icon

Vplyv influencerov na deti

14. máj 2025

Som mama troch detí – 8-ročného, 10-ročného a 17-ročného. Mám vysokú školu a už sa na to celé nedokážem len ticho pozerať. Najmenší mi rozpráva o tom, čo videl na YouTube, stredná si skúša účesy, ktoré letia „na TikToku“ a najstarší… ten mi raz povedal, že dnes sa „dá zarábať aj bez školy – stačí byť zaujímavý“. Nič proti sociálnym sieťam – sama ich používam. Ale keď niekto denne zverejňuje tvár svojho dieťaťa, komentuje jeho správanie, zarába na každom jeho smiechu aj slze… je to naozaj v poriadku?

lucka_ke
14. máj 2025

aj môj syn to kedysi obdivoval, to bol ešte slávny Gogo, aj on chcel byť ako on, ale postupom času sám zistil, že nie je dobré všetko zverejňovať a že by ho to vlastne ani nebavilo stále tvoriť nejaký obsah... ono to prejde, asi tým, že som mu nebránila tak ho to samého prešlo

lilian183
14. máj 2025

V prvom rade má rodič určiť koľko času dieťa strávi na internete a čo bude pozerať

nesana
14. máj 2025

Tiež mi to nepríde ok ale bohužial je taká doba a zabrániť sa tomu nedá. No dá sa dieťa nasmerovať správnym smerom. Syn tiež pozerá videá ktoré mi nedávajú zmysel. Snažím sa mu vysvetliť že to čo tam vidí nie je všetko reálny život a nech všetkému neverí. Tiež mal chvílku že bude youtuber ale našťastie ho to prešlo. Tie videá doslova žerie, stále o tom rozpráva ako to tam videl a čo robia. Proste vždy mu vysvetlím čo a ako. Našťastie ešte vie že existujú aj iné veci a snažíme sa mu venovať vonku, chodiť na výlety a zaujímať sa aj o iné veci ako prírodu, šport a pod. Ale je mi z toho smutno, tí ľudia čo hodne tých videí robí nič iné nevedia a ani nebudú vedieť.

martinka17
14. máj 2025

Môj má 16, ale má v tom jasno, ako tento svet funguje -pozlátko a pretvárka, zarobí pár jedincov, často ich to zničí. Dookola a dookola som vysvetľovala, komentovala. Navyše - on sledoval nie len tie pekné videá ale aj tie z pozadia.
Ináč, ako sa 10 ročná dostala k videám na TikToku? Ty si jej to dovolila? Mladšiemu stačí nastaviť YouTube kids, obsah bude hneď zredukovaný.
Podľa mňa by pomohlo prestať sa ticho pozerať a začať jednat a deti smerovať k zdravému rozumu.

kikahub
14. máj 2025

je tvojou povinnostou urcit a nastavit dietatu hranice. kolko casu moze denne travit na internete, ake socialne siete moze pouzivat a ako dlho. samozrejme by som vsetko kontrolovala, teda aky obsah konkretne sleduje. je to len na tebe.

luciador
14. máj 2025
@martinka17

Môj má 16, ale má v tom jasno, ako tento svet funguje -pozlátko a pretvárka, zarobí pár jedincov, často ich to zničí. Dookola a dookola som vysvetľovala, komentovala. Navyše - on sledoval nie len tie pekné videá ale aj tie z pozadia.
Ináč, ako sa 10 ročná dostala k videám na TikToku? Ty si jej to dovolila? Mladšiemu stačí nastaviť YouTube kids, obsah bude hneď zredukovaný.
Podľa mňa by pomohlo prestať sa ticho pozerať a začať jednat a deti smerovať k zdravému rozumu.

@martinka17 mojej švagriny dcéra pozerá na tik toku videá a to má 6 rokov 😵 ale keď jej to rodičia dovolia....

olimuc
14. máj 2025

Zaraba sa primarne na ludskej hluposti … ludia su natolko osprosteni, ze sleduju ako si iny clovek “prdne” a zavesi video na siet … pretoze nema vlastny zivot. Podla mna 8 rocne dieta sa ma hrat, citat a zapajat vlastnu fantaziu a nie tupo sledovat nejake videa … Ono je strasne sledovat ako ludia osprostievaju … paradox je, ze od 0-3 -6 rokov sa matky chvalia Montessori, pristupom atd (nastastie stale velke percento to zvlada aj u deti s vyssim vekom) a v 8-9 zapnu tik-tok … cely rozvoj ide do … a zase len jedna ovca do stada 🤷🏻‍♀️takze zbytocne aby matka sedela 3 roky doma, ked jej v puberte zahlasi, ze bude hviezda tik-toku, IG atd … kde soudruzi z DDR udelali chybu

zero1
14. máj 2025

deťom treba vysvetľovať. okrem iných nástrah aj to, že to čo zavesia na internet, hlavne svoje fotky a videá, odtiaľ už nikdy nezmizne.

zobaka
14. máj 2025

je jedno ako si clove zarobi, ak si vie niekto zarobit priklad 5000 e mesacne ako infulencer, nevidim nejak dovod ist do pokladne do Lidl za 1000 eur, ale zase nie kazdy vie a moze byt influencerom, myslim, ze pre kazdeho cloveka okrem prijmu, je velky benefit a čas a volno a riadit si zivot podla seba, nie noekde trcat cely den a nic z toho nemat

annm81
15. máj 2025

Toto je podľa mňa najväčšia výzva akej dnes čelia rodičia detí. Zároveň s tým žiadna generácia pred nami nemá žiadnu skúsenosť. Ako rodič musíš dieťaťu od maličkého mala vysvetľovať, že človek by mal myslieť predovšetkým sám za seba, učiť ho, ako a kedy spolupracovať, kedy a v čom sa inšpirovať, a kde sú hranice toho, kedy sa treba postaviť aj proti davu. Druhá dôležitá vec je ísť príkladom - nepodliehať každému módnemu trendu, kriticky vyhodnocovať čo vidím na internete (a diskutovať o tom s dieťaťom), vedieť sa v správnu chvíľu postaviť za správnu vec ale aj vedieť, kedy je lepšie ísť s davom. Keď to píšem, spomenula som si, ako som nedávno mala rozhovor s lekárom, ktorý ošetruje aj deti, ktoré podľahli rôznym internetovým výzvam. Vravel mi, že obrovské percento tých detí to má z domu. Osobne sa v posledných rokoch stretáva s obrovským nárastom agresie a spochybňovania zo strany laikov a množina tých ľudí sa veľmi významne prekrýva s množinu rodičov detí, ktoré podliehajú nebezpečným trendom.

taktotedanie
15. máj 2025

Nie nieje to v poriadku a este par rokov a ani po tych influenceroch a pseudocelebritkach nestekne ani pes

kvetinka_2
15. máj 2025

Sociálne siete nás ovplyvňujú denno denne, či sa nám to páči, alebo nie. Rodič, by sa mal zaujímať, o to, koho a čo jeho dieťa sleduje.🥺Mal, by mať nad tým kontrolu, a nastaviť jasné pravidlá. Áno, influenceri častokrát, nemajú ani šajnu o tom, pre akú vekovú hranicu promujú výrobky zo spolupráce, hoci je to zaevidované v Kódexe influencer marketingu, no hoci väčší problém je podľa mňa ten, že si neuvedomujú, že ten influece majú.😔✨🤷Napr. fotia si stories o tom, ako šoférujú atď. Ale otázka znie, či sa vôbec dá proti tomu bojovať?🤔

ullala
15. máj 2025

Moja 9 rocna dcera ani netusi, ze nejaki influenceri na youtube/instagrame existuju. Neviem, kde na to chodia ine 8-9 rocne deti, ktore su na to este ozaj male.

gab1sol
15. máj 2025

Mám 7 a 9-ročné deti a ja si neviem predstaviť, že riešia YT a TikTok. Akože orientujú sa vo vyhľadávaní, keď potrebujú niečo do školy, alebo ich niečo zaujíma, ale toto ešte neriešia. Nedali sme im tú možnosť a tú príležitosť.
Ale vnímam to podobne. Najmä, keď už vidím, že to hýbe svetom, že aj tie, ktoré tvorili zaujímavý obsah, tak už mi to nepríde ničím kreatívne. Buď sú to diktované reklamné príspevky (scrollujem a všetko na jedno kopyto), alebo v poslednej dobe sa stretávam s tým, že “aké originálne video či post” a pritom som sa s tým už pred polrokom rokom stretla u zahraničných postoch.