Zúrivosť 10 mesačného dieťaťa. Ako to riešiť?
Ahojte, chcem vás poprosiť o radu. už neviem ako ďalej na malú. malá je strašne zúrivá, ale úplne príšerne. neviem čím to je, ale plače takmer celý deň. resp. nie plače, ona sa stále hnevá, kričí, vreští a piští. chcem ju posadiť - ona sa celá zapre, neni možné ju položiť na zem, nakoniec ju musím dať na chrbát na zem - kope nohami, kričí, plače, nakoniec sa obráti na brucho a plače, chce ísť na ruky. to isté, keď ju chcem dať ľahnúť, alebo ju dať spať do postielky - tak to je úplne príšerné, kričí, piští - nevie zaspať bez toho aby bol niekto pri nej. keď ju chcem dať do stoličky a ona nechce, zase ten istý cirkus. keď ju chcem nechať len tak vyrevať - je schopná plakať aj pol hodinu, a nepohne sa z miesta - čaká kto ju vezme na ruky. proste plače a kričí a zlostí sa takmer celý deň - pokiaľ nie je človek stále pri nej a robí presne to čo chce ona. nemám možnosť ísť na wc - lebo hneď kričí, že odchádzam. nemôžem ju nechať samotnú v izbe aby sa hrala - nevie byť vôbec ale vôbec sama. prosím poradte ako mám na ňu ísť, som z toho nešťastná, z toho že furt plače, ale tiež z toho, že prakticky nemám šancu nič pri nej urobiť, lebo pokial pri nej nesedím na zemi a nepodávam jej hračky tak stále plače. ☹ idú jej aj zuby, a a j z toho viem že je podráždená, ale toto čo robí viem že na 100 percent nie je zo zubov, ale proste skúša čo si môže dovoliť, nemá vôbec trpezlivosť, nič ju nebaví dlhšie ako 5 minút. neviem ju naučiť aby vdržala trebárs kým jej zájdem do kuchyne pre čaj - aby hneď neplakala a nezlostila sa.
no mi mame nervaka hlavne vtedy ked ho obliekam a hlavne ked mu pcham niekde rucky napr.do mikiny alebo bundy no strasne..........tak strasne zacne nervacit ze ho ani nemozem udrzat no cloveku sa rozum pozastavuje co vtedy dokazuje ☹
No ved práve. Má 9,5 kg ale ked začne nervačiť mám dojem, že mám doma orangutana....
miskachrumka ale moja to robi naozaj stale, ona pisti tak ze nam za chvilu okna popraskaju alebo nas susedia vystahuju. ako som pisala nemozem sa ani vzdialit a musim robit presne to co chce zrovna ona, inak zacina horor
vini presne ked sa deti este zacnu vzpierat tak koniec a ja kym ho nababusim tak sa mi ztoho nervacenia aj spoti a aj snim uffffffff 😒
sloto tomu sa hovori ze mala si vycvicila mamu!
a mozno bude ked tak spieva aj nejaka operna spevacka ale nie mas to tazke a veri ze ju to prejde 😉
miska - dobre, ale co robit? ako na nu? ja viem ze je to sposobene asi tym, ze som s nou prakticky od pondelka do piatku sama - manzel chodi na tyzdnovky a byvame 200 km od starych rodicov, takze prakticky vidi len mna, ale takto to uz dalej proste nejde. ja nemozem ani odist na 2 minuty z izby aby nespustila obrovsky krik. ako to mam riesit? mam ju nechat vyretvat zakazdym, alebo co? a este to je problem, ze mala sa podla mna stale nudi, ju nic nezaujme dlhsie ako na 2-3 minuty. tiez ma hneva, ze ma 10 mesiacov a stale sa len plazi, sama nestvornozkuje, nepostavi sa, chodit za ruky - tak to by sa jej pacilo, ale v tom sa ju nesnazim moc podporovat, lebo potom ju posadit to je koniec sveta!
Sloto za ručičky určite nevod. Je to zlozvyk. Dieťa sa naučí chodiť samo aj bez vodenia za ručičky. Ona čaká, že prídeš a budeeš ju vodiť a nemá potrebu "makať" na sebe sama...
U môjho malého je výhoda, že je veľa s rôznymi ľudmi. Ja som mrcha mater. Ked mi lezie na nerv tak ho šupnem k mame na poschodie, k svokre ak práve nie je v robote. K jeho krsním (moja naj kamoška) ku kamoške. Veľa v tomto pomohlo aj to, že ked mal 3 mesiace som štátnicovala. Takže sa onho staral kde kto aby som sa mohla učiť a písať diplomovku. Nemôžeš ho dať k nejakej kamoške? Na hodkku dve.
Ale čo s tým vzdorom sama neviem.
opisujete nase dieta 😀
take male deti sa nevydrzia dlho hrat same s 1 hrackou. treba ich motivovat, aby sa zacali hrat a ked vidite, ze su zaujate, tak vtedy si odskocit. dvere nezatvaram, aby mohla za mnou prist, ked chce. ked sa zlosti a hadzanim o zem si chce nieco vydupat, trvam na svojom (napr oblecenie do vetrovky, ked ideme von) a urobim to, nech sa meta a hadze ako chce. obcas mi rupnu nervy aj hlas zvysim a potom ma to serie. treba sa snazit dieta nejak zaujat. si predstavte, ze vam niekto kaze, aby ste cely den nieco robili a ked sa vam nieco paci, tak vam to zoberie bez toho, aby vam dal nejaku alternativu. boli by ste z toho frustrovane. to iste vraj citia deti.
krstným rodičom 😕 😕 😕
Sloto, a neskusala si babyvak/satku (iny nosic)..? Mne v nom syn vzdy zaspal resp. sa ukludnil, ked mal potrebu byt so mnou, aj ked priamu skusenost robit paralelne aj domace prace nemam..
sendy - tak co sa tyka toho nosenia, tak to neprichadza do uvahy. to uz by som fakt nic ine nerobila len ju nosila.
vinifera - bohuzial v bb - tam kde byvame s manzelom zatial nepoznam dokopy nikoho a tych co pozname, tak su furt v praci.
sloto - opisujes jedno z mojich dvojciat. Presne to iste robi. Ziadne wc, ziadne jedlo, ziadne pitie. Akurat ze moj v pohode ide do postielky, ked je unaveny a chce spat. Inak vkuse na rukach. Problem je v tom, ze mam este jedno rovnako stare dieta, ktore tiez chce ist na ruky, lozi si kade-tade, lakaju ho kable a same nebezpecne veci, takze ja proste odbiehat musim. Ked im chystam jedlo, tak to vedia vsetci susedia. Ale mojmu nestaci, ze som pri nom, alebo ze ma vidi. Musi byt na rukach, to je jedina alternativa. A teraz je to este horsie, lebo prave prekonavame siestu chorobu, takze rici aj na rukach. A to je taky rev, ze je cely purpurovy a zachadza sa. Tiez uz zacinam byt poriadne zufala a jedine, kto mi co poradi, je vydrzat. Dost frustujuce 😠 😒
preco sa dieta nemoze vodit ked samo sa postavi aj stoji za rucky aby cupkalo? 😕
miskachrumka - lebo dieta moze robit len to, co samo dokaze 😉 . Hovori sa tomu spontanna pohybova aktivita. Takze ked nedokaze samo chodit, tak na chodenie nie je este dost zrele, ked sa nedokaze samo posadit, tak nie je pripravene na sedenie. Tym, ze dieta nasilu posadzujes, nutis ho chodit (aj ked ho v podstate nenutis), tak mu nicis chrbticu, klby a podobne.
Miska, aby sa nevytvorilo nespravne drzanie tela...
Moj maly sa pustil sam behat 9 dni pred prvymi narodeninami a odvtedy utekal. Cca este 2 tyzdne som mu podavala ruku (len na urovni jeho rucky), aby si zistil krok a odvtedy uz beha sam..od cca 13- tich mesiacov nema problem pri chodzi kopat do lopty, teraz to uz zvlada aj v polobehu 😀
Samozrejme, ze sa snazil o chodzu, odkedy stal, ale ja som prisne zakazala, aby ho rucickovali...
To je z fyziologického hľadiska. A ešte z psychologického: Lebo si bábo zvykne, že si tam. Že dávaš pozor aby nespadlo. Že mu podáš ruky a budeš ho vodiť. Proste si na to zvykne a začne neskôr chodiť sám. Lebo bude vedieť, že si tam. Nebude sa snažiť sám. Bude vedieť že si pri nom a pomáhaš. Bude sa spoliehať.
Píšem jak maďar samé: bude, že... No ale snažím sa ešte aj umývať okná atď...🙂
ahojte,
sloto, nemám síce doma až takého nerváka ale obcas má svoje stavy, hlavne ked mu idú zuby, alebo aj nie. Proste bud bude po nom alebo po nom. Zo začiatku sa mi doslova hádzal o zem. Skúsala som utisovanie, branie na ruky, tulenie to sa este viac najedoval, nepomohlo. Vzdala som to a zacala ho ignorovat. V momente ako sa hodil o zem, väčšinou ako sme prisli z vonku tak som ho jemne polozila na zem, lebo v zápale hnevu si stále buchol hlávku, a odisla som prec so slovami" ked sa ukludnís tak príd". Prisiel za mnou s placom ale uz miernym a bolo dobre. Dve mesiace ignorácie urobili svoje a prestal sa hádzat o zem. Akože si nemyslite,že plakal hodinu, jeho to bavilo tak max 2 min.
Obliekanie a prebalovanie, na chrbte bez sance. Iba tak, ze som mu stále čosi nové strčila do ruky a zabudol, že leží. Inak rev a útek. V opačnom prípade som za ním behala s vecami a obliekala ho a vyzliekala doslova v behu.
U nás ten vzdor prisiel tusím v 10. mesiacoch, akonáhle zistil, že vie chodiť. Mával síce aj nervy pred tým, ale to bolo asi skôr nudou, hoci som sa mu dost venovala. Nastastie to bolo v lete, tak sme celé dni chodili po vonku, lebo iba tam bol ticho, domov sme sa chodili iba naobedovať. V jeseni sme začali chodiť na plávanie raz do týždna aj na cvicenie na fitloptách. Mám pocit, že mu to pomohlo zbaviť sa nadbytočnej energie a bol aj medzi ľudmi. Ked sa s ním nedalo doma vydržať tak bol v manduce na chrbte a bol spokojný lebo videl čo robím a bol so mnou. Nemaj strach na manducu si nezvykol, odkedy vie chodiť ho mrzí, že je pripútaný a sa z nej doslova derie von. 😀
inak ja som v podstate tiež sama na malého. Odstahovali sme sa od rodín na opačný koniec slovenska, muž stále v práci, tak mi občas tiež zašibávalo.
No k veci, odporúčala by som ti chodiť s nou na nejaké cvicenia, nosit ju (pre mna bolo jednoduchsie si ho dat na nejaký cas na chrbát a kludne si porobiť ako počúvať ten rev). Snad som ti nejak pomohla 😅
sloto-tak u nas je to to iste...ja to riesim tak,ze som sa naucila vsetko robit 1rukov takze ju nikde samu nenechavam.A varim vtedy ked je manzel doma
teda tak som rada ze som neni sama, kto ma taku nervacku, lebo uz som zacinala mat strach ze hej. vsetci mi doma cosi stale radia, ako a co robit. no a teraz sme zrovna na par dni u mojich rodicov, a ti sa tiez nestacia divit. ale viete co sa dnes stalo? nechala som malu asi na 5 hodin na starost mojej mame - doslova ma vystrnadila, ze nech sa idem dakam odreagovat, tak som sla na darceky 🙂 mala vraj bola celu dobu ako z cukru, ze ani nemukla, vobec nerevala, vraj aj sama zaspala v postielke. teda tak, ze mala bola v postielke a babka na posteli - ale zaspala. proste spokojne dieta. ja to teda nechapem, cim to je? preco je pri mne taka nervna a zla a ked som ju teraz nechala samu bezo mna tak je z nej ukazkove dieta? teraz som ju ukladala do postielky ja a znovu ten isty cirkus. uspavala som ju hodinu a vzdy co som sa len trosicku pohla uz bola hore. mozno by nam pomohlo, keby sa o nu raz za cas fakticky staral niekto iny, bohuzial tym ze som na vsetko sama - proste nema kto. takze neviem ako dalej to riesit.
no ja som dala malu na noc svokrovcom a o 21:00hod.sme leteli pre nu lebo plakala stale.Ale moja mama vzdy hovori-ty si taka nebola,ty si spala celu noc,ty si vzdy vsetko zjedla,ty si sa sama hravala,ty si neplakavala-no ja som bola asi dokonale dieta.Tak mi s tym to lezie na nervy!!!Radsej jej uz nic nehovorim
lenka tp iste aj ja pocuvam, ze kam ma posadili tam som bola aj tri hodiny a v klude. svokra tiez tvrdi ze manzel bol kludny, tak ja potom neviem po kom to nase dieta je. keby sa tak nepodobala na manzela, ze poraaad ako dvojicky su, tak neviem
🙂 ja si skor myslim,ze uz na vsetko zabudli ale asi aj mi take budeme a nasim detom budeme take veci hovorit 🙂
ved urcite, a nebudu nam verit 😀 teraz som bola skontrolovat malu v postielke, ze ako zaspala a skoro som medzi dverami vybuchla od smiechu, lebo mala spala po sediacky opreta o postielku 😀
😀 😀 😀 to musi byt milene.Nasa spava s nami v postele aj ked tento tyzden su u nas noci rusne
no ja jej to prave zatrhavam, lebo hrozny cirkus stvarala kym zaspala vzdy, chodila po posteli, skriabala ma, kopala, otvarala mi oci, tahala ma za nosne dierky, takze som si povedala dost - uz je dost velka na to aby sa naucila spat v postielke - tak bojujem
no u nas to take zatial nie je ale tak ja som povedala,ze asi v 15nastich uz so mnou spat nebude chciet a dovtedy si ju uzijem 😀
Lenka, len aby to nebolo ako u nas...do 13-tich mesiacov pekne sam vo svojej postielke, od 13-tich mesiacov o druhej v noci pekne k nam az do rana...a nejde mu to vyhovorit, takze cakam, kym to prejde same... 😔
Ahojte maminy,
neviem či Vám poradím, ale na môjho krpca zabralo toto : začalo to zrazu v jeden deň, proste som sa nemohla od neho ani pohnúť, stále som musela byť pri ňom, jedlo bolo boj kto z koho a proste so mnou mával ako s handrou. Som na neho sama, rodičia a svokrovci sú ďaleko, manžel stále v práci a ja som bola s nervami v r... A tak som jeden deň povedala dosť a zaťala som sa. Vždy keď som išla do nejakej izby, zobrala som ho zo sebou, tam som ho dala na zem alebo v kuchyni do stoličky, dala som mu hračky a či sa hral alebo nervačil ( čo bolo častejšie ako to hranie), nechala som ho tak. No a takto som odolávala dva týždne. Postupne za tie dva týždne zistil, že na mňa neplatí jedovanie, plakanie a také tie jeho výmysly. Samozrejme, že keď plakal, tak som ho aj polubkala, ale nebrala som ho na ruky, len som sa k nemu zohla a privinula som si ho k sebe, pohladkala, dala pusu a išla som si robiť zase svoje. Keď bol dobrý, že neplakal, tak som hneď všetko nechala tak a išla som sa s ním hrať, takže si uvedomil, že sa mu venujem hlavne v tedy keď je dobručký.
Dá sa to zvládnuť, ale chce to fakt pevné nervy. Nám to trvalo dva týždne a aj potom ešte sem tam chytil ten svoj záchvat, ale už to bolo len raz za pár dní.
No a teraz mám doma síce strašne živého chlapčeka, ale vie sa aj sám zahrať a keď nie, tak len mrnká, že sa nudí, ale nejeduje sa, neplače, nehádže sa a nenervačí.
lovula-tak gratulujem,ze sa ti to podarilo 😵
Ja beriem vsade malu zo sebou.Na zachod ju davam na zem do vajicka a ona sa rehoce ako sedim na zachode 😀 Jedine v choditku ked je tak jej nevadi,ked je sama v izbe
Aj my mame uz par tyzdnov zurivca 😔
Hoci Patko je inak pokojne dietatko, teraz zacina plakat, ked vidi ze sa od neho vzdalujem z miestnosti, ked sa s nim hram, musi to byt tak ako chce on, inak sa hned zacne mracit. Myslim ze je to nejaka prechodova faza sebeuvedomenia dietatka, inak to nevidim 😉

Ahoj sloto.
Máme podobný problém aj ked nie až v takom meradle. Nehrozí aby som malého dala do postieľky. Hned vrieska. Prebalovanie a obliekanie je katastrofa. Lebo on sa z chrbáta hned chce obrátiť na brucho a plaziť preč a ked ho pridržím tak sa začne rozčuľovať a vrieskať. Inak sa prebaví sám. Ked aj priplazí ku mne a ťahá sa hore nohavicami tak sa ho snažím nebrať. Už si zvykol, že keď odídem z izby (obývačku a spálnu máme vedla seba bez dverí) teda za dvere na chodbu tak o chvíľu prídem. Zo začiatku vrieskal dosť. Ale zasa moc špekuluje ked ho chvíľu nechám samého (kým som minule stihla naložiť práčku tak si zapol telku a vyjedal granule so psom z misky🙂 Pokiaľ idem do kuchyne alebo inde čo je na poschodí tak ho všade ťahám so sebou... Do 7 mich mesiacov spával v postieľke. Terax neexist. Dokáže tam vrieskať a vrieskať.
Neviem, či je to separačnou úzkosťou. Alebo nejaké prvé obdobie sebauvedomovania si samého seba. Ale je to náročné. Má také stavy akoby krč že zatne ruky a ako keby ní triasli nervy. Proste zatne paste čelusť...Dúfam, že to nie je nejaká neurologická porucha ale len prejavenie vzdoru.