Zobrali vám vaše neočkované dieťa do škôlky?
.
*do
kuk
1.5.
Kompetenciu rozhodovať o prijímaní detí do materskej školy majú riaditelia materských škôl
ustanovenú v § 5 ods. 14 písm. a) zákona č. 596/2003 Z. z.
neviem, niekto sa tu hádal, že zriaďovateľ 🙂
pre všetkých:
1.11. Podmienky prijímania
Počet detí, ktoré môžu byť do materskej školy prijaté, závisí od kapacitných možností
konkrétnej materskej školy.
Riaditeľ spolu s miestom a termínom zverejní aj podmienky prijímania detí do materskej
školy. V prvom rade riaditeľ akceptuje podmienky prijímania detí stanovené zákonom
č. 245/2008 Z. z.; môžeme ich nazvať aj „zákonné podmienky“:
- prednostne sa do materskej školy prijímajú deti, ktoré dovŕšili piaty rok veku,
- deti s odloženým začiatkom plnenia povinnej školskej dochádzky,
- deti s dodatočne odloženým začiatkom plnenia povinnej školskej dochádzky.
Okrem týchto, zákonom stanovených podmienok, riaditeľ určuje v súlade s § 3 ods. 2 vyhlášky
MŠ SR č. 306/2008 Z. z. ostatné podmienky prijímania detí. Robí tak po ich prerokovaní
v pedagogickej rade školy.
Ostatné podmienky zverejňuje riaditeľ na viditeľnom mieste a má ich samozrejme zakomponované
aj v školskom poriadku materskej školy.
Prijímanie dieťaťa nemožno explicitne viazať na trvalý pobyt v danej obci/meste, mestskej
časti, v ktorej sa nachádza predmetná materská škola.
Kompetencia určiť ostatné podmienky prijímania detí do materskej školy je platnými
právnymi predpismi ustanovená len pre riaditeľa materskej školy a nie pre zriaďovateľa.
Zriaďovateľ nemá kompetenciu určovať ostatné podmienky prijímania detí do materskej školy
všeobecne záväzným nariadením.
Poznámka: Zriaďovateľ všeobecne záväzným nariadením, v súlade s § 28 ods. 5 zákona
č. 245/2008 Z. z., určuje len výšku mesačného príspevku zákonného zástupcu na čiastočnú
úhradu výdavkov za pobyt dieťaťa v materskej škole a tiež podmienky uhrádzania, príp.
neuhrádzania tohto príspevku.
Ostatné podmienky prijímania detí do materskej školy nesmú byť v rozpore so všeobecne
záväznými právnymi predpismi (napr. v rozpore so školským zákonom, s antidiskriminačným
zákonom atď.) a nesmú byť diskriminujúce a obmedzujúce práva dieťaťa alebo zákonných
zástupcov. Riaditeľ nesmie ako podmienku prijatia dieťaťa stanoviť napr. zamestnanosť
11
zákonných zástupcov alebo trvalý pobyt v danej obci/mesta atď
@evittam preto si myslim, ze tento dovod v rozhodnuti uvedeny nebude (aj v pripade, ze by to tak predsa len bolo) 😉
@katarinamarkova Ano, máš pravdu. Ale stále s neprijatim do škôlky nesmie nic mat neockovanie a ak riaditeľ rozhodne tak ako nebudem súhlasiť a moje dieťa bude spĺňať všetky podmienky prijatia a vezmu dieta co ich nespĺňa len minimálne tak sa obrátim na zriaďovateľa - a to v akomkoľvek pripade ak by moje dieta splnalo podmienky prijatia a nebolo by prijate.😉 A potom si ten riaditeľ/ka môže tak akurát "laby lízať"...😉
@zirafkasaska Samozrejme,ze nebude. Az taky sprosti nie su.😉
...taki...🙈
@evittam veď to nikde netvrdím 🙂
verím, myslím, že aj tak na to dnes žiadny riaditeľ škôlky nepozerá na ako na dôvod na neprijatie.
Ale ak by aj, tak pri tých desiatkach neprijatých detí sa práve neočkovanie ako dôvod veľmi rýchlo stratí medzi inými kritériami 🙂
@zirafkasaska o ktory konkretne ide
áno, bez problémov...
áno zobrali. obe deti ;) existujú aj deti, ktoré vakcinaciu proste podstúpiť nemôžu a lepší prípad je pre nich neockovanie ale malokto sa na to pozerá z oboch strán a pozistuje si o tom tie príčiny aj dôsledky nielen neockovania ale aj očkovania. k danej téme by mohlo byť veľa špekulácií a dohadov a obvinovani o nezodpovednosti a podobne. na toto reagujem len 🙂 naša riaditeľka má mamku všeobecnú doktorku, tak by kľudne mohla byť zaujata, no zaujímavé, ze nemala žiadne dotazy ani otázky.
@duhovavila našej riaditeľke to bolo šuma fuk, ani sa nato nepýtala....🙂
"Ak pridem s 5000€, riaditelka zoberie aj infekcne chore dieta" - z teba mi je fakt zle! Oprav si prosim nieco v mozgu, lebo ludia s tvojim zmyslanim sú jed pre spoločnosť @nelinka2009
@bluka2 tak to je, tak to funguje... Nepisem, ze je to spravne, alebo, ze s tym suhlasim. To je proste realita, tak sa s tym uz vsetky vyrovnajte. Osobne uz slyzby slov skolstva nikdy vyuzivat nebudem, presne pre toto. Lebo takemuto systemu nezverim vychovu svojich deti.
@nelinka2009 Ja myslím, že keby som do našej škôlky prišla a 5000€ tak mám 2 možnosti: buď má pošle iba do **** a budem sa každý deň hanbiť alebo má aj zažaluje niekde riaditeľka
@bluka2 cest vynimkam a odkial si? Lebo tu v ba bezna prax, prijate to dieta, ktoreho rodicia daju viac... A je uplne jedno, ci je dieta ocko, neocko... Zazila som aj cynle a ienky v skolkach... Prijaye aj deti dvojrocne a neprijate stvorrocne... Proste to tak je a ked to niekto narovinu napise a nie, ze by len tato oblast na svk, tak fungovala, tak sa tu vsetky pohorsujete. Pritom prave tento system zivite a krmite... Davate tam deti a aj peniaze, potichu s tym suhlasite a tvarite sa, ze neni ina moznost... Kto chce, hlada sposob, kto nechce, hlada dovod k zmene.
@nelinka2009 nikto nenapísal,že sme dali peniaze...ty si to niekde čítala?veď plwties jedno cez druhé...pohorsujes sa a vedies samonasieraci proces.a úplne zbytočne.ja som okrem štandardných poplatkov škôlke nedala ani euro...myslím ako úplatok...to ako naozaj si toto ešte niekto v dnešnej dobe myslí?možno súkromná škola/škôlka ale štátna?veď by stačilo nahrať video a sú v prdeli...
@veronicka88 naozaj? A zrps (dobrovilne nedobrovolny prispevok) si nehradila??? A co skolne??? Hygienicke potreby si nepriniesla ci???
@nelinka2009 ale veď áno...čítaj s porozumením prosím ťa už druhý krát...ja sa s tebou rozprávam slušné to isté prosím aj teba voči mne...diskutujeme...áno hradila som štandardné poplatky...divadielka,pracovné zošity,doniesla som hygienické pomôcky.ucitelky nám vždy ukážu čo z peňazí kúpili máme pekné vybavenú triedu,interaktívnu tabuľu.ja neľutujem ani ok jedného eura vražedného do môjho dieťaťa...v škôlke ak nie je chorý je v prepočte hodín bez spánku viac ako doma....a tak si želám aby sa tam mal príjemné a dobre...tých 25eur za pol rok mi za to stoji...učiteľky im kupujú pomôcky,štetce,farbičky,vyrezávanie,pečiatky...ty si myslíš že je to zadarmo?alebo to má hradiť učiteľka zo svojho vrecka?ja sa nezastavam tiež v mnohom nesúhlasím ale nie sú to také veľké pálky aby sa mi z nich zrútil svet.a mamičky čo si na Tom finančné zle majú tieto poplatky u nás rozdelenie do viacerých týždňov/mesiacov.
@veronicka88 myslim si, ze to ma hradit stat, kedze ide o statnu skolku.
Nebudes mi verit, ale mame tu skupiny obcanov, ktori maju toto vsetko v stat zariadeniach zadarmo... Dokonca dostavaju peniaze od statu za to, ze ich dieta skolku pravidelne navstevuje a aj obefy tam ma ich dieta hradene statom... Tak preco to tvoje nie??? A to nehovorim, ze obe tento chory system (a ja teda nedobrovolne) podporujeme pwniazmi z kazdej vyplaty vo forme dani.
@veronicka88 este mi prosim ta napis, co neslusne som ti napisala dik
@veronicka88 jo a nie, nie som 'nasrana' teda nech pouzijem tvoj velmi slusny slovnij, ja uz mam toto davno poriesene, takze nemam byt preco... Len som vam chcela ukazat, ako ste na tom vy vsetky tu...
@nelinka2009 Veď je to pre spoločnosť prinos, ked kazde dieta chodi do skoly. Oplati sa to podporiť. Prečo to tvoje nedostáva? No pretože si asi zo vzdelanejsej časti spoločnosti, ktorú netreba takto nakopnúť. Buď rada. Pozri sa na to ako na celý obraz a nie moje/tvoje diera nedostáva a toto áno - toto rozmýšľanie je proste obmedzené, snáď dokážeš ísť o krok ďalej?
Resp. do skolky, kde ziskaju nejake navyky, ktore mozno doma nemaju - to je za tým ťa myslienka
😲 to si nám teda ukázala!
u nas zobere aj neockovane dieta .A baby berte to tak ze do skoly kedze je povinna skolska dochadzka tak tam sa vas nikto nebude pytat ci je ockovane alebo nie lebo proste do tej skoly musi ist ani na zapise sa ma nikto nepytal ci je ockovane ci neockovane .Neprijat ho kvoli tomu nemozu lebo je povinna
@bluka2 co ti to prinasa, ze tieto deti navstevuju stat skolky??? Nekradnu ked vyrastu??? Alebo niesu dalej zavisle na stat soc davkach (mimochodom znova hradenych z nasich dani) co z toho co sa tvoje dieta v skolke naucilo by sa nebaucilo, ak by bo s tebou doma dalej? Teda ak by si nemusela ist do prace a platit dane navstevovalo by skolku aj tak???
@nelinka2009 Vies, zmenit navyky je beh na dlhe trate, ak aj ista cast z nich sa tam nauci alebo vidi, ze sa nekradne, druhym neublizuje (ak je doma nasilie) je to pre mna prinos. Presne na toto maju dane byt. Chapem, podla teba asi iba na pekny travnik, na ktorom sa moze tvoje dieta hrat rovnako ako ine.
Jasne, ze by moje dieta navstevovalo skolku aj tak. Je tam presne od 1 roka, ako vela inych deti vo Viedni. Naucila sa kopec veci - je tam aj veci, co doma nechce a je tam vela, naucila sa pekne stolovat, podla vlastnych slov "aj ma rada deticky, aj nie", naucili ju tam fakt, ze kopec veci, napr. rozprava tam nemcinou, ktora nie je moj materinsky jazyk, ma tam anglictinu a ked sme boli nedavno v USA normalne ju na moje prekvapenie po kratkom case pouzivala vramci svojich schopnosti (ona velmi dobre rozprava bilingualne plus trochu ta anglictina) "Where is the cat?" a tak. Hlavne ma vsak na svoj vek uzasne socialne schopnosti a je celkom samostatna, chodi na WC, ziadna plienka ani na noc, umyje si ruky sama, pomoze s malickostami. Este nema 3 r. Nemenila by som nic. Ps: Ja som teraz docasne doma
@nelinka2009 ak by som nemusela do práce chodil by do skolky aj tak.aby bol s deťmi a pripravil sa na režim v škole.ja vo veľa veciach nejdem štýlom:my sme robili bude aj on...ale toto je asi jedna z nich.skolstvo sa nemení tak skoro a ja chcem aby na to moje dieťa bolo pripravené tak aby to zvládalo a nie sólovo ho poslať do školy a na tú máš režim čo si doteraz nepoznal z domu.a vieš kde sa mi zdá že či rozculena?píšeš neskutočné veľa otáznikov a tak je asi pre mňa dôkaz že si sa rozčúlila ak nie tak sa mýlim...ja ti tvoj názor neberiem ale dá sa prezentovať aj inak.
@bluka2 uz chapem tvoj pohlad... Prosim ta aspon v myslienkach sa prenes na svk... Tu to funguje tak, ze dueta to ma vsetko veduet uz pri nastupe do stat skolky aby sa s tym pani ucitelky nemuseli zatazovat od obliekania, stolovania az po utretie ritky na wc

@zirafkasaska Zriaďovateľ nemôže rozhodnúť protiprávne.😉 Cize nemôže napísať dp rozhodnutia o neprijati do škôlky dovod, že je dieta neockovane.