Vzdorovité 13-mesačné dieťa
ahojte, chcem sa opytat, ci aj ine maminy maju podobnu dilemu, aku opisem ja. a ak ano, ako to riesite?
mam doma 13 mesacneho chlapca, od narodenia neuveritelne kludne a dobre dieta, posledne mesiace vsak neskutocne vzdorovity a trucovity chlapec. odkedy vie chodit, tak ked ho dam do kocika vypne sa a zacne vrestat. ja vsak cakam druhe, takze neprichadza do uvahy sa mi s nim nadrapovat a stale ho dvihat. niekedy to aspon nerobil na verejnosti, ale teraz ked nieco nie je po jeho tak uz aj vonku ziape. neviem ci je to aj tym, ze mu idu zuby, urcite to na jeho nalade nepridava. muz vravi, ze som na neho makka, ale ja mam pocit, ze uz na neho neustale len kricim a davam mu po zadku. aj mi je to luto, ale na neho sa po dobrom neda asi. je to vobec ok podla vas bit po zadku a po rukach take male dieta? on totiz na just spravi to co nesmie a ked dostane po zadku tak rumazga. svagrina vravela ze to pri dievcatach nemala a je to tym ze je to chalan, ale ja fakt uz neviem, ako ho naucit posuchat. nemozem ho predsa neustale bit po ritke a kricat po nom. Dufam ze je to len obdobie. Nemate podobnu skusenost? Este podozknem ze je to moja premiera vo vychove a v rodine nemame male dieta odkial by som cosi odkukala.
@iris05 Si na najlepsej ceste ku katastrofe. Dieta este ani poriadne nezacalo s obdobim vzdoru a uz to nezvladas.
Ked sa o par mesiacov narodi surodenec, vypukne u vas doslova peklo, lebo k vasim terajsim problemom pribudne este aj surodenecka ziarlivost.
Sama vravis ze nevies nic o vychove deti. Vies len tak vychovavat ako teba vychovavali rodicia. Bitka, krik, ignoracia, presadzovanie si svojho len preto aby si mu ukazala kto je panom, povazovanie deti za menejcennych, ktori si musia nasu uctu zasluzit, potreba drzat dieta nakratko aby ti neskakalo po hlave.
Toto vsetko su zastarale praktiky minulych generacii. Je to nehumanne, skodlive a znici to vas vztah. Vravis ze dieta paradoxne pocuva otca lepsie. Co je na tom paradoxne? Otec ho predsa bije silnejsie. Otca sa viac boji.
Ak toto od zakladov nezmenis, budes mat krasne vychovane a poslusne dieta, ale bude sa vas bat. Stoji ti to za to? Vela ludom zial ano. Ale ty mas maly hlas v hlave ktory ti vravi ze to chces robit inac.
Ty poznas len dva protipoly vychovy.
1. Bitka, krik - co ti je trochu proti srsti.
2. Uplna volnost - co je podla teba blbost, lebo ti bude skakat po hlave.
Ale uplne ti chyba ta zlata stredna cesta.
Aj ja som poznala len vychovu bitkou a krikom a tiez mi to nesedelo a hladala som ine sposoby.
Prosim ta precitaj si tu knihu co radi @hennyinnsbruck "Respektovat a byt respektovan"
Alebo si pozri internetovy kurz Nevychova. Uplne ti to otvori oci. Z nezvladnutelnych deti sa stavaju partaci. Ale je to tym ze ty zmenis od zakladov svoj postoj.
Kasli na to co hovoria rodicia a svokrovci. Ty vychovavaj podla seba.
Ale musim povedat ze tolko neprijemnych a hanlivych vyrazov na 13 mesacne dieta som uz davno nevydela (je vzdorovity, trucovity, vresti, treba ho nadrapovat, ziape, rumazga, cirkusuje). Urcite ho lubis ale necitit z teba ziadnu lasku k nemu. Vies preco? Lebo teba rodicia vychovali bitkou a krikom. Je to vychova strachom a vyraba to ludi, ktory maju cely zivot strach z vlastnej neschopnosti a bezmocnosti. Pre takychto ludi je dolezitejsie mat kontrolu nad dietatom ako mat s nim vrucny, laskavy vztah. Teba rodicia vychovavali strachom a ty to teraz prenasas na svoje dieta. Zmen to prosim. Da sa to.
A tak mu daj malinke odrazadlo, kto káže chodiť na siahodlhe prechádzky od domu? Tomu dieťaťu je to v princípe jedno, či je 3 km od domu, alebo pár metrov.
Myslím, že cesta je aj vopred ho informovať, brat ho ako človeka..."ideme ma ihrisko, budem rada, ak pôjdeš na odrazadle pomaly, a pohode sa na hojdačke." Keď sa bude blížiť plánovaný odchod, tak jo upozorni vopred kľudne. Ze o chvíľočku idete domov, ze mu ešte raz povieš a pôjdete. Možno to nepôjde na 1x, ale ani mne by sa nepáčilo, že v prostred hrania mam všetko len tak nechať a ísť. Počúvať starších ľudí vo výchove, ktorí trestali dieťa aj za to, že nesedí ba nočník a nekaka, mi príde veľmi chabé. Co plánuješ vychovat, robota? Respektuj ho trosku...
@iris05 najlepšie rady čo tu odzneli sú, prečítať si pár kníh o výchove. Evidentne nerozumieš svojmu dieťaťu, čo samozrejme nie je žiadna tragédia, všetko sa dá naučit. Zahod prosím tie myšlienky, že dieťa má poslúchat a ty ho máš k tomu donútiť. Vidíš sama, že sa v tom necitis prijemne a aj tak to nefunguje. Tak to proste nerob. Situácia s kočíkom - proste v tomto čase eliminuj chodenie s kočíkom. Koľko je za deň chvíľ, že fakt musíš niekam ísť. Väčšinou sa to dá vyriešiť aj inak, ako prežívať scénu s revucim dieťaťom. Toto je len obdobie, možno pár týždňov, kým nezačne lepšie chodiť, potom to bude zase jednoduchšie.
Bitka a krik - ukazujes dieťaťu ako nezvladas emócie. A chceš od neho, aby ich on zvládal. To je úplne nereálne očakávanie. Pracuj v tomto na sebe. Dieťa ešte dobrých 7 rokov nebude mať emócie pod kontrolou. A keďže sa učí napodobou, tak potrebuje vidieť teba, ako ich zvládaš. Teraz capnes po zadku a o dva roky sem budeš písať, že tvoje dieťa na pieskovisku bije iné deti. No kde to asi videlo? 🤔
Ja odporúčam knihu od Naomi Aldort - Vychovávame deti
a rosteme s nimi, je to výborná kniha na začiatok, je tam plno príkladov rôznych situácii. No a potom Rešpektovať a byť rešpektovaný, Deti jsou taky lidi.
@hennyinnsbruck
@eva233
@andreatytler krásne komentáre. Aj iných ale zvlášť vaše sa mi páčia veľmi. Niet čo dodať. Snáď len, že
@iris05 chápem a som rád, že sa neuspokojila s tym ako vychováva a hľadá aj tu zdroje dobrých informácii. Treba začať, skúsiť a nevzdať sa pri prvom neúspechu. Trénovať ďalej. Myslím mamka trénovať seba podľa tých rád, nie syn. Ten sa pridá a keď uvidíš prvé zlepšenie, bude ťa to motivovať.
@iris05 ale ako mozes byt makka?? ved take dieta este nechape koncept robenia na zlost atd… je to sam pud a emocie… cize po ritke to asi ani nepochopi… poradit vsak neviem lebo si nedala ziadnu konkretnu situaciu iba vo vseobecnosti ze sa hneva v kociari co je normalna preferencia, skus nosic alebo bicykel :D Rodicov nepocuvaj, mudrovania starych rodicov ktori realne nevidia do vychovy a vidia len “ vysledok “ nemaju vypovednu hodnotu, a navyse najskor tiez vsetko riesili bitkou kedze Ty aj manzel mate tieto vzorce v sebe.

Poradim ti. Prestan ho bit. Asi je v kociku zapunanie na figu ked sa vie vypnut. To moj muz ma problem zapnut a vypnut kocik a to ma VS🤣. Jednoducho si uz uvedomuje sam seba, vie, ze nieco chce ake nevie ti to povedat.- tak place a hneva sa. Ja som v tomto veku - po roku dietata prestala udavat ciel prechadzky. Jednoducho sme sli tam kam chcel. Zastavili tam, kde ho nieco zaujimalo. Ked som potrebovala nakupit ostal celu dobu v kociku. Neviem si predstavit co musi vyvadzat take dieta ze musi dostat po zadku.