icon

15-mesačné dieťa nerozpráva. Mám sa obávať?

6. feb 2025

Ahojte. Syn mal teraz vo februári 15 mesiacov.
Je to bystrý a zvedavý chlapec, keď mu niečo poviem (aby niečo priniesol, že ideme prebaliť, spinkať, kúpať…) rozumie. No obavy mi robí rozprávanie. Nepovie mama, tata, baba.. nič. Žiadne slovo. Chvílu rozprával “haf a cici” no teraz už ani to nie. Čítame knižky, vždy len hmká a ukazuje, ja mu poviem čo to je. Alebo ja sa ho spýtam kde napr. je v knižke traktor a ukáže. No nevie napodobiť zvieratká, nezavolá ma “mama” ani nič. Stále len pohmkáva a ukazuje keď niečo chce. Vie povedať len “pa” (páli, na pec, radiátor..). Robí mi to starosti, lebo iné deti v jeho veku hovoria minimálne “mama”. Ja viem, že deti netreba porovnávať, no mám trošku obavy. Plus ešte mi robí starosti to, že sa nevie zahrať. Ani sám, ale ani s deťmi. Stále len behá hore-dole, všetko rozťahuje, všade vylezá… a keď ho dám hrať s rovesníkmi- tí vydržia u hračiek a chcú sa hrať aj s ním, no on im všetko len berie a uteká po celom dome, ani si ich nevšíma. Napr. dievčatko mu ide podať ruku, on nič. Niečo mu dá, ukazuje.. on nič, nevšíma si.
Inak ale vie dať aj povedať “pá pa” ale musí sa mu chcieť.
Mala by som si robiť starosti a nejako to začať riešiť? Alebo je to normálne? Som mladá mamina s jedným dieťaťom, takže skúsenosti nemám…

pribinak
6. feb 2025

Kľud. Má 15 mesiacov. V to to veku drvivá väčšina deti netuší čo je rozprávanie a ani sa nedokážu zahrať
V to to veku je na hranie mama a otec.

autor
6. feb 2025

@pribinak Ďakujem za odpoveď 🙂

jesenzima
6. feb 2025

Syn mal skoro 3 roky, keď začal rozprávať. Dovtedy ani ň ...

nikpa
6. feb 2025

Naozaj? Prosím ťa ukludni sa, máš normálne dieťa. Je bežné, že v jeho veku hovoria deti len citoslovcia alebo aj nič.

chiarisimo
6. feb 2025

Predpokladám, že ti už najmenej 10 ľudí z okolia povedalo, že ich dieťa vedelo v tomto veku, cikať, kakať, farby, násobilku a pod... kľud, aj to mám tak... dcére sa začal rozväzovať jazyk po dvoch rokoch, stále sú to hatlaniny.... syn začal rozprávať až v škôlke, momentálne je siedmak a učí sa dobre
Neboj, všetko bude 😉

maryetta
6. feb 2025

Kluuuud. Ak by mal 3roky ok. Ale ma 15m. Akje sikovnejsie v niecom tym ide do "uzadia" nieco dalsie.

h2
6. feb 2025

15 mesiacov? Môj začal tak v 16-18 a všetci sa čudovali, že ako skoro.

nika11103
6. feb 2025

Vôbec sa nemusíš obávať , niektorým deťom sa naozaj jazyk rozviaže až v škôlke . ☺️

majlo1234
6. feb 2025

Dolezite je, ze rozumie reci. Co z tvojho oposu rozumie. Tak sa nemas preco obavat

nin12345
6. feb 2025

U nas je sice rozpravanie dost nadpriemerne ale to ostatne co pises mame tak isto -nezahra sa, vsetko len roztahuje, krici, rozhadzuje, hracky nezaaaajem, stale pobehuje ani pri jedeni nedokaze sediet. Nad rozpravanim by som sa na tvojom mieste netrapila v nasom okoli ziadne dieta rozpravat nevie okrem takych zakladnych slov ozaj nic

autor
6. feb 2025

@chiarisimo Áno, je to tak. Mna by ani iní ludia netrápili, skorej otec mi to stále vyťahuje na oči, že stále nerozpráva, že už by mal… keď to povie takto blízky rodinný príslušník, robí mi to starosti a potom sa nad tým moc zamýšlam. Ale keď teda vidím čo píšu aj ostatní, som kludná 🙂

autor
6. feb 2025

Ďakujem všetkým, ukludnili ste ma 🙂

letfenixa
6. feb 2025

@autorka otec? Ako tvoj otec? A on presne vie, kedy jeho deti dosiahli aký vyvinovy míľník?

brnacik
6. feb 2025

Moja povedala prvé slovo, keď mala 19 mesiacov. Bratova dcérka tak isto - okolo 20 mesiacov. Zato obe naše sú sidla neposedné. Beriem to tak, že ich mozog dáva všetko do vývoja telíčka a na reč ostáva malo síl 😂 o chvíľu ma moja mala 2 roky a vie povedať “mama” na 100 rôznych spôsobov a niekedy si hovorím, aké fajne bolo to “tiché” obdobie 😂

lejllasa
14. máj 2025

Ahoj, to akoby si o nás písala. Náš bude mať o parni dní 15m a podľa opisu je uuuuplne rovnaký .nehovorí, stále len uteká, nehrá sa 🙈ako ste na Tom teraz ? Tiež je to naše prvé a preto hľadám po diskusiách 🤣

autor
3. jún 2025
@lejllasa

Ahoj, to akoby si o nás písala. Náš bude mať o parni dní 15m a podľa opisu je uuuuplne rovnaký .nehovorí, stále len uteká, nehrá sa 🙈ako ste na Tom teraz ? Tiež je to naše prvé a preto hľadám po diskusiách 🤣

@lejllasa Ahoj, no teraz povie už mama, tata🤣 a slová opísané v príspevku. Inak sme sa moc nepohli😄😂. Bordel robí stále plus teraz prišlo obdobie vzdoru, takže keď mu niečo nedovolím sa hádže o zem, vrieska a podobne… takže z kaluže do blata😂. Držím palce a prajem pevné nervy🙏🏼🙈🤣