icon

Základné slovíčka pred nástupom do škôlky

zuzu21161
7. sep 2016

Ahojte chcem sa len poradiť ako ste svoje deti naučili základné slovíčka, ako napríklad prosím si napiť, vypýtať sa na záchod, vypýtať si jesť a tak? Ďakujem

Strana
z2
dominika6
7. sep 2016

@zuzu21161 naucit to pred vstupom do skolky?..to ma vediet davno predtym aj doma

zuzu21161
autor
7. sep 2016

@dominika6 no ja som to myslela tak ako ju to naučiť. má 2,5 roka

moni244
7. sep 2016

@zuzu21161 to treba učiť od mala, hovoriť to stále, na dieťa sa to nalepí, neučiť to len kvôli škôlke, ale ako základ

zuzu21161
autor
7. sep 2016

@moni244 ja viem a presne to sa pýtam ako sa to dieťa naučí, leob dcérka zatiaľ rozpráva len slovíčka

sardinka336
7. sep 2016

@zuzu21161 myslím si ze tieto slova netreba deti nejako špeciálne učit. Má ich používat rodič v beznej komunikácii s dietatom. Napr. prosíš si jest? piť? treba ti cikat? a dieta sa takto prirodzene učí tým čarovným slovíčkam a tomu ako sa formuluju poziadavky. To isté aj slovko ,,dakujem,,. Ak sa vie podakovat mama, otec, tak sa bude vediet podakovat aj dieta. Ak nevie, treba mu to naznačit, pripomenut. V školke deti dostavaju jest v istých intervaloch takze darmo bude pýtať.
Ja neviem ale moja 1 ročna sice hovorit nevie, ale čo chce tak na to prstom ukaze a ,,pochopíme sa,, a jaj jej hovorím ,,prosiš si pit?,,

dominika6
7. sep 2016

@zuzu21161
No ja neviem proste to su zakladne slova ktore by mala vediet...prosim dakujem papat cikat...to treba od nej vyzadovat nonstop

sissy27
7. sep 2016

@zuzu21161 no základ je komunikovať s dieťaťom od malička normálne, pomenovávať veci aj činnosti správnymi menami, rozprávať a nie len posunkami sa dohovárať...

sissy27
7. sep 2016

Samozrejme píšem o úplne zdravom a primerane mentálne vyspelom dieťati... Aj keď každé dieťa je iné a napreduje iným tempom, ale škôlkár by mal základné slovíčka ovládať a vedieť použiť...

zuzu21161
autor
7. sep 2016

@sissy27 ja som sa zle vyjadrila, dala som zlý názov, myslela som tak ako naučiť dieťa rozprávať celé vety, pretože moja dcérka celkom pekne na svoj vek vníma všetko

daren1
7. sep 2016

Moja ma tiež 2,5, a samozrejme používam dakujem, prosím......ale mala tiež hovorí len slovicka a na dakujem, prosím este nedoslo, ale myslím že v tej malej skupine to p. ucitelky nebudu vyžadovat, a ked na to dospeje aj mentalne tak to používat bude. Netrap sa, kedže deti ktoré su veku skolakov a starsie to vobec nepoužívaju a dospelí ich vzor velmi zriedkavo...takže sa pohorsovat nad tým že 2,5 rocne dieta nehovorí prosím si pit mi príde scestné...

sissy27
7. sep 2016

@zuzu21161 stále platí to, čo som písala vyššie - komunikuj s ňou tak, ako chceš aby komunikovala ona s tebou / s ostatnými

veroniq85
8. sep 2016

Aj moj syncek ma presne 2,5 roka a nevie este takto komunikovať. Ked chce papat povie ham, dakujem ani prosim nevie povedat ale som rada ze ako tak zacal rozpravat a pribudla mu nejaka nova slovna zasoba i ked bohuzial väčšinou iba ja rozumiem co chce povedat keďže nevie este tak pekne vyslovovať. Neviem kolko sa toho za polrok este nauci ale kazdy ma utesuje za rozpravat raz zacne kazdy a myslim ze prave v skolke by sa to mohlo zlepsit. A rozpravam na neho normalne pekne cely den čítame si aj knihy

1234lubka
8. sep 2016

Naucit?? Ked to nerobite vy doma tak to tazko bude robit aj dieta. Treba doma z manzelom surodencami, dieta rado opakuje a nic ho nebude treba ucit😃
@zuzu21161

1234lubka
8. sep 2016

@zuzu21161 a naco to chceš silit? Ucenie sa rozprávať je prirodzeny proces podla mna...ked by si dieta chcela nasilu nieco ucit tak skor bude mat nezáujem....urcite mate doma detske knizky z obrázkami...sadnite si ukazuj co postavicky robia....a tak...neviem ci to nacilo moje dieta roxpravat vety ale takto sme si "citali", aj tak sa uplne rozkecal az v skolke, tam hned odchytil od spoluziakov, a myslim ze prave az v skolke z neho zacali vyliezat vety😊

1234lubka
8. sep 2016

@dominika6 no neviem,niektore deti nepovedia pol slova kym neidu do skolky....aspon co vidim na detoch okolo, z mojim synom sa uz dalo dorozumiet tak ze ho vedel aj cudzi clovek pochopit (2,5r isiel do skolky) ale mali v triede aj staršie deti co proste hovorit nevedeli, toboz nie dakovat a prosit.

dominika6
8. sep 2016

@1234lubka ved mne je to ako jedno či druhé vedia hovoriť alebo nie,je to na rodičovi aby od narodenia do dieťaťa hustili..a myslím že 2,5r ročné dieťa už hádam 4 slová ovláda...či?ved nemusí v rozvitých vetách...ukáže rukou a povie prosím,ukáže rukou že cikať...atd atd..

zuzu21161
autor
8. sep 2016

@1234lubka vsak to ze v skolke uvidi a urcite sa rozrozpraba. len mi uz viaceri hovorili ze v skolke musi byt samostatna

zuzu21161
autor
8. sep 2016

@dominika6 slova vie ale vo vetach nie

monhla
8. sep 2016

@zuzu21161 Veď slová stačia. Učiteľke nemusí hneď recitovať ako na Hollého pamätníku.
Ak povie "cikať" tak to p. učiteľka pochopí. Ak povie "vodu" tak jej podá p. učiteľka niečo na pitie a nie pexeso 😉
Veľa detí v 3 rokoch nehovorí vety. Nie je to podmienka.

P.S. Samostatnosťou asi mysleli, že sa "sama" obuje, oblečie, naje, vyciká, ... samozrejme sa ráta aj s pomocou učiteliek.

atenna
8. sep 2016

no moja isla ako 22mesacna do jasli a jedine co som ju naucila bolo cikat v cudzom jazyku kedze zijeme v zahranici a nastupila do jasli kde na nu hovorili uplne novym jazykom. v priebehu dvoch tyzdnov uz poznala zakladne slovicka v novom jazyku ako jest, pit, spat, polievka atd. do mesiaca sa rozkecala a ucitelky ze uz vsetko krasne rozumie. Takze si myslim ze naozaj neni co riesit.. 😉

dominika6
8. sep 2016

@zuzu21161 to nevadí učitelky pochopia

1234lubka
8. sep 2016

@dominika6 to ano msd pravdu, zdrave by sa uz málo vediet doroxumiet aspon rukami nohami😁

1234lubka
8. sep 2016

@zuzu21161 viacery...nam do dkolky prisli deti co nevedeli ani lyzicku drzat...ani sa najest...3rocne....nemusi byt samostatna ved to maloktore je, ale aspoň nejaka snaha by mala byt😃

zuzu21161
autor
8. sep 2016

@1234lubka to že u nás neviem čo sa stalo, keď bola menšia tak sa nechcela kŕmiť a teraz bez kŕmenia sa sotva naje...ja jej naložím a ona mi ujde od stola...

neperliva
8. sep 2016

S mojim dietatom 2 roky a 4 mesiace tiez rozpravame - od narodenia samozrejme, , tiez citame knihy, komunikujeme s nim, vyzadujeme komunikaciu, skusame vsetko mozne aj nemozne, nechce sa rozrozpravat. Logopedicka povedala, ze moze ist o nerovnoemrny vyvin, kedze po stranke hrubej motoriky je az nadpriemerne sikovna, co sa tyka jemnej motoriky absolutne bez problemu, aj grafomotorika. Takze je predpoklad, ze to dobehne, samozrejme mame dalej stimulovat. Ak ma dieta problemy v ramci motorickeho vyvinu, tak potom je to rizikovejsie, ze aj ka sa rozrozprava, ze v skolskom obdobi bude mat problemy s ucenim typu dyslexia a podobne.

miriam11
Odpoveď bola odstránená
1234lubka
8. sep 2016

@zuzu21161 hmm ani ked jej das dobrotku? Moj tiez jedak teda nebol ani nieje. Ide o to ci vie chytit lyzicku a dat si ju do ust...v skolke budu sediet deti tak odkuka...a ked nezje tak dostane az dalsi dhod a to di rozmysli ci zje ci hie....a keby tam aj nuc nezjedla-kamoskina v skolke uplne odmietala stravu- tak aspon ti poje doma, a ver ze nebude cakat aby si ju nakrmila😊

zuzu21161
autor
8. sep 2016

@1234lubka ano lyžičku udrží v ruke, aj do úst si trafí...občas nejaká nehoda sa pritrafí to je samozrejmé...ale ten problém väčšinou máme len s teplou stravou, čo nie je tepelne upravené, ako je žemľa, rožok, ovocie, zelenina a tak toho by zjedlaaaaaa. a jogurty miluje

marina3
8. sep 2016

necitala som celu diskusiu lebo uz ma irituje ako su mamicky mudre : ze uz to mala vediet a podobne....no sorry ale kazde dieta je ine...a mozte pouzivat dookolo dakujem prosim a ked raz nerozprava poriadne tak to nepovie.... ja poviem zo svojej skusenosti : syn isiel do skolky - vsetko rozumel, nevedel rozpravat, pouzival len nejake slova a to len nezrozumitelne, jest - musela som ho nahanat nechcel jedavat ( my sme mali trochu problem s vývojom tak aj preto - bol hyperaktivny) nastupil do skolky a prisposobil sa, niektore deti hovorili vsetko, niektore nie, nikto to v skolke neriesil, tak isto to bolo s jedlom .... tak na tvojom mieste, neries, co sa riesit neda a ostatne maminky nech su stastne ze ich deticky vediet hovorit plynule v 2-3rokoch a nech si vazia ze su zdrave a nie osocovat hned druhe maminky ...

mishicca
8. sep 2016

Moja plynuje rozprava od 18 mes..teraz ma 2,5 roka presne a nielenze vam povie kompletne vsetko, podakuje sama poprosi a povie aj prepac ale vam aj zaspieva velkee mnozstvo pesniciek...a co vam viem poradit? Spievajte im od malicka! Nehanbite sa! Pre nich je to ten najkrajsi hlas na svete- vas! Rozpravajte sa s nimi na urovni a nie tutu mutu putu ... Zapnut telku a nechaj ma varit..ziadne take! Poucte manzela ze si dakujete a prosite! Ked to vidi doma dieta bude to aj pouzivat... S tymto s vami zienky plne suhlasim! A odporucam hlavne to spievanie 😉

Strana
z2