icon

Ako odnaučiť malé dieťa nadávať?

21. jan 2025

Ahojte dieta 16 mesacne opakuje stale ked sa mu nieco nepodari nadavku do p... neviem odkial to ma ale odkedy som to pocula prvykrat hovori to stale. Neviem ako ho to odnaucit. Snazim sa na to nereagovat lebo ked karham smeje sa a povie to zas

Strana
z2
melanta
21. jan 2025

Nevieš, odkiaľ to má? No od niekoho. Deti hovoria to, čo počujú. Oni si nevedia vymyslieť sami od seba niečo takéto. Smeruj dieťa na iné slová, ktoré sa mu budú páčiť. Ak budeš tomuto venovať pozornosť, bude ho hovoriť stále. Keby bolo väčšie, tak mu vieš vysvetliť. Takto malému nie. Čiže ak mu nebudeš venovať pozornosť, nebude to slovo zaujímavé. Treba toto slovo prestať riešiť. A treba prestať pred dieťaťom nadávať. Nebude nadávky potom opakovať.

kavasmliekom
21. jan 2025

Tak bud od mami, otca, sestry brata...predpokladam že do krčmy nechodí a na ihrisku sa deti tak nerozprávajú.
Nereagovať, nekarhať, nevšímať si.

pralinka86
21. jan 2025

To mate ake vnímavé dieta, ktore nema ani rok a pol a vie rozpravat, dokonca nadavky a vzdy len ked sa mu to nepodari..

nynia
21. jan 2025

Tak urcite 16m dietatu nestaci nahodne pocut raz nadavku a hned si v hlave spoji aj v akej sitiacii ju pouzovat, mentalne neexistuje ze je na tak vyspelej urovni 🤣 takze musi to mat od niekoho s kym travi viac casu.

zic
21. jan 2025

Hlavne ho to neodnaucaj slovami "do p*ce, prestan s tym uz"... 🙂 🙂

anketkarka
21. jan 2025

@kavasmliekom na ihriskách sú aj väčšie deti. By si sa čudovala čo všetko sa tam dá počuť. Zažili sme niečo podobné. Keď máš dieťa ako špongiu, že nasáva, pozoruje a opakuje, tak aj na ihrisku sa také naučí. Približne v rovnakom veku sme toto mali tiež. Stačilo pozorovať chvíľu väčšie deti na ihrisku.

kavasmliekom
21. jan 2025

@anketkarka ale 16m dieťa ledva povie čisté slovo a rozumie...nie to ešte vediet, kde sa slovo do p...hodí 😄

autor
21. jan 2025

@melanta no jasne ze od niekoho len neviem od koho ja pred nim takto nenadavam. A snazim sa tomu nevenovat pozornost uz par dni nevsimat si to ale neskoncilo to este😒
@pralinka86 ano to teda mame dakujem 🙂
@nynia pozrite baby ja si nie som vedoma ze by pred nim niekto nadaval z rodiny a uz vobec nie casto aby si na to mohol zvyknut. Keby je to tak urcite sa tu anonymne priznam ale jemu staci jedenkrat pocut slovicko a uz si ho pamata je to tak aj pri ostatnych veciach. Aby som uviedla veci na pravu mieru tak nase dieta normalne rozprava vie pomenovat takmer vsetko co je napriklad v domacnosti dvojslovne pomenovania tiez pouziva. V reci je popredu
@zic haha toto ma pobavilo😀
@anketkarka no presne staci raz daco pocut a uz si to hned pamata

autor
21. jan 2025

@kavasmliekom nie kazde dieta nevie rozpravat v tomto veku nase normalne rozprava. Samozrejme nehovori vo vetach ale inak vsetko si rozumieme

adeladulova
21. jan 2025

Zakaždým by som to slovo zmenila na iné, akoby sa dieta pomylilo- do piškóty... a zarozpravala sa o piskotach- spojila to s niečím úplne iným a nahradila by som to iným pocitom- nie karhanim, ani smiechom, ale vážnou debatkou o zvieratkách, o jedle, o hrackach- úplne vytesnit prapodstatu pôvodného do p...

U nás to funguje a to ma syn 5,5 r a tuto metódu používame už dlho, mame slová ako srač**ka, prdenie, kok**t atd... proste počuje, vie ze sa to nemá a vždy pozre ako zareagujeme atd...
Ale táto metóda funguje, vyskusaj

autor
21. jan 2025

@adeladulova to je dobry napad skusim to dako obmenit a snad s tym prestane a nahradi si to dacim inym v hlavicke

matkahelka
21. jan 2025

Ignorovat, ignorovat, ignorovat. Ak budes na to upozornovat, schvalne to bude opakovat. Ja mam 3-rocnu a tiez pochytila par nevhodnych slov, tiez som z toho bola nestastna, lebo to hovori aj v skolke, ale ucitelky ma opakovane ubezpecili, ze to mam uplne vypustit, ze s tym deti rastu, ze vacsina deti ma obdobie, kedy take slova opakuje. A mimochodom, moja dcera to pochytila od svokra, s ktorym je 2x mesacne par hodin a tie slova pocula mozno 2-3x. dieta si paradoxne zapamata to, co nema.

matkahelka
21. jan 2025

@kavasmliekom asi ta prekvapim, ale su deti, ktore uz v roku rozpravaju a v 16mes.im je uz pekne rozumiet. moja mladsia v roku rozpravala krajsie ako starsia v 3rokoch.

autor
21. jan 2025

@matkahelka ano presne toto musela byt tiez nejaka jedno-dvojrazova zalezitost lebo no jednoducho som nebola toho svedkom ze by to pred nim ktosi povedal

hederamonstera
21. jan 2025

Proste neriesit, je to len slovo. Moj 3rocny mal male obdobie, kedy vedel velmi pekne trafit do pitche, neviem, mne to prislo vtipne😁 ako prislo, tak odislo.
Nejako sa nebranime nadavaniu pred detmi, neprezivam to tak

autor
21. jan 2025

@matkahelka presne aj u nas rozpravanie uplne krasne oproti dvojrocnym detom co pozname a tie nevedia povedat skoro nic ale kazde dietatko je ine u nas zase motorika bola pozadu

anketkarka
21. jan 2025

@kavasmliekom moje v tom veku vedelo povedať aj napríklad počítač a na sídlisku pozorovalo starších chlapcov ako toto slovo používajú v každej vete, tak sa mu zapáčilo. Takéto deti pozorujú, skúmajú a nasávajú. To autorke vôbec nepomôže, že tu budete riešiť kde to slovo dostalo dieťa do povedomia. Asi jej to samej vadí, keď to rieši. Však tie deti žijú medzi ľuďmi, nie na pustom ostrove. Stačí pár minút a už si to osvojí do svojho slovníka, lebo je to presne vek v ktorom zdravé dieťa rozširuje slovnú zásobu neskutočnou rýchlosťou. Ani staršie dieťa nerieši, že nevie čo znamená presne ktoré slovo.

17alexis
21. jan 2025

Nasa dcera tiez casto okolo 20 mesiacov hovorila do pi**. Zacula to od pubertiakov, ked sme prechadzali okolo a naramne sa jej to zapacilo. Okolo nasho domu sa casto prechadzaju skolkari, tak som sa pytala starsej ucitelky, ako ju to oducit, ze ci ju napomnem alebo nie, stale to hovori a ona povedala, nech neriesim a zabudne na to. A naozaj zabudla. Boli dni, ked do pi** povedala 10x po sebe a potom zrazu utalo a uz to nehovori.

luxus10
21. jan 2025

@anketkarka a nielen na ihrisku...😍 nam prerabali balkony, v lete, horuco, okna otvorene...a to co chlapi vyprodukovali za mesiac...no... maly lahol na gauc, ruky pod hlavu, nohu prelozil cez nohu, a opakoval po pracovnikoch vsetky vybrane slova, a chichunal sa - mal 2,5 roka a patricne si to uzival...

oni niektore deti su uz v utlom veku schopne podla emocie, s ktorou je slovo povedane, pochopit, ktore slovo je SKUTOCNE DOLEZITE A ZAUJIMAVE...

mojho toto konkretne slovo, co sa tu spomina zaujalo v 20 mes....

psychologovia v tomto pripade hovoria o nadpriemerne inteligentnych detoch, ktore si uzivaju to, ze vedia, kedy sa to slovo hovori, pri akej prilezitosti...

nebojte, ono to prejde...netreba to pred dietatom nejako komentovat...a ako tu pise dievcina vyssie, skusat nahradit peknejsim slovom...

kotricka
21. jan 2025

Tak niet sa co cudovat pokial to pouzivate aj doma. Nevsimaj si, ingnoruj. Alebo skus zacat pouzivat ty ked sa ti nieco nepodari ze Do kelu! Do kapusty! apod. Myslim si ze rado presedla aj na tento styl ked sa na tom aj zasmejes.

autor
21. jan 2025

@kotricka ahoj obavam sa ze si necitala s porozumenim skus to este raz

autor
21. jan 2025

@luxus10 no tak toto je presne este taky prizvuk da do hocicoho co rozprava uplne presnie vie povedat veci tam kde sa hodia napriklad ked nieco smrdi tak fuuuj este aj s grimasou

autor
21. jan 2025

@17alexis dufam ze aj u nas to tak bude a postupne na to pekne zabudne

basska_b
21. jan 2025

Moja to robila ako 19mesacna, pred svokrou... presne toto slovo ze do p***, mala to odo mna, ked som v strese nevedela zapnut tu pracku medzi nohami ma kočíku... tak uvidela v restike taku pracku a zacala to hovorit 100x za sebou do ticha.... nevsimajte si to proste, ona na to zabudne. Horsie ked sa 5rocni naucia v skolke nadavky, to uz nezabudnu. Ale tiez - skoncila skolka a kontakt s chlapcom, ktory kazdy den povedal stokrat h...o, a vyšumelo do mesiaca

basska_b
21. jan 2025

@luxus10 Kamoska mi hovorila, ze 4rocny syn bol cez vikend s dedom na chalupe, pomahal mu dlazdit dvor a ked sa vratil, tak vysli pred bytovku, vonku 37stupnov v tieni a on sa oprel o branu a povedal jak dedo: "Do p***, to je hic..."

luxus10
21. jan 2025
basska_b
21. jan 2025

@17alexis My sme isli minule zo školy a oproti nam tlupa pubertiakov a na plne gule z mobilu Rytmusovu Zlatokopku... no to boli perly a otazky potom od 6rocnej... 🤦🏻‍♀️

17alexis
21. jan 2025

Urcite ano, vobec sa tym netrap, nereaguj a ono to naozaj prejde.

dadka1997
21. jan 2025

Tak z jedneho pocutia by to asi neopakoval, netreba na to reagovat a prestane ho to bavit, a treba si davat pozor na slovník, aky doma pouzivate

17alexis
21. jan 2025

@dadka1997 zrejme nemas deti alebo ak ano, tak nie su asi tak velmi vnimave, ale ano, niektorym detom staci raz pocut a nemusi to byt vobec z domu naucene. Vid moj koment vyssie, kde pisem, ako sa nasa mala naucila povedat do pi**. Minule sa mi stalo, ze som sla s dcerou autom a nejaka trubica mi nedala prednost v jazde, skoro sme sa zrazili a zanadavala som "hlupana". Dcera to opakovala tak 100x v najblizsich dvoch tyzdnoch, ale tiez prestala, ked som nereagovala.

Strana
z2