icon

Vrodené vykĺbenie bedrových kĺbov, zasadrovanie nožičiek. Vaše rady

vevet
14. okt 2010

Ahojte mamičky! Nájdu sa tu také, ktorých detičky majú nožičky v sadre pre vrodene vyklbenie klbikov? Rada by som sa vás spýtala vaše skúsenosti, ako ste dieťatko obliekali, prebaľovali, nosili, prevážali a tak? 🙂 Prosím poraďte, podeľte sa. Mám 2,5 mesačného syna, ktorému pred pár dňami zasadrovali nožičky a už sa vyskytli prvé problémiky. Všetkým vám vopred ďakujem o akúkoľvek radu, skúsenosť 🙂 .

vevet
autor
14. aug 2018

@karolin741 ahoj, my sme pri synovi cvičili vojtovku (asi od 7,5 mesiaca do roku a 2 mesiacov, čo už nechcel aj spolupracovať). Tým že bol v sadre od 2,5 do 4,5 mesiaca, ss ani moc v pohybovom vyvine moc necvičil a potom mal ortezu nonstop ten mesiac a pol a potom zistila ortopedka, ze vo vyvine teda nenapreduje, tak odporucila takto. Ale musim povedat ze to rychlo dobehol a v 10mes. stvorkal aj v orteze a v 14 mes v nej aj chodil.

zizi79
14. aug 2018

@nika14121 ahoj🙂. pošlem foto🙂

nika14121
16. aug 2018

@zizi79 ďakujem a ešte by som sa chcela opýtať či aj sadru ste mali v takejto polohe na jednej nožičke

zizi79
20. aug 2018

@nika14121 áno🙂,kto bude robiť operáciu,a kedy 🙂?

nika14121
22. aug 2018

@zizi79 operovat pride primar Chladek z Prahy do BA na Kramare a bude to 28.9....tebe kto a kde malu operoval???

jana993
23. aug 2018

Ahojte. Pisala som tu prednedavnom. Tak sme zmenili lekara a dal nam Lorrach ortezu. Mate stym skusenosti? Nejake rady, tipy... Citala som ze moze dojst k dekubitom pod kolienkami, aj tie popruhy na remenach su velmi napevno bojim sa ze ju to bude tlacit. Mame to nosit 22-23hod. denne. Dufam ze sa to uz bude zlepsovat.

karolin741
23. aug 2018

@jana993 ahoj, my sme boli dva mesiace v orteze tak ze sme vobec nedavali dole, cize ani sme sa nekupali. Popruhy netlacili vobec a ani zaparene sme nemali pod kolienkami dokonca ani v horúčavách, ale museli sme mat pancusky na nohach.

jana993
24. aug 2018

@karolin741 Dakujem, ja jej to tiez nedavam na holo tak dufam ze to bude ok. A ako ste riesili cestu autom? Nam dala doktorka papier pre policajtov ze nemoze byt v sedacke ale zda sa mi to nebezpecne ju drzat na rukach. Ona este nesedi ale do vajicka stym nevojde.

vevet
autor
24. aug 2018

@jana993 odporucam vypodložitl vajíčko vamkúšmi alebo dekou aby bola akoby na nej a tak ju zapútať, tak je to v pohode.

jana993
24. aug 2018

@vevet Dakujem 😘 skusime to tak.

vevet
autor
Autor odpoveď zmazal
jana993
24. aug 2018

@vevet To by bolo super, ale asi to mali z nemocnice. Nam nasa ortopedka taku moznost neponukla kedze chodime ambulantne, tak nam len dala tu spravu pre policajtov ze nemoze byt v sedacke... My v Presove nemame v nemocnici detsku ortopediu tak tam asi nic take nebudu mat. Skusime to s tym vankusom do sedacky.

vevet
autor
24. aug 2018

@jana993 skus, my sme to tak mali...

elinka17
24. aug 2018

@zizi79 ahoj chcem sa opytat na prebalovanie moja dcerka ma taku podobnu ortezku po operaci a mam problem ju prebalit.Za kazdym ju musim z tej ortezky vytahovat alebo sa to da aj nejak inac poriesit s plienkou?Bojim sa len aby som jej pri tom vyvliekani a navliekani nejak neposkodila ten klb.Dakujem

jana993
24. aug 2018

@vevet Vyskusali sme, ale nase popruhy vo vajicku su kratke a neviem ju tam zapnut... mozno ked uz bude sediet tak v sedacke sa to bude dat.

vevet
autor
24. aug 2018

@jana993 to ma mrzí, i keď ja by som moc neriskovala, alebo potom teda obmedzila jazdy s malou autom (max. tak lekarovi). Alebo potom kúpiť lacne vajickp z bazaru a manzel nech by vyrezal take otvory a potom by si to pripadne posunula dalsim mamickam s podobnym problemom. Hoc aj tu v diskusii alebo skupine

vevet
autor
24. aug 2018

@jana993 alebo ak mate sedacku 9-18 a dala by sa vysunut este dopredu, aby nola akoby vo vajicku a nie v sede a tak ju skusit vypodlozit cankusom a skusit zapnut.

vevet
autor
24. aug 2018

@jana993 v rychlosti som pozrela tu bazar, v cene do 10€, je ich tam viac aj od vás od Prešova. Vybrať si takú any sa dali tie výrezy spraviť.

jana993
24. aug 2018

@vevet Vidis to ma nenapadlo, teraz som rada ze zvladam zakladne ukony 😀 si super. Dakujeme.

vevet
autor
24. aug 2018

@jana993 človek do toho postupne dojde... veď ani ja som nevedela pri prvom, čo a ako a preto som i založila tuto diskusiu, aby sme si tu navzájom poradili... ved už je to pomaly 8 rokov a stále si vieme v niečom radiť...

vevet
autor
24. aug 2018

V skupine Problemy s klbikmi u deti jedna mamička pridala fotku, že im požičali sedačku, ktorá mala výrezy na bokoch, aby sa tam dieťatko v pohode zmestilo.

zizi79
27. aug 2018

@nika14121 aj našu dcéru operoval dr.Chladek 🙂

zizi79
27. aug 2018

@elinka17 nedávali sme dole, prevalcovala som ju v tom opatrne.mate termoplastove korytko?

elinka17
28. aug 2018

@zizi79 ano aj my mame to korytko.Mne vraveli ze pri hygiene davat dole ale skusim tiez v tom nejako to vymysliet ide to tazko prebalovat ked to ma na sebe .A ako dlho ste to mali?My 8 tyzdnov a potom rtg...A co nozka bola potom v poriadku?

nika14121
29. aug 2018

@zizi79 ako dlho mala sadru a kolko este potom korytko???

zizi79
29. aug 2018

@elinka17
Ahoj.my sme korytko neskôr už dávali dole keď to malú už nebolo.a to tak ,že vždy dvaja z manželom

zizi79
29. aug 2018

@elinka17 a Vás operovali kde?

zizi79
29. aug 2018

@elinka17 koľko ste po operácii? teraz je vám iste ťažko.ale bude dobre

zizi79
29. aug 2018

@nika14121 korytko sme mali 8 týždňov.konzervativna liečba vám nepomohla?

nika14121
30. aug 2018

@zizi79 malemu nejdu operovat klb ale uhol na bedrovej kosti....vyklbenie mu zistili ked mal 3 mesiace ale to mu pomohla sadra a potom orteza...a sadru mala ako dlho???