icon

Vrodené vykĺbenie bedrových kĺbov, zasadrovanie nožičiek. Vaše rady

vevet
14. okt 2010

Ahojte mamičky! Nájdu sa tu také, ktorých detičky majú nožičky v sadre pre vrodene vyklbenie klbikov? Rada by som sa vás spýtala vaše skúsenosti, ako ste dieťatko obliekali, prebaľovali, nosili, prevážali a tak? 🙂 Prosím poraďte, podeľte sa. Mám 2,5 mesačného syna, ktorému pred pár dňami zasadrovali nožičky a už sa vyskytli prvé problémiky. Všetkým vám vopred ďakujem o akúkoľvek radu, skúsenosť 🙂 .

vevet
autor
15. okt 2012

@dtveronika my chodíme na Kramáre do BA, poslala nás ortopédka, pretože malému sa tiež pomaly liečili kĺbiky a aj manžel má od detstva problém s kĺbami. Skúste sa i vy spýtať na vlastnú žiadosť. Držím palce nech to dobre dopadne.

dtveronika
16. okt 2012

@vevet u nás v rodine nebolo nič zistené ,,, Ďakujeme, ja verím že bude už len a len dobre 🙂

arabella13
21. okt 2012

@vevet Ďakujem malá to už má v poriadku bola to len ľahkáodchylka, kedy kĺbik nezapadádo jamky bedrového kĺbu...Ďakujem

jajaq
1. dec 2012

ahojte chcem sa opytat ci je vazna diagnoza IIc ?

vevet
autor
2. dec 2012

@jajaq ahoj, nie je to až také vážne, pravdepodovne bude potrebovať asi nejakú pomôcku (pavlikove remence, thubingen ortezu, prípadne zasadrovanie) pre liečbu. My sme mali na jednom kĺbiku IIc ( dokonca uvažovali či nie až IIIa). Nosili sme najprv perinku, porom sme boli zasadrovaní a potom sme mali thubingen ortezu. Záleží však od doktora akú formu liečby zvolí a aj ako liečba napreduje, my sme mali trošku lenivé kĺbiky a pomaly sa naprávali.

jajaq
2. dec 2012

ahoj nam dal lekar thubingen ortezu ale aj perinku tak neviem co je lepsie?ako dlho trvala vasa liecba?lebo ona ma jednu nosku uplne v poriadku

matamisi
2. dec 2012

@jajaq moja dcera mala obidva klbiky llc a najskor bola tyzden v nemocnici tam mala nozicky vyvesene do hora a potom mala 3 mesiace sadru a nakoniec 3 mesiace remene....a krasne sa jej vsetko upravilo a ako 10-mesacna zacala sama chodit 😉

jajaq
2. dec 2012

ahoj diagnoza IIIa je horsia ako IIc neviete mi poradit?ale lekar nam povedal ze mam davat perinku tak ja neviem o dva tyzdne mame ist na kontrolu.

vevet
autor
2. dec 2012

@jajaq áno, IIIa je horšia ako IIc, ide už o tretí stupeň vykĺbenia. Naša liečba s perinkou trvala mesiac, ale veľmi nepomohla, potom nám zasadrovali na dva mesiace nožky a potom sme dostali thubingen ortezu, mali sme ju rok a mesiac, najprv sme ju neskladali vobec, aby držala klbiky vo vhodnej polohe, potom len na kúpanie, neskor aj na cvičenie (boli sme trošku pozadu s pretáčaní, ale naučil sa v nej štvorkať i chodiť), pomáhala nám, len sa pomaly liečili kĺbiky. Odporúčala by som poctivo nosiť či už jedno alebo druhé, aby to pomohlo. Podľa toho ako sa cíti v perinke, náš dosť kopkal, tak sa mu často uvolňovala a nemalo to ten správny efekt.

verjurci27
3. dec 2012

ahojte,tak sa pripajame aj my 😉 aj ked to najhorsie uz snad mame za sebou.nam dali v 4tyzdnoch remienky s tym ze dr povedala ze zrejme aj tak nepomozu a ze o tyzden na kontrolu so zabalenou taskou do nemocnice.aj tak bolo a v 5 tyzdnoch malinkej urobili trakciu (zavesene nozicky) na jeden tyzden a potom hned zasadrovali.sadru sme mali 6 tyzdnov a spat do remienkov.tie uz mame teraz piaty tyzden a vobec nemozeme skladat ☹ malinka bude mat o dva tyzdne 4mesiaciky a zvladla toho uz naozaj dost.je to mala bojovnicka 🙂 ale asi ako vsetky nase deticky ktore tu my maminky spominame.chcela by som sa spytat ci ste pouzivali autosedacku,lebo nam ju este nedoporucuju. a tiez viete prosim niekto ako to je ked mame napisane l.sin a l.dx?bolo pri tom napisane tazka dysplazia s decentralizaciou - to bola nasa diagnoza na zaciatku.teraz nam naposledy napisali ze sice stav pretrvava ale mame dobru centraciu a lepsi sa aj tvorba hrany acetambula tak sa z toho tesime 🙂
ale neviem kam zaradit malinku ked vsade sa pisu stupne od l po lV....atym padom som nikde nenasla kolko to moze asi tak trvat,ta nasa liecba...
ja remienky neskladam ani pri prezliekani. naucila som sa bodycko popodvliect a hotovo.jedine co rozopinam su nozicky ked menime ponozky.

vevet
autor
6. dec 2012

@verjurci27 ahojte, tak vitajte. ono asi každý lekár dáva iné označenie, v tom popise, ktorý bol pri tom je to vysvetlené. neviem aké označenie je pre to v stupňoch I - IV / a-c, niekde na internete to bolo popísané i vysvetlené v tabuľkách, ale už si presne nepamätám kde, možno by som skúsila zadať tú diagnózu čo vám zistili do vyhľadávača, možno vyhľadá niečo bližšie o tom. my sme používali autosedačku - vajíčko, ale doporučili nám ju vystlať malou poduškou, aby tam nebol dole tak spadnutý, ale aby bol skôr na nej položený a mal vyložené nožky a nie zhohnuté a stlačené v nej. My sme tiež dodržiavali a neskladali, tiež sme zápasili s obliekaním a umývaním, tiež sme sa dlho nosili, nevydržal dlho ležkať. Držíme vám palce, nech sa liečba podarí a máte zdravé kĺbiky!

dtveronika
11. jan 2013

Ahojte dievcence, tak idem sa Vam pochvalit s dobrou spravou, Noemke zlozili PR, povolili nam sediet a pomalicky sa mozme zacat ucit aj chodit, samozrejme neurychlovat nic. Dostali sme ten najkrajsi darcek pod stromcek ak nam v ZA pred vianocami oznamili tuto spravu. Sikovnica nasa od dna kedy jej zlozili PR krasne sedi a vystraja, zrazu nevie co zo sebou 😀 ani sa jej necudujem 9 mesacov obmedzovana ☹

dtveronika
11. jan 2013

@verjurci27 ahoj, juj tak vitajte medzi nami trpitelkami 🙂 ja som tiez jej neskladala PR striktne som sa drzala toto co mi povedali a co sme mali napisane v lekarskej sprave. v podstate aj my sme mali vsetko zakazane, prevoz v aute sme vyriesili tak, ze sme ju dali do vajicka a vystlala som jej to vankusom aby ritkou nespadla dnu a nozky mala stale na siroko, potom uz jej aj trcali nozicky ale nechodili sme na dlhe cesty, ked mala 7 mesiacov tak sme jej kupili polohovatelnu autosedacku, oni sa daju krasne dat do takej polohy kde dietatko skoro az lezi, v podstate nozicky uz jej nevyseli a stale mala ich na siroko ,,, najhorsi problem bol v obliekani, niekedy som bola zufala co jej obliest a najma ked sa ochladilo, sadricky mala cez leto v tych najvacsich horucavach, tak sme jej obliekali iba vacsie saty... Tak Vam drzime s Noemkou palce, nech Vam ten cas liecby rychlo prejde a nech sa Vam krasne zahoja klbiky 🙂

vevet
autor
11. jan 2013

@dtveronika super, tešíme sa s vami 🙂

dtveronika
12. jan 2013

este sa vas chcem opytat, kedy ste zacali staviat deticky na nozicky, ja ked vyskusam aby Noemi stala tak stoji, obcas jej to nejde tak ju netrapim aby som jej nieco nespravila

vevet
autor
13. jan 2013

@dtveronika ja som maleho nechala sameho, kedy mu to pojde a mozocek mu povie "teraz je ten čas", avšak on ešte keď začal sa stavať na nohy a chodiť mal ešte ortezku. Ja osobne by som ju veľmi nenútila a nepreťažovala, ale ak skúšať 1-2x dodňa by malo byť v poriadku.

dtveronika
13. jan 2013

@vevet Dakujem za odpoved 🙂 vcera som vyskusala aj viac krat, ale radsej nebudem skusat aby som jej nieco nespravila...

michaelachanel
10. mar 2013

Ahojte 🙂 máte tu niektorá takú starú bábiku ako ja a nosí derotačný pás na nôžkach? Ďakujem

hornakt
25. mar 2013

Dobry den, chcem sa opytat. Boli sme prave s malym na kontrole u ortopedicky a ta mi povedala, ze ma neosifikovane jadierka. Nerozumiem tomu, kedze na 1. kotrole v 6. tyzdnoch mam potvrdenu krasnu osifikaciu jadierok. AKo je to mozne? Povedala mi, ze sa tym nemam trapit, ze proste jadierka nenasla ultrazvukom dnes a ze mam prist na kontrolu o 2 mesiace. Je toto podla Vas standardny postup? Dakujem za nazory.

ena88
3. apr 2013

@leyla24 ahoj, vidim ,ze ste malý taký istý problém ako my.. my sme dali sádru p 6 týžd.dole a teraz máme remienky.. Sadru znasal velmi dobre,len to 5dnove vyvesenie nožičiek bolo horsie.. Už musim len dufat,že sa to uplne zahojí.. vidim ,že vam to robili v ZA.. a kolko ste mali tie remienky? pamatate si? 😕

leyla24
4. apr 2013

@ena88 ...od troch do siestich mesiacov sme remienky nemohli davat dole vobec a od siestich mesiacov do deviatich sme uz mohli davat remienky aj dole. Od 9m sme uz remienky nemali vobec. Dnes sme uplne bez problemov ako ostatne zdrave deti. Neboj bude dobre.

trpezliva
28. máj 2013

ahojte, pridavam aj ja nas pribeh. prve dve dcery mali uzv v klbikov v poriadku, tretia v 3.tyzdnoch na kontrole pravy klb IIc, lavy IIb. predpisali nam Marwell 52 abdukcne nohavicky, kontrola o 6tyzdnov. tie gatky sme mali nosit min.18hodin denne. mala to neznasala, takze som to postupne obmedzila len na nocne nosenie. aj tak sa budila kazdu chvilku.
v piatok sme mali kontrolo po tych 6.tyzdnoch a zrazu vysledok 1b, v poriadku vsetko, tu pomocku mozeme vyhodit.
taka ulava. zrazu mala krasne spinka , budi sa v noci len 2x. spi na brusku, nic ju neobmedzuje.

keby ste niekto chceli tie nohavicky na predpis, darujem. su lepsie ako perinka alebo postolky.
🙂

evasablica
20. jún 2013

@trpezliva to je super..ja podobne s malou...v mesiaci sono-IIc obe nozky..predpisana tubinger orteza..dnes po mesiaci kontrola a zlepsenie len malinko na IIb aj to nie uplne..povedal nam ze potrebujeme vacsiu ortezu, ale chodime do malaciek Kusinovi a tam vacsiu nemaju..ze ju musia objednat,a ze nevedia kedy to bude,ze aj o tri tyzdne..tak musim zajst na zahradnicku,tam by ju mohli mat..

evasablica
20. jún 2013

@trpezliva pozerala som si ten marwel..to je uplne uzasne oproti tomu co mame my..moja mala to ma aj na ramienkach a to ju taha..ja by som to od teba aj kupila..ozvi sa..dakujem..

slnieckolu
20. jún 2013

@evasablica
Ak ti mozem poradit....my sme si presli hocijakymi nohavickami, dokonca potom aj sadrou a remienkami....ale z nohaviciek boli naj tie, ktore mali aj traky (Zuzana) co nam aj Dr. odobril, lebo tie bez boli onicom, nozky by mali byt v pravom uhle a takto bez nedrzali ako by mali. Cize nespravna poloha noziek-ziadne zlepsenie.

slnieckolu
20. jún 2013

@evasablica
Este jedna vec 🙂 preco vam nedaju hned remienky...je to super vec...a u takeho maleho babatka super pomahaju. Taktiez pohyb s nozkami nie je taky obmedzeny ako v orteze....

evasablica
20. jún 2013

@slnieckolu no ved prave ze mne sa to zda,ze v tych nohavickach by to mala tak viac na pevno..vy ste mali najprv nohavicky a potom aj sadru???co sa vam to zhorsilo???boze nestras..som s toho nestastna...uz nech to ma dobre..

trpezliva
21. jún 2013

@evasablica ja ti darujem tie gatky,ved uvidis sama,vyskusajte. Ja som bola rada,ze mame Len tieto. A vidis,ze pomohli.
takto vyzeraju nazivo:

trpezliva
21. jún 2013

Tie na ramienka su mozno pevnejsie,ale Toto menej obmedzuje. NASA bola vkuse na rukach.
a este som ju nosila v satke od 3.tyzdnov,mozno aj to pomohlo.
nezavidim teraz v tychto horucavach:(. Chudatka deturence.ale treba vydrzat
my tiez ku Kusinovi chodime. Na teslovu.

slnieckolu
21. jún 2013

@evasablica No my sme mali rozne druhy tych nohaviciek...ja som uz hladala po nete vselico...nam sa to nelepsilo,stale to bolo rovnako...nam to ale v 3mes.zistili,ze nemame dostatoc.prehlbenu jamku...a kedze sme boli aj starsi,tak aj viac pohyblivejsi a lepsie boli pre nas tie s tracikmi.
Ale neboj,cim skor sa to podchyti,tym rychlejsie sa to upravi.