icon

Ako podporiť dvojročné dieťa v samostatnom obliekaní?

13. mar 2025

Ahojte maminky.
Je v schopnostiach 2 ročného dieťaťa sa samé obliecť? Hovorím o veku 2 roky - 2,5.

Mám dcérku v tomto veku 2 roky a 1 mesiac, v septembri plánujeme nástup do škôlky, čiže bude mat 2,5.
Viem že v MŠ sa už vyžaduje aby sa dieta same oblieklo.

Ako sú na tom vaše detičky v tomto veku čo sa týka obliekania? Ako ich “podporiť”/motivovať, ako začať ?
Alebo ešte počkať ?

dotka04
13. mar 2025

náš bude mať o pár týždňov tri a vie si už konečne obliečť aspoň spodky (veľa razy naopak 😀 ), nohavice, sem-tam sa mu bunda pdarí a konečne sa sám ako-tak naučil obúvať a vyzúvať a dávať si ponožky 😀 Také, že triško alebo zapn´´uť si bundu/mikinu, to nehrozí. V 2 rokoch som bola rada, ak pri tom, ako som ho obliekala ja, nevrešťal ako blázon a neprchal mi po celom dome 😀
Ale každé dieťa je indi-vindi 🙂
Len v 2 rokoch a 1 mes mi to príde ešte dosť skoro očakáva to od dieťaťa.

oceanahory
13. mar 2025

Moj ma 2,5 roka a zatial sa iba vyzlecie aj to niekedy s revom ze nechce 😅...takze obliekanie zatial ani nesilim, su nejake pokusy a obcas si sam naszadza topanky, ale to je vsetko.

13riska13
13. mar 2025

Ano je pravda ze sa to ocakava ale pani ucitelky isto pomozu ak bude treba kazde dieta je individualne

beata_k
13. mar 2025

2,5 rocne je tak na hranici. Niektore vedia, ale vecsina sa komplet nevie zobliect a obliect.

janka_266
13. mar 2025

môj nastúpil ako 2,5 roční. neočakávali od nich nič, okrem toho, aby boli bez plienky :D celá trieda mala okolo 2,5 roka, niektorí možno aj menej, všetci sa to v škôlke rýchlo naučili :D skúšať to môžete, napr. na nášho funguje obrátená psychológia...."určite si neobliekaj tie ponožky, načo by ti boli"......a má ich oblečené hneď :D

veronikaszabova
13. mar 2025

Dcera 2r - oblecie si nohavicky, leginy, tricko ( musim ukazat, ktorym smerom patri 🙂 ), mikinu na zips ( cez hlavu nie, zips zapinam ja kusok, zbytok dopne ona). Ciapku si vie dat. Ponozky si nevie dat. Topanky si vie obut.
A vyzliect?? Za 5sekund vie zo seba vsetko zobliect a behat doma naha 🙂🤣

autor
13. mar 2025

@veronikaszabova šikulka! A kolko ma presne? 2 a kolko? Ako ste ju k tomu viedli? ❤️

denkabemommy
13. mar 2025

Prvý syn sa nevedel obliecť do 3.5r, druhý sa vedel obliecť komplet celý v 1.5r 🙃 zas neber to tak, že v škôlke to budú od nej vyžadovať hneď od začiatku na 100%. Oni jej určite pomôžu a tým, že uvidí aj iné deti sa obliekať ju to bude poháňať, aby to sama zvládla úplne celé 🙂

veronikaszabova
13. mar 2025

3.4 ma 2 roky. Neviedla som ju nijako. Ona je ten typ dietata "ja sama, ja sama".
Aj odplienkovana je od roka a tristvrte. Tiez si zaumienila, ze plienku nechce a vybavene.
Zato rozpravat sa jej nechce - pouziva tak 10 slov ( neratam zvuky zvierat )

oceanahory
13. mar 2025

@veronikaszabova Presny opak mojho syna 😅. Mojmu sa huba nezastavi od roka, ale odplienkovany nebude asi nikdy 😮‍💨.

miskamisiq
13. mar 2025

Syn ma 2 roky a 3 mesiace a vie si obliecť len spodnú časť tela, čiže pancuchy, teplaky, teda len nohavice 🙂 tričko si nevie, budem ho učiť keď prejde na krátke rukávy. Prišlo to z jeho strany, že začal skúšať. Keď mu dávam veci, učím ho, že štítok ide na zadok alebo pančuchy dva pásiky dozadu, jeden dopredu.

veronikaszabova
13. mar 2025

@oceanahory tiez kamoska ma syna, ma 2.5 a ten kecaaaaa a plienku nechce dat dole.
Kazde dieta je ine.
Jej bratia uz kecali, ale plienku mali do 2.5 roka. Stredny na noc do 3.5 roka.

oceanahory
13. mar 2025

@veronikaszabova Ved presne, kolko deti, tolko roznych povah 😊.

januska12323
13. mar 2025

Nemusí to vedieť úplne dokonale. Základ je stiahnuť spodok keď ide na záchod a vyzliecť pred spánkom. S ostatným pani učiteľky pomôžu. A ako ju k tomu viesť? Nachystaj a nech skúša, ty si choď zatiaľ robiť svoje a keď sa vrátiš pomôž jej dokončiť čo ešte nevie. Veľa detí to nevie len kvôli rodičom keď ich nenechajú skúšať.

autor
13. mar 2025

@januska12323 posledná veta je veľká pravda ❤️ Ďakujem moc maminky

slavomira236
13. mar 2025

Moja isla presne ako 2,5 rocna vedela so obliect vsetko. Tiez zacala doma ako 2rocna pyzamkom. Vyzliekanimzs pyzama. Trvalo to sice dlhsie ale kazdym dnom sa to zlepsovalo. V skolkach este zvykli detom ked chodila zapinat zips na bunde.

banalu
13. mar 2025

Moja si ako 2,5 rocna vedela par kuskov obliect, ako gatky, bundu, ciapku... obut sa vedela a podobne. Casto som ju nechavala nech skusa.
Po tyzdni v skolke sa vedela obliect komplet cela, okrem ponoziek, s tym ma stale trocha problem - ak su dobre natahovacie tak oblecie raz dva.
Ale dost casto schopnost sama sa obliect straca, hlavne cez vikend 😂 😂

nikpa
13. mar 2025

Neviem kde bývate, že ti zoberú do MŠ 2,5 ročné dieťa ale ak áno, musia počítať s tým, že mu ešte treba viac pomáhať, teda keď sa bavíme o štátnej škôlke. Keď nastúpi do súkromnej, tam takéto veci ani neriešia. Oblečú, prebalia, nakrmia...

autor
13. mar 2025

@nikpa prečo? Veď podľa mňa nie je až tak ojedinelé že do štátnych škôlok zoberú dieťatko aj ktoré má 2,5 keď je miesto

euka210
13. mar 2025

Ocakava sa to, ale pri najmensich u nas pomaha aj upratovacka s obliekanim...hlavne v zime 😁
Zavisi to od dietata, ci sa mu chce, ci nechce...pride vzdor a koniec 🤦‍♀️ pomaly skusaj a uvidis. Moji chlapci boli stale slimaci v obliekani, dievcata boli stale sikovnejsie v skolke.

titla
13. mar 2025

Su deti, ktore sa vedia na kompletku obliect/vyzliect v 2 rokoch (poznam take) a su 4rocne deti, ktorym to robi problem (aj take poznam). Takze je to individualne. A co sa tyka skolky vyzaduje sa aby si deti vedeli natiahnut teplaciky, obliec tricko, pyzamko, bundicku.... Tym najmensim ucitelky este pomahaju pozapinat zipsy, gombiky, rukavice natiahnu, skontroluju. S tym sa pocita, ze pomozu, podstatne je, aby nemuseli na kompletku x-krat denne obliekat/vyzliekat 20 deti.

dixitka
13. mar 2025

Môj má o mesiac 2 roky a teda obliekať ani vyzliekať sa nevie. Rád to skúša, spolupracuje, no sám si vie vyzliecť akurát tak tepláky a trenky - ale trvá mu to tak 5 minút, kým sa z toho vysomári :D aj užšie ponožky má problém dať dole. Obliecť si vie asi len čiapku (samozrejme kadejako krivo), občas sa podaria topánky alebo gumáky.
A to je inak šikovný, rozpráva už pekne vo vetách, cez deň odplienkovaný od 19 m, behá ako drak, pozná písmená aj farby, ale obliekať ho budem zrejme ešte dlho 🤣 a aj kŕmiť 🫣

nikpa
13. mar 2025

No ved práve to, že keď je miesto. A toho je žalostne málo aj pre predškolakov a 4 ročné deti, ktoré majú prednosť. Práveže ojedinelé je, že zoberú dieťa pod 3 roky. Ja o takýchto prípadoch ani neviem a to sa v tejto oblasti pohybujem už voľáky čas. Samozrejme, ak je známosť na dobrom mieste ide všetko ale smrteľník musí mať sakra šťastie, keď sa mu podarí umiestniť dieťa v 2,5r do štátnej MŠ.

rorino
19. mar 2025

Určite ho nechaj nech to skúša,ale hravým spôsobom,aby to nebolo "musene",aj keď naopak alebo zle,len nech si zvyká.