Výchova 1,5-ročného dieťaťa

12. mar 2024

Ahojte!

Mám jeden a pol ročné dieťa a veľmi veľmi ťažko sa s ním spolupracuje. Neočakávam stopercentné porozumenie ani poslušnosť. Ale ono vôbec nepočúva.
Nikdy som sa nechcela uchýliť k takým spôsobom výchovy, že budem zvyšovať hlas a rozkazovať, chcela som pristupovať k veciam dohovorom, napadobňovaním a opakovaním, ale toto moje dieťa.. ja neviem.
Nedá sa s ním ísť ani na normálnu prechádzku pred dom - nechce aby sme ho držali za ruku, chodí výhradne opačným smerom, v obchode tak isto, keď sa snažím ukazať mu smer nedajbože ho fyzicky nasmerovať alebo čokoľvek od neho požadujem, tak hneď začne vyrieskať a a vyvádzať. A ja som už z toho na prašky. Nechcem po ňom kričať ani s ním šarpať. Netuším akým sposobom by som vedela s tymto jeho jeho vzorom vynaložiť lebo som skúšala azda všetko.
Ak mi viete odoručiť nejaké publikácie o výchove bola by som veľmi rada.
Myslela som, ze bude stacit pekne žiť a dieťa to obkuká ale toto je vojna titanov dennodenne.

Vzdy som si myslela ze za kazdym urevanym dietatom, ktore na verejnosti vymysla ja netrpezlivý rodic a teraz ked si pomyslim ze ma rniekto na nas taku optiku,tak ma ide picnut lebo sa snazim ako viem.

sun_shine_2020
12. mar 2024

Ahoj, nooo podla mna to je celkom normalne 1,5 rocne dieta 😁 nasa mala obdobie, ze isla preeesne opacnym smerom ako som potrebovala 😁 v obchode ide 90% pripadov sadnut so kosika, inak by som nenakupila (ked sme v malej jednote, tak este OK ale tesco a kaufland by sme nedali) 😁

h2
12. mar 2024

Nechaj to chúďa žiť, veď je ešte maličké. Jeden a pol ročné chceš, aby poslúchalo? Veď to často ešte ani nevie, čo od neho chceš.

barbora0308
12. mar 2024

Vitaj v klube 😁. Mam rovnakeho syna, za 3 mesiace bude mat 2 roky a teda obcas mam pocit, ze je to stale horsie a horsie. Precitala som vsetky mozne knihy sveta, odborne clanky...dokonca aj muz, no a nakoniec sme skonstatovali, ze ten jeho temperament sice vieme krotit, ale je to sakra tazke, nie vzdy uspesne a potrebujes poriadnu davku trpezlivosti. Takze drzim palce a prajem vela trpezlivosti 🤞☺️!

dennissa16
12. mar 2024

To vzdy budeš takto vnímaná 🙂 to vôbec nerieš.
Ale nezabudni,že iba matkami, ktoré majú tip-top ukážkové dieta/ti,na ktoré keď pozrú stoji v pozore ako vojak.
My ostatné,ktoré mame rôzne “povahy ” deti, to úplne chápeme 😅
Veľa veľa trpezlivosti to chce. Drzim palce

barbora0308
12. mar 2024

@dennissa16 svata pravda! ☝️

domak2
12. mar 2024

Ja som mala ukazkovu staršiu dcéru, pri synovi sa mi to pekne vrátilo 🤣 a to už ma 2 a pol

nataliik
12. mar 2024

Tiež mám takú 1,5 ročnú. Je šikovná, ona zase rozumie vsetkemu, ale povie nie a ide si svoje.
Zaberá mi na ňu, len ju zaujať niečím. Napr. Keď chcem ísť na prechádzku nejakym smerom, hovorím jej, že tam je niečo co ma rada( zvieratka, kvietky...), keď chcem, aby šla za ruku, poviem musíme, lebo chodia auta atď. Ona tiež neposluchne vždy na 1x , ale zbytočne sa budem ja rozčuľovať, ju volať nasilu a ona bude hukat. Prvú dcéru som mala zlaté dieťatko, teraz mam zivel.

ivangeline
12. mar 2024

Mam vzdy so sebou kociar. Nejde par x,kde treba,uz len sedi v kociari. Nvm ako pred tym ale cca 2r ma rozumelo. Teraz to iste s odrazadlom. ;D Nepocuva,nema ho. Starsie uz take nerobia. Vedia kam ideme a preco. Da sa dohodnut.

pralinka86
12. mar 2024

Obdobie vzdoru, uvedomovanie si seba, svojho nazoru, rozhodovania. Prirodzeny vyvoj dieťaťa.
Potesujuce je, ze je to len obdobie 🙂 potom pride ďalšie 🙈😂
Nuž len prezit a davat pozor, aby si neublizilo, kedze nie je si vedome následkov
A áno, az ked ma clovek dieta, pochopi a suciti s kazdym dalsim rodicom, ktoreho oblieva pot a naviera mu zila ked ma dieta zachvat na verejnosti

biglovemom
12. mar 2024

Respektovat a byt respektovan
Super kniha👌🏻

Citala som ju v tehotenstve -a aj prechadzky s rocnymi deckami sme dali ,vzdory minimalne (spocitam na 1 ruke) , je tam krasne vysvetlene ako pracuje detska hlavicka , ake nasledky inych vychov su zanechane na dospelych ,odporucam ju velmi😊

euka210
12. mar 2024

to nie je vychovou, ale povahou dietata. Najstarsi chodil pekne za rucku, posluchal...ale je bojazlivejsi typ. Stredny je huncut od mala, utekal, vonku sloboda, k potoku ho stale tahalo a taha (uz ma 10r). A treti zase poslusny a bojazlivejsi.
Za mna...bud rada, ze je take zive a priebojne uz teraz, nestrati sa v zivote. A len pevne nervy s nim...raz dostane rozum a bude to lepsie...to je pravda.

tiika
12. mar 2024

To rodičovstvo mi pripadá ako taka naša osobná previerka, neustála praca na sebe. Ja stále čítam, vzdelávam sa a aj tak mám pocit, že mi to ide len o cosi lepšie. O výchove sa dnes da nájsť vela informácii. Treba sa však sústrediť na obdobie dieťaťa. Pri 1,5-3 ročnom budeš zbytocne veľmi zložito a vela vysvetľovať, ono ešte naozaj nechápe, skôr rozumie našim emóciám, pokojnej a sebaistej komunikácii, intonacii, vyrovnane zvládnutie jeho výbuchov nespokojnosti, keď narazí na obmedzenia a hranice.

Celkom fajn je Montessori batole - Simone Davies a Montessori praxe - I.Kubantova na YouTube. Teraz sledujem komunikáciasrdcom.sk - vela fajn tipov, článkov, videi, zamerané i na samotných rodičov.

petraj122456
12. mar 2024

Odporúčam knihu Aha rodičovstvi

minesasubu
12. mar 2024

Prvé obdobie vzdoru začina okolo 1,5r odporučam pozriet elipredeti
my to máme doma od januara a pochybujem že to tak skoro skončí ale ja už som sa naučila mať na haku a dookola vysvetlujem, krikom sa nič nevyrieši

romanamydliarova
14. mar 2024

Je to úplne normálne,mám to podobne,nebojte sa,všetko je len obdobie,prejde to😊Ja som už tiež na prášky,ale to dáme!

adelamodrykonik
14. mar 2024

Ahoj, možno mu už začína vzdor 🤷‍♀️ Mam takmer dvojrocne a každý deň zasnem ako spolupracuje, ale to bude asi skor zasluha povahy a konstelacie hviezd, nez knih :D Ale teda na niektore knihy nedám dopustit a veľmi mi pomahaju pri vychove. Napríklad Ako rozprávať, aby nas deti počúvali od Adele Faber (to je proste zakład, každý by ju mal aspoň raz prečítať), potom od jej dcéry Joanny Faber kniha Ako hovoriť, aby nas male deti počúvali (to je uz zamerane na deti od 2 do 7 rokov), Detsky mozog vysvetleny rodičom od Alvara Bilbaa... on tam ma potom na konci knihy odporúčania literatura, kde je kopa kvalitnych kniha. Ale skus aj podcast Nevychova alebo na instagrame elipredeti. Pripadne teoria typov od Sarky Mikovej. Mozno máš dieťa so silnou potrebou nezavislosti ;)

pstrap
14. mar 2024

To je normálne správanie dieťaťa v tom veku. Zbytočne sa nestresuj, prešla som si tým pri staršom. Ak sa niekam ponahlaš, maj ho v kočíku, kým nevybaviš, a keď už máš čas, tak ho nechaj nech si chodí kam sa mu páči a ukazuj a rozpravaj mu, on potrebuje informácie. Keď sa unaví, dáš do kočíka a idete domov. Mám teraz 1,5r zase, tak viem 😁

yoxinka
14. mar 2024

Mňa vždy vie pobaviť, ako sa v reálnom živote uvedomia premúdrelí ľudia, ktorí síce deti nemajú, ale presne vedia, ako sa má vychovávať a keď vidia uvrešťané neposlušné decko, prvé na čo pomyslia je, že jemu sa nikdy nič také nemôže stať, lebo on bude ako rodič robiť všetko správne! Nuž, mama, vitaj v klube. Také sú 1,5 ročné deti 🤷‍♀️. Ja mám deti tri a moje deti v obchodnom centre drbli na zem a revali, lebo chceli nejakú blbosť, aj som išla s vrešťajúcim dieťaťom cez celý nákupák aj som ich veru brala proti ich vôli pod pazuchu a ťahala … lebo keď mali rapel, nijako som nevedela vysvetliť, že musíme staršieho doručiť do školy VČAS! Nerobím veci dokonale, ale snažím sa najlepšie ako viem. A keď som nemala deti, tiež som všetko o rodičovstve vedela najlepšie. Teraz, keď mi tehotné prvomatky vysvetľujú, ako budú oni vychovávať, len sa v duchu smejem 😉.

tiika
15. mar 2024

Inak je super, že nechceš zvyšovať hlas, kričať, rozkazovať.. možno ta poteším, lebo to ide aj bez toho. Akurát to neznamena, že dieťa sa nebude nikdy brániť, plakať, kričať a bude robiť vždy to, čo mi chceme. A tiež to treba mat spracované hlavne sebe, aby si správanie dieťaťa ustala. K tomu je dobre sa naučiť iné spôsoby a techniky, lebo dohovaranim, napodobňovaním to nie vždy ide.
Včera som počúvala tento podcast, dúfam, že bude inšpiráciou, pri batolati ide najmä o postoj nie slova
https://komunikaciasrdcom.sk/podcast/17-ako-pre...

heln
15. mar 2024

moj syn ked mal tolko, tak sme nechodili na prechadzky, ale behat, moj zasadne behal, samozrejme vzdy inym smerom a ziadne za ruku. vyriesila som to kupenim batoha na ktory za zaplo voditko, ako na psika. sice niektori ludia cudne pozerali. teraz ma tri a chodi aj za ruku, aj spravnym smerom, aj stale beha. na niektore veci nepotrebujes studovat knihy o vychove.

heln
15. mar 2024
jannete
17. mar 2024

Mna velmi oslovila ceska psychologicka Lidmila Pekarova...ma aj knihu o výchove detí Ako žiť a nebláznit sa..a tiez perfetkne videa na yt..jej kniha je super.. mne zachránila zivot;))

angeli121212
18. mar 2024

@yoxinka asi tak, som sa pobavila 😊 ale aby som sa zastala bezdetných žien nie všetky sme boli pred deťmi takéto sú ženy ktoré sa dokážu empaticky vcítiť do pocitov rodičov a nemali potrebu súdiť ani pred deťmi ani keď už deti majú. Za takých ľudí ďakujem 🙏

yoxinka
18. mar 2024

@angeli121212
Asi áno, ale ja mám v okolí viac tých mudrlantov a mudrlantky. A top rady a návody mi dával bývalý kolega. Bezdetný! Ten by všetko vedel robitl lepšie ako bársaký rodič 🤪. Tehotné kočky čakajúce prvé dieťa to je samostatná kategória 🤣. Ale opäť, keď mám byť úprimná, tiež som mala pred materstvom múdre reči. Teraz keď vidím v obchode decko šľahnuté na zem, mám chuť matke dať čokoládu do ruky, nie ju nejako pohoršene pozorovať 💪.

tiika
18. mar 2024

@yoxinka aký super nápad 😁👍 To by vtedy fakt dobre padlo 🙏

angeli121212
18. mar 2024

@yoxinka myslim, že to bude asi povahová črta týchto ľudí. Osobne som si zažila aj nevyžiadané rady od žien čo už matkami sú.. ale to boli niektoré také rady na štýl, že neexistuje nič lepšie len rada od dotyčnej.. Inak ja čo som mala predstavy ako tehotná tak sa mi celkom vyplnili ale zas myslím že som očakávala horšie 😂 a vypálilo to lepsie 😊 ja keď vidím dieťa čo sa hodí v obchode na zem mám chuť nechať ho tam a isť s jeho mamou na kávu 😂

tiika
19. mar 2024

@angeli121212 teším sa, presne takto si predstavujem, že by ženy-matky mali spolu držať.👏😊
Akurát v skutočnosti nepotrebujeme ani bezdetných kolegov, tehotné prvomatky, tetu od susedov…a zhejtovat sa dokážeme celkom kvalitne i samy medzi sebou, viď MK😏

angeli121212
19. mar 2024

@tiika inak dosť smutné..