Vzťah k deťom - výchova

2. sep 2021

Našla som staršiu odpoveď od psychologicky...súhlasíte s týmto tvrdením?Keď sa spätne pozriem som úplná kópia mojej mamy.Typ výchovy, empatia, koníčky, vzťah k deťom,.mužom...tak ako moja mama stále kritizovala otca a nič jej nebolo dobré som taká istá🙂tvrdohlavá, samostatná, stále niečo vymýšľajúca, neposedi, temperament máme ten isty...som jedináčik mám jedináčika... tak ako ona obskakovala mňa a prežívala až príliš každú krivdu, problém som taká istá.Rada rozhodovala za mňa to isté robím svojmu dietatu..ako to máte vy?Kamarátka ma mamu vysokopostavenu riaditeľku, vždy sa sťažovala, že vyrastali sami a mama v práci a jedli 3 dní to isté... ona ako jej matka žije taký istý život Detí

autor
2. sep 2021

Dala v roku do jaslí, lebo načo študovala...myslíte, že tieto rodinné vzorce sa opakujú?Ako to máte vy?

galganka
2. sep 2021

Nie. Nie som. Od začiatku boli veci, ktoré som vedela, že robiť nebudem a držím sa toho.

pribinak
2. sep 2021

Áno, veľa ľudí opakuje to iste čo videli doma, matka neustále kritizuje a zhadzuje otca, robí to aj dcéra, otec bil matku a deti, zo iste robí aj syn, matka si našla 3 alkoholikov a s každým mala dieťa, to iste urobí aj dcéra

Ale!!! Neplatí to vždy na 100%. Mnoho ľudí si uvedomuje čo prežili ajo deti a nechce opakovať chyby rodičov

Samozrejme, že opakujeme aj tie dobre veci. Nielen To negatívne. Je na nás, aby sme si vybrali akou cestou chceme ísť
Ak matka bila mna ako dieťa tak ja to robiť nebudem, ak vidím ako sme žili v biede lebo otec pil, tak ja piť nebudem, ak vidím, že mama a otec mali vždy na cigarety, bola u nas spína, tak ja to robiť nebudem

evica17
2. sep 2021

Suhlasim. A zmenit to je fakt tazke, aj ked vies ako ti tie veci v detstve vadili. A to mam nacitane knihy o vychove a tazko aplikovat to skrz toho ziskane od rodicov. A vidim to aj na muzovi, kopiajeho mamy, svokry.

tenerifka
2. sep 2021

Ja si myslim, ze zalezi aj na sile osobnosti daneho cloveka, a ochotu stotoznit sa s niecim alebo odporovat, ak s danymi vzorcami vychovy nesuhlasi. V mojom pripade som uplny opak mojej mamy, Uz v rannom detstve som si to uvedomovala, a ako som rastla, vedela som, ze moje priority v zivote budu uplne niekde inde, a aj moj vztah k detom. takze pre mña bola skor odstrasujuci pripad, ako to urcite robit nebudem.

bagre
2. sep 2021

Aj áno aj nie - u mňa, u iných niekedy ako cez kopirák. Na niektoré veci prichádzam časom a mením ich, niektoré sú už za mnou... myslím že tá väčšia časť našťastie ☺ ale bez práce by to bolo tak ako vraví psychologička. Čiže je to niečo, čo nás veľmi ovplyvňuje ale kto chce, tak sa s tým popasuje a zariadi sa v živote tak ako chce on.

brita7777
2. sep 2021

Nie nezijeme tak, moji rodicia nas vychovavali v silno veriacej krestanskej viere, ja mojim detom vieru netaham do zivota, nech sa rozhodnu sami, ked budu dospele. Moji rodicia ziju 40 rokov spolu a ja som rozvedena, dalsi priklad. Oni ziju na Svk, ja v zahranici..ak vies, co nechces predavat svojim detom od svojich rodicov, nepredavaj to, je to len na tebe, len samozrejme, treba si byt toho vedomy v situaciach a menit to, ak padas to zabehnuteho cyklu..

brita7777
2. sep 2021

@tenerifka 😄

marzuz89
2. sep 2021

Nie, za mna s tymto nesuhlasim. Prave to, ze viem, ako moze vychova ublizit, viem presne konkretne veci, ktore zanechaju stopy do buducna, dokonca viem ake to je ked rodic nema respekt voci dietatu ani ked je daaaavno dospele, a ublizuje dalej.. Vedela som od malicka, ze ja taka nikdy ku svojim detom nebudem, a ani nie som. V manzelstve, rodicovstve, a ani vo vztahoch celkovo.

petamich
2. sep 2021

nie nesuhlasim 🙂 vo vela veciach som pravy opak svojej maminy, prave preto, ze som to tak nechcela a hoc ju lubim, bola vo vela veciach skor vzor "ako to nemat" - napr. mala ma v 16tich ako slobodna matka, brata neskor tiez, cely zivot obet, introvert, zufalo hladajuca partnera a lasku, aktualne totalne zavisla na manzelovi, nikdy poriadne nepracovala, nedavala nam najavo lasku ani verbalne ani fyzicky

ja mam 35, prve dieta, financne zabezpecena a schopna prezit aj bez manzela, vyborna praca a "kariera", neustale prejavujem naklonnost a city, som totalny extrovert atd.

takze vlastne sme hoooodne odlisne, okej som po nej cholerik ale inak...

petamich
2. sep 2021

@tenerifka mam to presne tak isto

angel993
2. sep 2021

Áno, mám tendenciu kopírovať výchovu rodičov, ale nechcem vychovávať tak ako som bola ja vychovavana. Veľa vecí robili moji rodičia dobre, ale nesiem si veľa zranení z detstva a nechcem aby to moje deti mali rovnako. Takže pracujem na sebe každý deň.

kaktus87
2. sep 2021

Na mňa to sedí

letfenixa
2. sep 2021

Za seba hovorím, že robím veľa preto, aby som nebola ako moja mama, ale niekedy sa pristihnem, že ju kopirujem.