Vrodené vykĺbenie bedrových kĺbov, zasadrovanie nožičiek. Vaše rady
Ahojte mamičky! Nájdu sa tu také, ktorých detičky majú nožičky v sadre pre vrodene vyklbenie klbikov? Rada by som sa vás spýtala vaše skúsenosti, ako ste dieťatko obliekali, prebaľovali, nosili, prevážali a tak? 🙂 Prosím poraďte, podeľte sa. Mám 2,5 mesačného syna, ktorému pred pár dňami zasadrovali nožičky a už sa vyskytli prvé problémiky. Všetkým vám vopred ďakujem o akúkoľvek radu, skúsenosť 🙂 .
@palilinko ...no ja dufam ze nas to to vsetko necaka. Ked sme boli hospitalizovany na sadrovanie tak tam bola mamicka s 5rocnym dievcatkom co sa tiez liecia od piatich tyzdnov na jednostranne vrodene vyklbenie a bola po operacii ktoru opisujes: rozrezali stehennu kost a natocili aby klb bol v spravnej polohe aj nozka. Dievcatko to znasalo dobre, ale neviem ako dlho boli po operacii-ako sa maju teraz neviem.....ale mamicka vravela ze by to mala byt ich posledna operacia....snad su uz v poriadku.
@dci01 liečime sa v Žiline.Po polroku t.j. v júni ideme opäť na kontrolu takže nevime ako to dopadne.S rehabilitačným pracovníkom ktorý by sa tomuto venoval sme zatiaľ nekonzultovali, u nás v okolí sa tomu až tak nevenujú aspoň o tom nevieme.Cvičili sme len cviky ktoré nám ukázala rehabilitačná sestra v nemocnici.Jedna pani ktorá mala s týmto skúsenosti nám poradila aby sme kĺby natierali a masírovali husacou masťou alebo hroznovým vínom.Takže toto robím každý deň.
@vevet Pani nebojte sa ,aj mi sme po sádrovaní a remencoch nevedeli nič ani sa pretočiť ani zdvihnúť ale po cvičení vojtovkou sa to hneď upravilo .Náš synček nevedel vôbec štvornožkovať iby skákal ako žabka.Postupom času sa naučil vstávať a chodiť.Všetko chce len čas a veľa trpezlivosti.
Ahojte mamičky! Po dlhšom čase sa opät ozývame...Zajtra ideme na kontrolu, dúfame, že dopadneme dobre. Malý si nám začal v ortézke už sadať, pretáčať sa a aj loziť sa už pokúša, dokonca sa mu to niekedy podarí a posuniie sa aj o kus dalej....ešte sa zajtra ozveme, ako sme dopadli...
@vevet ahoj...ako ste vcera dopadly na kontrole...dufam,ze dobre a je uz vsetko ok....mas sikovneho syna ked to dokaze aj v ortezke 😉 ...zachvilu ti uz zacne aj behat... 😉
nam pred dvoma tyzdnami daly vecsie tie remene a ,ze jej ich mam davat na noc...tak prvu noc som jej ich dala a po 4 hodinach sa zobudila a velmi plakala dala som jej ich dole a hned spala dalej celu noc...vobec ich uz nechce mat... 😠 zvikla si na boku spinkat a to sa v tych remenoch neda 😒 ja len dufam,ze ked o dva tyzdne pojdeme na kontrolu bude vsetko v poriadku a nezistia,ze ich vobec nenosila... 😝
vsetkym prajem krasny vikend...
@matamisi ahoj! dopadli sme velmi dobre 🙂, tiez nam remence nechali uz iba na noc a spanok cez den, a este musime pokracovat v cviceni... Z volnosti sa uz tesi a zacal pekne lozit a premiestnovat sa...my mame tiez trosku maly problem z ortezkou, nechali mu este tu co mal od zaciatku, ma byt od 2-6mes. a my mame uz 9, takze mu uz je mensia v okoli krku, na kontrole som sa za vymenu zabudla spytat a vcera tam bolo vela pacientov... nas maly zatial nastastie spi v ortezke dobre, este od sadry je zvyknuty na chrbat a spi tak stale... a ako vyzera ta vacsia orteza? tak isto ako predtym a len vacsie cislo, alebo inac? Kamaratkynmu malemu dali take podobne ako mame, len okolo noh-stehien ma take pasy...
dufame, ze na kontrole dobre dopadnete...drzte sa! pekny den!
@vevet jej super to si ma potesila,ze aj vam kazaly uz len na spanie davat.... 😉 uz to bude len lepsie a lepsie... 😉 nam daly vecsiu,ale ako som uz pisala vobec ju nechce mat 😠 strasne rada spi na boku -uz vobec nie na chrbatiku a celu noc cestuje v postielkestale sa kotula 😅 asi bude cestovatelka 😀
ta vecsia je presne to iste predtym sme maly S a teraz mame M .
no tej kontroly sa trochu obavam...som zvedava ako ju prinutim aby sa na röngeni nehybala 😲 😕
aj my vam prajeme krasny den... 😉
@lienka6246 ahoj....jaj mi to mame uz konecne za sebou...prajem ti vela trpezlivosti a nech vas OP obide a nech sa jej rychlo klbiky daju do poriadku...
@lienka6246 jaaj, chúďatko ☹ ale hádam to bude lepšie znášať, keď je ešte taká malinká..a čím skôr sa začnete liečiť, tým skôr budete v poriadku, držím palce !
my sme to absolvovali tiež, ale až keď sme mali 3,5 mesiačika, potom sádra a teraz máme remienky..je to na dlho, ale vydržíme 🙂 🙂
inak, prečo tam musíte byť tak dlhooo?
@dci01 dlho? ja neviem povedali ze je to 3 tyzdne, presne 21 dni, teda este 15 dni a ideme domov 🙂
@lienka6246 ☹ no teda, my sme boli an trakcii 4 dni, potom nám dali sádru a na druhý deň sme išli domov, bolo to 6 dní, ale mne sa to zdalo ako večnosť..keď sme prišli domov, tak sa nám obidvom uľavilo, aj keď sme mali sádru 😒
@dci01 tak to ste mali super, nam hmed povedali ze to bude tri tyzdne. este teda presne dva a ideme domov, som tu 7 dni a pripada mi to ako mesiac, nuz co treba vydrzat, hlavne aby to pomohlo. a u Vas ako, uz je vsetko OK?
@lienka6246 ...my teraz nosíme už 2 mesiace remienky, môžeme ich skladať na 2- 3 hodinky denne, neviem dokedy ich budeme mať, ale verím, že nakoniec to bude v poriadku 🙂
my sme sa ale začali liečiť až v 3,5 mesiaci - čo bolo dosť neskoro, lekár to prehliadol 😒
držím palce, nech to tam vydržíte !
ahojte....dnes sme boly znovu na kontrole a klbiky boly v poriadku tak teraz mame prist az ked bude laurika sama chodit to je asi tak o pol roka 😎 jaj som ja stastnaaaaaaaaaaaaaaaa 😎 😉 😀 😀 😀
@matamisi super, gratulujeme... my máme ešte na dva mesiace na noc ortézku a spánok cez deň...no začal sa nám už stavať na nohy(pri nábytku, posteli, stupienku,...), takže asi bude chodiť skôr, ako ju bude už mať naozaj preč 🙂...má veľký vzor pred sebou, svojho bračeka, tak ho chce už asi dostihnúť 🙂...ortopédka povedala, že to nebude vadiť, len sa máme vyvarovať chodítka/pavúka...Malý sa už tiež začal večer jedovať, niekedy aj cez deň keď má ortézku, no musí vydržať...raz sa jedoval až tak že nevedel zaspať, tak som ho skúsila dať na bruško a zaspal hneď...
@lienka6246 držte sa, vy ste ešte taký maličký... my sme boli tiež na Kramároch, pri prvom pokuse repozície nás oboznámili, že ak sa nepodarí, tak pojdeme na záves, našťastie sa podarilo...jedna mamička, s ktorou som sa tam zoznámila, mala dievčatko na závese, vravela, že je to ťažké a namáhave, prajeme vám veľa síl,i keď sa vám už čas kráti...myslíme na vás...
@matamisi ahoj...som naozaj rada, že sa už máte dobre s kĺbikmi.. my budeme mať ešte mesiac ortezku na spánok cez deň i noc, snažím sa však aby ju mával i keď sa ešte stále tiež jedujeme keď mu ju dávam, hlavne sa mu zle zaspáva keď ju má, často krát mi už na rukách zaspal a keď som ho položila do postieľky sa prebral a začal kopať nohami a mykať celým telom, až sa rozplakal... ale našla som pomôcku, nôžky som mu podložila poskladanou dekou, tak aby mu nôžky nevyseli a mal tie retiazky trošku povolené, a potom mi prestal plakávať a budiť sa...v kočíku sme tieto problémi nemali, ale zasa som nechcela aby si moc navykol spať v kočíku, lepšie je keď spí doma, viac vecí potom postíham (a na balkóne v kočíku mi nemôže spať, balkón v byte máme do cesty)...kamarátka bola na tom podobne ako ty, malý sa jej jedoval, keď mu ju dávala a tiež prestala, ale lekárka jej povedala, že mu ju má dávat, takže teraz sa trápi ako mu ju má dávať nazad keď si už odvykol :(....Držte sa a keď začnete chodiť, tak sa ozvite 🙂...
Ahojte maminky neviem ci sem mozem pisat ale moja mala ma 16 mesiacov a uz mnoho krat som si na nej vsimla ze ma ako keby vyklbene palceky na rukach...chcela by som poprosit ci tu neni mamina s rovnkaym problemom...nasa detska doktorka mi povedala ze to nic neni ze to je s toho ked bola malicka stale si drzala rucicky v past, ale podla mna to nieje normalne... za kazdu pomoc vopred dakujem
@lucinka2386 Ahoj, ja by som skúsila ísť k ortopédovi (aj na vlastnú žiadosť od pediatra, nie čakať dokým vás tam pošle sám), alebo by možno pomohlo cvičiť s palčekom, jemne masírovať...iné neviem čo by som mohla poradiť....
Ahojte, chcem sa podelit so svojou skusenostou s touto diagnozou, mozno niekomu pomoze... Kedze nam v nemocnici ohladom sona BK nic nepovedali, isli sme k ortopedovi na vlastnu past, kedze som mala tiez v detstve problemy s BK. Dcerke v svrtom tyzdni diagnostikovali obojstrannu luxaciu bedr. klbov (obe strany graf IV) a nasadali Frejkovu perinku. Po mesiaci nam vsak ortoped povedal, ze je nutna sadra, lebo liecba nepostupuje ako ma. Zostala som vystrasena, ale kedze som chcela mat istotu, sli sme konzultovat este k primarovi ortopedie. Ten na nase prekvapenie povedal, ze podla neho nie je nutne menit liecbu a poslal nas spat. Nas lekar vsak na gipse stale trval, no perinku malej na nasu ziadost nechal. To uz mala nalavo Graf IIa a napravo IIIa, nakoniec sme zmenili ortopeda a ten nam potvrdil, ze na to, ze ma mala 4m. liecba postupuje pekne a na sadru to nevidi. Momentalne ma vpravo IIc a vlavo IIa. Mne luxaciu diagnotikovali az ked som mala 6m. Do jedneho roka som mala nasadeny strojcek a nemam problemy. Malicka to ma ovela lepsie. Nebranim sa gipsu, ale ked ma moznost napravy perinkou, nechcem ju trapit. Dufam, ze sme sa rozhodli spravne a zhodime coskoro aj perinku. Prajem vam vsetkym mamickam trpezlivost, lebo verim, ze s tou sadrou to urcite nemate lahke. Drzim vam palce.
ahojte...tak my sme boly v stredu po pol roku na kontrele a vsetko je v poriadku....laurika mala 3 oktobra rok a od 3 septembra sama zacala chodit,... 😵 ked som to doktorom povedala na ortopedi tak mi neverily,ze ako je mozne ,ze tak pekne uz chodi ked do 6 mesiaca mala gips a ortezu... 😀 ale ked uvidely tak veru uverily.... 😀 ja som taka stastna,ze mame vsetko v poriadku 😵 a teraz zas o rok musime ist na kontrolu 😝 a ty @vevet ako sa mate dufam,ze aj vy uz mate vsetko v poriadku 😉 a aj ostatne deticky...
@matamisi ahoj, žiaľ my ešte stále máme ortézku, koncom septembra sme boli na kontrole - ľavý kĺbik v poriadku a vyliečený, no pravý už skoro pol roka bez zmeny, stále IIb a pomaly sa to zlepšuje. Na prekvapenie všekých začal v nej bez problémov chodiť a podľa lekárky ho môžeme nechať, len musí byť stále naširoko. Po Vianociach ideme na ďalšiu kontrolu, tak uvidíme ako bude potom. S vojtovkou sme už skončili, našťastie všetko pekne dobehol🙂...som rada že ste v poriadku a máte už vyliečené kĺbiky, aspoň to dodáva nádej a silu pre ostatných...
ahojte,pridam sa aj ja k vam 🙂 moja dcera mala tiez zly nalez v 6 tyzdnoch.Na pravom IV a na Lavom III,poslali nas na rengen a tam nastastie nebolo potvrdene vyklbenie "len" neboli vyvinute puzdra vobec.Dali nam ortezku a po 6 tyzdnoch kontrola.Ta dopadla vynikajuco,velke zlepsenie na oboch na II.Este musime nosit ortezku,cez den mozeme nejake 2-3 hodinky byt bez nej.Teraz pojdeme na kontorlu o 2 tyzdne po 6 tyzdnoch,tak dufam,ze uz bude stacit iba na noc.
@peony ahoj, vitaj🙂...tak to je dobre, že sa vám to zlepšilo tak rýchlo, my stále bojujeme, ortezku máme už asi 10mesiasov a pravý klbik sa nám nechce napraviť-na začiatku IIc-d(IIIa), ľavý IIb a teraz máme pravý už aj pol roka stále IIb a ľavý už Ia, čo je v poriadku. My sme tiež už boli s ortézkou len na spanie ale keď sa nám to po 2 mesiacoch nezlepšilo(skoro sa vrátilo naspäť), znovu nám dali ortezku na deň aj noc... Držím palce aby vám dopadla kontrola veľmi dobre.

@matamisi ahoj, po dlhšej prestávke som tu opäť....Tak to vám gratulujeme, že to máte už lepšie 🙂...my sdme boli na kontrole na konci februára a ďalšiu máme až o dva mesiace(koncom apríla) a tam nám dúfam povedia tú dobrú správu- že ich už nemusíme mať 🙂...Inak dopadla tá kontrola dobre, klbiky máme stabilné, len ešte stále nevyvinuté jadierka, takže dúfame že za tie dva mesiace sa nám vyvinú...okrem toho nás poslali na rehabilitáciu, pretože má trošku oslabené nožky a telíčko, z tej sadry ešte, pretože sa aj ešte tažko priťahoval do sedu, i mal nožky dosť roztiahnuté a nechcel sa vôbec pretáčať...Cvičíme vojtovu metódu, a našťastie zaberá, mali sa bez ortezky začal sám pretáčať a aj sadať (z polohy na brušku), no loziť mu ešte nejde. Párkrát sa mu podarilo aj v ortezke si sadnúť a pretočiť sa (pritiahol sa za paplon a pretočil sa)...
A čo malá, ako znáša oslobodzjúci pocit voľných nožičiek? Určite sa teší a kopká nožkami stále. Už sa ti aj začala pretáčať? Prajem ti pekný deň!!