Ako zmierniť strach kocúra z nového prostredia?
Ahojte. Mám doma mesiac, 4 ročného kocúrika. Ešte stále na mňa nezvykol, sičí, vrčí, keď sa k nemu len priblížim. Pokiaľ nie som doma je úplne v pohode papá, pije, používa mačacie WC. Ak vie, že som doma tak len sedí v mačacom WC a bojí sa. Skúšala som všetko, (teraz som ešte objednala feliway) čo ma napadlo, aby sa ma nebál aj to čo mi odporučil bývalý majiteľ ale nič nezaberá. Vedeli by ste mi ešte nejaké nápady dať alebo mám to riešiť s veterinárom alebo len tomu dať proste ešte čas? Ďakujem, za každú radu.
určite to chce čas, mačičky majú svoje povahy. Treba sa mi prihovárať, nevyťahovať nehladkať nasilu, ponúkrať surové mäasko, pamlsky najprv iba do misky a časom bližie a z ruky. PRajem veľa ščastia
Veterinar Ti s tymto nic nepomoze.
Len cas. Evidentne je to jedinec, ktory ma problem s adaptaciou, prostredim, kontaktom s ludmi ako takym. Moze to trvat dlho. Povaha macky, ktoru nikdy uplne nezmenis, ale adaptovat sa postupom casu adaptuje... Z mojich skusenosti je idealne absolutne si kocura nevsimat, nenutit, neriesit, zi si svoj zivot, tvar sa, ze on tam nie je. Ked to nebudes silit Ty, nebude to v sebe riesit ani on. On po case zisti, ze vlastne sa nic nedeje, ste spolubyvajuci, a sam sa bude postupne zblizovat.
Potrebuje nejaký úkryt, kde sa bude cítiť bezpečne. Skús mu kúpiť jemnú kuraciu salámu a dávaj mu ju z ruky, mačky jej nedokážu odolať.
@cutespider áno, postačí obyčajná nie veľká škatuľa a starý uterák. mačky sa rady natlačia do malých priestorov, škatuľa od topánok, paapierová taška, polička s vecami
@cutespider ďakujem, šunku som skúšala, z ruky mi ju nechcel zjesť len sičal, zjedol ju keď som ju položila a odišla z miestnosti
@didamt ďakujem, skúšam všetko, hádam je len taký tvrdohlavý a nebude mu to trvať večne
@colsami ďakujem, dám tomu čas
@cacianka ďakujem, má aj krabicu aj škrabadlo, kde sa môže schovať
idealne ak ma tych skrys v byte viacero, pootvaraj mu kludne skrine, nech si to poskuma a najde si svoje miestecka. Kazdopadne to nesilit a nechat ho nech on ako prvy pride za tebou. Ja mam 6 rocneho kocura, ked som ho doniesol z utulku, prve dni skumal vsetko mozne, nasiel si svoje skryse, kde ked sa obcas zlakne tak tam zakempi (za prackou najviac, alebo v skrini kde mam oblecenie). Iniciovat kontakt uz zacal vlastne hned po par dnoch, ale asi cca po mesiaci uz bol celkovo v pohode a z ticheho kocura sa stal riadny ukecanec
a ked uz bude ako tak v pohode, tak ho co najviac krm z ruky nejakou jeho oblubenou maskrtou - napr. ten moj zboznuje surove kuracie maso
@anonym_autor kamarátove vždy idú po tých mačacích smradľavých lepkavých mäsových (?) tyčinkách - snackoch pre mačky (už keď zašuští ich igelitovým obalom). A po dlhšom čase si na teba zvykne.
Moj kamarat zobral macku z ulice, do bytu. Ona prvy rok alebo aj viac bola iba pod postelou zalezena, furt. Ani odtial nevysla, daval jej tam aj zradlo. Teraz ju zaujima len kus zvanca, to je ochotna sa nechat aj pohladkat, ked sa jej da kapsicka.

Potrebuje nejaký úkryt, kde sa bude cítiť bezpečne. Skús mu kúpiť jemnú kuraciu salámu a dávaj mu ju z ruky, mačky jej nedokážu odolať.