca - trieskat hracky o zem, vsetko na co dociahne na ktoromkolvek stole alebo skrinke pohadzat na zem, stahovat klietku s kralickom po celom byte, chyti hracky a hadze ich hlava nehlava. Ked mu farbicky vezmem tak sa zacne jedovat - nedam mu ich, ale nabuduce ked ideme kreslit cela situacia sa zopakuje, nemozem mu ich vziat navzdy.
Milionkrat mu mozem povedat ze na gauci sa iba sedi alebo lezi, nie, milion a jednakrat bude skusat co to spravi, ked zacne po nom behat.
MIlionkrat mu mozme vysvetlovat, ze na postel sa nelezie v topankach, len co prideme zvonka, nez ho stihnem vyzut uz je v spalni na posteli. Zacala som to robit tak, ze ho bud chytim za ruku, zaco si vysluzim zachvat jedu, ze ho obmedzujem alebo tu spalnu zatvaram, ale to si tiez myslim, ze nie je riesenie.
Milionkrat mu mozem povedat, ze na stolicku na jedenie sa nevesiame, ze ju moze zlomit, bude to robit milionprvykrat.
Milionkrat mu mozem povedat ze hracky nehadzeme do kosa, spravi to milionprvy.
Milionkrat mu mozem povedat, aby nebuchal z hrackami do umyvacky riadu, aj ked sa to tak pekne ozyva, urobi to znova len co polavim v ostrazitosti a bude to robit a skusat kym ho to neprestane bavit.
A vedela by som pisat este velmi dlho.
Odmalicka som bola velmi dosledna ako som zvyknuta z prace, ked raz nieco poviem, tak to plati, ci s amu to paci alebo nie. Ale priznam sa, niekedy som v koncoch - viem, ako vychovavat a ci plati na trojrocne deti, ale nedokazem si poradit z jeden a pol rocnym, kedze vysvetlovanie, pripadne zakazanie niecoho nepomaha.
Este ani raz som mu nepolavila, ani ked predviedol ukazkovy zachvat jedu, ci to bolo doma alebo v obchode. Radsej ho v klude odvediem prec, ruciaceho, revajuceho, metajuceho sa a skriabajuceho ma do tvare.

Ja viem, som na modrom konikovi a je mi jasne, aka bude vacsina prispevkov, priznam sa, velmi ho milujem ale som z neho obcas uz velmi unavena. Mam skusenosti so starsimi detmi a vacsina, ktore poznam v jeho veku uz su take, ze spolupracuju a viac menej posluchaju ale toto je maly zivel.
Vcera sme boli u brata a pytam sa svagrinej, ako je mozne, ze jej maly tak pocuva, ze ho ani nenapadne otvarat tie suflikY (a to tam nemaju zabrany). Odpovedou bola e odmalicka vedel, ze to ma zakazane. To vedel aj moj syn, ale nezaujimalo ho to. Oni mozu mat na stole cokolvek, jej syn sa toho nedotkne, toho mojho treba napominat a vecne mat na ociach lebo on slovo nesmies ignoruje.
Mal obdobie ked bol poslusnejsi, trvalo to kratko ale vtedy mi pomahal vypratat umyvacku, spolu sme upratovali, vsetko sme robili spolu. Teraz ho nic z toho nebavi a napriklad pomoct mi upratat hracky, ktore NASCHVAL pohadzal po zemi po tom, ako som ho prebalila proti jeho voli ho donutim iba tak, ze ho drzim za jednu ruku a druhou mu tu hracku dviham, sam ani za nic to neurobi. Akoze ja ho k tomu nakoniec donutim, ale za cenu toho, ze on chyti zachvat jedu a ja si skazim naladu na pol dna.
Bit ho nechcem, ani po nom kricat, aj ked sa priznam, obcas uz zvysim hlas, hlavne ked mu nieco poviem, ze nesmie a on to naschval urobi a este sa na tom smeje.
Ked mu nic nie je prikazovane, zakazovane a ked nie je nicim obmedzovany a moze si robit co len chce, tak to je to najzlatsie dietatko na zemeguli. Akonahle pride zakaz, prikaz, koniec, neda sa s nim spolupracovat.
Ani nehovorim o tom, co sa deje, ked prideme od babky a od dedka, ktori v nom vidia najdokonalejsie dieta na zemeguli, dovolia mu vsetko a potomma presviedcaju, ze ako je mozne, ze sa stazujem, ze neposlucha, ked to je uplne dokonale dobre dieta. Jasne ze je, lebo ma dovolene vsetko a nema dovod sa jedovat. A dookola mi prizvukuju, zeje este prilis maly. Ale ja si poznam dieta, on velmi dobre vie, co robi a vie, co smie a nesmie. Len uprimne na to kasle.
Potrebujem ho hlavne zvladnut a naucit poslusnosti, prosim uteste ma, ze to je len prechodne obdobie a ze to prejde. Aj ked u nas to uz trva velmi dlho a mam pocit, ze sa to nezlepsuje :(
Skutocne nemam pocit, ze by som bola prilis benevolentna, naozaj, ked nieco poviem, tak to plati, aj keby sa na hlavu postavil, ale ani ta doslednost z mojej strany neprinasa vysledky. Velmi ho milujem a prave preto chcem, aby z neho vyrastol slusny a dobry clovek. Dakujem za precitanie.

asimama
20. jún 2014

@zuzkat1 precitaj si prosim moj prispevok este raz..mam tam napisane,ze som precitala len zaciatok..ale nechat sa bit od dietata..by som ja volila,ako svoje zlyhanie,ked si toto dovoli dieta..a to je jedno,ci to dieta ma 16 mesiacov,alebo 3 roky..moj maly dostal varechou ked mal 2 roky..maly dostane bitku len ked si ju zasluzi..hodi do niekoho kamen..alebo kopal a bil svokru..toto su veci,ktore si dieta NEMOZE dovolit..mame s mojim drahym rovnaky postoj vo vychove..ja mam praveze vo svojom okoli ludi,ktori praveze dopadli svojou miernou vychovou..zle..suseda oproti..dobracka od kosti..nikdy svoje deti nebila..dopriala im vsetko na svete a teraz tlcu deti ju..policajti pomaly na dennom poriadku...,moja krstna mama..taktiez..jeden syn sa dostal do basy..druhy s nou zije doteraz z jej dochodku..

effie81
20. jún 2014

@asimama treba si este ujasnit pojmy.Je ine capnut batola po plienke,alebo po rucke jemne,alebo zbit.Ja si napriklad pod pojmon zbit varechou predstavujem,ze niekto zbije svoje male dietatko do nemoty.A mozno si ho len capla po plienocke,aby sa uvedomilo,ze to sa nesmie.Len musis chapat,ze ludia si ten vyprask varechou asi budu predstavovat podobne ako ja.

effie81
20. jún 2014

@asimama to,ze tvoja suseda a krstna mama nevedeli vychovavat,neznamena este,ze vychovavat sa da jedine bitkou.Vychovavat sa da podla mna len laskou.A to znamena,ze ked svoje deti milujem,tak im chcem to najlepsie a do toho patri aj to,ze im chcem co najlepsie naucit aj to,co sa nesmie.Ale nemyslim si,ze to ide jedine bitkou...

asimama
20. jún 2014

@effie81 asi som to napisala zle..ale neni som z tych,ze si nechaju od dietata skakat po hlave..teda a do nemoty som nikdy v zivote svoje dieta nezbila..dostal na zadok,len ked si to zasluzil..ale aj 16 mesacne deti maju svoju hlavu a skusaju svojich rodicov..

dobromila
20. jún 2014

@vargatomas1
@slnecnicova
Mám to doma - je to temperament a je to veľmi náročné s takým dieťaťom. Dlho sme nevedeli, čo s tým, krik, telesné tresty, zákazy - nič nepomáhalo. Potom som objavila skupinu Vzťahová výchova tu na koníkovi a tam odporúčali knihu
http://www.literama.sk/sk/knihy/224480/vychovav...
A tá mi dala odpoveď na všetky otázky a praktické návody na riešenie najrôznejších situácií bez kriku, vytáčania sa a nervov. Odporúčam všetkými desiatimi.

Ohľadom správania deti v škôlke. Náš druhorodený - typ poslušného dieťaťa - raz vyhlásil, že nechce chodiť do škôlky, lebo tam musí poslúchať.......chápem to tak, že vie, že doma môže prejaviť aj svoju vôľu, kdežto v škôlke sa musí vždy prispôsobiť....

erienka
20. jún 2014

@slnecnicova mylis sa, 16 mesacne dieta nevie, ze skrabat inych sa nesmie a ze ich to boli. V tomto veku si dieta este ani neuvedomuje same seba a uz vobec si nevie pospajat to, ze ked ono niekoho poskriabe, tak to moze danu osobu boliet. Tvoj syn to robi preto, ze nevie este zvladnut svoje emocie, nie preto, ze by ti chcel naschval ublizovat. Tusim ho beries uz ako maleho dospeleho, trochu ma take uvazovanie prekvapuje u ucitelky z materskej skoly

zuzkat1
20. jún 2014

@effie81 co sa da robit... som makka a evidntne teda vychovam "spratkov" no co uz so mnou..😀

zuzkat1
20. jún 2014

@asimama moze byt ale neverim ze je to preto ze deti nestrieskali varechou.. ja som tiez prisna a uz aj dostala starsia po ritke.. capnutie.. ale ja uprednostnujem zakazy.. a trvam na tom ze je to ucinnejsie... 16 mes dieta by som jednoducho ignorovala... lebo ked ho zbijes ak sa ti nieco nepaci tak take menej sebavedome dieta sa neuci ze treba drzat hubu a krok a sebavedomejsie sa zas nauci ze ak sa mu nieco nepaci tak treba bit...a ani jedna z tych moznosti nie je spravna.. ja stale trvam na tom ze @slnecnicova ma vela zakazova dieta sa jednoducho nudi a nevie co so sebou... ide "hlavou proti muru" teda proti tolkym zakazom... a este si myslim ze je velmi nervozna mamina z bordelu a dieta citi ze mamina je nervozna tak je nervne aj ono... treba usporiadat priority... vylizany byt je u mna nie na prvom mieste pri detoch... upracem ked je cas... a ke dnie je tak sa nezblaznim... hlavne aby deti boli spokojne...to neznamena ze ma vsetko na co ukaze alebo co si zmysli... ale napr.na gauci skace kresli kde sa jej chce (nielen za stolom) a jej top hra je v kuchyni na zemi s hrncami a varechami... no a? ked sa dohra upracem...

effie81
20. jún 2014

@zuzkat1 no..aku to generaciu vychovame..🙂 Inak na moje deti zvyknu hovorit,ze su dobre vychovane,ale odteraz im preventivne raz do mesiaca vyprasim nohavice.🙂

asocial
20. jún 2014

@slnecnicova ja si myslim, ze to nezvladas....
myslim si, ze to nie je genetikou...

co cakas od 16 mesacneho dietata, preboha...davat mu na zadok, lebo neposlucha?
ze nevie kreslit?
videla si 16 mesacne dieta, ktore vie kreslit? videla si 16 m dieta, ktore vie sediet v pokoji? a hrat sa sam?
je mi uprimne luto toho dietatata..neotvarat sufliky nelietat, nebehat posluchat???

ano, dieta musis usmernovat...no nemozes ckat od 16 m decka ze bude ako pes pocuvat na povel...

zuzkat1
20. jún 2014

@effie81 🙂 moja mala (starsia) je ako z divych vajec..je to cert ale v dobrom... inak aj ju chvalia ze sa vie pekne spravat ale je velmi ziva a aktivna...hovoria o nej ze mala byt chalan,ale vie posluchat..

ikaa76
20. jún 2014

@tappetty presne ako píšeš s tým upratovaním hračiek, moja malá má 18m a tiež je jedovitá niekedy a skúša moju trpezlivosť na maximum ale tiež keď má rozhádzané hračky tak jej poviem že ideme si ich upratať a začnem ja hádzať hračky do plastového boxu a ona opakuje po mne ja potom zvolním tempo v upratovaní a samozrejme si ich doupratuje sama ale som pri nej sem tam jej podám že ešte toto a potom ju pochválim aká je krásna a šikovná. Deti v takomto veku nerozumejú tomu že my chceme mať poriadok.
Keď ma malá capkne, capnem ju po ručičke aby vedela že to čo robí bolí, teraz sa naučila ma šticovať tak keď to urobí trochu ju poriahnem za vlasky a poviem jej že to bolí postupne si to uvedomuje...

asimama
20. jún 2014

@zuzkat1 maly dostal capnutie po zadku ked mal rok..ked mal 2 varechou..moj maly je taky,ze ked mu nieco zakazem..tak to spravi aj 300 krat a to by som mu donemoty mohla zakazovat..aj tak to spravi..ked mal 16 mesiacov..bol dobre dieta..stacila som mu povedat raz,alebo dva razy a posluchol..teraz zacina mat svoju hlavu..uteka mi po chodniku a ja mozem na neho kricat kolko chcem aj tak ma neposluchne..a to bude neskoro,ak ho zrazi auto..ked mu dam na rit..tak sa ma poslusne chyti za ruku..neviem si predstavit,ze ked budeme mat druhe babo a ja by som musela utekat za nim aj s kociarom..

lilitela
20. jún 2014

@asimama Nebudem sa ti miesat do vychovy, zastavam nazor, ze asi kazda z nas vie najlepsie co ma robit. Ale! Ty urcite tiez obcas "neposluchas". A pride niekto k tebe ta zbit, alebo ta vytrieska varechou, pripadne aj pred svedkami? Keby prisiel tvoj manzel v hadke a dal ti jednu po papuli tak co, je tyran, alebo iba vychovava?

zuzkat1
20. jún 2014

@asimama vidis moja ked mala rok este nedostala po zadku a varechou nikdy...a vetdy bola taka ze sa aj o zem hodila..prekrocila som ju a isla dalej... vtedy aj utekala predo mnou aj vselico ine porabala... a teraz ide pri mne...max tak aby som ju videla aj to sa vzdy opyta... celkovo je ovela poslusnejsia ze bola v roku ci 2... no ale kazde dieta je ine.. a aj my sme kazdy ina... pre mna je proste neprijatelne zbit dieta varechou... ja som dostala raz od otca ale to uz som bola na zs a netusim uz za co to bolo ale pamatam si tu bitkua neodpustila som mu to... a mama ma zbila raz a tiez neviem za co,ale doteraz sa ma to velmi mrzi ze to urobila... tak nerada by som aby si moja mala takto pamatala ze matka ma zmlatila ani neviem za co... ale je to na teba ako vychovavas... ja s tym nemusim suhlasit 😉

asimama
20. jún 2014

@lilitela ako prepac..dieta ma bude plut..nadavat mi ..kopat ma..a ja sa mam usmievat?som sice krestan..ale nezastavam nazor..kto do mna kamenom ty do neho chlebom..

asimama
20. jún 2014

@zuzkat1 kazdy mame svojsku vychovu..a kazde dieta je ine..na kazde zabera nieco ine..

effie81
20. jún 2014

@asimama nemyslim si,ze ked niekto vychovava primerane(tu by sme mohli diskutovat kto ako chape primeranost, vsakze) tak ho dieta bude plut,kopat a fackat.Myslim uz ten vek,ked si to dieta uvedomuje co robi.Ty sa pamatas na svoje ciny od narodenia?Vies ako si sa spravala,ked si mala 12 mesiacov?Pamatas sa na to?Ako vies,ze si tiez nerobila rovnake veci ako tvoj maly,ked si ho zbila varechou?Alebo teba tiez bili rodicia varechou?

zuuzzu
20. jún 2014

@slnecnicova Ahoj, aj ja ti idem napisat, lebo vidim, ze ta tu vacsina pochovala zato, ze svoje dieta aj udries. Ked som si precitala cely tvoj problem, to ako keby som citala o mojom synovi. Ma teraz 1rok a 7 mesiacov a robi presne to iste, co opisujes. Tiez som vystudovana pedagogicka a tiez som v koncoch. Nepacia sa mi nazory, ze ty ako ucitelka to mas mat nastudovane. To sa predsa neda, kazde dieta je ine a to, ze ty mas maleho adoptovaneho nemeni nic na veci, ze chces z neho vychovat dobreho cloveka. Ja mam este 4rocnu dcera a ta toto nikdy nerobila, takze ani o genoch sa neda rozpravat. Tiez mi vsetci hovoria, ze to prejde, ze je to iba jeho vzdor a zaciatok uvedomovania si sameho seba a skusania hranic, ci uz jeho vlastnych alebo nasich, ako matiek. Ale ked to clovek preziva dennodenne od rana do vecera, tak to uz vacsinou naserie, ze? Chcela by som ti nieco poradit, ale neviem co, pretoze mam doma do iste a sice to ide, ale velmi velmi pomalicky. Niekedy mame dobre dni, ale vacsinou sa s nim trapim. Susedia siroko daleko nas velmi dobre poznaju, lebo reveme a hadzeme sa o zem 30krat za den 😀 Proste to uz asi musime brat tak, ze mame doma neohrabanu dosku a my ju musime nejako opracovat a krasne natriet, aby dlho dlho vydrzala posobenie tohto sveta 😀 Takze ti asi nic neporadim, len chcem, aby si vedela, ze s tebou citim, lebo prezivam to iste a ze na teba myslim, lebo to urcite zvladnes. Si skvela matka, ked si to sem vobec dokazala napisat, je vidiet, ze svojmu dietatu chces pomoct a samozrejme aj sebe! Tak vela zdaru a trpezlivosti 🙂

jolinka
20. jún 2014

@asimama mas trochu mantinelove predstavy o vychove... 😒 😒 😒

Preco sa domnievas ze jedina alternativa ku vychove zakazmi a bitkou...je vychova kde rodic s blbym usmevom na tvari dietatu VSETKO dovoli a z samozrejme z dietata vyrasta spratok mlatiaci vlastnych rodicov a neprosne smeruje k base?? 😝 😝 😝

Takto to ale nie je...poznam mnohych rodicov ktory vychovavaju bez pouzivania nasilia {alebo len obcas v hneve capnu ale povazuju to za zlyhnie nie za metodu vychovy}... A ich deti sa spravaju slusne a pekne {napriklad aj moje} . Prirodzena autorita nie je o strachu z bitky. Vsak samozrejme ak pouzijes nasilie voci slabsiemu tak posluchne.... 😖 😖 😖 co ma robit, sak aj uradnicka v banke vyda peniaze ked na nu namieria pistol 😝 😝 🙄 🙄

Bitka funguje, len preto ze dieta dostane strach a nerobi nejaku vec len preto ze sa boji bolesti...to je vsetko, ani viac ani menej.... 😒 😒 ako vravis kazdy vychovava ako chce...len bohuzial mne v takejto vychove chyba moralka, chyba mi tam VLASTNE CHCENIE DIETATA robit dobre a spravne veci.
'
Toto ked sa rodicovi podari, to je podla mna velky vychovny uspech a pred takymi rodicmi klobuk dolu. 😉 😉

Vziat varechu a zbit...to dokaze kazdy, to uz je ake vychovne "umenie" 😖 😖

A to ze vsetky nebite decka si robia co chcu, su rozmaznani spratkovia, skoncia v kriminali...bla, bla, bla ..to hovoria hlavne ti, ktori inak ako bitkou vychovavat nevedia...aby sa mohli citit dobre ako ti "spravne" vychovavajuci 😕

effie81
20. jún 2014

@zuuzzu nema mat nastudovane to,ako si s tym ma hravo poradit.Ale ako pedagogicka si aj ty mala psychologiu dietata aj batolata.Takze tiez vies,ze je nerealne ocakavat od 16 mesacneho dietata aby po sebe na povel upratalo.Alebo aby sa nezaujimalo o svoje okolie.Zakazovanim vsetkeho ani nemoze mat inu reakciu ako vzdorovitost.

effie81
20. jún 2014

@zuuzzu a este k tomu udrievaniu dietata,nepamatam si,ze by zakladatelka napisala,ze bije svoje maleho.Ani som nikde necitala,ze by ju za to niekto zvozil,ale mozno sa mylim.To "zvozenie" patri inej mamicke,nie zakladatelke.

aristka
20. jún 2014

@effie81 presne ,čím viac sa po deťoch hučí ,čím viac sa im dáva po zadku ,tým viac sa situácia zhoršuje ....

asimama
20. jún 2014

@effie81 nepamatam si to mas pravdu..ale ked som si zasluzila..bitku som dostala..pamatam si to 😉

effie81
20. jún 2014

@aristka ved ked si to tak zoberieme,ani my sa nespravame inak.Ked nas niekto neustale terorizuje,zakazuje tak sa nam to tiez nepaci a snazime sa vybojovat si co chceme.
A netvrdim,ze svojim detom dovolim vsetko.Naopak,doteraz som si myslela,ze som az prilis prisna,lebo im tiez nedovolim odvravat,bit sa,robit neplechy,ale doteraz som chvalabohu nepotrebovala zbit ich.A musim uznat,ze nie su to deti,co by len cely den sedeli na zadkoch a boli ticho,ale sa vedia veru poriadne rozsantit.Ale ved su to deti,kedy sa maju hrat ked nie teraz.

zuuzzu
20. jún 2014

@effie81 Ale ja som nenapisala, ze svoje dieta capem od rana do vecera, ale niekedy to proste zaberie, ked decko dostane jednu po zadku. Ja nechapem, co tu riesis. Ja som tiez dostaval bitky doma a to teda boli ine bitky a vyrastol zo mna normalny clovek. nenapisala som, ze zakladatelka svoje dieta cape, len som jej napisala, ze ked ho ja udrie, este to neznamena, ze je zla matka. Lebo to tu tak pisete, ze bitka je zla a nic sa s nou neriesi. je zaujimave, ze niekedy, ked dam mojmu malemu na zadok, hned sa spamata a prestane revat. Tak isto doma svoje dieta nenutim upratovat hracky, to taky maly clovek ani nemoze vediet. Ja svoje dieta do nicoho nenutim, len mu ukazujem hranice a preto sa od rana do vecera hadze o zem, pretoze on bohuzial vyhladava len tieto hranicne situacie..hracky a citanie kniziek ho bohuzial nezaujme. A preto som napisala, ze som tiez v koncoch so silami, lebo mam pocit, ze moje dieta nic nenaucim, pretoze ono samo ani nema zaujem a ja ho do toho netlacim. Ked nechce, nech si robi to svoje, ale nie veci, ktore uz hranicia s nebezpecenstvom pre neho.

aristka
20. jún 2014

@effie81 ti poviem takto malé dieťa u mňa nepoznalo ani pohlavok ,takto malé dieŤa chápe capnutie ako ublíženie jemu samému a samozrejme potom to robí a j ono ...mám ich tri ,fakt sme si prešli všetkým ,trucovaním ,plieskaním na ulici o zem ,čo boli zaujímavé divadielka pre okoloidúcich ,ale prešlo to ,len treba sa naučiť situáciu zvládnuť ,je to taká malá ..veľká...psychológia ,ale dá sa to ...vieš tu sa hovorí o malom bábätku ,ale pôjde do škôlky a zas niečo podchytí ,potom do školy ,začne puberta ..jednoducho stále je čo riešiť ,ale nejde to bitkou .....

effie81
20. jún 2014

@zuuzzu riesim tu to,ze nikto nezvozil zakladatelku za to,ze udrela svoje dieta,lebo ani nenapisala,ze by take robila.Poplietla si zakladatelku s druhou maminou,ktora napiasala,ze ked jej dieta neposlucha,tak varecha a vyprask.Takze som len chcela ujasnit situaciu.Inak nic neriesim.

aristka
20. jún 2014

@zuuzzu no vidíš a keby si malého dala do druhej izby a povedala mu nech príde keď sa ukľudní ,nemusela si ho cápať ,alebo si ho nevšímala s tým ,že mu povieš ,že sa správa špatne a budeš sa s ním baviť keď prestane ....jednoducho 16 mesačné dieťa nemá čo dostať po zadku ,po hlave ,to je jedno ....to nie j ,že je niekto špatná matka ,to nie ,to sa treba len naučiť ako to dieťa zvládať a radšej ako svoje dieŤa od malinka capáť idem sa poradiť z odborníkom....

jabadaba
20. jún 2014

uf, no, ja som tiez plesla detom po prdeliach....ale vziat si k tomu predmet, ako napr. tu varechu...to mi nikdy nenapadlo. To je pre mna uz cez... 😝