Zakladáte si na vzdelaní vašich deti?
Ahojte. Dnes u nas bola navsteva, manzelovi znami, je to manzelsky par s detmi vo veku tych nasich. Rozpravala som sa zenou a ani neviem ako, prislo na temu vzdelanie deti. Povedala mi, ze ona svojim detom uz vybrala povolania, ku ktorym ich chce viest (architekt a doktorka). U nich sa vzdelanie deti berie dost vazne. My to u nas doma mame tak, ze sice je vzdelanie dolezite, definitivny vyber nechavame na deti samotne. S takymto postojom som sa nikdy nestretla. Tym nehovorim, ze je zly alebo dobry. Len sa tak zamyslam z nudy, napadlo mi, ako to mate vy so svojimi detmi? Mate pre nich nejake vysnivane povolania?😃
Ja som veľmi vďačná, že u nás bolo vzdelanie dôležité a bola som v tom plne podporovaná, ale vo vlastnej ceste, ktorú som si vybrala sama a rada by som takto pristupovala aj ku vzdelaniu vlastných detí raz, som za to, že im treba ukázať rôzne možnost a venovať pozornosť tomu, v čom sú dobré... neviem si predstaviť, že by ma nútili študovať napr. medicínu, keď nemám vôbec ku tomu vzťah a z krvi a chorôb je mi zle 😅 mám v okolí prípady, kde bolo na deti veľmi tlačené, lebo rodičia si cez nich chceli splniť sny a vypálilo to presne naopak...
Architekta a doktora im ona vybrat moze ale ked raz nato nebudu mat moze sa aj na hlavu postavit. A nie ja pre deti nemam vybrane povolania ci skoly. Ked bude elektrikar bude elektikar ked pranik bude pravnik. Necham to na detoch. Mozeme ich mierne nasmerovat podla znamok ci podla toho co ich bavi ale nevyberame im my.
Nie, neplánujem mojim deťom život. Jediné čo si prajem aby boli šťastní a spokojní a vtedy budem aj ja. Či budú robotnici alebo doktori, to už nechám na nich. Samozrejme, že škola otvára viacero dverí ale nie je cestou k úspechu. Keď je človek šikovný, nepotrebuje školu aby sa mal dobre po finančnej stránke.
Staršia dcéra si od 5 ročníka svoju školu vysnivala. Mladšia chodí do 8 triedy, tej budem musieť pomôcť. Nevie co by chcela robiť. Musíme sa v rámci možností vyhnúť matematike a biológii.
moja mama ma doutila k maturite ,, chcela som iny odbor ale bola to len uctovka .. neskor sa dala dorobit matura .. ale vyvadzala .. musela som na skolu co som nenavidela nic mi nedala a nikdy by som to nerobila ... a viem ze by som to dcere nespravila .. viemze to nemyslela zle sama mala len ucnovku -ako polosirota nemala v tej dobe na vyber ale svoju flustraciu si vybyla na detoch a ani jeden sme nerobili co sme chceli .. nikdy ale ze nikdy by som to dcere nespraila .. porozpravat sa ..vysvetlit moznosti .. to ano ale nikdy nie nutit
Nie ... po mojich životných skúsenostiach bude pre mňa naj, keď bude dcéra zdravá, šťastná, milovaná ... je mi jedno, či bude kaderníčka alebo právnička.
Ja poznám aj pána právnika, čo ma dcéru kaderničku aj keď chcel právničku a poznám aj pani doktorku, čo ma dcéru doktorku a chceli doktorku 😁 taktiež dvaja hokejisti - cely život podporovaní rodičmi, jeden robí úplne iný biznis, druhý je stále hokejista, v konečnom dôsledku asi je to stále len človek, čo si sám vyberie, aj keď ma niekde vydláždenú cestu.. ja svoje deti mienim podporovať vo všetkom v com budú dobre, aj keby mali každý rok chodiť na iný krúžok 😁
A potom sa takí rodičia psychicky zrútia, keď im deti vykricia, že na školu nepôjdu.Pekne je mať niečo vysnívané, ale koľko x tu píšu mladí ľudia, že majú depresie, lebo nezvládajú VS, alebo ju robia iba kvôli rodičom.
Na vzdelaní si zakladam, ale nemám nič vysnívané len viem čo pre dcéru nechcem🙂poradím, poviem možnosti, ale vôbec nepotrebujem, aby mala tituly a pod ..najúspešnejší ľudia v mojom okolí podnikajú a ani VS nemaju
Nemam absolutne vysnivane povolanie. Nech robia to, co im ide, bavi a da sa tym uzivit.
11r syn uz inklinuje k technike a elektronike, takze predpokladam strednu technicku a ked bude chciet tak aj vysku technickeho typu.
Mensi este sa nekrystalizuju, hoci 9r chce byt historik alebo archeolog, lebo ho zaujima historia.
My sme si vyberali sami ako deti, takze ani nase nebudem do niecoho nutit co ja chcem, usmernit a pomoct ano.
Ja pen tolko k tomu,ze ti vasi znami budu pekne sklamani a uz teraz lutijrm tie deti na ktore uz teraz vyslali nenormalne poziadavky..akoze fakt??toto??deto k tomu nemusia mat absolutne vztah a akurat si pokzia vztah a rodicmi.ved to je chore..im rodicia nalinajkovali zivot?a oni maju taketo profesie ked uz sme u toho???
Ja ako rodic mam zelanie len tolko nech su moje deti zdrave a spokojne s hocicim co budu robit..
Na margo toho znamy sama 5ka v skole..no vzdy uplatili na 4, uciliste ma akesi 2rocne co bolo najlahsie,no zacala robit stolarcinu a ti poviem ze je to velmi bohaty clovek momentalne..mesacny zarobok tu radaej pisat nebudem..tak aby sa znami nepreratali..chudence deti🙈🙈
@svetlanka111 No a to je tiez taky dalsi paradox, ked si to uvedomim. Oni maju obaja ucnovky, pracuju vo fabrike za pasom, cize si ani sami nepresli tym, co uz teraz ocakavaju od vlastnych deti.
Je skor logické že chcú pre svoje deti iný život ako majú oni, nie?
Veď presne preto si vysnivali pre nich také povolania, lebo oni robia za pásom
@ckocka To iste, len ten vyber konkretnych povolani ma zaskocil. To mne nikdy nenapadlo.
pre mna je vzdelanie dolezite a tym nemyslim, ze ma byt jednotkar s piatimi titulmi.
ale ...
pre mna je dolezity vyber skoly hlavne zakladnej. priznam sa decka mam na sukromnej skole, pretoze hlavnym mojim motivom bolo, aby decka neprisli o svoju prirodzenu tuzbu chciet vediet. vsetky deti ju maju vrodenu, ale nas system sa systematicky snazi to uspesne potlacat. vidime to na mnohych dospelych dnesnej doby. sama som si tym presla - tou nechutou sa v skole ucit, nezaujmom o vacsinu predmetov a az v dospelosti som sa nietore veci doucila a to mam aj VS ale az po jej skonceni som sa prebrala.
nehovorim ze vsade je to zle. poznam aj statne skoly kde su perfektni a osvieteni ucitelia ale clovek si to nemoze vybrat. je to len o nahode koho dieta dostane. niekto ma stastie a niekto smolu na zakomplexovaneho idiota, ktory v dietati uplne udupe akekolvek snahy. bohuzial mam take priklady v okoli co ma dost vydesilo. myslela som si, ze sa to od cias mojej skolskej dochadzky zmenilo.
moje deti jeden je na druhom stupni a druhy na prvom skolu miluju. jasne ze maju aj neoblubene predmety, ale aj tak ich dokaze ten ucitel zmotivovat ze nakoniec si najdu k tomu cestu. vidim ako ich vedu k samostatnemu mysleniu od sameho zaciatku a ku kritickemu mysleniu, dovolia im nesuhlasit ale musia si obhajit svoju pravdu. za mna je toto dolezitejsie ako memorovanie nejakych pouciek a mat same jednotky, alebo cervene diplomy. nepotrebujem aby ich mali, ale chcem aby ich zaujimal svet, a vsetko okolo nich od prirody, cez vedu az po umenie. nemusia nic z toho v zivote robit, ale chcem aby mali vseobecny prehlad, aby sa vedeli obracat a nenechali sa oklamat. chcem aby boli zvedave spravnym sposobom ktory ich niekam posunie.
dcera mojho znameho ma dve vysoke skoly a aj tak si splnila sen a sla piect palacinky do francuzska. ma sa dobre a ak ju to prestane bavit este stale ma milion moznosti co robit a o tom to je. chcem im dat do buducna moznosti. aby si mohli vyberat akym smerom chcu ist a co robit.
ja napriklad nemam pre ne vysnivanu profesiu. je mi uplne fuk co budu robit. je to ich zivot. strednu skolu si budu vyberat oni.
neplanujem im riadit zivot ani dirigovat. nebudem im kecat ani do piercingov a tetovani ani do vyberu zivotneho partnera ani do profesie. ak sa rozhodne zit v podnajme, byt smetiarom a mat tetovanie nic s tym nenarobim, len sa s tym budem musiet vyrovnat. ak bude velkym zvieratom tiez sa s tym budem musiet vyrovnat aj ked to nebude zrovna to, co by som chcela. budem dufat ze z nich vyrastu predovsetkym dobri ludia a to sa mi napriklad na nasej skole paci ze ich vedu aj tymto smerom. ze hodne rozpravaju o veciach aj v tomto zmysle. ucia ich pomoci inym, empatii a podobne. takze dufam ze zrovna tym velkym zvieratom nebudu v pravom slova zmysle. a ak aj ano ze si stale zachovaju svoju ludskost.
takze zaverom vzdelanie je dolezite hlavne to zakladne. tam sa to totiz cele zacina a niekedy aj velmi rychlo skonci.
poznam vela ludi ktori nemaju vysoke skoly, ale su to za mna mudri a rozhladeni ludia. a poznam aj zopár vysokoskolakov ktori by sa kludne mohli radsej zahrabat, lebo su to ludia, ktori si skolu urobili len pre titul a nezaujima ich.nedehonestujem nikoho na ziadnej profesii ani funkcii pokial svoj pracu robi dobre.
kazda praca je dolezita a kazda by mala byt nalezite ohodnotena. to jedine ma stve ze u nas si ludi a ich pracu nikto nevazi. za mna je totiz upratovacka alebo predavacka rovnako dolezita ako starosta alebo "ajtak" viem ze to znie ako klise ale ja to mam fakt vnutorne takto upratane snad odjakziva co si pamatam.
inak nie nadarmo sa hovori ze remeslo ma zlate dno. dnes chce byt kazdy vysokoskolak, ale mam kamosov co su elektrikari, vodari, obkladaci a dnes si ziju ako krali oproti niektorim so skolami. pretoze su dobri a ypracovali sa. takze za mna aj naucit decka v dnesnej dobe nieco opravit vyrobit urobit je dolezite, pretoze niektori chalani nevedia doma ani ziarovku vymenit ale nosia sa v obleku za 4000. nehovorim ze ma kazdy vediet vsetko ale clovek by mal mat zakladnu chut sa rozvijat
Moja mama bola v tomto fajn ja som hrozne chcela ísť na hotelovku pretože budem chodiť do zahraničia na prax. No nakoniec som sa dala na pedagogicku a neľutujem neviem čo mi to vtedy napadlo. Na to že som nebola dobrá žiačka tak školu som zvládla pokračujem aj na VŠ čo nikto nečakal😂. Brat zas má poruchy učenia mamina hneď že chce aby mal aj remeslo tak je elektrikár. Proste ona sa stym zmierila alebo skôr by som povedala že nikdy nebola taká že z teba bude doktorka…
@pralinka25 super napísané 👍 veľmi sa mi páči takéto vnímanie 😊
Povolanie im nevyberám,ani nechcem. Nech sa vyprofiluju sami,čo chcú. Ale určite robíme s manželom všetko preto,aby získali čo najviac vedomosti,rozširovali si obzory a naberali skúsenosti.
Ale určite viem,že budem v budúcnosti trošku korigovať vzdelávací smer,keď si budú chcieť vybrať niečo,čo nebude celkom v ich prospech. No ale uvidíme.
Bola by som rada,keby sa v povolaní našli,robili ho dobre a radi. Bola by som rada,keby tiež skončili VS,ale určite nie nasilu a nie za každú cenu,len aby mali titul.
My sme doma dlhsie riesili, ci ma syn aspergera alebo nie. Po roznych vysetreniach sme teda dostali verdikt, ze asperger to nie je, ale ze je nadpriemerne inteligentny. Je to vidno na prvy pohlad, ze je iny oproti rovesnikom, zmysla uplne inak ako ostatne deti v jeho veku. Ma 6 rokov. Tak to chceme vyuzit a poskytnut mu dobre vzdelanie, aby svoje vedomosti mohol zurocit.
No ked sa ho opytam, cim chce byt, vzdy mi povie, ze smetiar. Ani za svet sa neda presvedcit, ze to mozno nie je najlepsia volba. Takze u nas by sme s lekarom alebo architektom zatial asi nepochodili. Tym chcem povedat, ze ano, budem dbat na vzdelanie, ale konecnu volbu povolania necham na nom.
tak vzdelanie je dôležité, ale treba podporovať dieťa v tom, čo si vybralo, čo mu ide a čo ho baví a nie, podľa predstáv rodiča. Môže sa stať, že to tie deti baviť nebude alebo na to nebudú mať. Nie každý je študijný typ. A ako čítam, oni robia za pásom. Sami sa nikam neposunuli a deti budú tlačiť. No , nechcem nikoho uraziť ale ak majú takéto zmýšlanie, tak asi budú patriť k tým jednoduchším ľuďom, a budú tlačiť do človeka, až kým mu to nezhnusia. Mám 2 kamarátky, ktoré tiež tlačili na deti, aby išli na medinu. Jedna horko-ťažko prelieza, má kopu zdr.problémov ale skončiť nechce, lebo rodičia stále na ňu tlačia. Druhá sa na prvýkrát nedostala a to všade teraz rozpráva, že určite mali všetci , ktorí sa dostali protekciu. Tak dcéru tlačí, aby išla aj tento rok na prijímačky. Deti sú vystresované a majú kopu zdravotných problémov. Ale čo tam po tom, hlavne, že budú na medine
Takéto ich vyjadrenia mnoho vypovedajú o ich mylných predstavách. Keď oni nemali "výbavu" na VŠ, tak asi po nich nezdedia ani deti. Ale samozrejme môžu byť aj nadané a môžu to zvládnuť. Keď tie deti samé budú chcieť. V puberte sa uvidí, ktorým smerom sa vyberú.
Z pohľadu dieťaťa, ktoré si tým prešlo: rodičia chceli zo mňa už od základnej farmaceutku, pritom chémia mi nešla/nebavila ma už na základnej škole. Po gymnáziu, ktoré mi tiež vybrali oni, ma tlačili zase na farmáciu. Mala som iné plány, ktoré mi nedovolili uskutočniť, lebo veď platia mi to oni. Skrz okolnisti tej doby som nakoniec išla na niečo iné, čo najďalej od domu, a po prvom úspešne ukončenom semestri(aby mi nemohli vykrikovať, že ma vyhodili) som si našla prácu a osamostatnila sa. Po 10 rokoch od maturity externe študujem, to čo som chcela, popri deťoch a práci a naďalej počúvam dristy, načo mi je taká škola, a že som si mala urobiť farmaciu, ako oni chceli. 🤣
Nech si robí čo len chce a co ho bude baviť. Jasne môžem ho nasmerovať ale určite nie nútiť do niečoho co nechce 😑

Myslim, ze kazdy rodic ma pre dieta nejake vysnivane povolanie. Hlavne to, kde sa dobre zaraba. Ved kto by chcel, aby jeho milovana Eliska alebo Adamko makali za pasom alebo robili v lidli.. vkladame do nich vsetky nase sny, nadeje..
ALE, ak mojim detom skola nepojde nech su klidne aj smetiari, predavaci, robotnici za pasom. Ziadna praca nie je hanba, ak je poctiva. Dolezite je dat im moznost studia.
To si myslim, ze s muzom robime. Dcera ma len 5 rokov, chodi este len do skolky, ale je to sukromna skolka, v ktorej sa pokracuje na zs a od tial na gymnazium. Absolventi maju 99% prijatelnost na zvolenu VS. Viac urobit nemozem. Len ju vycjovata najlepsie ako viem.