icon

Veľmi temperamentné alebo nevychované 16 mesačné dieťa

slnecnicova
19. jún 2014

Dobry den, idem si k vam po radu. Neviem, ci moja "unava" a pocit, ze nieco robim zle je naozaj len z unavy a stereotypu ale mam pocit, ze nezvladam matersku - alebo dieta.
Mam 16 mesacneho syna, ktory je adoptovany. Brali sme si ho rovno z porodnice, nema inu mamu a je u nas od prvych dni.
V posledne dni mam pocit, ze moje dieta programovo robi vsetko pre to, aby ma vytacalo a absolutne ma nepocuva.
Ano viem, je este "malicky" ale on uz vsetkemu rozumie. Neposlucha vsak ani za nic. Moj brat ma rovnako stareho syna, ten je o tyzden starsi a je uplne iny. Je sice tiez temperamentny, ako aj moj syn, ale je taky, ako by som to nazvala, poslusnejsi.
Napriklad s mojim synom mam od jeho 7 mesiacov problem so zachvatmi hnevu. Pravidelne, ako nahle sa mu nieco nepaci alebo zakazeme, nasleduje zachvat hnevu, pri ktorom bud hodi co drzi o zem (doslova treskne) a potom si cupne na vsetky styri a bucha hlavou o zem (o beton vonku, o parkety alebo dlazbu doma) a to ak silno, ze si spravi modrinu alebo ho to minimalne boli, kedze nevie odhadnut silu.
Dalsi sposob je, ze ked ho vezmem na ruky (potrebujem niekam ist a on vzdy ide na opacnu stranu, alebo ho potrebujem prezliect ci prebalit) tak ide nechtami proti mojej tvari a naozaj poskriabe. Robi to uplne vedome. A ak mu stacim chytit ruky, treskne svojou hlavou o moju, takze mame modriny obaja.
Akonahle mu doma nieco zakazem, robi to programovo naschval a caka, co to urobi.
Nechcem ho bit ani po nom kricat, ale vysvetlovanie dookola naozaj nepomaha a neprinasa vysledky.
Paradoxom je, ze ja som dlhe roky ucila v materskej skole, 3 - 6 rocne deti ma vzdy pocuvali na slovo bez toho, aby som po nich musela kricat, alebo dat im na zadok, nikdy som ziadne dieta neudrela.
Moj syn uz po tom skriabani tvare po rucicke niekolkokrat dostal, co beriem ako svoje zlyhanie a uz dvakrat dostal aj po zadku - pretoze velmi dobre vie, ze nesmie skriabat nikoho, ze to boli a co znamena stoj alebo cakaj a akonahle to poviem, berie to ako povel na utek, takze sa rozbehne napriklad k ceste.
Mam uz aj nervy z toho, ze doma mam vecny bordel, pretoze on aj ked vie, ze sa to nesmie, naucil sa otvarat tie detske poistky na suflikoch a skrinkach, takze som to musela zalepit este lepiacou paskou, jeho najoblubenejsia cinnost je dostat sa do nejakej skrinky a povyvlacovat odtial veci..
Nemozem uz nic mat ani na kraji kuchynskej linky, ani na nabytku, vsetko mu podava prsty, vsetko stahuje a rozvlacuje po byte.
Poviem mu milionkrat, ze s farbickami sa kresli len pri jeho stole, akonahle polavim v ostrazitosti, uz je s nimi po celom byte. Akonahle mu ich vezmem, zacne sa jedovat, trieskat o zem a naschval robit vsetko to, co vie, ze ma vytaca - trieskat hracky o zem, vsetko na co dociahne na ktoromkolvek stole alebo skrinke pohadzat na zem, stahovat klietku s kralickom po celom byte, chyti hracky a hadze ich hlava nehlava. Ked mu farbicky vezmem tak sa zacne jedovat - nedam mu ich, ale nabuduce ked ideme kreslit cela situacia sa zopakuje, nemozem mu ich vziat navzdy.
Milionkrat mu mozem povedat ze na gauci sa iba sedi alebo lezi, nie, milion a jednakrat bude skusat co to spravi, ked zacne po nom behat.
MIlionkrat mu mozme vysvetlovat, ze na postel sa nelezie v topankach, len co prideme zvonka, nez ho stihnem vyzut uz je v spalni na posteli. Zacala som to robit tak, ze ho bud chytim za ruku, zaco si vysluzim zachvat jedu, ze ho obmedzujem alebo tu spalnu zatvaram, ale to si tiez myslim, ze nie je riesenie.
Milionkrat mu mozem povedat, ze na stolicku na jedenie sa nevesiame, ze ju moze zlomit, bude to robit milionprvykrat.
Milionkrat mu mozem povedat ze hracky nehadzeme do kosa, spravi to milionprvy.
Milionkrat mu mozem povedat, aby nebuchal z hrackami do umyvacky riadu, aj ked sa to tak pekne ozyva, urobi to znova len co polavim v ostrazitosti a bude to robit a skusat kym ho to neprestane bavit.
A vedela by som pisat este velmi dlho.
Odmalicka som bola velmi dosledna ako som zvyknuta z prace, ked raz nieco poviem, tak to plati, ci s amu to paci alebo nie. Ale priznam sa, niekedy som v koncoch - viem, ako vychovavat a ci plati na trojrocne deti, ale nedokazem si poradit z jeden a pol rocnym, kedze vysvetlovanie, pripadne zakazanie niecoho nepomaha.
Este ani raz som mu nepolavila, ani ked predviedol ukazkovy zachvat jedu, ci to bolo doma alebo v obchode. Radsej ho v klude odvediem prec, ruciaceho, revajuceho, metajuceho sa a skriabajuceho ma do tvare.

Ja viem, som na modrom konikovi a je mi jasne, aka bude vacsina prispevkov, priznam sa, velmi ho milujem ale som z neho obcas uz velmi unavena. Mam skusenosti so starsimi detmi a vacsina, ktore poznam v jeho veku uz su take, ze spolupracuju a viac menej posluchaju ale toto je maly zivel.
Vcera sme boli u brata a pytam sa svagrinej, ako je mozne, ze jej maly tak pocuva, ze ho ani nenapadne otvarat tie suflikY (a to tam nemaju zabrany). Odpovedou bola e odmalicka vedel, ze to ma zakazane. To vedel aj moj syn, ale nezaujimalo ho to. Oni mozu mat na stole cokolvek, jej syn sa toho nedotkne, toho mojho treba napominat a vecne mat na ociach lebo on slovo nesmies ignoruje.
Mal obdobie ked bol poslusnejsi, trvalo to kratko ale vtedy mi pomahal vypratat umyvacku, spolu sme upratovali, vsetko sme robili spolu. Teraz ho nic z toho nebavi a napriklad pomoct mi upratat hracky, ktore NASCHVAL pohadzal po zemi po tom, ako som ho prebalila proti jeho voli ho donutim iba tak, ze ho drzim za jednu ruku a druhou mu tu hracku dviham, sam ani za nic to neurobi. Akoze ja ho k tomu nakoniec donutim, ale za cenu toho, ze on chyti zachvat jedu a ja si skazim naladu na pol dna.
Bit ho nechcem, ani po nom kricat, aj ked sa priznam, obcas uz zvysim hlas, hlavne ked mu nieco poviem, ze nesmie a on to naschval urobi a este sa na tom smeje.
Ked mu nic nie je prikazovane, zakazovane a ked nie je nicim obmedzovany a moze si robit co len chce, tak to je to najzlatsie dietatko na zemeguli. Akonahle pride zakaz, prikaz, koniec, neda sa s nim spolupracovat.
Ani nehovorim o tom, co sa deje, ked prideme od babky a od dedka, ktori v nom vidia najdokonalejsie dieta na zemeguli, dovolia mu vsetko a potomma presviedcaju, ze ako je mozne, ze sa stazujem, ze neposlucha, ked to je uplne dokonale dobre dieta. Jasne ze je, lebo ma dovolene vsetko a nema dovod sa jedovat. A dookola mi prizvukuju, zeje este prilis maly. Ale ja si poznam dieta, on velmi dobre vie, co robi a vie, co smie a nesmie. Len uprimne na to kasle.
Potrebujem ho hlavne zvladnut a naucit poslusnosti, prosim uteste ma, ze to je len prechodne obdobie a ze to prejde. Aj ked u nas to uz trva velmi dlho a mam pocit, ze sa to nezlepsuje :(
Skutocne nemam pocit, ze by som bola prilis benevolentna, naozaj, ked nieco poviem, tak to plati, aj keby sa na hlavu postavil, ale ani ta doslednost z mojej strany neprinasa vysledky. Velmi ho milujem a prave preto chcem, aby z neho vyrastol slusny a dobry clovek. Dakujem za precitanie.

nika1020
20. jún 2014

@biancaneve
Vsimla si si ze pani Slnecnicova sa ani neunuva podakovat sporadicky na prispevky ktore dostala od mamiciek?
Niektore su zaujimave a baby si dali namahu aj s inymi zdrojmi a radami...
Takze si myslim ze tvojim prispevkom si to uplne skonkretizovala... Ale zda sa ze pani nema zaujem.:-/

aristka
20. jún 2014

@asimama inak veľmi by ma zaujímalo ,kde 2 ročné dieťa ak si na materskej dovolenke počuje nadávky ,vidí niekoho pľuť a všetko zlé čo vám robí ...nemáš pocti ,že trestáš dieŤa za niečo ,inak 21 ročné dieťa ,ktoré robí len to čo vidí ,kde to vidí ak si s ním doma ..čo tak dať varechou po papuli tomu v tvojom okolí ,kto sa tak uhažne chová ,že dieťa to napodobňuje ,plus ak máš tykýto postup výchovy ,teš sa čo bude ,keď budeš mať druhé..mám pocit,že teba až tak ak odieťa ohýbali ,že to zanechalo následky a ina kto ani nevieš ...2 ročné dieťa zbiť varechou ..mám dosť...

aristka
20. jún 2014

opravujem preklep.2ročné dieťa...

verion
20. jún 2014

áno, ani môj 17m. ma nepočúva na slovo... áno, aj ja mám z toho občas nervy... ALE!!! v prvom rade, dieťa nie je pes, aby počúvalo na povely a každé slovo... v ďalšom rade, čo je na tom, keď búcha hračkami o umývačku, alebo behá po gauči? je to dieťa, ktoré má svoj svet, a hlavne vníma ho ináč ako my... čo vlastne od neho chceš? aby sedel za stolom a kreslil si slušne ako 5 ročné dieťa? na jednej strane ťa chápem, že nemáš dieťa podľa svojich predstáv, ale na druhej strane si ťukám na čelo... ja som prísna čo sa týka stravovania, a slušného správania, ale zas nebudem mu robiť vojnu od takého útleho detstva... chce si vybrať všetky svetre zo skrine a vešať si ich na hlavu, tak si ich vešiam na hlavu tiež... chce sa skrývať do hromady uterákov, ktoré vytiahol z kúpelne, tak sa pridám, a skrývam sa tiež... chce sa hádzať na postel a blázniť sa? bláznim sa tiež... a prečo? lebo vtedy má z toho ohromnú radosť, smeje sa, je šťastný... je to malé dieťa, pre neho šťastie a radosť robia práve tieto blbosti, ktoré teba vytáčajú... nie slušné správanie hodné detí v školskom veku...a čo že mám bordel? zaspí tak ho upracem... hlavne že je šťastný... ale neznamená že mu dovolím všetko, áno, pri zákaze sa hnevá, kričí, plače... ale veľa rozprávam, vysvetľujem, a keď poviem - nie, skutočne nesmieš strkať prsty do zástrčky, ale pozri čo tu je, pavúčik... síce nie je spokojný, vidieť náznak hnevu, ale keď ho dobre odpútam, tak to ide... a takto sme spokojný obaja... žiadne hádzanie o zem.. v obchode sa načahuje po keksoch - nie, nesmieš keksy, ale poď, vezmeme si rohlík... nikdy sa mi v obchode nehodil o zem, ani nespravil scénu...
neviem, podľa mňa dávaš na neho veľké nároky, a berieš to príliš tragicky... trocha nadhľadu, trocha povoliť, a uvidíš, možno bude šťastnejší a ty spokojnešia... ale na druhej strane možno treba pozerať na to, že tá genetika môže hrať veľkú úlohu....

itwasajoke
20. jún 2014

@slnecnicova ak syn od jedu narobi neporiadok ci uz porozhadzuje alebo rozmeta okolo vsetko vcetne jedla tak ked sa dostane do stavu kludu a ospravedlni sa pride na rad moje pravidlo:a teraz si chod pekne upratat co si narobil niekedy pride este jeden vzdor ale ja s kludnym hlasim poviem...ako chces ale pokial neupraces co si narobil hrat sa s nami nebudes...dlho nerozmysla ;)
Podla mna by si mala zacat tymi pravidlami teraz je maly dajte si tri pravidla este je malinky takze to musi stavit...hlavne vysvetlit jednoducho a hlavne!co za to bude ;) uvidis ze sa chyti lebo zas na to aby pochopil uz je vekovo urcite dost stary ;) a ked ma vzdor tak ho zavri niekam kde si neuvlizi az kym sa upokojite obaja...aaaaale hlavne vsetko z kludom...ja sa tiez este ucim ;) hlavne ten klud je obcas najtazsi 🙂
A pravidla omielat jak otcenas 🙂

bzdocha
20. jún 2014

@asimama pre pana tak sa mozem vychovavat pes a nie dieta

stastenka42
21. jún 2014

@nika1020 reagovala niekolkokrat. ..napr aj vcera, najprv citaj potom pis. . 🙂

biancaneve
21. jún 2014

@bzdocha tak sa nemôže vychovávať ani pes !!!! A to nie som psíčkarka....

anitram_m
21. jún 2014

@slnecnicova moja dcerka bola taka ista v tom obdobi, ale vobec som ju nepovazovala za neposlusnu, normalne dieta 😀 vyzhadzane sufliky, policky s knihami, potraviny, ved to je najoblubenejsia cinnost deti, rozhadzovat vsetko a skumat nove veci, ja som ju nechala, mne to vobec nevadilo, dieta sa uci, potom sa pozerala na mna ako to upratujem, casom ju to preslo. Takisto vsetkych bila, ked sme urobili nieco proti jej voli. Od babky dostala po rukach, ale ja som ju nikdy nebila, tvarila som sa, ze ma to boli, bola som akoze velmi smutna a vysvetlovala som jej vzdy, ze to nesmie, tiez to preslo. Aj hadzanie o zem bolo, aj rozhadzovanie hraciek naschval. Vzdy som jej s kludom vysvetlila, ze to nesmie, a logicky dovod k tomu. Treba len s trpezlivostou vysvetlovat a vysvetlovat. Zapojit do upratovania, neboj, najskor sa bude pozerat, casom sa prida, potom treba uprimne pochvalit. Teraz je taka poriadkumilovna, ze ked sme niekde v zabavnom centre, tak upratuje este aj po ostatnych detoch 😀
Velmi nam pomohlo aj navstevovanie montessori aktivit. Prvy den to bola riadna hanba, myslela som si, ze uz tam nepojdem (najprv plac, ze tam nechce ist, potom som po nej nestihala upratovat a nakoniec ma zbila, ked sme isli domov), ale na dalsie hodiny sa to len zlepsovalo a zlepsovalo. Montessori ma jasne pravidla, ktore treba dodrziavat: hrat sa s jednou hrackou, ked sa niekto hra s hrackou, tak mu ju nebrat, pockyt kym sa dohra, alebo opytat sa, ci sa mozeme pridat. Ked sa dohrame, hracky si upraceme na miesto. Ked jeme, tak za stolom. Ked sa hrame s nebezpecnymi hrackami (palicky, noznice...), tak nebehame, atd, atd. Velmi nam to pomohlo. Skutocne odporucam navstevovat taketo aktivity. Ked nepocuvala, tak som jej s kludom vysvetlila co nesmie. Napr. ak si chce kreslit, musi pekne sediet pri stole a kreslit len na papier, inak jej budem musiet pastelku zobrat. Ak nepocuvla, tak som jej pastelku zobrala. Zacala plakat, tak som jej este raz s kludom vysvetlila, co smiem nak jej ju vezmem a uz nedam. Zabralo. Niektorym detom to bolo treba vysvetlovat aj 15 minut, ale zabralo to a potom uz posluchali na prvy raz. A to boli aj 1 rocne deti.
Skutocne treba trpezlivost, klud, nadhlad. Neorzculovat sa nad nepodstatymi vecami, ako su rozhadzane veci, ved sa uci, skuma... Na montessori mi bolo vysvetlene, ze skuma fyzicke zakony, ked hadze hracky, alebo ked mi pusti loptu dole kopcom, ze si idem nohy dolamat, aby som ju chytila 😀

asimama
21. jún 2014

@aristka najprv ma spoznaj..potom sa zmoz na komuniakciu.. 😉

anitram_m
21. jún 2014

@asimama tym, ze dieta zbijes nic nevyriesis, vychovavas zas len dalsieho bitkara, ktory bude v buducnosti bit svoje deti a riesit problemy agresivne, kazde dieta je rozumne, da si veci vysvetlit...

asimama
21. jún 2014

@anitram_m
@bzdocha
@aristka precitajte si aj dalsie moje prispevky..tam je to viac vysvetlene az potom reagujte,ak vas mozem poprosit.. 😉

ewisam
21. jún 2014

Ja si myslim, ze dieta ma mat aj urcite pravidla, teda sem-tam dostat aj po zadku, ked si zasluzi. Syn v tom veku, vyhadzoval muzovu bielizen a ponozky, vzdy mi spravil kopku, a znova zas odniesol... ale mlatit som sa nikdy nenechala... znama ma 2,5 rocneho a povoli mu vsetko a to tiez nie je dobre. Vyslovene jej sklbe vlasy, hryzie, kope a caka co sa bude diat, ona ho capne po plienke = pohladka, za odmenu dostane este keksik, aby mu luto nebolo a ide sa dalej...Bije deti tak, ze dalsiemu az usta rozbil, trestom bolo, to sa nesmie- vybavene. V obchode povalal veci, mamicka s babkou sa fajne zasmiali a chlapec sa citil ako hrdina dna...
ja len cakam dokedy mu bude taketo spravanie tolerovat, zbada sa asi v 5 rokoch ked do nej hodi stolicku, alebo neskor v 10 ked mu nedovoli zapalit si cigu a zacne jej demolovat, co mu pod ruku pride?

albar
21. jún 2014

@slnecnicova
Necitala som vsetko, mozno nieco zopakujem...
V prvom rade, urcite dieta ovplyvnuje co zaziva uz v brusku. Byt nemilovany a nechceny, to je tazky udel a ponesie si ho v najhlbsom podvedomi. Ale to nie je jedine urcujuce...
Moj prvy syn je od prveho dna pokojny, "rozumny", necha si povedat, opatrny ... a aj vesely, sibal a vymyselnik ... Druhy "pestovany" tak isto je pochaaabel taky, ze z neho sediviem presne ako ty. A lotroviny ho bavia tym viac cim viac ma to hnevam 🙂 takze jedine je nehnevat sa, ale kazda mama vie ze niekedy pohar pretecie...
Na jednej strane je velmi narocne mat bystre, zvedave, zive deti, na druhej lepsie ako dieta bez radosti zo zivota co sedi v kute...
Neries prikazy a zakazy, deti potrebuje hranice, ktore im daju oporu a istotu. Treba si urcit, co je dolezite vyzadovat a co je prkotina. A najma deti nas napodobnuju vo vsetkom, zacni ty on sa prida...
Co sa vzdoru a hnevu, ked nema na co narazit, rozplynie sa do stratena a ustane to. Nevsimaj si neries...
Podla mna pre takychto divochov je najlepsie rano zbalit ruksak a cely den sa tulat, po dvore, po lese, po ihrisku ... Zatlkajte klince, rozbijajte orechy, stavajte hrady, nahanajte sa, teste sa spolu... Mama je tiez z toho hotova, ale som si skoro ista ze bude spat dlhsie. A ty zatial NEupratuj, lahni si a spi a poobede zase. A ked ste doma, nechaj ho vsetko robit s tebou: miesit cesto, prat v rukach, vysavat, varit, skusit ake he horuce... Vsetko bude spinave, ale budete stastni obaja.
Vyhladavaj momenty, kedy ho pochvalit, naucit sa nove, aby zazival " ja to viem, mozem, dokazem, som dobry a milovany". Nic ine nie je teraz dolezite, ani upratana domacnost, ani ciste saty a uz vobec nie co si myslia druhi!
A podla mna, skus ho na par dni nechat muzovi, oddychni si, zjedz 5 cokolad ;). Vyhrad si aspon pol dna za tyzden, ktory bude iba pre teba. Aj keby si si nasla au pair, nejaku milu starsiu pani (zdalo sa mi ze babky nie su k dispozicii), ani baletka nie je 24 hodin denne na spickach.
Este k tej skolke, podla mna toto dieta aj do styroch rokov doma. Potrebuje mamu a velky akcny radial. A ked skolku tak lesnu alebo waldorfsku 🙂
Drzte sa, bude lepsie!!! Len nemaj ocakavania a nechaj ho rast a mudriet 🙂

jvlo
21. jún 2014

Ahoj, kamaratka ma takehoto syna.....Venuje sa mu od narodenia, je velmi sikovny, ale.....vzdy udsudzovala rodičov, že si nevedia urobit poriadok s detmi, ktore sa hadzu o zem. Jej sa maly hodil o zem tak, ze si zlomil nos. Vtedy mal tolko co tvoj... Je neposlusny, vyslovene jej robi napriek, teraz sa rozhodol, ze nebude kakať, ked riešila prečo, len jej povedal: LEBO! Daj mi pokoj.... Chcem tym povedať, že niekedy môžeš vychovávať dieťa tým najlepším spôsobom a ľúbiť ho najviac na svete a ono nebude podľa tvojich predstáv. Má svoju povahu. Nemyslím, že je to vždy spôsobené tým, či je dieťa adoptované alebo nie. Obdobie vzdoru v kombinácii s ťažšou povahou nebude niky pre rodičov ľahké. Mám dcéru, má 7 mesiacov, vždy keď jej niečo nedovolím, tak sa ofučí, otočí sa aby ma nevidela a vie byť takto sfučaná aj hodinu, vtedy nereaguje na nič čo spravím aj keď s ostatnými sa počas toho hrá normálne. A to je naozaj malička 😀

demo
21. jún 2014

@albar ako vies, ze to dieta bolo nemilovane v brusku? islo o anonymny porod, to znamena, ze biologicka matka ho vynosila. Keby ho nemilovala a nezalezalo by jej na nom, isla by na potrat. Tento chlapec sa sprava presne tak, ako miliony milovanych a chcenych deti na celom svete.

something
21. jún 2014

Ja ti na to napisem len to, ze ty si brutal general. A to som si myslela o sebe :o) Akoze ty chces od od 16mes. dietata aby upratoval, vyzul sa, nechodil do skiniek, nechodil po gauci...A co moze robita? Krasne sediet a kreslit si na papier? to robia 5 rocne deti, aj to nie je vsetky. Moj bude o chvilu 2. a nikdy ma nenapadlo aby nebehal po gauci...a co? spadne, zapamataa si, a ked si nezapamata, tak spadne znova. akurat som odtiahla stol, aby nepadol na neho. Moj maly je obrovsky nervak, bije, kope ked nieco nedovolim. Ale ja nedovolim veci, ktore su zivot ohrozujuce. Ze sa hra s hrncami? a co? je to dieta, potrebuve vediet co je hrniec, ako vyzera aky to vyda zvuk ked spadne na zem. Pana beka, co ty chces mat doma? tak ho priviaz o stol a on bude stat na mieste...On vie co hovoris, ale nachape zmysel... 🙄 Keby tu bol smajlik co kruti hlavou tak dam toho..Trochu volnosti preboha, si ako hitler

albar
21. jún 2014

@demo slnecnicova take nieco naznacila niekde, ze co si vytrpel predtym... Jasne, ze sa sprava normalne, aj ten moj je taky 🙂. a to je milovanyyyyy ze az :D To som aj pisala, ze to moze byt v podvedomi, ale ako sa to prejavi alebo neprejavi to nikto nikdy neurci. Navyse co bolo bolo, dieta je tu a teraz a to je vsetko.

bambinkaa
22. jún 2014

@slnecnicova prosim nehnevaj sa na mna za to co Ti napisem, ale velmi vela zakazujes tomu malemu, ved si vobec neuzije detstvo 😕 nevidim kreativitu vo vasom kazdodennom zivote, to dieta tuzi po akcii a Ty mu vsetko odopries. Ze programovo to robi, ved on ani nevie poriadne co chces, mozno rozumie, ale nechape preco a aky to ma zmysel, suvislosti su prenho spanielska dedina.
Ja by som mu 1. kupila velku trampulinu so sietkou do izby, ked chce skakat nech sa kludne besi tam, aj nasa skace beha a vala sa po gauci, ale ved pre Boha mame male dieta 😀 nech skace, mam radost, ze ju mam. A este kupte kolobezku, odrazadlo a v byte nech si to vlaci. A nezakazuj stale skakat na tom gauci, ved aj tak sa raz znici, oleje, roztrha. My ako deti sme skakali tiez na kazdej posteli, kazdom gauci, bola to super zabava. Pri skakani sa uvolnuju v tele endorfiny a este dalsie hormony, ktore velmi pomahaju psychike, precitaj si recenzie o trampulinach.
Potom po 2. v izbe 1 stenu mu namalujte farbou, alebo urcte 1 celu velku obrovsku stenu kam moze kreslit, nalepovat, ved vo svojej detskej izbe by mal mat svoj raj. Je malicky a kazde male dieta pojde ceruzkami na steny. Ak mu budes vecne zakazovat a nedas mu priestor, tak o rok zoberie fixku a vykrasli Vam obyvacku. Su take specialne farby na stenu, ako povrch skolskej tabule, je to presne pre deti urcene, vyslovene na toto. A ked bude mat 7 nahodite omietku a vymalujete to a dovtedy nech ma volnosti. Ved ked bude v puberte zakazes mu nalepovat plagaty? Auta, motorky pod. vsetci chlapci to chcu mat vylepene na stenach, to je to iste potreba toho veku.
3. porovnavat deti je velmi zle. Svagrina ma co ma, Ty mas silnejsiu osobnost. Nikdy neporovnavaj. Nicis sebadoveru sebaidentitu dietata aj svoju autoritu tym podkopavas sama v sebe v podvedomi.
4. existuje teoria starych cinskych ucitelov, podla coho ked dieta zuri treba ho nechat vyzurit sa, lebo potlacane emocie v dospelosti vedu k depresiam atd. atd. Tomu skrabaniu sa samozrejme vyhni, uhni, hociako, ale ked sa trepe o zem, kasli na to, nech sa trepe. Kazde dieta ma obdobie vzdoru, ja som si pekne pockala pri chodniku stale a ked uz videla, ze nic, tak o 3 mesiace to vzdala. Vekom bola podobne. Este existuje aj ina teoria o tom, ze ked prichadza zurenie, tak rychlo odputat pozornost dietata niecim velmi zaujimavym, nejak ho sokovat neicim co bude velmi chciet, aby sam mal ochotu nespustit zurenie. Su protichodne tie 2 do istej mieri, to si nastuduj na nete, s cim suhlasis viac, ako by si to radsej riesila, lebo kazde dieta je ine, Ty ho poznas najlepsie. Bratranec do 3. rokov kusal vsetkych vsade hlava nehlava, ak mu vstupili do jeho osobneho priestoru, kusol, nezanasal, ak ho niekto dvihol, stiskol, akoby mu neumoznili pohyb. A je uplne normalny, uz je z neho pravnik. Niekedy by trebalo respektovat viac osobnu oznu dietata. Samozrejme my dospeli si mozme dovolit, lebo sme dospeli 😕
5. male dieta pojde presne opacnym smerom vzdy 😉 male deti hadzu hracky a robia bordel 😀 a preco by upratali? 😀 ved neupratuj, nech si robi vo svojej izbe co chce, vecer ked ide spat pozbieras hracky. Male deti otvaraju sufliky a vyberaju to co je tam, preto spodne sufliky jednoducho vyprazdni a nebude tam nic, o mesiac tam prestane chodit. Alebo daj tam hracky. Mate dieta, uz nie je vsetko iba vase, je to aj jeho a je prirodzene zvedavy co tam je. Ta kuchynska linka je uz aj jeho linka 😉 aj tie hrnce, flasky, lyzicky, koš, zajac, on ma take iste pravo na tie veci ako Vy ale on si este v malickej hlavicke neuvedomuje, ze to moze byt nebezpecne, ale zakazom pochopi len jedno, ze mu to nechces dovolit, nechces dat, nevyhovies, si proste nepriatelska prenho. Z toho je programovy, ja by som tiez bola. Moja sa maluje mojimi sminkami a moje kremy miluje... no nic nenarobim, chce to co mam aj ja, znici mi ich casto, tak vysvetlujem, ale chapem preco to robi. Tvoj maly bude prirodzene o chvilu otvarat chladnicku, pustat vodu, dovlecie si stolicku a bude sa pozerat co je hore, kam doteraz nevidel. Ale ved je zvedavy, vnimavy, nechapem preco je to zle, preco by sa to nesmelo? zakazovalo? 1 rada kupte potom bezpecnu stolicku.
6. aj my sme dosledni rodicia, ale doprajeme malej aj vela kreativnej zabavy, napr. nemam nic proti, ked si prelieva vodičku a je tu potopa, alebo kupe babiky, otlaca si temperove ruky a nohy na papier (samozrejme to este nevie, tak je vsetko od farby), obcas si pokresli perom aj nohy, kresli do muky a vsade je muka, ale ved na to som tu ja, aby pri mne mala moznost take srandy vyskusat, kresli si na stenu, kde to smie, zbordeluje cely byt a ked nieco chce, tak ju ucim, upraceme hracky spolu a potom pojdeme na ihrisko a pod. potom bude obed, atd. Pekne to funguje, najskor sa to tu zbodeluje a po fajnej hre co trva asi pol hodinku, ideme sa umyt upratat a vymysliet dalsiu aktivitu, ktora samozrejme tiez nesie v sebe pojem bordel 🙂 niekedy vela bordelu, ked strihame paieriky napr.
Ja chapem ze si zvyknuta zo skolky ze vsetci Ta pocuvali, ale tie uz boli vyburene z domu a ktore neboli, tych mi je luto, lebo toto sa im uz nevrati. Mama na materskej nie je hlavne preto aby prala a varila a prebalovala, ale hlavne preto, aby svoju dietatu ukazala vsetko krasne, aby bola oporou svojmu dietatu, aby si spolu uzivali dni a ukazala mu vsetky srandy sveta, tak sa buduje vztah. Ja by som mu dopriala volnost srandy a k tomu doslednost, ale ak chces zmenu, rob zmeny aj Ty, vase povahy su rozdielne, bude treba aby ste sa prisposobovali aj 1 aj 2. Drzim Vam palce 🙂

bambinkaa
22. jún 2014

@albar perfektne si to napisala, velmi velmi sa mi to paci 🙂 a ano funguje to, aj ja som vela vzdoru riesila tym, ze kde sa dalo chvalila som a velmi to zabera. Ty si take zlate dievcatko, dobre dievcatka robia toto a toto. ty si ale sikovnaaa a tlieskali sme 😀 a po case chcela byt dobra, zlata sikovna 😉 ONA chcela!
presne zatlkat klince, stavat hrady, ist von a len tak chodit behat bez ciela a najdete nieco zaujimavea chod tam kam aj on chce, rob s nim co aj on chce.
A presne ako albar pise nemaj ocakavania, len si to dieta uzivaj. budes vycerpana urcite, ale pozitivne a to bude na nezaplatenie, zacnes mat z neho ten super pocit, ale musis si zvyknut na toto tempo, akcie, neustale programy, zmeny doma, zmeny pocas prechadzok, aby sa zabavil, aby si ho dokazala naplnit, jeho zvedavu hlavicku nezbednu 😀 😉 a zacne komunikovat, to bude uspech 😉

marylis
22. jún 2014

@asimama len aby ti ho nezobrala socialka. Bit dieta je trestne. Uvedom si to. Okrem toho to je aj chudacke. Si dokazujes svoju moc??? Dokazuj si ju so seberovnym. Nie s dietatom.

bubu1111
22. jún 2014

Ja mam dve deti, 2r. a 8 mes.Starsi mava ,,svoje,, dni, nervaky. Prepac, ale nechapem na co sa stazujes.Viem, ze to leze na nervy, obcas sa neda nevybuchnut...ale ty pises ako bachar.Milionkrat poviem, zopakujem.Nevychovany 16 mes.syn....je to dieta, dieta vychovavame...Keby bolo 16 mesacne dieta vychovane,poslusne a robilo vsetko tak ako sa ma, tak by nas ani nepotrebovalo.Treba len zatnut zuby, nevsimat si okolie a vysvetlovat.Kazda mame obcas nervy, placene, postazujeme sa, potrebujeme radu...Len si myslim, ze tvoj maly je uplne normalny, len fakt ako pisali baby.Nezakazuj priamo.Skor ho motivuj na nieco co moze.Napr.nepovedz mu: nesmies kreslit po stenach..povedz mu: chces, aby tie steny boli skarede, spinave?...u nas to zabera

jabadaba
22. jún 2014

@bzdocha prepac, total mimo temu, ale pri tvojom nicku mi caj vyprskol z nosa...uzasny nick! 😀

jabadaba
22. jún 2014

@albar zakladatelka ma dietatko priamo z porodnice, nastastie teda dietatko nemalo moznost pocitit nelaskave prostredie v domove napr. Netrpelo citovou deprivaciou. Neviem nakolko prenatalne stadiou ovplyvnuje prezivanie dietata, ale podla popisu je toto uplne zdravo zvedave a objavujuce batola.

albar
22. jún 2014

@jabadaba aj podla mna je to celkom bezny pripad prejavov dietata. Akurat autorka niekde spomenula, ze to prenatalne obdobie nebolo idealne - aspon tak som porozumela. Tak som chcela podotknut, ze prenatalne obdobie nas urcite ovplyvnuje, ale sotva sa da povedat ako a kedy... Myslim, ze v homeopatii sa to riesi pri urcovani konstitucneho lieku 🙂 :P

loliki
22. jún 2014

@bambinkaa Úplne krásne si to napisala. Normálne mám chuť zajtra sa riadiť podľa toho, len nie vzdy sa dá. Musím niekedy variť aj prať, medzitym upratať. Vyblázniť sa s deťmi.... To by bolo fajn!

zuzkat1
22. jún 2014

@loliki odkedy mam 2 deti tak varim bud v noci alebo skoro rano... Ale radsej v noci...kym sa vari,pecie,tak upratujem a zehlim... Vynikajuco sa mi to osvedcilo. A den mam pre ne... Tak prat a vysavat musim cez den,lebo to huci,ale to je raz dva hotovo🙂

bambinkaa
23. jún 2014

@loliki ano musime aj varit prat a pod. ja tieto veci casto riesim v noci od 20 alebo od 21 dokym vlazem, alebo spajam co viem, napr. kym sa kupe, tak upratujem kupelnu, policky, nalozim do pracky (a zapnem to o hodinku) a sme tak v 1 miestnosti, cize mam ju na ociach. Alebo ked vesiam pradlo na blakone, moze si tam kupat babiky, alebo dam jej prelievat vodu a sme tam spolu. Varit vyslovene v noci, alebo ked sme dvaja doma cez vikend s Muzom a vieme sa striedat pri nej. Podlahy umyvam tiez iba ak uz spi, usetrim si tak vela nervov. Ale najvacsia zaluba pre nu je vykladat umyvacku 😀 podava mi tie veci ani nestiham odkladat 😀 Alebo prestriet stol pomaha, to znamena ze nosi 2-3 lyzicky hore-dole 😀 ona ma pocit ze pomaha a mne je jedno ze potom umyjem o 3 lyzicky viac. Aj kvety poleje ked ju to napadne, tak chodim za nou so suchou handrou a utieram, lebo samozrejme su mlacky po vode. A to sa mi aj osvedcilo, ked mam pocit, ze pre nieco bude nervacit, tak sa opytam ci uz dnes poliala kvety 😉 a uz bezi po stolicku a ide si napustit vodu 😀 a chvalim samozrejme ked nieco sa jej pekne podari 🙂 ale stoji to vela trpezliovsti, vela energie, casu toto vsetko

loliki
23. jún 2014

@bambinkaa No akurat sa zabavaju v kupelni a prelievaju vodu. A doobeda sme stihli vonku si trosku pobehat. Ja mam dvojicky a starsieho v skolke. O chvilu ideme pre neho. Kazda si to musime zadelit, ako sa to da. 🙂

bambinkaa
23. jún 2014

@loliki tak to klobuk dole! dvojicky by mi dali poriadne zabrat, to by som stihala vsetko jedine v noci