icon

Základné slovíčka pred nástupom do škôlky

zuzu21161
7. sep 2016

Ahojte chcem sa len poradiť ako ste svoje deti naučili základné slovíčka, ako napríklad prosím si napiť, vypýtať sa na záchod, vypýtať si jesť a tak? Ďakujem

Strana
z2
zuzu21161
autor
8. sep 2016

@marina3 no moja je presne to isté strašne živá

papricka33
8. sep 2016

@zuzu21161 detska rec sa rozvija individualne. Vsetko, co mozes pre dieta urobit, je poskytnut spravny vzor. Rozpravat s nim, pocuvat ho a reagovat na jeho poziadavky. Aby pochopilo, naco rec je. Nerozpravaj, neodpovedaj za dieta, neuc ho opakovat slova ako papapagaj, staci, ked budes veci, pojmy oznacovat co najjednoduchsie. Ked ich zacne oznacovat, pridaj sloveso, ked zacne pouzivat podstatne meno aj sloveso, mozes pouzivat komplikovanejsie vety. Citaj si s nou vela, ukazujte na obrazky, co to je, co to robi... Ostatne je na nej. Ja mam dve deti. Starsia mi v 2 rokoch rozpravala jednoduche versiky. Maly v 2 rokoch zacal hovorit prve slova. Poviem ti, ze som z toho bola riadne na nervy. Nam sa doma huby nezastavia... a to bol asi problem. On rozumie vsetkemu, dohovorili sme sa, pochopili, tak naco by rozpraval 🙂 Po 2 roku sa rozbehol a az teraz vidim nieco take ako byva u mensich deti, ze sa hra so slovickami. Kadejako kruti slova ohyba... Necham ho vymyslat svoje hatlaniny a len ho usmernim. Na zaciatku som mu povedala, ze auto je brrrm, a darmo mu 2 roky hovorim auto, on uz stale brrrm, vlak ši ši... 🙂 proste som urobila chybu. Hadam sa to do vysokej skoly nejako urovna 😀
Inak, vsade som sa dozvedala, kolko slov ma dieta poznat v akom veku a bola som z toho v depke. Az kym som sa niekde nedocitala, ze ide o to, aby dieta slovu rozumelo, poznalo pojem, nie, aby to slovo povedalo 🙂 A uz som spokojna. Lebo nas teda rozumie uplne vsetkemu. Ked bol uplny drobec, ledva chodil a povedala som mu v obyvacke "chod do kuchyne a prines svoju misku, je v tvojej zasuvke" On siel, a urobil. To uz je vlastne praca s abstrakciou, predstavivostou a pamatou. Napriek tomu, do 2 rokov povedal max. MA (mama) a dejeje (kde je) 🙂
A k tvojej otazke, ak vie povedat CIKAT a PIT... tak uz sa nejako dohovori 😉 Inak nemusis sa bat, v skolke sa chodi cikat s drobcami casto a zo zaciatku masovo 🙂 Pred cvicenim, pred jedlom, po jedle, priebehu edukacnych aktivit sa urobi cikpauza, pred tym ako sa ide von, po prichode z vonku, pred spanim... 😉

zuzu21161
autor
8. sep 2016

@papricka33 no moja už hovorí, mama, baba, tato, dedo, mimi (ako môj starší brat Milan), Peťko, mňam mňam, banán, mlieku povie po svojom, napiť (hapi), auto, autobus, kaki (taxi), cika, kaka, vtacik, jo (ujo), teta, havo, cicka, eta (nepochopiteľné ale motorka), najnovšie aj opica, kotiko (krokodíl) :D

neperliva
8. sep 2016

ja som aj spievala, aj babka, a efekt zatial minimalny. Nasa pre zmenu strci do vrecka vrstovnikov na ihrisku uz od roku aj nieco, a preto este nedavam zarucene dobre rady ostatnym matkam, ze keby predsa robili to, ci ono (co aj tak robia), tak je ich dieta pohybovo niekde inde. Len raz som si neodpustila, ked jedna babicka, ktora vodila cca 9-10 mesacne dieta zavesene za rucky, ktore chuda viselo a ledva prepletalo nozickami- takzvane ho ucila chodit, hikala ako nasa rok aj nieco krasne samostatne chodi. Vtedy som jej povedala, ze to bude asi tym, ze my sme ju to neucili...

1234lubka
8. sep 2016

@zuzu21161 v pohode tym sa netrap, ziadne decko nepride do skolky "dokonale" moj ma uz 4,5 a ked obeduje tak je to vsade, rano mu muz dava jogurt no a furt je na pyzame, ba nohaviciach flak...a to doteraz ine ako termix do ust nedal (z tych mluecnych vyrobkov) teraz zje aj jogurt ale iba cokoladovy...minule ponho pridem do skolky, este mali olovrant a on reve a pred nim jahodový jogurt😂😂 co narobis. Takze koniec koncov nestresuj 😊 nikto ta nebude odcudzovat ze mas zaostale dieta😊 v nasej triede boli aj minuly rok deti ktorym cez spanok davali plienku....dokoncs na zaciatku minuleho roku mal jeden chlapcek este cumel...a to uz boli druhy rok skolkari....

zuzu21161
autor
8. sep 2016

@1234lubka to mojej sme povedali aj s maminou že cumlík zjedla cicka a odvtedy ho nemá....
a plienku som zo začiatku na noc nedala, ale s tým, že som ju jedenkrát dala ešte na šerblík v noci....
teraz už asi čtvrtý deň spí bez plienky do rána

marina3
8. sep 2016

@mishicca ..nesuhlasim s tym....za to ze vy mate dieta na ktore sa to lepi a rozprava, to neznamena ze to tak je vzdy, mate len zdrave dieta a preto to tak ide... ale keby ste mali dieta s opozdenym vývojom tak mozte robit co chcete - nebude vam spievat nebude hovorit...viem o com rozpravam, a mozme spievat hrat sa s nim vsetko mozne robit a skratka to nejde, ale zbytocne to tu hovorit niekomu kto to nezazil - a to teraz myslim vsetky maminky, nie konkretne len vas

marina3
8. sep 2016

@zuzu21161 ono sa to podda,na vraveli ze po 3 rokoch sa to podda ale poddalo sa to az v 6rokoch...bolo to velmi narocne lebo som musela na syna ktory mal 6 davat pozor ako keby mal 3 taky bol zivy az hyperaktivny, potom som mu zacala davat rybi olej a trochu to pomohlo, teraz je uz v skole a je to celkom ok, ani najhorsi ani najlepsi 🙂 hlavne nech je dieta spokojne a zdrave !!!

zuzu21161
autor
8. sep 2016

@marina3 rybí olej?

janickacrazy
8. sep 2016

@zuzu21161 neboj sa, ona sa v školke rozrozpráva medzi deťmi, moj išiel do školky ako 2,5ročný a rozprával už všetko, ale zase nechcel vobec jesť sám a aj pri obliekaní ešte potreboval pomôcť, ale ved učiteľky sú tam na to zvyknuté, máloktoré dieťa vie už všetko samostatne

monhla
8. sep 2016

@marina3 Dokonca nemusí byť ani oneskorené. Prvá hovorila samostatné vety cca v 1,5 roku. R vedel v 2,5 roku perfekne. Básničiek už v 2 rokoch kóóópu . A druhej som v troch rokoch 90% slov nerozumela. Zato druhá krásne kreslí a prvá nevedela do 4 rokoch nakresliť poriadne ani čiaru.
A robili sme pre obe to isté. Len deti nie sú z kopírky, ale samostané bytosti 😉

papricka33
8. sep 2016

@neperliva presne tak. Rozvija sa jedna stranka a druha odpociva 🙂 moj mladsi je tiez menej ukecany, ale manualne zrucnejsi ako bola jeho utarana sestra 🙂

poisonblu
8. sep 2016

moj krpec ma o 2 mesiace 4 roky a mele mu ta pusa cely den..slovicka daval v 1,5 roku, v 22 mesiacoch uz jednoduche vety...ale co sa tyka kreslenia, tak nevie takmer vobec kreslit ani vyfarbovat....nejake capata slniecko nakresli, alebo ciaru, ale inak len haky-baky

neperliva
8. sep 2016

Kedze ma vyvoj reci mojho dietata (2 roky 4 mesiace) trosku znepokojuje, kedze nemam pocit, ze sme od narodenia nnieco zanedbavali, citala som si rozdiely medzi jednoduchym oneskorovanim vo vyvoji a recovou dysfaziou. Nie som logoped, ale na zaklad etoho, co som si nastudovala, vacsinou dieta, ktore sa inak vyvija primerane, nema probemy so ziadnou motorickou zlozkou bude mat len oneskoreny vyvin a po 3. roku by sa malo rozropravat. Ak je pritomny problem v hrubej motorike (dieta je nemotorne, neohrabane), ma problem s jemnou motorikou a grafomotorikou, predpoklada sa skor dysfazia, kde sa dieta rozrozprava az neskor, niekedy az okolo stvrteho roku, a zaroven sa ocakava v skoslkom veku dyslexia a ine problemy s ucenim. V ramci stimulacie vyvinu reci ma ist ruka v ruke u takychto deti aj stimulacia motoriky a hlavne jemnej motoriky. U nas zatial vsetko nasvedcuej tomu, ze by sa to malo vyvijat OK, ale pre istotu sa aj tak chystame ku logopedicke, nech uz vzhladom na vek, nestracame cas, keby to neslo tak, ako vravi teoria, ale mali by sme tu horsiu variantu.

marina3
8. sep 2016

@zuzu21161 ano rybi olej ke dobru na mozog srdce iminitu...ale nam hlavne pomohol na tu zivost, sustredenie

1234lubka
8. sep 2016

@zuzu21161 super, bo tak nrmas co stresovat, ja dom tiez na noc nedavalaani preventivne, dva krát msl nehodu v noci

maminalucka2014
29. apr 2017

@dominika6 no moj bude mat 3 a nerozpráva. Rozumie vsetko

katkakovac
29. apr 2017

Diskusiu som necitala, ale na rozvoj reci je vyborna Kniha o detskej reči. Da sa stiahnut tu http://detskarec.sk/problemy-s-vyvinom-reci dole je odkaz priamo na pdf subor. Otazne je, ci dcera rozprava dvojslovne. Mama ham a podobne. Ak ano, tak by sa do 3 rokov mala naucit trojslovne vety napr. Mama papa jablko. Niektore deti su sikovnejsie, ine pomalsie. Ak budes dodrziavat jednoduche zasady z tej knihy a zmenis svoj pristup k nej, tak sa urcite pohnete velmi rychlo dopredu. Moj syn ma naruseny vyvoj reci, ako 2 rocny prestal postupne rozpravat a teraz znova ako 3 rocny zacina odzaciatku. Rad v tej knihe nam velmi pomahaju posuvat sa dalej. Nenasilne, ziadne "povedz!" ani nic podobne. V ramci hry, neustalym komentovanim, oznacovanim predmetov a pod.

maminalucka2014
29. apr 2017

@katkakovac knizka je sice pekna ako aj v 3 rokoch pytat sa co to je ? A pod. No u nas zbytočne. Citame si hrame sa ukazujeme...vsetko chape..rozumie..ukáže vsetky zvieratka napodobni ich zvuky...no nehovori

terka1607
29. apr 2017

Niektore rady ma fakt zarazaju. Malej som vela spievala, aj rozpravky citala, stale som na nu rozpravala a aj tak nepomohlo. Ma dva a pol, uz sa pomaly rozkecava, proste je v tom r
ozpravani pomalsia, aj ja som neskor rozpravala, starsia sestra v dvoch rokoch basnicky hovorila a starali sa o nas rovnako, takze urcite to nie je o tom ako mu citate a rozpravate, kazde dieta je proste ine a sikovne na nieco ine.

alena04
29. apr 2017

Keď mal môj už 3ročný syn 2 roky vedel pár slov a to som sa s ním stále rozprávala čítala som mu spievala som ... Vtedy som si povedala do paroma prečo nechce pekne rozprávať všetci naokolo sa pýtali prečo nerozpráva atď. Ale keď mal 2,5 roka tak začal pekne všetky slovazacal spájať vety teraz v apríli mal 3 roky a zrazu kde tu si začal spievať všetky možné pesničky, básničky čo som si myslela že nevie. Hovorí stále a všade ústa sa mu nezavru 😀
Za pol roka sa dieťa veľa nauci, tak si myslím že keď este viac s ňou budeš komunikovať tak sa ti rozrapoce až ta budú uši bolieť. Len spievaj, rozpravaj aj popri varení, upratovani, hrani.. stále 🙂

katkakovac
29. apr 2017

@maminalucka2014 tak rovna ciara logopedovi, ale dobremu, liebo niektory su lajdaci. Pokial dieta netvori 3 slovne vety v troch rokoch, treba to riesit. Logoped navedie presne podla problemu dietata na sposob, ako s nim komunikovat. Moj syn v oktobri minuleho roku prestal uplne rozpravat. Bolo to postupne, tak sme si to nejako v tom zhone okolo mladsej dcery nevsimli. Mysleli sme ze ohluchol, lebo nereagoval vobec na nic. Skoncili sme u logopedicky a ukazalo sa, ze zaostava v reci o 2 roky a je na urovni rocneho dietata. Tak sme uplne prekopali sposob komunikacie s nim, na zaklade pokynov od logopedicky. Za 3 mesiace prace snim sa znova uci slova, kazde 2-3 dni sa nauci nove slovo. Uplne nove dieta. Chcelo to len zdvihnut zadok, obvolat zopar logopedov a centier a ist si za svojim. Lebo to, ze dieta nerozprava sa prejavi casom na inych problemoch z recou alebo z ucenim. V 5 rokoch chciet dobiehat, co dieta zameskalo je ohubu a dieta to nemusi zvladnut.

katkakovac
29. apr 2017

@maminalucka2014 este jedna vec, naco sa pytas dietata, ktore ti neodpovie, ze co to je? To bola prva vec, co nam logopedicka zakazala. Pomenuvaj veci, cinnosti, komentuj, ale nepytaj sa. Mozno ke tvoje dieta tak bombardovane otazkami, ze nema dovod ti odpovedat. A cakas na odpoved? Kolko? Co ak ti rozprava, ale ty to nevnimas? Mas tu knihu precitanu?

maminalucka2014
29. apr 2017

@katkakovac pediatricka nam dala ešte cas k logopedovi.
Navstevuje 2x do tyzdna sukromne jasle pani riaditelka povedala ze je velmi sikovny chapavy a na rozpravanie ma este cas ze jej syn zacal v 4 rokoch. Ale zvazujem ze sama zajdem za logopedickou. Knizky som na rychlo prelistovala stiahnutu verziu. Ta otazka to som si nasla tam pod sekciou 3 r. Mozno som to nespravne pochopila.

katkakovac
29. apr 2017

@maminalucka2014 hmm, moc dlho necakaj, moze byt neskoro. Radsej zbytocne, ako sa potom trapit. Knihu si urcite precitaj, aspon ziskas iny nahlad na vec, lebo kniha je o rozvoji zdraveho dietata. A co sa tyka nazorov, ze ma este cas, lebo susedovej kamaratky neter rozpravala az ked mala xy rokov, tak nad tym logopedi len krutia hlavou. Ucitelka v skolke nema specializaciu na to, aby odhalila problemy. Aj mne tvrdili, ze je to ok. Moj syn je velmi sikovny, ale ako som pisala, v 3 rokoch zaostava v reci o 2 roky a to je masaker. 2 ucitelky v sukromnej skolke sa usmievali, ze co panikarim. A nakoniec takyto problem. Teraz otocili a chcu spolupracovat. Ty si matka, ty sa rozhodni. Ak chces cakat, cakaj. Ja nelutujem, ze som necakala. Lutujem, ze som nezacala o pol roka skor, mohli sme byt uz uplne inde.

katkakovac
30. apr 2017

@maminalucka2014 potom ma napadlo, to je stranka institutu detskej reci, kde riesia problemy z recou. Ten popis je, co by malo dieta v danim veku vediet. Ak to nevie, mas kontaktovat logopeda

maminalucka2014
30. apr 2017

@katkakovac dakujem tak co este zajst za pediatrickou raz ? Teraz som tam bola po potvrdenie do skolky. Napisala nerozprava a veaj logoped je zbytočny. Sedenie stoji 25 e hradim si ho sama. A najprv vraj ucia mna ako s malym komunikovat

katkakovac
30. apr 2017

@maminalucka2014 lekarka ti da vymenny listok. Ja som trvala na vysetreni a nikto nenamietal. Kazde sedenie ma stoji 15€, je raz do mesiaca. Logopedicka sa s nim hra a sleduje ako je na tom. Potom nam vysvetli, co s nim mame cely mesiac robit, cvicenia a ulohy. Ostatne robis ty, ale logoped dohliada, ci robite pokroky. My ideme teraz treti krat. Koncom februara ledva hovoril havo (jedine, co hovoril) nenadvezoval ocny kontakt, maval hystericke zachvaty, lebo nam nerozumel a nechapal. Dnes nadvezuje ocny kontakt, ma 10-15 slovnu slovnu zasobu, pouziva aktivne gesta, celkovo komunikuje. Nie je to az taka vysoka financna investicia, najviac investujes svoj cas. Ale to sa vsetko rychlo naucis a budes s nim cvicit neustale, bez toho aby o tom dieta vedelo. Ale vyberaj kvalitnu logopedicku, aby ta neodpinkala hned od dveri. Mozno tam nie je zoaden problem, mozno je tam len maly problem, ktory sa da pomerne jednoducho vyriesit. Uvidis. Drzim palce

maminalucka2014
30. apr 2017

@katkakovac dakujem zajdem tam. No maly ma ocny kontakt kludna povaha ukaze vsetko vsetkeme rozumie a kazdy mu rozumie on sa vie vyjadriť gestami. Sice nerozprava ale co sa tyka techniky je az az sikovny 😂 najde si program v tv svoje zvieratka vie si najst mena v zozname telefonu co nechapeme ako jed nevie citat a zapamata si kazdu blbost. Citame si s nim na vsetko ukaze a napodobni zvuky. Pojdem teda tu v NR za tou logopedickou ze co a ako. Ďakujem

Strana
z2